Spring naar inhoud

  •  

BlackScorpion

Lid sinds 20 nov 2013
OFFLINE Laatst actief Gisteren, 21:31
-----

Mijn 5 recentste onderwerpen

Waar onafgewerkte knutselwerkjes heen brengen?

31 augustus 2020 - 10:26

Hi,

Ik vroeg me af of jullie ideeën hebben van waar je dingen kan heenbrengen zoals haakgaren, onafgewerkte borduursets, onafgewerkte Diamond Painting set, etc.

Deze gaan niet meer afgewerkt worden door mij, maar ik wil ze ook niet gewoon weggooien. Dus vroeg ik me af of er plekken zijn waar ze deze aanvaarden om verder te gebruiken.

Doei,
Evy

Hoe klein...

08 augustus 2020 - 15:55

Hoi,

Sorry dat het ondersteboven staat. Maareuh... hoe klein kan een kat zich maken? Dit is een speelkubus om normaal gewoon met de pootjes in te graaien. Dat ligt nog VOL speelgoed binnen in ook. Ten eerste, hoe geraakt die daar in? Ik krijg al claustrofobie met er aan te denken! En hoe kan die daar in draaien én gaan 'comfortabel' liggen??

Echt waar, katten zijn raar!

Nachtelijk feesten

31 juli 2020 - 11:38

Hoi,

Ik kom eens horen naar tip en trics.

Lily is 10 jaar lang een buitenkat geweest en leeft sinds midden oktober bij ons binnen (sindien hebben wij haar ook). De overgang is heel goed gegaan naar binnenkat, geen problemen. We staan eigenlijk verbaasd van hoe vlot zij alles gewoon opneemt. Maar nu sinds een paar nachten, houdt ze s' nachts een feestje. Dat is speeltjes zoeken en met rondhossen maar met VEEL lawaai. Als zij een speeltje vast neemt en met rondloopt, gaat dat gepaard met geluiden waarvan de buren zouden kunnen denken dat we haar aan het slachten zijn. En LUID ook nog eens. Dus midden in de nacht in een appartementsgebouw, je kan aannemen dat wij dat niet zo grappig vinden, ook niet voor onze eigen slaap. We hebben ook al alle speelgoed weggenomen als we gaan slapen, maar dan loopt ze gewoon rond zonder iets, dezelfde geluiden makend.

Nu sinds diezelfde periode komt ze ook niet meer bij mij op bed in haar mand liggen. Voor maanden heeft zij altijd s'nachts op mijn bed in een mand geslapen en dan sliep zij ook meestal heel de nacht. Maar dus sinds een paar weken doet ze dat niet meer en gaat ze in de living slapen. En nu sinds een week ofzo loopt ze een paar keer per nacht al roepend rond. Je hoort haar dan ook spelen, al is het met niets. Dat spelen, ok vervelend maar soit. Maar dat roepen, ik kan er geen naam aan geven. Ze doet het ook overdag als ze een speeltje heeft en er met rondloopt in haar mond. Vaak komt ze het speeltje dan gewoon afgeven aan iemand. Maar s'nachts in een stil appartementsgebouw ben ik bang dat de buren op de duur gaan klagen.

Ik denk dat aan een gebrek aan spelen overdag? Maar buiten als ze eens rondloopt met een speeltje in haar mond, heeft ze totaal geen interesse in spelen. Vroeger hadden we na het avondeten ons vaste speelmoment en dan crosste en sprong ze als gek met haar mamba. Nu wil ze spelen na het avondeten, maar als ik iets neem om met te spelen, gaat ze gewoon zitten en staren naar het speeltje. Ik moet er wel bijzeggen, ze is ook de laatste tijd wel bijgekomen. We proberen haar eten af te wegen, maar toch gaat er niets af. Wordt ze te zwaar en speelt ze daarom niet graag meer? Ik heb al vanalle speeltjes geprobeerd, ik weet echt niet hoe ik haar terug geïnteresseerd krijg in spelen. Als dat het nachtelijke probleem al zou oplossen...

We zeiden om te lachen al om haar op de loopband te zetten elke dag en wat te laten lopen. Al lachend, maar moest dat kunnen, zou het toch wel handig zijn, haha. Ik weet dat er zo van die rads zijn die je aan de muur bevestigd waar katten in kunnen lopen, maar daar hebben wij spijtig genoeg geen plek voor. Anders zou dat wel komen. Maar soit, iemand enig idee hoe dit probleem van nachtelijk zingen op te lossen?

Ps. ze is gesteriliseerd en in december nog helemaal nagekeken. Volgende checkup is in oktober, met bloedonderzoek.

Thanks,
Evy

Chronische Pancreatitis

09 juli 2020 - 11:27

Hoi,

Ik dacht om dit topic aan te maken voor anderen die de tekenen herkennen of die raad zoeken of tips hebben. Dit gaat NIET over Acute Pancreatitis, wat een zeer gevaarlijke en dodelijke aandoening is, waar onmiddelijk actie voor dient ondernomen te worden met de dierenarts. Als u onderstaande tekenen herkent, is het ook belangrijk om naar de dierenarts te gaan voor controle en bloedonderzoek dat er toch niets anders aan de hand is. Dit is geschreven in het idee dat u al bij de dierenarts geweest bent.

Mijn kat Sierra heeft al sinds vele jaren een maagprobleem, eigenlijk al als jongere kat. Er werd gedacht aan vet-intolerantie, voedselallergie, etc. Ze is zelfs een keer kritisch geweest dat onze toenmalige dierenarts verkeerde diagnoses stelde, waardoor ze slechter en slechter werd. Uiteindelijk leiden haar bloedwaarden - als senior - naar een vermoeden van pancreatitis, ook gekend als ontsteking van de alvleesklier.

Qua symptomen die Sierra heeft - moest iemand dit herkennen bij hun kat - is dat zij maar erg kleine beetjes voeding kan eten per keer of ze geeft het onmiddelijk erna over. Hierdoor is zij ook nooit echt voldaan en heeft ze vaak honger. Ze eet dan ook vele keren per dag, maar dus maar kleine beetje. Soms wordt ze echt ziek. Dan begint ze plots echt veel eten te vragen (een teken dat ze misselijk is of last van maagzuur heeft) en de dag erop is ze ziek. Dan geeft ze over van diep in haar lichaam (schokkend lichaam), zonder dat ze pas gegeten heeft. Dit gebeurt dan ook meerdere keren en meestal is het gewoon vocht en gal dat ze overgeeft.

Sierra staat op een dosis Prednisolone, voorlopig een kwart pilletje elke andere dag, maar ik heb weet van katten die een half pilletje elke dag dienen te nemen om onder controle te blijven. Prednisolone is zowel goed als slecht voor chronische pancreatitis, maar zonder wordt ze nog sneller ziek, dus geven we het maar.

Bij chronische pancreatitis is het probleem dat de pancreas littekenweefsel gaat krijgen omdat de enzymen de pancreas zelf gaan 'aanvallen' en op de duur zou de pancreas zelfs verstopt kunnen raken. Aangezien de pancreas ook insuline ed aanmaakt en reguleert, is er hierdoor ook een verhoogd risico op suikerziekte. Het is dus belangrijk om bij chronische pancreatitis ook de suiker in het oog te houden.

Qua eten is het beste om zo licht verteerbaar mogelijk voedsel te geven met zo weinig mogelijk vet. Ik weet dat velen tegen Royal Canin zijn, maar Sierra eet Royal Canin Sensitivity op aanraden van de dierenarts en hierop doet zij het voorlopig het beste. Als we - heel traag en geleidelijk aan - ander voer proberen vb. zonder granen enzo, dan wordt ze snel en vaak ziek. Om haar dit te besparen, houden we haar dus op de RC Sensitivity.

Iets wat we nu recent aan het proberen zijn is pancreas-enzymen-poeder (te verkrijgen bij Medpets oa.). Dit zou normaal gezien geen kwaad kunnen en dit neemt voor een deel de functie van de pancreas over in de maag: de vertering verbeteren. We geven dit omdat met pancreatitis er dus een risico bestaat dat er te weinig van deze enzymen in haar maag komen, waardoor ze ook meer problemen met de vertering heeft. Wat ook aangeraden wordt ipv dit poeder, is om verse pancreas van rund bij de slager te kopen en te geven, dit zou nog beter werken. Natuurlijk moet je kat dit lusten, wat bij de onze niet het geval is. Ik kan voorlopig nog geen resultaten van dit poeder geven, daar we hier nog maar recent met gestart zijn.

Zo, tot hierbij mijn chronische pancreatitis-bijdrage.
Ik hoop dat mensen hier iets met zijn als ze vragen hebben.
Tips van anderen wiens kat dit ook heeft, zijn altijd welkom!

Groetjes,
Evy

Broodbakmachine

26 mei 2020 - 10:21

Hoi,

Ik heb wat vraagjes aan de mensen die een broodbakmachine hebben. We hebben tot nu altijd met de hand gekneed en in de oven gebakken. Nu hadden we de laatste paar keer problemen met het deeg, waardoor het heel erg plakkerig was en onaangenaam om te kneden. Daarom dacht ik, we kopen een broodbakmachine. Het is niet de duurste, verre van, maar kreeg erg goede reviews.

Ik had al gelezen dat er ook mensen zijn die hun broodbakmachine enkel gebruiken om te kneden, wat bij ons waarschijnlijk ook wel zal zijn. Maar we hebben hem voor de 1e keer wel eens ook laten bakken. Het was een volkorenbrood. Nu doet dat ding natuurlijk alles zelf, kneden en rijzen en bakken. Maar toen we het brood eruit haalden, viel onze frank, die kneedhaak zat IN het brood! Het was wel even prutsen om die eruit te halen en nu zit er natuurlijk een gat in het brood. Is dat de bedoeling? Of moet je als het aan het rijzen is het even op stop zetten ofzo om die haak eruit te halen? Natuurlijk zit dan nog wel zo een 'stokje' in je brood. Ik vind dat nu zo gek? Iemand enig idee?

Nu hebben we net een wit brood laten kneden en rijzen / rusten om daarna zelf te bakken in de oven. Normaal gaat de machine na kneden en rijzen dan ineens over naar bakken. Wij hebben het na het kneden eruit gehaald en in de bakvorm gedaan en terug 40 minuten laten rijzen. Normaal manueel is het 20 min kneden - 40 min rijzen - in vorm - 40 min rijzen - bakken. Omdat hij nu 60 minuten bezig was geweest, hebben we dus nog 40 min laten rijzen in de vorm, maar hij is nu wel veel groter dan als we het manueel doen. Is dat normaal?

Als ik nog vragen heb, horen jullie het wel :).

Thanks,
Evy