Spring naar inhoud

  •  

BlackScorpion

Lid sinds 20 nov 2013
OFFLINE Laatst actief Vandaag, 19:29
-----

Mijn 5 recentste onderwerpen

Chronische Pancreatitis

Gisteren, 11:27

Hoi,

Ik dacht om dit topic aan te maken voor anderen die de tekenen herkennen of die raad zoeken of tips hebben. Dit gaat NIET over Acute Pancreatitis, wat een zeer gevaarlijke en dodelijke aandoening is, waar onmiddelijk actie voor dient ondernomen te worden met de dierenarts. Als u onderstaande tekenen herkent, is het ook belangrijk om naar de dierenarts te gaan voor controle en bloedonderzoek dat er toch niets anders aan de hand is. Dit is geschreven in het idee dat u al bij de dierenarts geweest bent.

Mijn kat Sierra heeft al sinds vele jaren een maagprobleem, eigenlijk al als jongere kat. Er werd gedacht aan vet-intolerantie, voedselallergie, etc. Ze is zelfs een keer kritisch geweest dat onze toenmalige dierenarts verkeerde diagnoses stelde, waardoor ze slechter en slechter werd. Uiteindelijk leiden haar bloedwaarden - als senior - naar een vermoeden van pancreatitis, ook gekend als ontsteking van de alvleesklier.

Qua symptomen die Sierra heeft - moest iemand dit herkennen bij hun kat - is dat zij maar erg kleine beetjes voeding kan eten per keer of ze geeft het onmiddelijk erna over. Hierdoor is zij ook nooit echt voldaan en heeft ze vaak honger. Ze eet dan ook vele keren per dag, maar dus maar kleine beetje. Soms wordt ze echt ziek. Dan begint ze plots echt veel eten te vragen (een teken dat ze misselijk is of last van maagzuur heeft) en de dag erop is ze ziek. Dan geeft ze over van diep in haar lichaam (schokkend lichaam), zonder dat ze pas gegeten heeft. Dit gebeurt dan ook meerdere keren en meestal is het gewoon vocht en gal dat ze overgeeft.

Sierra staat op een dosis Prednisolone, voorlopig een kwart pilletje elke andere dag, maar ik heb weet van katten die een half pilletje elke dag dienen te nemen om onder controle te blijven. Prednisolone is zowel goed als slecht voor chronische pancreatitis, maar zonder wordt ze nog sneller ziek, dus geven we het maar.

Bij chronische pancreatitis is het probleem dat de pancreas littekenweefsel gaat krijgen omdat de enzymen de pancreas zelf gaan 'aanvallen' en op de duur zou de pancreas zelfs verstopt kunnen raken. Aangezien de pancreas ook insuline ed aanmaakt en reguleert, is er hierdoor ook een verhoogd risico op suikerziekte. Het is dus belangrijk om bij chronische pancreatitis ook de suiker in het oog te houden.

Qua eten is het beste om zo licht verteerbaar mogelijk voedsel te geven met zo weinig mogelijk vet. Ik weet dat velen tegen Royal Canin zijn, maar Sierra eet Royal Canin Sensitivity op aanraden van de dierenarts en hierop doet zij het voorlopig het beste. Als we - heel traag en geleidelijk aan - ander voer proberen vb. zonder granen enzo, dan wordt ze snel en vaak ziek. Om haar dit te besparen, houden we haar dus op de RC Sensitivity.

Iets wat we nu recent aan het proberen zijn is pancreas-enzymen-poeder (te verkrijgen bij Medpets oa.). Dit zou normaal gezien geen kwaad kunnen en dit neemt voor een deel de functie van de pancreas over in de maag: de vertering verbeteren. We geven dit omdat met pancreatitis er dus een risico bestaat dat er te weinig van deze enzymen in haar maag komen, waardoor ze ook meer problemen met de vertering heeft. Wat ook aangeraden wordt ipv dit poeder, is om verse pancreas van rund bij de slager te kopen en te geven, dit zou nog beter werken. Natuurlijk moet je kat dit lusten, wat bij de onze niet het geval is. Ik kan voorlopig nog geen resultaten van dit poeder geven, daar we hier nog maar recent met gestart zijn.

Zo, tot hierbij mijn chronische pancreatitis-bijdrage.
Ik hoop dat mensen hier iets met zijn als ze vragen hebben.
Tips van anderen wiens kat dit ook heeft, zijn altijd welkom!

Groetjes,
Evy

Broodbakmachine

26 mei 2020 - 10:21

Hoi,

Ik heb wat vraagjes aan de mensen die een broodbakmachine hebben. We hebben tot nu altijd met de hand gekneed en in de oven gebakken. Nu hadden we de laatste paar keer problemen met het deeg, waardoor het heel erg plakkerig was en onaangenaam om te kneden. Daarom dacht ik, we kopen een broodbakmachine. Het is niet de duurste, verre van, maar kreeg erg goede reviews.

Ik had al gelezen dat er ook mensen zijn die hun broodbakmachine enkel gebruiken om te kneden, wat bij ons waarschijnlijk ook wel zal zijn. Maar we hebben hem voor de 1e keer wel eens ook laten bakken. Het was een volkorenbrood. Nu doet dat ding natuurlijk alles zelf, kneden en rijzen en bakken. Maar toen we het brood eruit haalden, viel onze frank, die kneedhaak zat IN het brood! Het was wel even prutsen om die eruit te halen en nu zit er natuurlijk een gat in het brood. Is dat de bedoeling? Of moet je als het aan het rijzen is het even op stop zetten ofzo om die haak eruit te halen? Natuurlijk zit dan nog wel zo een 'stokje' in je brood. Ik vind dat nu zo gek? Iemand enig idee?

Nu hebben we net een wit brood laten kneden en rijzen / rusten om daarna zelf te bakken in de oven. Normaal gaat de machine na kneden en rijzen dan ineens over naar bakken. Wij hebben het na het kneden eruit gehaald en in de bakvorm gedaan en terug 40 minuten laten rijzen. Normaal manueel is het 20 min kneden - 40 min rijzen - in vorm - 40 min rijzen - bakken. Omdat hij nu 60 minuten bezig was geweest, hebben we dus nog 40 min laten rijzen in de vorm, maar hij is nu wel veel groter dan als we het manueel doen. Is dat normaal?

Als ik nog vragen heb, horen jullie het wel :).

Thanks,
Evy

Welke brok met weinig vet?

20 mei 2020 - 15:23

Hoi,

Ik ben aan het uitsnuffelen en uitzoeken of we Sierra niet op een andere brok kunnen zetten.
Sierra krijgt voornamelijk natvoer Royal Canin Sensitivity (hier doet ze het goed op) en moet ook voornamelijk natvoer eten wegens haar gezondheid.
Maar ze eet al eens graag een paar brokken en nu zoek ik een brok zoek waar ze het misschien beter op zou doen dan haar huidige brokken (ook RC Sensitivity).

Het liefst zou ik het beste van het beste nemen, maar het probleem is dat al die brokken veel te veel vet hebben.
En laat Sierra nu chronische pancreatitis hebben, omwille dewelke ze zo min mogelijk vet mag eten.
In de super-brokken zit meestal 20% of meer vet, terwijl ik er een zoek die max. 10% vet heeft.

Ik heb oa. op Zooplus en Medpets gezocht en kwam uit bij Iams Adult Sterilised Chicken.
Maar deze lijkt mij ook niet het beste van het beste om het zo te noemen?
Maar die kwam wel het dichtste bij mijn eisen...

Mijn eisen...

- zo veel mogelijk vlees (en als 1e ingrediƫnt)
- vet: zo min mogelijk (max 10%)
- eiwit: rond de 35%
- vezels: max 3%
- as / calcium / fosfor / magnesium / koolydraten: zo min mogelijk
- liefst zonder granen, maar dat is niet het belangrijkste
- koopbaar in zak van 400 gram of max 2 kg of minder (om te testen)

Iemand enige idee?

Thanks,
Evy

Wormen

30 april 2020 - 13:44

MERDE!

Lily kwam net flodderen en er kroop een worm (lintworm denk ik) uit haar achterste!
Sinds 13 oktober komt zij niet meer buiten en is dus 100% binnenkat sinds 14 oktober.
We hebben haar regelmatig een pipet gegeven.

Maar omdat er ons gezegd was dat het niet nodig is voor een binnenkat, hebben we de laatste pipet even uitgesteld met een maand en nu heeft ze dus wormen.
We hebben haar nu onmiddellijk haar pipet gegeven (deze was dus met een maand uitgesteld).
Wat kunnen we nu nog doen?

Dit zijn de zware pipetten die ook tegen teken zouden werken.
Ik neem aan dat de volgende piper sowieso pas binnen een maand gegeven mag worden.
De maand daarna gaan we dezelfde pil als Sierra proberen geven.

Sierra heeft nog nooit wormen gehad in al haar 14 jaar...
Hoe komt Lily nu ineens aan wormen?
Wat kunnen we nu doen?

Ben hier zo vies van...

Thanks,
Evy

Wanneer naar DA met anaalklieren?

05 februari 2020 - 20:13

Haai,

Hier ben ik weer! Daarnet nam ik Lily op om op tafel te zetten om haar oog nog eens goed te bekijken. Mijn moeder nam haar over en plots was er een bruin lopend en serieus stinkend goedje. We vermoeden anaalklierblubber.

Nu is onze vraag, wanneer ga je naar de DA? Ik heb gelezen dat katten dat kunnen laten lopen bij schrik of tevredenheid. Ik neem aan dat je dan niet direct naar de DA moet lopen. Maar wanneer wel? En wanneer moet je de klieren laten uitknijpen? Mijn oma deed dat bij haar hond vroeger zelf, maar ik ken dat niet en wil Lily niet de stress van de DA geven als het niet nodig is.

Kleine nota, ze gaat gewoon op de bak en schuift (nog) niet met haar kont op de mat...

Extra vraag, moest ze wel gaan schuifelen en moest er van dat stinkprutie op de mat komen, hoe krijg je dat uit de mat?

Thanks!
Evy