Spring naar inhoud

  •  

Elma

Lid sinds 01 dec 2013
OFFLINE Laatst actief Gisteren, 19:39
*****

#1767873 Het opvoeden van schuwe katten

Geplaatst YannickVB on 03 december 2018 - 16:54

Bekijk berichtNivo, op 03 december 2018 - 12:07, zei:

Schuwe katjes zijn zeker geen gemakkelijke opgave, zeker als ze al 1,5 jaar zijn. Wel apart dat het asiel deze katjes een kans wilde geven, want normaal als ze te schuw zijn voor adoptie krijgen ze gewoon een zachte dood. Dat is een beetje mijn zorg om te reageren, mochten ze niet uit hun schulp komen en je zou er misschien aan denken om ze terug te brengen dan gaan ze geen 2de kans meer krijgen ook. Zeg wel niet dat ik denk dat je dat van plan bent want immers wilde je deze schuwe katjes een thuis proberen geven.

Het asiel hanteert een 'no-kill' beleid, de poezen worden daar niet in slaap gedaan. Het is ook niet ons plan om ze terug te doen hoor, zoals eerder al gezegd wij willen een goede thuis bieden voor deze 2 poezen.

Bekijk berichtNivo, op 03 december 2018 - 12:07, zei:

Het best is om 1 kamertje in te richten waar ze in rust en stilte kunnen wennen aan alle nieuwe geluiden.

Wij zijn het momenteel aan het bekijken om een kamer in te richten specifiek met dit doel. We gaan er nog een nachtje over laten gaan en dan de beslissing maken. Ondertussen wordt er al wat meer gegeten en gedronken. Yoni, de meest schuwe van de 2, verplaatst zich nu ook overdag doorheen het huis. Ze zat op de krabpaal toen ik thuiskwam maar bij het minste geluid kruipt ze terug onder de zetel.

Ik hoop gewoon dat ze niet meer plast op de zetel; we gaan de deksels van de kattenbakken doen zodat ze volledig open zijn. Is er een beetje catnip opdoen een goed idee?


#1767876 Het opvoeden van schuwe katten

Geplaatst Nivo on 03 december 2018 - 17:22

Denk dat het plassen in de zetel een uiting van angst kan zijn. Zou het deksel er op laten of nog een kattenbak aanschaffen dat je er 2 hebt. 1 kattenbak voor 2 katten is niet voldoende.
Het kan ook zijn dat ze de plek waar de bak staat niet veilig vinden. Ook hierom is het nuttig om een 2de bak erbij te nemen, die zet je dan op een totaal andere plek.

Kattenkruid kan ook averechts werken, vaak zie je rond catnip territoriaal of wat vijandig gedrag naar elkaar toe. Zou die 2 dingen dan ook gescheiden houden ;) Je wilt het probleem oplossen niet per ongeluk erger maken. Zeker een 2de kattenbak aanschaffen! Je weet dan ook dat er 1 het liever niet gebruikt omdat de ander dominant is.#1767877 Het opvoeden van schuwe katten

Geplaatst YannickVB on 03 december 2018 - 17:32

Bekijk berichtNivo, op 03 december 2018 - 17:22, zei:

Denk dat het plassen in de zetel een uiting van angst kan zijn. Zou het deksel er op laten of nog een kattenbak aanschaffen dat je er 2 hebt. 1 kattenbak voor 2 katten is niet voldoende.
Het kan ook zijn dat ze de plek waar de bak staat niet veilig vinden. Ook hierom is het nuttig om een 2de bak erbij te nemen, die zet je dan op een totaal andere plek.

Kattenkruid kan ook averechts werken, vaak zie je rond catnip territoriaal of wat vijandig gedrag naar elkaar toe. Zou die 2 dingen dan ook gescheiden houden ;) Je wilt het probleem oplossen niet per ongeluk erger maken. Zeker een 2de kattenbak aanschaffen! Je weet dan ook dat er 1 het liever niet gebruikt omdat de ander dominant is.


Er zijn er 3 in totaal nu, 2 beneden en 1 boven. Ik denk ook dat het van angst of stress is, daarom dat ik voorstander ben van de kattenkamer. Zoals ik zei, nog een dagje afwachten. Er is in ieder geval progressie tov enkele dagen geleden en dat geld toch ook voor iets :cat


#1767879 Het opvoeden van schuwe katten

Geplaatst YannickVB on 03 december 2018 - 17:56

Bekijk berichtNivo, op 03 december 2018 - 17:46, zei:

Het is vrij normaal dat ze de eerste dagen angst hebben, ook tamme katjes uit het asiel gaan de eerste dagen wegkruipen.
Zeker een goed teken dat ze al wat losser worden, nog even en de kattenkamer zal overbodig zijn.
Dacht echt dat je wilde schuwe katjes geadopteerd had. Tis natuurlijk ook niet mijn bedoeling te adviseren om gewende katten nog op te sluiten in een kamertje.
Ze gaan dat wel appreciëren natuurlijk dat ze een eigen plekje hebben, schuw of niet dan zou je alsnog een kattenluikje kunnen installeren


Met schuw bedoel ik 2 poezen van anderhalf jaar oud die telkens wegkruipen wanneer er mensen in de buurt komen. Ook in het asiel deden ze dit.

Daya is al eens geadopteerd geweest maar ze was na 2 weken teruggebracht omdat ze zich telkens verstopte (zoals nu) en die mensen er zich geen raad mee wisten. Nu, een jaar later, zit ze hier.
Yoni zit al sinds ze kitten was in het asiel, dus meer dan een jaar heeft ze daar gezeten.

Wild zijn ze zeker niet. Wild in de zin van dingen afbreken. Ze zijn zeker rustig maar zoals ik zei, wanneer ze mensen zien kruipen ze weg.


#1767906 Het opvoeden van schuwe katten

Geplaatst HelpLuckyvinden on 04 december 2018 - 00:46

Het is prachtig dat deze 2 schatjes een kans krijgen bij jullie thuis :duim:
Ik las dat ze ondertussen ook al begonnen te eten en dwangvoederen niet nodig zal zijn.
Een gesloten kattenbak is hier ook nooit een succes geweest, wij hebben van alle kattenbakken het luikje er af gehaald.
Hopelijk is het plassen in de zetel een éénmalige gebeurtenis en vermindert het sowieso naarmate ze zich meer op hun gemak gaan voelen.
Ons Lucky'tje zaliger was de eerste dagen ook vooral onder de zetel te vinden maar aarde redelijk snel bij ons thuis.
Eén van de eerste dagen (herinner me niet precies de hoeveelste dag want het is al zo lang geleden) deed ze ook haar behoefte in de zetel op een bloes van mij. En het was een drolletje :help:
Gelukkig is het nadien nooit meer gebeurd en was het ook geen nieuw of lievelingskledingstuk ;)
En als het jou wat kan gerust stellen ; we hebben een aantal jaar geleden ons Moon uit het wild "geplukt" , de dierenarts schatte haar 3 à 4 maanden oud.
Toen wij haar in de veranda van mijn moeder gelokt hadden was het een hele onderneming om haar in een draagmand te krijgen.
Ze kroop langs alles wat ze kon naar boven en wou maar één ding : naar buiten vluchten weg van die -voor haar- gevaarlijke en bedreigende mensen.
Ze was zo buiten adem dat we zelfs even twijfelde of we er goed aan deden.
Uiteindelijk is het toch gelukt en na een korte autorit kwam ze bij ons thuis waar ze zich de eerste weken vooral achter de kasten en onder mijn bureau verstopte.
Ze verplaatste zich enkel om te eten/drinken/naar de kattenbak te gaan of om even tot bij Miloh te gaan (van hem was ze gelukkig niet bang en er was onmiddellijk een klik tussen hen). Maar als wij ons in huis bewogen kroop ze snel terug weg.
Ik heb toen ook veel tijd naast de kast gespendeerd en zachtjes tegen haar gepraat, verhalen verteld, enz...altijd heel zachtjes tegen haar gesproken en stilaan begon ze met haar ogen te knipperen :)
Ze is nog steeds angstiger dan Miloh en Luna maar komt er nu ook al bij zitten als er volk over de vloer komt en verschuilt zich al lang niet meer.
Het zal misschien nooit een katje worden dat vanzelf op onze schoot springt maar op haar manier vraagt ze wel aandacht en wordt ook graag gevleid.
Het liefst over en rond haar hoofd, of nog liever kopjes geven en krijgen (tja, dat houdt in dat ik dan ook op mijn knieën en armen zit om mij klein te maken en met mijn hoofd tegen het hare wrijf :goofy:).
Onlangs lag ze op bed en ik moest daar ook even zijn. In plaats van aan de andere kant te gaan liggen schoof ze amper op en bleef heel dicht bij mij liggen in een "putje" in het donsdeken terwijl ik volop mocht wrijven over haar pelsje.
Ze heeft dus al een hele weg afgelegd en ik bewonder hoe zij blijft evolueren naar ons toe.

Ik ben er van overtuigd dat jullie ook heel veel liefde gaan terug krijgen van jullie katjes en dat ze zeker op de goede weg zijn. Jullie zijn alvast goed bezig :duim:


#1767857 Het opvoeden van schuwe katten

Geplaatst Nivo on 03 december 2018 - 12:07

Hoi Yannieck,

Je berichtje viel me op en wilde dan ook reageren. Heb wel alle reacties nog niet gelezen dus mocht het dubbel op zijn....... ;)

Schuwe katjes zijn zeker geen gemakkelijke opgave, zeker als ze al 1,5 jaar zijn. Wel apart dat het asiel deze katjes een kans wilde geven, want normaal als ze te schuw zijn voor adoptie krijgen ze gewoon een zachte dood. Dat is een beetje mijn zorg om te reageren, mochten ze niet uit hun schulp komen en je zou er misschien aan denken om ze terug te brengen dan gaan ze geen 2de kans meer krijgen ook. Zeg wel niet dat ik denk dat je dat van plan bent want immers wilde je deze schuwe katjes een thuis proberen geven.

Denk dat zoals bij velen ze fout geïntroduceerd zijn aan hun nieuwe omgeving. Vooral in dit geval met schuwe katjes. Het uit verdoving wakker worden in alweer een nieuwe omgeving zal wat choquerend beleefd worden. Het is nog niet te laat om overnieuw te beginnen. De fout is dat je ze niet gelijk in huis moet loslaten. Het best is om 1 kamertje in te richten waar ze in rust en stilte kunnen wennen aan alle nieuwe geluiden. Een kattenkamer maken dus. In het begin zou je ze niet te veel aandacht moeten geven. Zorg dat je geregeld eens hun kamertje bezoekt met een natje en een droogje, in het begin direct de kamer weer verlaten en zo opbouwen telkens iets langer. Als ze wegkruipen kan je best ook niet forceren om ze te benaderen dat is alleen nog meer bedreigend. Schenk daar niet te veel aandacht aan, je kan van op een afstand af en toe eens een snoepje toewerpen en ze zacht toespreken. Zet het voer ook telkens wat verder weg van hun schuilplaats zodat ze uit zichzelf wel moeten gaan verkennen. Dit gaan ze eerder doen als ze in een ruimte zitten waar geen mensen komen. Het zal een hoop tijd kosten maar eens ze wat meer op hun gemak zijn kan je ze telkens wat meer van het huis laten verkennen. Bv dat je de deur van hun kamertje open zet dat ze eens in de gang kunnen kijken. Wel alle andere deuren dicht laten want ze hebben dan alleen nog meer ruimte om een nieuwe schuilplek te vinden. Zo kan je telkens opbouwen tot ze zich veilig voelen in heel het huis.

Vind het moedig dat je deze katjes een kans gunt, met veel geduld kan je iets bereiken ;)
Hoop dat je hier wat tips kan vinden die jullie verder helpt.

Heel veel succes!!#1767878 Het opvoeden van schuwe katten

Geplaatst Nivo on 03 december 2018 - 17:46

Het is vrij normaal dat ze de eerste dagen angst hebben, ook tamme katjes uit het asiel gaan de eerste dagen wegkruipen.
Zeker een goed teken dat ze al wat losser worden, nog even en de kattenkamer zal overbodig zijn.
Dacht echt dat je wilde schuwe katjes geadopteerd had. Tis natuurlijk ook niet mijn bedoeling te adviseren om gewende katten nog op te sluiten in een kamertje.
Ze gaan dat wel appreciëren natuurlijk dat ze een eigen plekje hebben, schuw of niet dan zou je alsnog een kattenluikje kunnen installeren#1767880 Het opvoeden van schuwe katten

Geplaatst Nivo on 03 december 2018 - 18:09

Het juiste woord moest zijn "verwilderd' dus mensenschuw, jou katjes zijn dan in de volksmond wild ;)

Duim dus mee dat de kattenkamer er mag komen, het zal geen verloren moeite zijn want ze gaan daar over 10 jaar nog steeds blij mee zijn.
Heb hier ook div ruimtes geheel voor mijn katten ingericht, zolder en veranda, raad eens waar ze het vaakst te vinden zijn........ :)

Alleen al van 1 jaar in het asiel zitten....... je zou voor minder angstig zijn ;)
Echt super dat jullie ze het vertrouwen in de mens terug wilt schenken!#1767855 Het opvoeden van schuwe katten

Geplaatst Evyke81 on 03 december 2018 - 09:14

Doe zowieso die deksels van de bakken.
Das pakken minder stress.

Mijn katten hebben totaal geen stress en gaan ook beduidend liever in de bakken zonder deksel.
Die met wordt amper gebruikt.

Urine Off werkt, maar is een middel om ze weg te jagen.
Dus ik ben daar niet voor want dat creëert nog meer angsten.#1767591 Torfsfonds: stemmen voor het asiel van Genk, tot 9/12/18

Geplaatst wendyv123 on 27 november 2018 - 17:34

gestemd en bevestigd !


#1767592 Torfsfonds: stemmen voor het asiel van Genk, tot 9/12/18

Geplaatst Poeslap on 27 november 2018 - 17:53

Gedaan.


#1767611 Torfsfonds: stemmen voor het asiel van Genk, tot 9/12/18

Geplaatst Inge91 on 28 november 2018 - 15:31

Gestemd :)


#1767516 Torfsfonds: stemmen voor het asiel van Genk, tot 9/12/18

Geplaatst Kaprice on 26 november 2018 - 00:08

Gestemd...


#1765901 Terug wintertijd...

Geplaatst gillian-kat on 24 oktober 2018 - 15:55

Arme katjes die weer niet gaan kunnen volgen dat ze opeens op een ander tijdstip eten krijgen …  :(

Snap echt niet dat ze die rommel al niet jaren geleden hebben afgeschaft.  Ze blijven dat maar voor zich uitschuiven.

Pootje
  Gillian#1765464 beugels voor de tuin .kattenafrastering

Geplaatst jcbrok on 17 oktober 2018 - 09:08

Kattenafrastering beugels voor je tuin catproof te maken.
50 cm schuine kant 5,95 euro.