Spring naar inhoud

  •  

Sherlock

Lid sinds 01 sep 2020
OFFLINE Laatst actief Privé
-----

Mijn 5 recentste berichten

In onderwerp:Schildklier in behandeling maar hij eet bijna niets meer

26 september 2020 - 11:39

Hallo, tis een tijdje geleden maar had nogal veel aan mijn hoofd. Frodo neemt nu al een tijdje geen schildklier medicatie meer en krijgt een eetlust opwekkend middel. Blijkt dat dit een pil is die voor mensen gebruikt wordt, soort antidepressivum. Dat werkt bij katten die niet meer willen eten. Daar moet ik om de 3 dagen 1/8 van geven. Hij eet nu weer meer en regelmatig en heb de indruk dat dat pilletje langer werkt dan 3 dagen ofwel komt zijn eetlust stilletjes aan zelf op gang omdat die andere medicatie uit zijn lichaam is. Dat kon blijkbaar een paar weken duren. Het speciaal recovery voer heb ik geprobeerd en eventjes leek hij dat te lusten maar nu niet meer. Nu wil hij plots weer zijn vertrouwde voer.

Nu is hij natuurlijk nog niet genezen. Na aandringen heeft de dierenarts mij toch doorverwezen naar de dierenkliniek voor een radioactieve behandeling, als hij daarvoor in aanmerking komt. Maar nu laten ze daar wel lang op zich wachten. Normaal krijg je na 3 dagen antwoord als ze alle gegevens hebben en nu wacht ik al meer dan een week. Heb gisteren nog eens alles doorgestuurd want aan de telefoon konden ze mij niet helpen. Wat een gedoe is me dat! Je kan daar telefonisch bij niemand terecht behalve een secretaresse die enkel kan zeggen om het nog eens te proberen via het emailadres dat daarvoor speciaal bestemd is. Wachten, altijd maar wachten!

Wat me nu vooral stoort is dat deze aandoening veel eerder ontdekt had kunnen worden. Al meer dan 2 jaar zeg ik aan de dierenarts tijdens de jaarlijkse controle dat hij zoveel water drinkt en dat dan weer uitbraakt, veel plast en onrustig loopt. Hij had er geen verklaring voor en had niet de intensie om dat te onderzoeken. Nadat ik begin dit jaar in januari nogmaals dat probleem vermeldde en zei dat het erger werd heeft hij bloed afgenomen. Daar bleek niks abnormaal aan. Die dierenarts zei wederom dat hij het niet wist en deed niks. MAAR achteraf hoorde ik van zijn collega (mijn vertrouwde dierenarts in dezelfde praktijk) dat het zijn schildklier zou kunnen zijn, dat alle symptomen daarop wijzen.  Ik vroeg waarom dat niet uit de bloedtest kwam. Ze zei dat dit blijkbaar niet onderzocht is omdat dat specifiek moet aangevraagd worden. Hoor je mijn frustratie al aankomen?  Waarom heeft haar collega dit niet gedaan terwijl het achteraf zo duidelijk was? Dit maakt me zo kwaad! Mijn kat heeft maandenlang last gehad voor niks, dit had begin dit jaar aan het licht moeten komen. Nu blijft het maar duren terwijl hij al geholpen had kunnen worden. Met wat ik nu allemaal weet had ik eerder aangedrongen voor een doorverwijzing naar de dierenkliniek. Maar wat wist ik toen over schildklieren, niks. Ik vertrouwde op de dierenarts. Wat me nog bozer maakt is dat deze aandoening veel voorkomt en goed te behandelen is, ook voor oude katten tot zelfs 18 jaar. Meer dan 90% is geholpen en is voorgoed van het probleem verlost door die radioactieve behandeling. Als het zoveel voorkomt, waarom onderzoeken ze dan niet de schildklier bij de eerste duidelijke symptomen?!

Ik ben van plan deze eerdere bloedtest ook op te vragen. Ik denk toch dat ik daar recht op heb. Ik weet alleen niet hoe ik het moet vragen zonder te moeten zeggen waarom. De dierenarts zal misschien zeggen dat het niet relevant meer is en vragen waarom ik dat persé moet hebben. Kunnen ze dat weigeren? Ik wil gewoon bewijzen in handen en ook álle gegevens van Frodo voor de dierenarts in de dierenkliniek. Is dat zo raar? Wat zouden jullie doen? Vinden jullie dit te terecht dat ik hiermee een probleem heb, dat ik vind dat die dierenarts in de fout is gegaan?
Bedankt voor jullie steun!

In onderwerp:Schildklier in behandeling maar hij eet bijna niets meer

04 september 2020 - 09:33

Bedankt voor de reacties!
Ben dus nogmaals naar dierenarts geweest, deze keer heeft ze zijn tandjes bekeken en een röntgenfoto genomen. Niks mis met de tanden en ook niets te zien op de foto. De maag moet eventueel met een echo onderzocht worden, maar daarvoor moet ik elders gaan. Ondertussen moest ik volledig stoppen met de schildklier medicatie om te zien of dat toch de oorzaak is ondanks dat hij maar een halve dosering krijgt. Ze ging ook raad vragen aan gespecialiseerde dierenartsen die alles weten over schildklierkatten. Ze zei erbij dat ze voor een raadsel stond, dat dit geen normale reactie is bij katten met schildklieraandoeningen.
Ze heeft een spuitje gegeven tegen misselijkheid en pilletjes meegegeven tegen misselijkheid en ook iets om zijn eetlust op te wekken. Voorlopig lost dat niets op, het spuitje niet althans,  dat zou 24 uur werken maar hij at nog steeds bijna niets. Behalve toen we pas thuis waren van de dierenarts, toen was hij zo onrustig en opgefokt dat hij toch iets naar binnen heeft gespeeld. Maar 't was rap gedaan. Ik mocht pas later met die eetlust opwekkers starten indien de rest niet helpt.

Bloedtest heeft ze deze keer niet gedaan omdat alles normaal was vorige maand behalve de schildklier. Nieren, lever, alles ok en geen bloedarmoede. Voor de rest zag hij er ook goed uit, goede kleur en glanzende vacht. Behalve dat hij er lusteloos bijzit en totaal inactief.

De komende dagen zullen uitwijzen of er iets veranderd,  voorlopig blijft het een raadsel.

Die recovery voeding,  is dat enkel te krijgen bij de dierenarts? Nochtans heb ik de vorige keer gevraagd welke voeding er gegeven werd toen hij daar 2 dagen geweest is, maar kreeg geen duidelijk antwoord,  zal gewoon voer geweest zijn denk ik.

In onderwerp:Schildklier in behandeling maar hij eet bijna niets meer

02 september 2020 - 10:46

De dierenarts zei dat die speciale voeding niet zal lukken omdat hij zo kieskeurig is en dit dan zeker niet zal willen. Deze voeding kan ook enkel gegeven worden aan binnenkatten omdat ze echt niks anders mogen hebben, zelfs geen regenwater of gras.

Er is nog een andere behandeling, met radioactief jodium,  in de dierenkliniek van Merelbeke bij Gent. Schijnt goed te werken. Maar daarvoor moet Frodo eerst stabiel zijn onder die medicatie. Dus goed eten en regelmatig zijn dosis innemen. En dat lukt dus niet. De dierenarts zegt ook dat zijn leeftijd ook een rol speelt,  15 jaar Is niet ideaal voor zo'n behandeling, en hij is verzwakt.

Heb ook de indruk dat ik het zelf moet uitzoeken als het over voeding gaat. Ik krijg daarover van de dierenarts geen enkele hulp. Enkel vage antwoorden op mijn vragen over welke voeding en hoeveel. Dus zocht ik op internet wat info over gezonde voeding. Zo vond ik de website Catmoneo, waar alle kattenvoer werd geanalyseerd. Ik was verbaasd, de beste merken zijn mij onbekend en naar t schijnt is natvoer beter dan droogvoer en liefst graanvrij. Ik weet niet of iemand van jullie daar veel over weet. Mij lijkt het allemaal heel betrouwbare info. Dus heb ik van die voeding vanalles in huis gehaald,  tevergeefs. Toch vond ik dat hij interesse heeft om te eten maar lukt het niet. Ik had een blikje Terra Faelis met konijn opengetrokken en hij was wel degelijk geïnteresseerd,  hij heeft er wat van gegeten maar t was rap gedaan. Ik ga hiermee verder proberen want er zitten toch wel meer voedingsstoffen in en 90% vlees. Dit merk had de oprichtster van die website mij aangeraden rekening houdend met Frodo zijn voorkeur voor zacht voer, zoals Gourmet mousse. Zoals ik zei, de interesse is er maar er scheelt iets waardoor hij toch niet wil eten.

Vanavond naar de dierenarts, dan laat ik ook eens zijn tanden nakijken, wie weet heeft hij tandpijn en is dat op te lossen. Maar dan snap ik niet waarom hij ook geen zacht voer wil. Hopelijk ligt het probleem toch daar, dat is het minst erge. Ik zal ook vragen om iets te geven om zijn eetlust op te wekken.  Ik stel me wel de vraag waarom dit nog allemaal niet gebeurd is eigenlijk. Frodo heeft een dag en nacht bij de dierenarts doorgebracht aan infuus. Waarom is er niet verder gezocht,  tanden nakijken is niet gebeurd. Ik vroeg ook om misschien een röntgenfoto te nemen, is niet gedaan. Moet ik werkelijk zelf alles vragen en overal aan denken?
Ik vind ook dat het schildklier probleem heel laat is opgemerkt. Eén van de symptomen hierbij is enorm veel drinken en braken. Frodo had al meer dan een jaar dat probleem. Hij had een 'drankprobleem' om het zo te noemen, hij zoop letterlijk water en direct daarna vloog het er weer uit, ik was versteld van de hoeveelheid!  Hij plaste zodoende ook meer dan normale katten. Dat had ik dus al meer dan een jaar geleden aan de dierenarts gezegd maar er was geen verklaring voor, zei die. Hij heeft bloed getrokken,  dat wel, maar heeft blijkbaar niet de schildklier laten testen,  dat is een aparte bloedtest. Dat kwam ik te weten door de andere (meer ervaren)  dierenarts in diezelfde praktijk. Ze werken daar met twee, dus heb ik soms eens de één, dan de ander. Toen ik het probleem aan haar uitlegde dacht ze wel direct aan schildklier problemen,  zo is het uitgekomen,  veel te laat en 2kg lichter. Frodo had toen wat overgewicht, 6,3kg. Dus in eerste instantie vond ik het niet erg dat hij vermagerde, dacht dat het de leeftijd was. Achteraf bekeken wees alles in de richting van zijn schildklier en ik ben niet tevreden over die dierenarts die niet nodig vond om dat uit te zoeken. Nu wil ik enkel nog zijn collega. Toch heb ik ook bij haar het gevoel dat ik zelf moet met ideeën komen, zoals die tanden.

Ok, mijn bericht is nogal lang geworden maar ik wou toch wat meer info geven. Misschien zijn er mensen die dit herkennen. Of die me kunnen zeggen of ik wel de juiste dierenarts heb. Ik ga er nochtans al lang bij, meer dan 20 jaar, uiteraard toen met een andere kat. Vroeger werkte ze alleen,  nu ze met twee zijn begin ik te twijfelen aan haar collega.  Het kan ook zijn dat ik uit bezorgdheid zo reageer en dat er niets mis is met die dierenarts. Katten zijn niet de makkelijkste patiënten.

Bedankt alvast!