Spring naar inhoud


- - - - -

info over herpesvirus


 • Log in om te reageren
16 reacties op dit onderwerp
poesie
poesie
 • 2.119 berichten
  • Locatie: oost vlaanderen
 • 6 katten
OFFLINE

#1 Geplaatst 21 februari 2010 - 22:14

als er iemand informatie ivm het herpesvirus weet mag je het hier altijd achterlaten


alvast bedankt

Geplaatste afbeelding

Guest_sandra25_*
Guest_sandra25_*
OFFLINE

#2 Geplaatst 21 februari 2010 - 22:15

Bedoel je herpes bij dieren of mensen?

Guest_sandra25_*
Guest_sandra25_*
OFFLINE

#3 Geplaatst 21 februari 2010 - 22:18

Het  Herpes virus dat de genitalien aantast of type 2 dat koortsblaasjes enzo veroorzaakt?Alletwee heel besmettelijk alleszins.Ik heb last van het type 2 en duikt op als mijn weerstand minder is(griep,maandstonden,e.d)

Guest_lizke_*
Guest_lizke_*
OFFLINE

#4 Geplaatst 21 februari 2010 - 22:18

Ik kan je hier niet meer over vertellen... Ik zie net dat Tijgertje daaraan overleden is :cry:

Dit vond ik op internet:

Herpes bij de kat
Het Herpesvirus (FHV-1 of FHeV-1) is, samen met het Calicivirus, een van de belangrijkste veroorzakers van niesziekte bij de kat. Het herpesvirus wordt overgedragen door fysiek contact tussen katten. Hoewel ‘niesziekte’ vrij onschuldig klinkt, is dit het niet. Niesziekte veroorzaakt door het herpesvirus uit zich als eerste door, de naam zegt het al, niezen en een snotterige neus en ogen. Niesziekte kan echter snel verergeren. Doordat katten door een verstopte neus niet meer kunnen ruiken, vergaat ze ook de eetlust. Een geïrriteerde slijmhuid in de keel, neus en mondholte maakt eten nog minder aantrekkelijk. In uiterste gevallen kan dit inhouden dat katten, zonder dwangvoederen, zichzelf doodhongeren. Veel katten krijgen koorts en krijgen het benauwd. Wanneer katten met een verstopte neus door hun mond gaan ademen, is de kans aanwezig dat de ontsteking afdaalt naar de luchtpijp en de longen. Bovendien is het risico aanwezig dat niesziekte chronisch wordt.

Wanneer een kat eenmaal besmet is met het herpesvirus zal hij dit altijd latent bij zich blijven dragen, ook al lijkt hij volledig gezond. In tijden van een verminderde weerstand kan de niesziekte weer de kop op steken en ook stress is een bekende veroorzaker van het reactiveren van het virus. Dit is ook de reden dat catteries, pensions, tentoonstellingen of dierenartsenpraktijken bekende ‘niesziektebolwerken’ zijn; hier zitten immers veel – vaak gestresste – katten bij elkaar wat zorgt voor een verhoogde infectiedruk. Niesziekte wordt voornamelijk overgedragen via orale, oculaire en nasale uitscheiding bij de kat, dit gaat het snelste wanneer een acuut zieke kat in contact komt met andere katten, hoewel ook latent zieke katten het virus kunnen overbrengen op gevoelige katten. Ook via schoeisel en kleding kan het virus worden overgedragen, maar omdat het niet lang overleeft ‘buiten de kat’ gebeurt dit weinig.

Vaccinatie tegen herpes voorkomt helaas lang niet altijd dat een kat besmet raakt, wel vermindert het in veel gevallen de symptomen als een kat ziek wordt en reduceert het eveneens het uitscheiden van het virus.

Conjunctivitis

Herpes heeft niet alleen zijn weerslag te hebben op de luchtwegen van een kat, ook de ogen kunnen door het herpesvirus aangetast worden. In zo’n geval spreken we van conjunctivitis, oftewel bindvliesontsteking. Hierbij raakt het ‘roze gedeelte’ van het oog geïrriteerd wat kan uitmonden in een voor de kat uitermate onprettige ontsteking van het oog. Om te voorkomen dat onherstelbare schade aan de ogen optreedt is het belangrijk om zo snel mogelijk, zodra de eerste symptomen van niesziekte zich voordoen, in te grijpen.

De behandeling

L-Lysine: effectief tegen herpes

L-Lysine is een essentieel aminozuur dat niet door het dierenlichaam kan worden aangemaakt en dus in de voeding moet zitten. Naast het feit dat het een belangrijke bouwstof van eiwit is, heeft het zijn uitwerking op het immuunsysteem, met name op de productie van antilichamen. Door de collageenvormende eigenschappen is het van groot belang voor weefselherstel in het lichaam. Wanneer een dier L-Lysine niet voldoende binnenkrijgt kan dit leiden tot allerhande klachten. Een van de meest gehoorde klachten is weerstandsvermindering met daardoor een hogere gevoeligheid voor (herpes)infectie en virussen. Uit studies blijkt dat het supplementeren van L-lysine de ernst van de symptomen terug kan dringen en verspreiding van het virus in tijden van stress tegengaat.

Lysine is een antagonist van het semi-essentiële aminozuur arginine. ‘Semi-essentieel’ houdt in dat een dier het onder normale omstandigheden zelf in voldoende mate kan aanmaken maar dit soms door ziekte, ouderdom of juist groei, onvoldoende lukt. Beide aminozuren maken gebruik van dezelfde celmechanismen in het lichaam en een teveel van de een kan dan ook al snel leiden tot een tekort aan de ander. Waar Lysine vooral wordt gewonnen uit dierlijke eiwitten, komt arginine voornamelijk uit plantaardige eiwitten als granen. In de moderne voeding zit relatief veel arginine, mede door het hoge gehalte aan granen en plantaardig materiaal. Daarom loont het L-lysine, met name in tijden van een verminderde weerstand, los te supplementeren.

Bij dieren wordt L-Lysine voornamelijk ingezet ter uitschakeling van actieve herpesvirussen of om mogelijke besmetting te voorkomen, bijvoorbeeld op plekken waar veel dieren bij elkaar zijn. L-Lysine kan het beste worden gegeven in combinatie met Vitamine B6 en op nuchtere maag. Deze vitamine ondersteunt de L-Lysine bij de assimilatie en werkt gunstig op de vorming van nieuw weefsel en het herstel van beschadigd weefsel. L-lysine & Vitamine B6, van de Groene Os Veterinair, bevat deze combinatie van L-lysine en B6 en is het middel bij uistek om in te zetten bij niesziekte.

L-lysine of F-lysine?
Naast L-Lysine wordt soms de term F-Lysine gebruikt. L-Lysine en F-Lysine zijn hetzelfde. Sommige fabrikanten hanteren de term F-Lysine omdat dit product veel bij katten wordt ingezet, de F is hier een afgeleide van Feline.

krulleke
krulleke
 • 5.601 berichten
OFFLINE

#5 Geplaatst 21 februari 2010 - 23:43

Ik heb eens een kitten gekocht gehad dat als entreactie herpes kreeg.Hij werd eerst lusteloos,kreeg koorts,hele dikke opgezwollen ogen die vol etter zaten,neus verstopt,niezen,heel heel zielig.Ik heb hem een week ongeveer moeten dwangvoederen,neus spoelen,neusdruppels geven,zijn ogen zalven met drie verschillende zalven (waarvan één antivirale : zovirax,die hielp ook het beste),interferon van mijn dierenarts uit de humane sector elke dag twee druppeltjes, hij kreeg ook drie weken antibiotica.Na een dag of tien was hij beter maar hij geraakte er nooit meer volledig vanaf.Ik had toen ook nog een kitten dat nog niet ingeént was van mezelf en die kreeg het natuurlijk ook,dezelfde behandeling moeten geven en hetzelfde resultaat.De volwassen katten hadden alleen een niesje dat weg ging met antibiotica.

Guest_midi_*
Guest_midi_*
OFFLINE

#6 Geplaatst 22 februari 2010 - 10:30

oei, klinkt niet goed? :s


PeggyJ
PeggyJ
 • 45.914 berichten
  • Locatie: Kempen
 • 4 katten
OFFLINE

#7 Geplaatst 22 februari 2010 - 15:31

Het herpesvirus veroorzaakt niesziekte en kan bij verzwakte poezen helaas fataal zijn. Angel hier heeft ook chronische niesziekte, en bij een opstoot krijgt ze een AB kuur van 5 dagen. Maar ik probeer het zoveel mogelijk te voorkomen door het L-lysine poeder onder haar eten te doen 2 keer per dag, en dit onderdrukt het virus.
Geplaatste afbeelding
We kunnen het hart van een man beoordelen door te kijken hoe hij met dieren omgaat :cattailwag

scully
scully
 • 1.884 berichten
  • Locatie: Antwerpen
 • 9 katten
OFFLINE

#8 Geplaatst 23 februari 2010 - 16:19

waar is l-lysine te koop?

Geplaatste afbeelding

Pootjes van de Blooterikjes :hart: Cattery DeKuChaDuSa


griffel1977
griffel1977
 • 2.035 berichten
OFFLINE

#9 Geplaatst 24 februari 2010 - 10:30

scully zei:

waar is l-lysine te koop?


Bij je DA zal je dit zéker kunnen verkrijgen. Is een poedertje dat je onder hun voer kan doen. Zit bv ook in Royal Canin brokken...Lies
Lies
 • 6.855 berichten
OFFLINE

#10 Geplaatst 24 februari 2010 - 11:50

scully zei:

waar is l-lysine te koop?

Ik heb speciaal voor Gebbie ook terug Royal Canin gekocht omdat daar l-lysine inzit. Ze heeft last van een lichte infectie van de luchtwegen. en omdat ze drager is van het herpesvirus geef ik liefst de l-lysine bij.


Mika
Mika
 • 3.676 berichten
OFFLINE

#11 Geplaatst 24 februari 2010 - 13:34

Het bestaat ook in poedervorm om onder het eten te mengen.
Dat kan je verkrijgen bij de dierenarts.

scully
scully
 • 1.884 berichten
  • Locatie: Antwerpen
 • 9 katten
OFFLINE

#12 Geplaatst 24 februari 2010 - 14:08

*bedankt!

Geplaatste afbeelding

Pootjes van de Blooterikjes :hart: Cattery DeKuChaDuSa


PeggyJ
PeggyJ
 • 45.914 berichten
  • Locatie: Kempen
 • 4 katten
OFFLINE

#13 Geplaatst 25 februari 2010 - 13:06

Ik haal het gewoon bij mijn apotheek. Ze moet het wel steeds bestellen. De lysine die in de voeding zit is onvoldoende voor Angel, ze heeft de extra portie nodig om de niesziekte te onderdrukken.
Geplaatste afbeelding
We kunnen het hart van een man beoordelen door te kijken hoe hij met dieren omgaat :cattailwag

Guest_raisa1987_*
Guest_raisa1987_*
OFFLINE

#14 Geplaatst 01 april 2011 - 01:42

Hallo allemaal,


Ik ben Raisa en ik ben nieuw hier.
Ik kwam hier via google terecht.
Ik was info aan het zoeken over het herpesvirus bij de kat.
Sinds zaterdag loopt er veel speeksel uit de mond  van 2 van mijn katten, later deze week zag ik dat ze niet meer deden eten en drinken
en dat ze wondjes in hun mond hebben sommige tot bloedens toe, ook hadden ze uitdrogingsverschijnselen.
Ik ben met ze naar de dierenarts geweest en die denkt dat het het herpervirus is, maar wee dit nog niet zeker.
De katten hebben allebij vocht bijgezet gekregen antibiotica en een spuitje voor de pijn.
Ik moet nu afwachten en morgen of zaterdag weer terug.
Bij mijn kater hebben ze ook bloed afgenomen, omdat hij de laatste tijd erg vermagerd is willen ze hem toch ook nog op andere dingen testen, dar krijg ik zaterdagochtend de uitslag van.
Ik voel mij zo machteloos en weet totaal niet wat ik van het herpesvirus moet verwachten.
Ik heb wel wat info gelezen op internet.
Maar vraag mij af of ik mijn katten hieraan ga verliezen?
Misschien dat een van jullie me wat info of raad kan geven?
B.v.d

Groetjes Raisa

Guest_Eragon_*
Guest_Eragon_*
OFFLINE

#15 Geplaatst 01 april 2011 - 10:58

Dag Raisa, ik denk dat je beter een nieuw topic aanmaakt zodat er meer aandacht naar jou vraag kan gaan.

Ik zou je aanraden even af te wachten. Herpes is op zich niet dodelijk maar vraagt natuurlijk wel meer aandacht voor ontstekingen en stress. Herpes verdwijnt immers niet maar kan, bij elke stresssitautie weer de kop opsteken en je kat zal tevens gevoeliger zijn voor ontstekingen (dacht ik).
Een ondersteuning van de weerstand zou dus zeker niet onverstandig zijn.

Kop op meid, Met herpes valt te leven, alleen zal je wat gevoeligere katten hebben en zal je zeker moeten zorgen dat je andere katten die nog niet besmet zijn, degelijk beschermd worden