Spring naar inhoud


- - - - -

Vroegcastratie?


 • Log in om te reageren
162 reacties op dit onderwerp
noukie
noukie
 • 1.084 berichten
  • Locatie: maldegem
 • 5 katten
OFFLINE

#76 Geplaatst 21 juni 2010 - 14:41

Ik vond dit net op het net, over vroegcastratie bij honden weliswaar maar misschien kunnen sommige problemen ook bij katten voorkomen :
"
INLEIDING
Steeds vaker worden honden op jonge leeftijd al gecastreerd. Met ‘jong' bedoel ik vóór de leeftijd van 6 maanden. Deze trend komt voornamelijk overwaaien uit de USA, waar om redenen van geboortebeperking dit beleid flink gestimuleerd wordt. Voor alle duidelijkheid: met ‘castratie' wordt hier bedoeld het verwijderen van de testikels of de eierstokken. Als ik het over gecastreerde honden heb, dan heb ik het dus zowel over reuen als teven. Voor meer uitleg over de termen castratie en sterilisatie is het nuttig om het artikel uit onze bibliotheek over castratie en sterilisatie bij honden te lezen.
Nog afgezien van het feit dat er misschien wel sowieso teveel honden worden gecastreerd, zijn er in ieder geval nogal wat bezwaren tegen castratie op jonge leeftijd. Er zijn althans aanwijzingen dat we op zijn minst voorzichtig en kritisch moeten zijn en blijven bij het volgen van dergelijke trends.
In onderstaand artikel zet ik de bezwaren voor u op een rij.
UROGENITAAL APPARAAT
Het vroeg castreren van reuen en teven leidt tot relatief onderontwikkelde uitwendige geslachtsdelen, zoals de penis en de vulva. Dit kan ontstekingen van de voorhuid en de huid rond de vulva tot gevolg hebben. Door uitgebreid wetenschappelijk onderzoek is tevens aangetoond dat het vroeg castreren van teven, maar hoogst waarschijnlijk ook van reuen een grotere kans op de zogenaamde castratie onzindelijkheid met zich meebrengt.
BEWEGINGSAPPARAAT
De geslachtshormonen die worden geproduceerd in de eierstokken (teef) of testikels (reu) van de hond spelen een belangrijke rol bij de groei. Zo is in een aantal studies aangetoond dat bij vroege castratie de botten langer doorgroeien dan bij een intacte hond of een hond die op latere leeftijd gecastreerd wordt. Een hond die op jonge leeftijd gecastreerd wordt, zal dus langere maar lichtere botten krijgen. Het is niet zo moeilijk om te bedenken dat dit soort structurele veranderingen in de bouw van het skelet ook gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van het bewegingsapparaat. Er is zelfs een onderzoek gedaan in Texas, waaruit zou blijken dat gecastreerde honden (overigens wordt hier niet gekeken naar de leeftijd waarop de castratie wordt uitgevoerd) een grotere kans op een voorste kruisbandlaesie zouden hebben. En de kans op de ontwikkeling van heupdysplasie zou vergroot zijn ten gevolge van het op vroege leeftijd castreren van honden. Of deze studies daadwerkelijk valide genoeg zijn om deze conclusies te trekken, durf ik te betwijfelen. Maar dat vroeg castreren invloed heeft op de groei van het skelet is wetenschappelijk bewezen en dat dit mogelijk het ontstaan van bepaalde aandoeningen aan het bewegingsapparaat bevordert, is zeker niet ondenkbaar!
TUMOREN
Een teef die vóór de 2e loosheid gecastreerd wordt, heeft een veel kleinere kans op het ontwikkelen van tumoren in de melkklieren op latere leeftijd in vergelijking met een intacte teef of een teef die op latere leeftijd wordt gecastreerd. Maar wat betreft de invloed op het ontwikkelen van andere tumoren horen we andere, minder positieve geluiden met betrekking tot het vroeg castreren van honden. Zo zou de kans op het voorkomen van een haemangiosarcoom (een relatief veel voorkomende tumor die o.a. voorkomt in het hart en de milt bij honden) groter zijn bij gecastreerde honden dan bij niet gecastreerde honden. Er zijn twee studies waaruit blijkt dat (vroeg) gecastreerde honden meer kans hebben op het ontwikkelen van botkanker (osteosarcoom). Op zich niet zo gek, want we wisten al dat bij honden(rassen) die (extreem) groot zijn vaker botkanker voorkomt en vroeg castreren zorgt ervoor dat een hond langer doorgroeit en dus veel groter wordt! Er is ook gerede twijfel of het castreren van reuen, op welke leeftijd dan ook, de kans op het ontstaan van prostaatkanker verkleint. Door sommige mensen wordt dit gunstige effect van castreren echter wel geclaimd. Dit betekent overigens niet dat castratie van een reu met een bestaand chronische prostaatproblemen (ontsteking, vergroting, etc.) zinloos is!
GEDRAG
Veel honden eigenaren denken dat hun hond rustiger en veel gemakkelijker wordt in de omgang na een castratie. Dit is echter niet zo zwart/wit als de meeste mensen wel denken! Bepaalde vormen van ongewenst gedrag, waaronder vooral angst gerelateerde problemen zouden juist vaker voorkomen bij (vroeg) gecastreerde honden vergeleken met intacte honden. Vooral bij reuen met een angstig en onzeker karakter kan castratie mijns inziens leiden tot regelrechte angstagressie. Ook op latere leeftijd schijnt er verschil te zijn in de achteruitgang van de cognitieve functies (dementieachtige verschijnselen) tussen gecastreerde reuen en intacte reuen.
SCHILDKLIER
Een gecastreerde hond wordt sneller te dik, dat weet bijna iedereen. Mogelijk heeft dat iets te maken met de verminderde werking van de schildklier na castratie. In ieder geval is aangetoond, dat castratie de kans op een te traag werkende schildklier duidelijk vergroot!
CONCLUSIES
Of het vroeg castreren van honden daadwerkelijk de kans op kruisband letsels vergroot is mijns inziens niet helemaal duidelijk. Het wel of niet ontstaan van een kruisband letsel is van zoveel factoren afhankelijk, dat er bij een onderzoek naar het verschil in frequentie van voorkomen van kruisbandletsels bij gecastreerde versus niet gecastreerde honden al snel verkeerde conclusies getrokken kunnen worden als niet al deze factoren worden meegewogen in het oordeel. Het zou dan ook niet juist zijn om op grond van dergelijke onderzoeken het vroeg castreren van honden volledig te veroordelen. Er zijn echter redenen genoeg om, als we gewoon logisch redeneren, aan te nemen dat het op jonge leeftijd castreren van honden nogal wat gevolgen heeft voor de ontwikkeling van een hond. Zowel op het lichamelijke als op het psychische vlak.
En laten we het vraagstuk eens van de andere kant bekijken: is het nou echt zo´n probleem om even te wachten met een eventuele castratie? Er zijn, denk ik, maar weinig mensen die een loopse teef echt niet uit de buurt van een reu kunnen houden gedurende een periode van 3 weken.
De boodschap die ik wil overbrengen is dan ook deze: Zie het castreren van uw hond niet als iets dat "zo hoort" of als iets wat u hoe dan ook moet laten doen. Overweeg goed wat de voordelen en nadelen zijn van het castreren van uw hond en als u besluit om uw hond te laten castreren, doe het dan niet te vroeg! Wacht in ieder geval tot de hond uitgegroeid en uit ontwikkeld is, zowel op het lichamelijke als op het psychische vlak. Pas dan is de keus ook weloverwogen en bewust te maken denk ik."

gevonden op :
Image Unique Old English Sheepdogs - Nadelen vroegcastratie

noukie
noukie
 • 1.084 berichten
  • Locatie: maldegem
 • 5 katten
OFFLINE

#77 Geplaatst 21 juni 2010 - 14:44

en dit :

De kat blijft kleiner?
Nee, onjuist. Sterker nog, bij een kat die op 7 weken gecastreerd is sluiten de groeischijven later dan bij een kat die open blijft. Hierdoor worden de katten even groot zo niet groter. Er wordt door enkele fokkers beweerd dat dit zou leiden tot botbreuken. Bij Maine Coons zou dit in de USA voorkomen. Hiervan is geen wetenschappelijk bewijs tot nu toe, maar er wordt onderzoek naar gedaan Het is in ieder geval iets om over na te denken en in de gaten te houden. Dit geldt alleen voor de katers en op voor zover mij bekend vindt dit plats op kleine schaal en over het algemeen zijn de katten familie van elkaar.  Of vroegcastratie de oorzaak is of dat deze elders ( het fokken van erg grote, lange en zware katten) gezocht moet worden zal louter uit onderzoek moeten blijken.
Bij een open kat sluiten de groeischijven zich tussen de 14 en 20 maanden na de puberteit, zowel het onderzoek aan de University of Florida ( Stubbs e.a 1996) als het onderzoek aan de University of Minnesota ( Root e.a 1997) hebben beiden de conclusie getrokken dat de groei niet stopt door vroegcastratie. De moeder verzorgt de kittens als ze terugkomen.

arifiene
arifiene
 • 3.096 berichten
  • Locatie: Gent
 • 2 katten
OFFLINE

#78 Geplaatst 21 juni 2010 - 14:57

noukie zei:

Mijn dierenarts wou het wel doen bij katertjes maar liever niet bij poesjes.
Welke dierenarts heeft er ervaring mee in regio brugge - knokke - gent ?

In Brugge Dierenarts Van de Vannet.
Dierenarts Van de Vannet - Centrum Brugge

noukie
noukie
 • 1.084 berichten
  • Locatie: maldegem
 • 5 katten
OFFLINE

#79 Geplaatst 21 juni 2010 - 15:00

Bedankt en nog een BV erbij . ;)

calaquendi
calaquendi
 • 746 berichten
  • Locatie: Wuustwezel
 • 8 katten
OFFLINE

#80 Geplaatst 21 juni 2010 - 17:11

Misschien kan iemand (een van de moderators ?) een lijstje (zoals met de showdatums) maken met dierenartsen die op jonge leeftijd steriliseren.
Dan kan je geinteresseerden die link op het forum doorgeven.

Guest_Cinneke_*
Guest_Cinneke_*
OFFLINE

#81 Geplaatst 21 juni 2010 - 20:00

Hallo Allemaal,
Dit is een interessant topic. Ik heb net alles gelezen en hoor hoor ook hier veel verschillende geluiden.

Ten eerste wil ik even kwijt wat mijn dierenarts zegt.
Een hond is niet met een kat te vergelijken omdat zij totaal anders zijn.

Volgens mijn dierenarts kan vroegcastratie geen kwaad. Kittens genezen sneller en hebben er minder last van. Omdat het volgens contract van de dekkater moets ben ik de katers tussen de eerste en de tweede enting gaan castreren. Ik breng ze om 9 uur en 1 uur later kan ik ze halen en rennen ze rond alsof er niks gebeurt is. De katers uit mijn eerste nestje zijn nu 2 jaar oud. Mijn eigen kater is met 8 maanden gecastreerd en heeft veel last van blaasgruis en een van de poezen uit het eerste nestje ook en die is pas met 1 jaar gesteriliseerd. Verder heeft niemand er last van.

Vanaf het nestje wat nu ligt gaan de poezen voor het eerst vroeg geholpen worden. Mijn voornaamste reden is dat de ingreep bij mij plaats vind en dus ook de nazorg en ze dus naar hun nieuwe baasje gaan helemaal geent en geholpen en de nieuwe eigenaar kan beginnen met liefhebben. Veel kitten kopers zien op tegen de sterilisatie.
Daarbij speeld bij mij mee dat ik een nieuwe dekkater uit de US ga krijgen en dit haar eisen zijn van zijn kittens. Daarbij denk ik dat ik als fokker mij aan regels moet houden ivm gezondheid erfelijke afwijkingen etc. Je fokt als fokker ten goede van het ras. De meeste kittens die als liefhebber weg gaan zijn niet helemaal volgens de rasstandaard en dus geschikt voor de fok. Veel mensen vergeten dit soms en denken er heel ligt over. Deze kittens zijn ontzettend leuk om een gezin uit te breiden en ze heel veel jaren te verwennen met alle liefde die ze verdienen. Maar niet om papa of mama te worden en helaas hoor ik als jonge fokker steeds meer verhalen waar liefhebbers opeens toch bedenken een nestje te doen of per ongeluk de buur kat op bezoek hadden. Je moet mensen kunnen vertrouwen en daar kies je ook je nieuwe baasjes op uit.
Maar ik ben van mening dat als het niet ten nadele van de katten is ze hier vroeg geholpen worden en ze daar heel weinig last van hebben.

Ik tel de sterilisatie niet helemaal door maar maak wel onderscheid in katers en poezen. Poezen zijn 50 euro duurder.

Ik denk dat iedereen en elke dierenarts zich daar wel zelf happy bij moeten voelen. Dus sta je er zelf niet achter dan moet je het niet doen ook als een contract dat zegt. Ook als je dierenarts er niet achter staat laat het hem dan ook niet doen. Zoek dan iemand die er wel achter staat.

Ik ben voor en mijn dierenarts ook. In de US word het zelfs met 7 weken al gedaan, maar bij mij gaat het tussen de twee entingen in en ze gaan met 13/14 weken naar hun nieuwe baasje.

Sihirci
Sihirci
 • 9.336 berichten
OFFLINE

#82 Geplaatst 25 juli 2010 - 00:48

Mijn Paddy is in 2003 met 12 weken gecastreerd en Quibje is met 16 weken gecastreerd toen beiden nog bij hun fokker waren. De jongens zijn goed uitgegroeid en ik heb zelf heel lang vroegcastratie aan ieder die het wilde horen aangeraden.

Inmiddels ben ik wat terughoudender. Een vriendin die Main Coons heeft gefokt kreeg plots meldingen van kittenkopers dat de diertjes bij een sprongetje van bed of bank spontaan een of beide heupen braken. Contacten die mijn vriendin met specialisten in Utrecht heeft opgenomen leerden dat er *een groot vermoeden* bestond dat deze spontane breuken te maken zouden kunnen hebben met de vroeg castratie van *grotere* kattenrassen.

De wetenschap is er voor zover mij nu bekend nog niet uit.

Sihirci
Sihirci
 • 9.336 berichten
OFFLINE

#83 Geplaatst 25 juli 2010 - 00:54

Felcan kattendag 2008
7
Epifysiolyse bij de kat, een fractuur?
Drs. R.J. Maarschalkerweerd, Specialist chirurgie der gezelschapsdieren,
Medisch Centrum voor Dieren*
Samenvatting
Een groeischijffractuur wordt over het algemeen geassocieerd met een trauma. Bij de
hond (9), kalveren (5) en veulens (6) is het loslaten van de epifyse van de heupkop dan
ook veelal traumatisch van oorsprong. Bij het varken en de mens blijkt er slechts
minimaal trauma nodig om een epifysiolyse te induceren (3,12,13,16).
Bij de kat zien we ook epifysiolyse van de heupkop. Het is al langer bekend dat de
pathogenese van deze aandoening niet alleen een groeischijffractuur is met een
traumatische oorsprong (14,15). Ook hier blijkt slechts minimaal trauma het loslaten van
de heupkop te induceren (1,2,4,7,8,10,14). Ten aanzien van de pathogenese wordt er
gesuggereerd dat er raakvlakken zijn met aandoeningen zoals HOD, Calvé Legg Perthes en
bacteriële dan wel een virale osteomyelitis (14). Pathologisch onderzoek van de
groeischijven van epifysiolyse patiënten laat een afwijkende opbouw zien van de
groeischijf. Er is een combinatie van een verdikking (tweemaal de dikte van een gezonde
epifyse) met centraal in de groeischijf zones necrose (1,2,8,10).
De afwijkende anatomie en de verdikking maken de groeischijf kwetsbaar, waardoor er
met slechts minimaal trauma een epifysiolyse optreedt (2, 8) . De normale longitudinale
organisatie (loodrecht op de groeischijf) met de diverse differentiatie zones ontbreekt. Er
is sprake van afwijkende clustervorming van chondrocyten, zogeheten kraakbeen noduli
(1,2,810).
Opvallend is dat een epifysiolyse vooral gezien wordt bij jonge katten (< 2 jaar). In meer
dan 90% van de gevallen betreft het gecastreerde katers. Gemiddeld laat de groeischijf
los op een leeftijd van 14-16 maanden (1,2,8,14,15). Op deze leeftijd had de groeischijf al
benig overbrugd moeten zijn. Bij een normale kat sluit de groeischijf tussen de leeftijd van
7 en 10 maanden (11). In 10-35% van de gevallen komt de epifysiolyse bilateraal voor
(2,4,8,14). Van sommige patiënten zijn 2 groeischijven al afwijkend tijdens het eerste
consult maar vaker wordt de kat nog eens aangeboden met een kreupelheid maar dan aan
het contralaterale been.
Er zijn aanwijzingen dat overgewicht een belangrijke rol speelt in de pathogenese van
deze aandoening (2, 8) . Epifysiolyse wordt het meest gediagnosticeerd bij gecastreerde
katers (90-98%)(2,4,7,8,14). Er wordt ook gesuggereerd dat een vroege castratie
mogelijk in relatie staat met het loslaten van de groeischijf ( 8) . Siamezen (2) en Main
Coons ( 8) lijken vaker aangedaan. Er zijn opvallende gelijkenissen met de situatie bij de
mens. De pathologie vertoont een vergelijkbaar beeld (2), de aandoening komt vaak
bilateraal voor (17). Obesitas en hormonale dysbalans zijn pathogenetische factoren
(2,12,13,17) . De aandoening wordt vaker gezien bij mensen met een donkere huidskleur
(2, 17).
Tot op heden is de pathogenese van de epifysiolyse nog steeds onduidelijk. Een verklaring
hiervoor is het ontbreken van voldoende materiaal voor pathologisch onderzoek. Indien er
wel pathologie gedaan wordt, blijken de aangedane patiënten vaak al langer (meer dan 2
weken) klinische klachten te hebben. Er zijn dan ook auteurs die stellen dat
histopathologisch onderzoek van een gebroken groeischijf moet plaatsvinden binnen 1-4
dagen na het ontstaan van de breuk (2).
Onderzoek
In onze orthopedische praktijk (Medisch Centrum voor Dieren) zijn
de afgelopen 10 jaar 27 katten aangeboden met een epifysiolyse. Het betrof 26 katers en
1 poes (niet gesteriliseerd), van de 26 katers waren er 3 niet gecastreerd. Geen van de
8
katten was ouder dan 2 jaar. De gemiddelde leeftijd van de eerste klachten ligt rond de
14-15 maanden. De jongste leeftijd waarop een epifysiolyse werd gediagnosticeerd was 5
maanden.
Uit de anamnese die afgenomen is ten tijde van het aanbieden van deze 27 katten blijkt
dat van de ongecastreerde katers er twee zeker trauma hebben ondergaan en over de
derde bestaat twijfel. Van de 23 gecastreerde katers waren er 8 dieren met een
twijfelachtige anamnese (de eigenaar wist niet hoe de epifysiolyse was ontstaan) en bij 15
dieren was er sprake van een anamnese zonder enige aanwijzingen voor traumatisch
letsel. Uit deze anamnese gegevens blijkt dat er bij de ongecastreerde katers vaker sprake
was van trauma dan bij de gecastreerde katers. Om deze reden hebben we de 3
ongecastreerde katers uit het onderzoek gehouden. Ook de vrouwelijke kat is buiten de
onderzoekspopulatie van dit onderzoek gehouden.
Bij de 23 gecastreerde katers blijkt de aandoening bij 6 dieren beiderzijds voor te komen.
Dus bij bijna één op de vier patiënten komt deze aandoening voor in zowel de rechter als
de linker heup. Meestal worden de dieren aangeboden met een epifysiolyse rechts of links
en worden dan binnen een half tot een heel jaar opnieuw aangeboden met klachten van de
andere heup. Opvallend was dat er vaak Main Coons met dit probleem werden
aangeboden (5 Main Coons van de 26 katers). Van een aantal Main Coons kwam vast te
staan dat er een familiaire band bestond. In de derde generatie hebben deze katten allen
een gemeenschappelijk ouderpaar.
We zijn nagegaan op welke leeftijd de katten met een epifysiolyse zijn gecastreerd. Dat
bleek gemiddeld op een leeftijd van 219 dagen te zijn. We hebben vervolgens onze
verwijzers gebeld en gevraagd om 2 castratieleeftijden door te geven van 2 willekeurig
gecastreerde katers uit zijn of haar praktijk. Deze groep dieren (controle groep) bleek
gemiddeld op een leeftijd van 364 dagen te worden gecastreerd. Deze leeftijd ligt
statistisch gezien veel hoger dan de castratieleeftijd van de katten met een epifysiolyse
(sign p<0.003).
Uit pathologisch onderzoek van een femurkop, de femurhals en resten van de groeischijf
blijkt dat de normale zonale opbouw ontbreekt. De groeischijf bevat kraakbeen noduli,
fibroplasie en toegenomen vaatactiviteit. Op meerdere plaatsen is er sprake van
toegenomen osteoclasten activiteit.
Een evaluatie van de röntgenfoto’s gemaakt van de patiënten met een epifysiolyse laat
zien dat er al vaak oplossing van de hals aanwezig is terwijl de kat minder dan 7 dagen
klachten heeft.
Discussie
Epifysiolyse is een aandoening van de vroeg gecastreerde kater. De symptomen treden op
vóór de leeftijd van 2 jaar. De leeftijd waarop de aandoening gediagnosticeerd wordt,
varieerde van 0.5 tot 2.1 jaar met een gemiddelde van 1.2 jaar. Op deze leeftijd had de
groeischijf al gesloten moeten zijn (11).
Net als in het onderzoek van Craig, het onderzoek van McNicholas en het onderzoek van
Queen et al betreft het in meer dan 90% van de gevallen mannelijk gecastreerde katers
(2,8,14). Het vermoeden bestond dat castratie op jonge leeftijd de kans op epifysiolyse
zou vergroten (2, 8) . Onze onderzoekspopulatie is statistisch veel eerder gecastreerd dan
de controle groep (p<0.003). Alles wijst erop dat een vroegcastratie de kans op epifyiolyse
vergroot.
Het feit dat bepaalde rassen (Main Coons ( 8) en Siamezen (2)) meer aangedaan zijn,
duidt mogelijk op een erfelijke basis. Bij de mens zien we dat de zwarte medemens een
grotere kans heeft op een epifysiolyse (2,17). Daarnaast blijkt er ook daar sprake van een
familiair voorkomen van de aandoening. Voor de kat (in het bijzonder de Main Coon)
wordt nu ook voor het eerst een familiair voorkomen aangetoond. Of er hier net als bij de
9
mens mogelijk sprake is van een dominant gen met een wisselende penetratie (2) is nog
niet vastgesteld. Hiervoor zal vervolg onderzoek moeten plaatsvinden.
De aangetroffen pathologische veranderingen tonen veel overeenkomsten met de door
andere onderzoekers omschreven afwijkingen (1,2, 8) . Zij postuleren dat de verdikte en
afwijkende groeischijf, die langer open blijft dan normaal, in feite bezwijkt onder de vele
cyclische belastingsmomenten van een heupkop.
Queen denkt dat de oorzaak van de fractuur zit in een verstoring van de vascularisatie van
de femurkop en hals. De radiologische vast te stellen lysis van het collum zou zijn theorie
ondersteunen (14). In de groep katten waarvan foto’s gemaakt zijn binnen 7 dagen na het
ontstaan van klachten, zien wij ook al duidelijk osteolyse van het collum. Het feit dat deze
osteolyse voortschrijdt in de tijd, ondersteunt de hypothese dat de botoplossing het gevolg
is van het ontstaan van een pseudoartrose (1,2, 8) .
Zoals ook al beschreven dient histopathologische onderzoek van een groeischijf plaats te
vinden binnen 4 dagen na het ontstaan van het letsel (2). Met deze wetenschap is het
jammer dat wij in onze onderzoeksopzet een periode van zeven dagen hebben
aangehouden in plaats van vier dagen.
Pathologisch onderzoek van meerdere groeischijven afkomstig van epifysiolyse patiënten
laat zien dat de geconstateerde afwijkingen in de femurgroeischijven een gegeneraliseerd
karakter hebben (10).
Bij de mens en de kat is bekend dat overgewicht een factor is die bijdraagt aan het
ontstaan van een epifysiolyse (2,8,12). Helaas is in ons onderzoek niet van alle katten het
gewicht bekend. Mogelijk is het dus ook niet verwonderlijk dat de grotere en zwaardere
katten zoals Main Coons vaker zijn aangedaan. Het prepuberaal castreren zal zeker tot
gevolg hebben dat de kat langer doorgroeit en zwaarder zal worden dan zijn op latere
leeftijd gecastreerde soortgenoten (2, 8) . In deze onderzoekspopulatie waren de genoemde
Main Coons ook nog eens prepuberaal gecastreerd.
De toekomst
Om beter vast te kunnen stellen wat de oorzaak is van de epifysiolyse zijn er meer
gegevens van patiënten nodig. Concreet: heeft u een kat met een epifysiolyse (Main Coon
of niet) neem dan contact op met DOCA. Wij zijn geïnteresseerd in een aantal gegevens
waarvoor wij u een vragenformulier zullen toesturen. Indien er stamboomgegevens
bekend zijn, dan zouden wij hier graag een kopie van ontvangen. Als u met de ingevulde
vragenlijst ook de foto’s aan ons zou willen opsturen dan kunnen we deze opnamen
digitaliseren. Natuurlijk zullen wij de originelen retourneren. Mocht er worden overgegaan
tot een femurkophalsresectie dan willen wij voor u kosteloos een pathologisch onderzoek
laten uitvoeren op zowel de kop als de hals van de aangedane heup. Mogelijk is het
opsturen van de femurhals nog belangrijker dan het opsturen van de femurkop omdat de
kop over het algemeen niet afwijkend is bij een kat met epifysiolyse. Aan de hand van dan
verzamelde gegevens, inclusief de al bekende gegevens, kunnen we dan mogelijk komen
tot beter inzicht rondom epifysiolyse bij de kat.

* Medisch Centrum voor Dieren, Isolatorweg 45, 1014 AS Amsterdam, Tel. 020-7.400.600, www.mcvoordieren.nl

Literatuur
1. Burke J. Physeal dysplasia with slipped capital femoral epiphysis in a cat. Can Vet J.
2003 Mar;44(3):238-9
2. Craig LE. Physeal dysplasia with slipped capital femoral epiphysis in 13 cats.Vet Pathol.
2001 Jan;38(1):92-7.
3. Fischer HR, Norton J, Kobluk CN, Reed AL, Rooks RL, Borostyankoi F. Surgical
reduction and stabilization for repair of femoral capital physeal fractures in cats: 13
cases (1998-2002). J Am Vet Med Assoc. 2004 May 1;224(9):1478-82.
10
4. Herrmann HJ. Pathology, pathogenesis and etiology of epiphyseolysis of the femoral
head in pigs. Arch Exp Veterinarmed. 1969;23(1):19-47.
5. Hull BL, Koenig GJ, Monke DR. Treatment of slipped capital femoral epiphysis in cattle:
11 cases (1974-198 8) . J Am Vet Med Assoc. 1990 Dec 1;197(11):1509-12.
6. Hunt DA, Snyder JR, Morgan JP, Pascoe JR. Femoral capital physeal fractures in 25
foals. Vet Surg. 1990 Jan-Feb;19(1):41-9.
7. Matis U, Waibl H. Proximal femoral fractures in cats and dogs. Tierarztl Prax Suppl.
1985;1:159-78.
8. McNicholas WT Jr, Wilkens BE, Blevins WE, Snyder PW, McCabe GP, Applewhite AA,
Laverty PH, Breur GJ. Spontaneous femoral capital physeal fractures in adult cats: 26
cases (1996-2001). J Am Vet Med Assoc. 2002 Dec 15;221(12):1731-6.
9. Moores AP, Owen MR, Fews D, Coe RJ, Brown PJ, Butterworth SJ. Slipped capital
femoral epiphysis in dogs. J Small Anim Pract. 2004 Dec;45(12):602-8.
10. Newton AL, Craig LE. Multicentric physeal dysplasia in two cats. Vet Pathol. 2006
May;43(3):388-90.
11.Newton CD, Feline epiphyseal plate closure in days. Textbook of smal animaal
orthopedics, eds. P 1110, JB Lippencott, Philadelphia, PA 1985.
12. Poussa M, Schlenzka D, Yrjönen T. Body mass index and slipped capital femoral
epiphysis. J Pediatr Orthop B. 2003 Nov;12(6):369-71.
13. Primiano GA, Hughston JC. Slipped capital femoral epiphysis in a true hypogonadal
male (Klinefelter's mosaic XY-XXY). A case report. J Bone Joint Surg Am. 1971
Apr;53(3):597-601.
14.Queen J, Bennett D, Carmichael S, Gibson N, Li A, Payne-Johnson CE, Kelly DF.
Femoral neck metaphyseal osteopathy in the cat. Vet Rec. 1998 Feb 14;142(7):159-
62.
15. Steger H, Rytz U, Schawalder P. Bilateral idiopathic femur head epiphyseolysis
("slipped epiphysis") in cats: literature review and case description. Schweiz Arch
Tierheilkd. 1999;141(2):47-52.
16. Vollmar H, Radschat H, Bollwahn W. The pathogenesis of epiphysiolysis in swine.
Tierarztl Prax. 1987;15(2):149-54.
17. Wells D, King JD, Roe TF, Kaufman FR. Review of slipped capital femoral epiphysis
associated with endocrine disease. J Pediatr Orthop. 1993 Sep-Oct;13(5):610-4.

Bron http://www.kedi.demo...ttendag2008.pdf

Bewerkt door Pixel, 20 december 2010 - 14:59.
Reden van bewerken: Aanpassing: Naam- en adreswijziging "Medisch Centrum voor Dieren"


Solotje
Solotje
 • 51.552 berichten
  • Locatie: Merksem
 • 9 katten
OFFLINE

#84 Geplaatst 08 september 2010 - 13:02

Smitten Kitten zei:


Even terug gebeld!

Aan de heikant:
katertje: 60 euro
poes: 120 euro
Een nestje: -10%

Sara Geerens:
katertje: 52 euro
poes: 110 euro
Een nestje: normaal geen korting

Sara had vorige keer 30 euro gerekend omdat ze dacht dat het over zwerfkatjes ging!

calaquendi
calaquendi
 • 746 berichten
  • Locatie: Wuustwezel
 • 8 katten
OFFLINE

#85 Geplaatst 08 september 2010 - 13:21

Euh, kloppen die prijzen wel ?
Ik betaal als vaste klant bij Aan de Heikant 60 euro voor de katers en 123 euro voor de poezen en krijg bij een nestje geen 10 % korting.

Solotje zei:

Even terug gebeld!

Aan de heikant:
katertje: 60 euro
poes: 120 euro
Een nestje: -10%

Sara Geerens:
katertje: 52 euro
poes: 110 euro
Een nestje: normaal geen korting

Sara had vorige keer 30 euro gerekend omdat ze dacht dat het over zwerfkatjes ging!


Smitten Kitten
Smitten Kitten
 • 11.119 berichten
OFFLINE

#86 Geplaatst 08 september 2010 - 13:22

calaquendi zei:

Euh, kloppen die prijzen wel ?
Ik betaal als vaste klant bij Aan de Heikant 60 euro voor de katers en 123 euro voor de poezen en krijg bij een nestje geen 10 % korting.

Kreeg deze morgen ook 123 en 60 door.

wea
wea
 • 6.113 berichten
  • Locatie: Klein Brabant
 • 5 katten
OFFLINE

#87 Geplaatst 08 september 2010 - 13:35

@sihirci,

die studie heeft enorm veel kritiek gekregen. ten eerste was er geen sprake van vroegcastratie maar castratie (gemiddelde castratie leeftijd was ongeveer 7 maanden) Waarom die gevolgen dan al worden toegeschreven aan vroegcastratie is al een eerste grote vraag dioe niet benatwoord wordt.
ten tweede bleken een aantal katten in het onderzoek verwant te zijn, dus kunnen die fracturen ook door een genetische afwijking komen
ten derde heeft hij de katten die hij in zijn studie zette uitgekozen uit een grote hoop met dat probleem. dat kan natuurlijk ook alles verdraaien.meer nog, hij heeft net de niet gecastreerde katers uit het onderzoek gelaten. nogal straf eigenlijk: net alsof je gaat kijken naar mensen die een been hebben gebroken, dan elke mens die geen koffie drinkt uit het onderzoek laat en dan concluderen dat een been breken komt door koffie te drinken.

Het komt er op neer, dat deze studie niet echt goede conclusies kan leveren vanwege de opzet en het al zeker niet ging om vroegcastratie zoals dat nu verstaan wordt. tenzij vroegcastratie betekent een castratie op 7 maand....

3elfje
3elfje
 • 8.314 berichten
OFFLINE

#88 Geplaatst 08 september 2010 - 13:47

Onze Nydor is een deelnemer van het project in Gent en word de volgende jaren op de voet gevolgd door hun. Ik heb hier al op gereageerd en verteld in het andere topic hierover Vroegcastratie: studie van UGent - Merelbeke

en zijn verhaal lees je oa bij zijn profiel, fotoalbum en onder gevonden was opgesloten topic.
Wij kunnen dan ook de vergelijking maken omdat we zijn respectievelijk broertje/neefje hebben. Tot hiertoe kunnen we alleen maar heel positief zijn over het project, het vergt natuurlijk ook de medewerking van ons hierin. Wat het in de toekomst brengt zullen we natuurlijk moeten afwachten.

Smitten Kitten
Smitten Kitten
 • 11.119 berichten
OFFLINE

#89 Geplaatst 08 september 2010 - 13:51

wea zei:

@sihirci,

die studie heeft enorm veel kritiek gekregen. ten eerste was er geen sprake van vroegcastratie maar castratie (gemiddelde castratie leeftijd was ongeveer 7 maanden) Waarom die gevolgen dan al worden toegeschreven aan vroegcastratie is al een eerste grote vraag dioe niet benatwoord wordt.
ten tweede bleken een aantal katten in het onderzoek verwant te zijn, dus kunnen die fracturen ook door een genetische afwijking komen
ten derde heeft hij de katten die hij in zijn studie zette uitgekozen uit een grote hoop met dat probleem. dat kan natuurlijk ook alles verdraaien.meer nog, hij heeft net de niet gecastreerde katers uit het onderzoek gelaten. nogal straf eigenlijk: net alsof je gaat kijken naar mensen die een been hebben gebroken, dan elke mens die geen koffie drinkt uit het onderzoek laat en dan concluderen dat een been breken komt door koffie te drinken.

Het komt er op neer, dat deze studie niet echt goede conclusies kan leveren vanwege de opzet en het al zeker niet ging om vroegcastratie zoals dat nu verstaan wordt. tenzij vroegcastratie betekent een castratie op 7 maand....

En toch zijn er nog heel wat da's die het dus als absolute waarheid verkondigen... heb er vandaag wat van aan de telefoon gehad. Eentje wou vreemd genoeg poezen wel, maar katers niet helpen op jonge leeftijd (ivm urinewegen en het uitgroeien van de katerwangen :o )

Meestal willen de meeste da's katertjes wel, maar poezen niet laten helpen. De prijzen verschillen ook nogal. De ene geeft korting als je met een nestje komt, de andere niet.

Ben uiteindelijk bij een da beland hier in de buurt die opgeleid is in Amerika waar het vroegcastreren zowat standard practice is geworden en die een heel redelijke prijs vraagt. Wie meer wilt weten mailt me maar op catteryemailadres, maar ik had er een goed gevoel bij.

Ben nu nog aan het wachten op wat reacties van andere da's om een goede keuze te maken.

Guest_nathalinde_*
Guest_nathalinde_*
OFFLINE

#90 Geplaatst 08 september 2010 - 14:01

arifiene zei:

In Brugge Dierenarts Van de Vannet.
Dierenarts Van de Vannet - Centrum Brugge

Dit is ook mijn dierenarts en ik heb er gisteren nog met haar over gesproken.
Ze is er ook geen echt voorstander van dat katten voor de leeftijd van 6 maanden gecastreerd/steriliseerd worden.
We hebben besloten om uit te kijken wat er met die verplichte castratiewet gebeurd ... want ze is uiteindelijk nog niet gestemd.
Tot die tijd doe ik verder zoals nu  ... persjes geplaatst als huiskatje moeten verplicht gecastreerd/steriliseerd worden tussen de 6 en 12 maanden. Dan pas krijgen de mensen de stamboom van hun lieveling.