Spring naar inhoud


- - - - -

Vroegcastratie?


 • Log in om te reageren
162 reacties op dit onderwerp
arifiene
arifiene
 • 3.096 berichten
  • Locatie: Gent
 • 2 katten
OFFLINE

#91 Geplaatst 08 september 2010 - 14:08

nathalinde zei:

Dit is ook mijn dierenarts en ik heb er gisteren nog met haar over gesproken.
Ze is er ook geen echt voorstander van dat katten voor de leeftijd van 6 maanden gecastreerd/steriliseerd worden.
We hebben besloten om uit te kijken wat er met die verplichte castratiewet gebeurd ... want ze is uiteindelijk nog niet gestemd.
Tot die tijd doe ik verder zoals nu ... persjes geplaatst als huiskatje moeten verplicht gecastreerd/steriliseerd worden tussen de 6 en 12 maanden. Dan pas krijgen de mensen de stamboom van hun lieveling.

Die berichtjes die er hangen van die persjes zijn toch toevallig niet van jou?

Dan heeft ze tegen jou blijkbaar iets anders gezegd, want tegen mij zei ze dat dit vooral voor asielkatjes een een heel idee is.

wea
wea
 • 6.113 berichten
  • Locatie: Klein Brabant
 • 5 katten
OFFLINE

#92 Geplaatst 08 september 2010 - 15:26

ik vind dit zooooo frustrerend. Kittens in de US ondervinden geen probleem van vreogcastratie, meer nog men begint te denken dat het eigenlijk alleen maar voordelen heeft en er zijn nu zelfs al enkele onderzoeken die suggereren dat het eerder beschermt tegen urine leider problemen.

maar die belgische en nederlandse katten zijn precies toch helemaal anders dan amerikaanse katten.... begrijpe wie dat kan.

Solotje
Solotje
 • 51.552 berichten
  • Locatie: Merksem
 • 9 katten
OFFLINE

#93 Geplaatst 08 september 2010 - 15:36

calaquendi zei:

Euh, kloppen die prijzen wel ?
Ik betaal als vaste klant bij Aan de Heikant 60 euro voor de katers en 123 euro voor de poezen en krijg bij een nestje geen 10 % korting.

Euh ja, ik heb deze morgend gebeld met een man en dit was de prijs en als je met een nestje gaat dan krijg je 10% korting, misschien omdat ik heel charmant over kwam en dat hij daarom -10% korting geeft! :x O:)

t07037
t07037
 • 1.717 berichten
  • Locatie: Utrecht
 • 5 katten
OFFLINE

#94 Geplaatst 08 september 2010 - 16:01

onze Aisha is met 12 weken gekastreerd. Dat is via de fokker gebeurd. Zelf heeft ze er weinig last van gehad en was in de middag al weer aan het spelen met de andere kittens. Naast een beetje wondvocht ophoping en een niet verdwenen hechting had en heeft ze geen problemen.
Nu hebben we weer een poes(maine coon) maar nog niet geholpen en willen dus ook via dit topic hierover raad vragen aan jullie!
Geplaatste afbeelding
Always look at the bright side of life !

ginnie
ginnie
 • 12.877 berichten
  • Locatie: Deventer
 • 13 katten
OFFLINE

#95 Geplaatst 08 september 2010 - 18:38

wea zei:

@sihirci,

die studie heeft enorm veel kritiek gekregen. ten eerste was er geen sprake van vroegcastratie maar castratie (gemiddelde castratie leeftijd was ongeveer 7 maanden) Waarom die gevolgen dan al worden toegeschreven aan vroegcastratie is al een eerste grote vraag dioe niet benatwoord wordt.
ten tweede bleken een aantal katten in het onderzoek verwant te zijn, dus kunnen die fracturen ook door een genetische afwijking komen
ten derde heeft hij de katten die hij in zijn studie zette uitgekozen uit een grote hoop met dat probleem. dat kan natuurlijk ook alles verdraaien.meer nog, hij heeft net de niet gecastreerde katers uit het onderzoek gelaten. nogal straf eigenlijk: net alsof je gaat kijken naar mensen die een been hebben gebroken, dan elke mens die geen koffie drinkt uit het onderzoek laat en dan concluderen dat een been breken komt door koffie te drinken.

Het komt er op neer, dat deze studie niet echt goede conclusies kan leveren vanwege de opzet en het al zeker niet ging om vroegcastratie zoals dat nu verstaan wordt. tenzij vroegcastratie betekent een castratie op 7 maand....

Mijn da heeft eens geroepen dat het voor hen al vroegcastratie is als je onder een jaar laat helpen.
Nu is de da die dat zei inmiddels vertrokken (jammer, ze wist echt veel van katten! Heb heel veel van haar geleerd), morgen ben ik er toch weer, kan ik meteen vragen hoe ze denken over vroegcastratie enzo.


Dit onderzoek trouwens heb ik iets van gelezen dat het gebruikt wordt als basis voor een echt wetenschappelijk onderzoek, om na te gaan of het onzin is of dat het echt klopt.
Wij wachten het nog liever even af, maar wellicht weet mijn da al meer te vertellen. Als ze me meer kunnen vertellen laat ik het hier weten

Geplaatste afbeelding
Groetjes van Wendy en de poezenbende

wea
wea
 • 6.113 berichten
  • Locatie: Klein Brabant
 • 5 katten
OFFLINE

#96 Geplaatst 09 september 2010 - 11:30

maar alles is al onderzocht in de US. Ik snap niet dat men alles nog eens opnieuw moet doen om te kijken of belgische katten hetzelfde reageren als amerikaanse kattan.

Alle onderzoeken zeggen hetzelfde: geen nadelen. kittens herstellen zelfs sneller dan oudere katten. geen lange termijn effecten.

hoe kan dat nu zijn dat in het buitenland daar geen enkel probleem mee is en in B en NL wel? Dat is geen nieuwe techniek hé, die techniek betsaat al tientallen jaren in de US en daar zijn geen problemen mee. Hoe kan men nu niks zien wanneer men ze zo lang toepast in de US (tientallen jarren, zoveel duizenden katten) en op die sporadisch paar die hier gedaan worden zouden er problemen zijn???

ik heb daar eerlijk gezegd mijn gedacht over en denk dat er toch nog een andere factor in't spel is hier... dat B kittens daar niet tegen kunnen en amerikaanse wel, dat maak je mij echt niet wijs.jopperke
jopperke
 • 2.001 berichten
  • Locatie: Brecht
 • 6 katten
OFFLINE

#97 Geplaatst 09 september 2010 - 11:59

Quote

Inmiddels ben ik wat terughoudender. Een vriendin die Main Coons heeft gefokt kreeg plots meldingen van kittenkopers dat de diertjes bij een sprongetje van bed of bank spontaan een of beide heupen braken. Contacten die mijn vriendin met specialisten in Utrecht heeft opgenomen leerden dat er *een groot vermoeden* bestond dat deze spontane breuken te maken zouden kunnen hebben met de vroeg castratie van *grotere* kattenrassen.

De wetenschap is er voor zover mij nu bekend nog niet uit.__________________

Quote

Dit onderzoek trouwens heb ik iets van gelezen dat het gebruikt wordt als basis voor een echt wetenschappelijk onderzoek, om na te gaan of het onzin is of dat het echt klopt.
Wij wachten het nog liever even af, maar wellicht weet mijn da al meer te vertellen. Als ze me meer kunnen vertellen laat ik het hier weten

Klopt, dit gaat ook gecontroleerd worden in de huidige Belgische studie. Maar het onderzoek van Maarschalkerweerdt is echt die naam niet waardig. Ik was aanwezig bij zijn presentatie op de Felcan kattendag en mijn mond viel open, zo gefoefeld dat er is! Na zijn presentatie was er ook een stormloop om hem te spreken en hij heeft van véél mensen en fameus zijn vet gekregen. Het is wel duidelijk dat deze dierenartsen niet zijn opgeleid om een fatsoenlijk wetenschappelijk onderzoek uit te voeren. Ik heb ook eens ooit mijn opmerkingen op het onderzoek op een privé-forum gezet, zal even copy-pasten.

Quote

Op de Felcan kattendag werd een lezing gegeven door Dr. Maarschalkerweerd van DOCA. Hij had in zijn praktijk een aantal gevallen gehad van katten, waaronder Maine Coons, met afgebroken heupkop(pen). Hij is hier verder naar gaan kijken en heeft er een artikel over gepubliceerd in het tijdschrift 'Coontime'.
om het artikel te lezen:
http://www.rasclubma...nl…..rmc119.htm
In dit artikel wordt besloten dat epifysiolyse van de heupkop een ziekte is van vroeggecastreerde katers.
Hier ben ik het niet mee eens. Enkele opmerkingen over dit (naar mijn mening) slecht gevoerde onderzoek:
-23 katten met de aandoening werden aangeboden in de kliniek. Van deze 23 katten waren 22 dieren mannelijk en 1 vrouwelijk (niet gesteriliseerd). Van de mannelijke dieren waren er 3 niet gecastreerd. Van deze 3 waren er 2 waarbij de breuk waarschijnlijk als gevolg van een ongeluk was ontstaan, bij de derde was de oorzaak onzeker. Van de 19 gecastreerde katers waren er 8 met breuk door onbekende oorzaak, de overige 11 hadden de breuk waarschijnlijk spontaan opgelopen.
–> De kattin en de drie ongecastreerde katers werden uit het onderzoek gehouden omdat 'bij ongecastreerde dieren de breuk vaker aan een trauma te wijten zou zijn'.
Mijn mening: Men kan geen conclusies trekken uit dergelijke kleine aantallen dieren: beweren dat ongecastreerde dieren vaker breuken oplopen door trauma op basis van 3 gevallen, is wel erg onwetenschappelijk. Bovendien zijn de 8 gecastreerde dieren waarbij onbekend was of er mogelijk een ongeluk de breuk veroorzaakt heeft, wél in het onderzoek gehouden. Mijns inziens is op deze manier op voorhand het onderzoek in een bepaalde richting gestuurd.

-Normaal zou de groeischijf in de heupkop moeten sluiten tussen de 7 en 10 maanden ouderdom. Het is bekend dat castratie het sluiten van bepaalde groeischijven kan verlaten. De katten uit deze studie waren gemiddeld 14-15 maanden oud wanneer ze de aandoening vertoonden. De jongste was 5 maanden.
Mijn mening: Er is geen onderzoek gedaan of castratie een invloed heeft op het sluiten van deze specifieke groeischijven. Het is dus mogelijk dat ze trager sluiten door castratie, maar het kan even goed dat er geen effect is. Bovendien was het jongste dier met de aandoening 5 maanden. Op deze leeftijd zouden de groeischijven zowieso nog niet gesloten zijn, dus is het al dan niet gecastreerd zijn hier van geen belang. Er wordt ook alleen de gemiddelde leeftijd van de katten gegeven. Dit zegt weinig, want er kan even goed een veel oudere kat bij zitten die de gemiddelde leeftijd omhoog haalt. Het vermelden van de leeftijden van alle katten is dus in feite noodzakelijk om een goed oordeel te kunnen vellen.
-"We zijn nagegaan op welke leeftijd de katten met een epifysiolyse gecastreerd zijn. Dat bleek gemiddeld op een leeftijd van 219 dagen te zijn. We hebben vervolgens alle verwijzend dierenartsen gebeld en gevraagd om twee castratie leeftijden door te geven van twee willekeurig gecastreerde katers uit zijn of haar praktijk. Deze groep dieren (controle groep) bleek gemiddeld op een leeftijd van 364 dagen gecastreerd te zijn. Deze leeftijd ligt statistisch gezien veel hoger dan de castratieleeftijd van de katten met een epifysiolyse. Er is dan ook maar één conclusie mogelijk. De leeftijd waarop katers gecastreerd worden, is van invloed op deze aandoening. Wat niet te verklaren is, is het feit dat er ook ongecastreerde katers en vrouwelijke dieren zijn met een epifysiolyse."
Mijn mening: Men heeft het in het artikel steeds over 'vroege castratie'. Dit is castratie van kittens tussen de 6 en 14 weken oud. De gemiddelde leeftijd hier is 219 dagen, dus ongeveer 7 maand. Dat is dus géén vroege castratie! Bovendien zouden de groeischijven op deze leeftijd al moeten beginnen sluiten of gesloten zijn, dus dan kan de castratie er geen invloed meer op hebben. De leeftijd van 364 dagen werd bekomen door te vragen naar willekeurige katers, dus vooral niet-raskatten, terwijl in de patiëntengroep minstens 20% raskatten zaten. De vroegere leeftijd waarop de patiënten gecastreerd zijn kan dus gewoon te wijten zijn aan het feit dat aan raskatten over het algemeen meer aandacht wordt besteed op vlak van medische opvolging, waardoor ze vroeger gecastreerd worden dan de htk-kater die pas geholpen wordt wanneer hij lastig katergedrag begint te vertonen. In feite zou de groep patiënten moeten vergeleken zijn met een gelijkaardige groep zonder problemen.
-"Conclusie
Epifysiolyse is een aandoening van de vroeg gecastreerde kater. De symptomen treden op voor de leeftijd van 2 jaar. Aan de hand van het door ons uitgevoerde onderzoek wordt de suggestie gewekt dat er mogelijk een erfelijke basis is voor deze aandoening. Daarnaast wordt de suggestie gewekt dat het kraakbeen van de groeischijf zich afwijkend ontwikkelt. Wat we niet weten is of, net als bij de mens, overgewicht ook een rol speelt."
Mijn mening: Op basis van de eerder aangehaalde argumenten kan ik alleen besluiten dat deze conclusie op zéér zwakke argumenten berust en in feite van geen waarde is. Of castratie voor 7 maanden effectief een invloed heeft op epifysiolyse van de heupkop, kan uit dit onderzoek niet opgemaakt worden. Het is dus zeer voorbarig hier conclusies uit te trekken.ginnie
ginnie
 • 12.877 berichten
  • Locatie: Deventer
 • 13 katten
OFFLINE

#98 Geplaatst 09 september 2010 - 15:59

wea zei:

maar alles is al onderzocht in de US. Ik snap niet dat men alles nog eens opnieuw moet doen om te kijken of belgische katten hetzelfde reageren als amerikaanse kattan.

Alle onderzoeken zeggen hetzelfde: geen nadelen. kittens herstellen zelfs sneller dan oudere katten. geen lange termijn effecten.

hoe kan dat nu zijn dat in het buitenland daar geen enkel probleem mee is en in B en NL wel? Dat is geen nieuwe techniek hé, die techniek betsaat al tientallen jaren in de US en daar zijn geen problemen mee. Hoe kan men nu niks zien wanneer men ze zo lang toepast in de US (tientallen jarren, zoveel duizenden katten) en op die sporadisch paar die hier gedaan worden zouden er problemen zijn???

ik heb daar eerlijk gezegd mijn gedacht over en denk dat er toch nog een andere factor in't spel is hier... dat B kittens daar niet tegen kunnen en amerikaanse wel, dat maak je mij echt niet wijs.


Naar wat mijn da toen zei is er in amerika nooit voldoende onderzoek geweest naar een relatie tussen heupbreuken/scheurtjes en vroegcastratie (let wel, zij vond vroegcastratie dus voor de leeftijd van 1 jaar!). Ze wist me te vertellen dat er in Amerika meer scheuren/breuken voorkomen in de heupen dan in Nederland, waar de techniek nog relatief kort wordt toegepast.


Op basis hiervan hebben wij besloten om nog even te wachten met castratie onder de 4 maanden (wij adviseren nog altijd om rond de 6 a 7 maanden te laten helpen).Welk onderzoek er ook bedoeld werd, wij wachten nog even. (ik kan het haar niet meer vragen, ze zit op curacao. en ik vergat het vanmiddag aan mijn da te vragen :oops: Morgen sta ik er weer, nog een kans!)
We wachten de uitkomsten van het lopende onderzoek het liefst even af. Ik heb altijd geleerd: bij twijfel, niet doen!
En daar hou ik me nu ook aan. ;)


Het gaat dus niet om het verschil tussen amerikaanse en europese kittens, want dat daar verschil tussen zit geloof ik ook niet hoor!

Geplaatste afbeelding
Groetjes van Wendy en de poezenbende

Sihirci
Sihirci
 • 9.336 berichten
OFFLINE

#99 Geplaatst 09 september 2010 - 16:18

Ook ik heb van verschillende bronnen dat de onderzoeken in Amerika niet compleet zouden zijn geweest en de negatieve kanten daar bewust verzwegen zouden zijn om maar door te kunnen met kittencastratie.

Bij honden zou wel meer onderzoek zijn gedaan en daar zouden ook botbreuken een nadelige bijwerking zijn volgens mijn bronnen. Natuurlijk zijn honden en katten heel verschillende wezens maar toch, zonder vuur zal er geen rook zijn.

De da die mijn kerels heeft gecastreerd als kitten in 2003 is nu erg terughoudend betreffende kitttencastratie en dat voor een da die vanaf het eerste uur zooooooo voor was.

Ester
Ester
 • 5.914 berichten
  • Locatie: Leeuwarden
 • 3 katten
OFFLINE

#100 Geplaatst 09 september 2010 - 16:51

Ik heb ook de voors- en tegens gelezen en van beide kanten valt wat te zeggen uiteraard. Toch ga ik mijn toekomstige kittens gecastreerd laten verhuizen. Ik hecht overigens meer waarde aan een goed onderzoek dan aan de mening van enkele dierenartsen.
"Wie nog nooit van mening is veranderd, heeft zelden iets geleerd".
Geplaatste afbeelding

Smitten Kitten
Smitten Kitten
 • 11.119 berichten
OFFLINE

#101 Geplaatst 09 september 2010 - 16:59

Poesjes en katertjes, Ester?

wea
wea
 • 6.113 berichten
  • Locatie: Klein Brabant
 • 5 katten
OFFLINE

#102 Geplaatst 09 september 2010 - 18:15

er is wel degelijk veel onderzoek gedaan:

http://catvet.homest...ing_Kittens.pdf

Ester
Ester
 • 5.914 berichten
  • Locatie: Leeuwarden
 • 3 katten
OFFLINE

#103 Geplaatst 09 september 2010 - 18:16

Smitten Kitten zei:

Poesjes en katertjes, Ester?

Ja, dat is inderdaad wel de bedoeling, Hanne. Enkel katers castreren komt op mij altijd heel vreemd over, alsof het enkel gaat om je "lijn" veilig te houden en niets meer dan dat. Hoe zal ik het zeggen? Vooral in het belang van de fokker zelf dus, terwijl ik vind dat je het moet doen voor het welzijn van de kat zelf. Ik denk persoonlijk toch echt dat een ongeholpen poes veel meer nadelige gevolgen zal ervaren in de handen van een dubieus persoon dan dat een kater dat zal hebben.

"Wie nog nooit van mening is veranderd, heeft zelden iets geleerd".
Geplaatste afbeelding

veerlevs
veerlevs
 • 2.275 berichten
  • Locatie: Antwerpen
 • 2 katten
OFFLINE

#104 Geplaatst 09 september 2010 - 18:21

Mijn DA is ook geen voorstander en zegt ook dat er geen degelijk onderzoek is geweest in Amerika.  Zijn sprak ook over een verhoogt aantal breuken ...
Wij hebben tot vandaag gewacht en James is nu 7 maanden :LOL:

Sihirci
Sihirci
 • 9.336 berichten
OFFLINE

#105 Geplaatst 09 september 2010 - 18:22

wea zei:

er is wel degelijk veel onderzoek gedaan:

http://catvet.homest...ing_Kittens.pdf

Amanda van Grundelle is dierenarts met als specialisatie katten, in haar heb ik meer vertrouwen dan in een da/onderzoeker die al jaren verouderde onderzoeken over FIP op de site heeft staan.