Spring naar inhoud


- - - - -

pkd dna onderzoek


 • Log in om te reageren
24 reacties op dit onderwerp
calaquendi
calaquendi
 • 746 berichten
  • Locatie: Wuustwezel
 • 8 katten
OFFLINE

#16 Geplaatst 10 juni 2010 - 11:52

De PKD1 gentest is zover ik weet nog steeds niet gevalideerd voor Ragdolls.
Er staat op een van de online databases een Ragdoll die dmv echo het beeld van PKD heeft, maar die voor de PKD1 gentest neg/neg is.

Persoonlijk vind ik het beter om jaarlijks de hcm en pkd echografie te herhalen voor een fokpoes/dekkater.  Met de echo voor PKD kunnen ze zien of er geen afwijkingen zijn aan de nieren, zoals bijvoorbeeld slechts 1 nier (komt gelukkig niet zoveel voor, maar als ze maar 1 nier hebben is dat bij poezen meestal gepaard met maar 1 baarmoederhoorn), veranderingen in de vorm van de nieren (kan verschillende oorzaken hebben, zoals oa...Reflux Nephropathy, een te snel werkende bijschildklier, FIP, hoge bloeddruk, vaccins, voedselvergiftiging (zie oa de terugroepingen van enkele jaren geleden), nierbekkenonsteking (kan heel moeilijk te diagnoseren zijn),enz....)
Soms zie je die veranderingen al heel erg jong bij de eerste echo, maar soms zie je ze maar pas tussen de 2 à 4 jaar.
Voor de reflux nephropathy is men volop onderzoek aan het verrichten in de hoop dat ze snel een genetische marker zullen vinden.  

Ook als de ouders van een kitten getest zijn op de Ragdoll HCM mutatie, kan je best het kitten zelf ook nog eens laten testen, desnoods bij een ander labo.  Dit om te vermijden dat er fouten gemaakt werden bij het labo of dat er resultaten vervalst werden van de gentesten.

De Maine Coon catteries en Ragdoll catteries die getest hebben bij WSU,  Dr. Meurs Lab, kregen enkele dagen geleden een waarschuwing dat iemand (bleek om een Ragdoll fokster te gaan, ik weet niet wie) resultaten afkomstig van WSU vervalst had en dus een dekking verkocht had van een neg/pos kater.  Aan de eigenaar van poes werd een vervalsd resultaat meegegeven dat de kater neg/neg is.

De HCM gentest vervangt de echografie niet. Hoewel ik er van overtuigd ben dat Dr. Meurs een heel belangrijke mutatie heeft gevonden bij de Ragdoll, zijn er ook Ragdolls die neg/neg zijn voor de mutatie en toch positief gescand dmv echografie.
Misschien hebben die laatsten een andere mutatie of is er een andere oorzaak (FIP of mps6 in homozygoot positieve vorm (pos/pos), verhoogde bloeddruk door slechter functionerende nieren, enz...)

Mag ik vragen wie de ouders zijn van het katertje dat je op het oog hebt ?
Mag per pb of per e-mail.

calaquendi
calaquendi
 • 746 berichten
  • Locatie: Wuustwezel
 • 8 katten
OFFLINE

#17 Geplaatst 10 juni 2010 - 11:56

Dit is de e-mail van WSU die verzonden werd enkele dagen geleden :Hello Ragdoll and Maine Coon enthusiasts:
  
  Recently, it has come to our attention, that  there have been false HCM reports with the WSU-VCGL logo being given out  by individuals to potential buyers. Since the actual mutation status of these cats are unknown, this  of very great concern. We take great pride in our service and providing  accurate results to our clients and this is simply unacceptable.  
  
  If you have any suspicion that the report you  are being given is a false document, please feel free to contact us so that we can assist you  in determining if it is false. We will not be able to give out any specific information about the cat in question or what the actual results are due  to privacy regulations. We will, however, be able to confirm whether or not  the cat was tested here at WSU and if it matches the  result and the identification number.
  
  We hope that this is something that is stopped  quickly, now that word has gotten out about it. Thank you for your cooperation and feel free to  contact us if you have any concerns. You can reach us by email, vcgl@vetmed.wsu.edu, or phone, 509-335-6038.
  
  Sincerely,
  
  
  VCGL Staff
  
  
  Thank you,
  Mason Roberts
  Veterinary Cardiac Genetics  Laboratory, WSU
  509.335.6038
  

noukie
noukie
 • 1.084 berichten
  • Locatie: maldegem
 • 5 katten
OFFLINE

#18 Geplaatst 10 juni 2010 - 13:59

Ik vraag dus deze zomer een dna pkd hcm, en doe gewoon mijn echografie zoals gepland ? Alleen hcm en pkd om de twee jaar ? of doe ik het beter jaarlijks ?
:d

jessy89
jessy89
 • 650 berichten
  • Locatie: duffel
 • 4 katten
OFFLINE

#19 Geplaatst 10 juni 2010 - 14:07

noukie: ik heb in april nog een pkd test laten doen via dna. ik heb deze bij mijn dierenarts laten doen en deze heeft het opgestuurd naar nederland. mijn da vertelde dat ze dit in belgie nog niet deden via dna.(ik ken hier nog niet zo veel van dus ja ik vertrouw op da) ik heb 59euro betaald voor een pkd test inclusief btw.
hoop dat je er iets mee bent. :)

Solotje
Solotje
 • 51.552 berichten
  • Locatie: Merksem
 • 9 katten
OFFLINE

#20 Geplaatst 10 juni 2010 - 14:28

Mja mijn da vertelde dat hcm serieus in de lucht is geschoten vooral bij brit en maine coon, waarom testen de mensen dan niet? :s

noukie
noukie
 • 1.084 berichten
  • Locatie: maldegem
 • 5 katten
OFFLINE

#21 Geplaatst 10 juni 2010 - 15:05

ik ga het zeker vragen aan mijn da om het te testen echo én dna.
Vorig jaar alleen echo en nu beide het dna moet toch niet jaarlijks maar eenmalig.

PoezieMauMau
PoezieMauMau
 • 794 berichten
OFFLINE

#22 Geplaatst 28 juli 2010 - 21:23

Welke specialisten/dierenartsen in Nederland doen via DNA testen? Daar ben ik eigelijk erg benieuwd naar, als je je kat meeneemt naar zo'n specialist en dan via echo PKD/HCM test, kan er dan niet gelijk bloed afgenomen worden voor de DNA test, als ze dan toch bezig zijn...???
Natuurlijk betaal je daar meer voor, maar je word eigelijk zo wel van hop naar her gestuurd....
Omdat ik mijn eigen dierenarts daarover vroeg, maar hij mij vertelde dat het allemaal in de lucht geschoten is heel dat HCM en PKD gebeuren...

Bewerkt door PoezieMauMau, 28 juli 2010 - 21:23.

..... Een vriend zal met je zingen als je op een berg staat, en zwijgend naast je lopen door een dal .....

jubikelcats
jubikelcats
 • 6.071 berichten
  • Locatie: Stadskanaal
 • 17 katten
OFFLINE

#23 Geplaatst 28 juli 2010 - 21:51

Als je een creditcard heb, dan kan je ook de DNA test opsturen/aanvragen via USA of Australië wel zo voordelig ook voor de portemonee.

Geplaatste afbeeldingJubikel Cats Perzen en Exotics
Nu je mijn handen niet meer aan kunt raken, raak je mijn hart nog duidelijker aan. Krachtig zijn in je kwetsbaarheid en kwetsbaar zijn in je kracht!

noukie
noukie
 • 1.084 berichten
  • Locatie: maldegem
 • 5 katten
OFFLINE

#24 Geplaatst 29 juli 2010 - 18:12

Ondertussen zijn de dna stalen van mijn poezen opgestuurd naar nederland en is onze Blue echografisch getest op Hcm.
Volgend jaar neem ik er pkd en cin terug bij maar ik zoek een beetje een gulden middenweg.
Dus jaarlijks echo hcm.
Tweejaarlijks pkd cin.
en eenmalig hcm via dna.
O:)

Guest_jorinde_*
Guest_jorinde_*
OFFLINE

#25 Geplaatst 02 augustus 2010 - 12:28

noukie zei:

sorry het blijkt 100 % te zijn nog beter.
"Nu bestaat er een betere test om PKD op te sporen: op een bloedstaal wordt een DNA-onderzoek uitgevoerd. Elke kat hoeft maar één maal in zijn leven getest te worden en dit kan al vanaf heel jonge leeftijd. Uit het onderzoek is men 100% zeker of een kat vrij is van PKD, aangetast is of eventueel drager is van de ziekte. "
onze-diensten-echografie

Er is ook geen sprake van slechts 1 gen maar gewoon volledig vrij van pkd ???


Ik ben een aantal weken terug bij dr. Putcuyps geweest voor HCM-testen en zij vertelde mij dat bij de Brit de PKD-DNA-test 100% sluitend is...