Spring naar inhoud


- - - - -

Niesziekte


 • Log in om te reageren
96 reacties op dit onderwerp
Guest_MissKitty_*
Guest_MissKitty_*
OFFLINE

#31 Geplaatst 17 april 2009 - 13:40

black_panther zei:

De kans is trouwens groot dat als uw ene kat het heeft(of heeft gehad),uw andere katten hier nu ook drager van zijn.(Ook al vertonen ze geen symptomen)En dat als je uw poes zou scheiden van de rest bij de geboorte van de kittens, deze het alsnog krijgen door een andere kat.

Ik ben bekend met niesziekte.Ik had katten en bij het inhuis halen van 1 kat hadden ze het allemaal.Ze waren er na 1.5 jaar nog steeds niet vanaf met verscheidene kuren ronaxan en antibuotica spuiten.De ene had er constant last van, de andere zo nu en dan een opstoot.

Waren je andere katten degelijk ingeent hiertegen?

Quote

Ik vind het alvast ook geen leuk idee om veel geld uit te geven in een cattery aan een kitten die dan vervolgens toch ook drager is van niesziekte .Als je nestjes fokt ben ik ook van instelling dat je dit wilt vermijden.Daar ik over niesziekte toch niet lichtjes overga.Als je ziet hoe lang ze er mee kunnen sukkelen, en vaak voor de rest van hun leven nog opstoten krijgen met dichtgeplakte oogjes,niesbuien, of zwaar ademen...

Ik had mijn katten direct allemaal lang behandeld met ronaxan, maar geen van hun is ervan genezen.En ze krijgen het allemaal nog geregeld.Ik denk dat je er niet echt van kan genezen en dat ze sowieso drager blijven ook al worden ze zelf niet meer ziek, en maw dit dus aan de kittens doorgeven.

Ja goed maar jij hebt het wel over chronische niesziekte. Het is zaak om te vermijden dat het chronisch wordt. Waren ze al lang ziek toen ze bij jou kwamen?

Spanishke
Spanishke
 • 9.598 berichten
  • Locatie: Aalst
 • 2 katten
OFFLINE

#32 Geplaatst 17 april 2009 - 13:42

Ik kan 1 ding met zekerheid zeggen: Chronisch is het niet bij ons, hoe meer ik het hier lees, hoe meer ik zelfs denk dat ik hier vals alarm heb geslagen, maar ik ga toch wel flessen in grote hoeveelheden ontsmettingsmiddel aankopen, dat is zowiezo een verreiste of er nu kans is op niesziekte of niet
Geplaatste afbeelding
:hart: Not a single catlover's heart can resist a simple "meow" :hart:

Guest_black_panther_*
Guest_black_panther_*
OFFLINE

#33 Geplaatst 17 april 2009 - 13:59

Katten waren allemaal ingeënt, bij mij gekomen als kitten...En toch geraakte ze er moeilijk vanaf met ronaxan.Mijn pers had er het meeste last van.Hier nooit snot gezien gelukkig, de neusjes waren zuiver.Wel vaak niezen(bij de ene dus al wat meer) en traanoogjes(onder dezelfde regel ;) ) Maar het kwam dus vaak terug, en bij de pers ging het niet weg, deze bleef niezen en tranen terwijl de rest eigenlijk meestal zonder symptomen rondliepen.Zo nu en dan was er een opstoot met een traanoog of een niesje.En zwaar ademen.Maar last van,niet echt.Spelen,spinnen,goed eten en drinken.Dus veronderstel niet dat ze een erge vorm hier van hadden, echter brak het toch genoeg door.

Mijn DA zegt dat het geen ramp is om nestjes te krijgen met een poes die ooit niesziekte gehad heeft.Het is goed te onderdrukken moest er een kitten ziek zijn.Maar ik durfde toch niet goed verder gaan hiermee.Hij vertelde me dat ook hij een nest brits korthaar had, en zijn poes niesde vroeger ook.Ze vertoonde geen symptomen meer bij haar nestje(genezen) maar toch niesde de kittens wat enz.En hij had thans extra geënt en alles erop en eraan als zijnde dierenarts.

Ik weet het niet,hoe het juist zit.Vandaar dit topic om de reacties te horen.Ik weet alleen dat ik het jammer vind dat er zoveel katten last van hebben.Ik weet echter niet wat hier aan te doen valt.

Is het als cattery dan niet lastig om uw kittens een goede thuis te geven als bv fokpoes ofzo?Met niesziekte, of tenminste drager ervan(want ook al zijn ze niet ziek geweest , ze kunnen er perfect drager van zijn eens het in de cattery ter sprake geweest is.

Maargoed, ik hoop dat jullie poesjes perfect genezen! :cathiss

elixeryen
elixeryen
 • 14.834 berichten
  • Locatie: Belzele
 • 6 katten
OFFLINE

#34 Geplaatst 17 april 2009 - 14:05

Bij een pers is het niet gezegd dat traanogen door niesziekte komen. Ik heb ook 2 perzen, ze hebben beiden geen niesziekte en hebben toch traanogen. Vooral de jongste heeft er last van.
Oorzaak van zwaar ademen kan ook zijn dat de neusgaten te klein zijn.
(Heb je trouwens een foto van je persje? :) )

In het bericht boven mijn post, schrijf je dat je katten er geen last van hebben Dat ze alleen nu en dan eens niezen en traanogen hebben. In een vorig bericht van jou, schrijf je dat katten soms hun hele leven lang toegeplakte ogen kunnen hebben. Geldt dit dan ook voor jouw katten of niet?
Ik heb al katten gezien die niesziekte gehad hebben en perfect gezond leken, ze niesden niet, hadden geen traanogen, snotneuzen, etc. Ik ben van mening dat een kat die ooit eens niesziekte gehad heeft, nog gezond kan zijn. Zoals ik eerder al aangaf, niet ieder niesje is even ernstig.

Geplaatste afbeelding

Spanishke
Spanishke
 • 9.598 berichten
  • Locatie: Aalst
 • 2 katten
OFFLINE

#35 Geplaatst 17 april 2009 - 14:19

elixeryen zei:

Ik heb al katten gezien die niesziekte gehad hebben en perfect gezond leken, ze niesden niet, hadden geen traanogen, snotneuzen, etc. Ik ben van mening dat een kat die ooit eens niesziekte gehad heeft, nog gezond kan zijn. Zoals ik eerder al aangaf, niet ieder niesje is even ernstig.

Hoe wist je dan zeker dat deze niesziekte hadden eigenlijk, door testen? Is het mogelijk om dit toch betrouwbaar te testen of niet? Zoja, grabbel ik mijn poezen allemaal bij elkaar en ga ik direct naar de DA om ze hierop te laten testen...

Wel interessant wat je nu zegt, mijn vriend zegt ook dat er zelfs een gerucht de ronde doet dat elke kat die tegen niesziekte ingeënt wordt, hier zelf een klein deeltje van meedraagt dus drager is. Dwz dat bijna elke kat of gewoonweg elke kat drager zou kunnen zijn? Hij heeft dit ergens gelezen dus niet erg betrouwbaar dus, maar misschien wel eens het nadenken over waard? Waar rook is, is vuur dus ik ga het eens opzoeken alvast
Eigenlijk wel ergens logisch, want niesziekte wordt soms veroorzaakt door chlamydia en met die enting is het zo of ben ik hier verkeerd in?

Dat is de enting die Taiga gekregen heeft, daarom dat ik nog niet zeker ben of ze wel degelijk niesziekte zou hebben

Bewerkt door Spanishke, 17 april 2009 - 14:45.

Geplaatste afbeelding
:hart: Not a single catlover's heart can resist a simple "meow" :hart:

Guest_black_panther_*
Guest_black_panther_*
OFFLINE

#36 Geplaatst 17 april 2009 - 16:12

Idd dacht dat het ook zo was dat het kitten bij chlamidia dan eigenlijk een beetje drager is van chlamidia . Nuja dat is toch ook de reden dat sommige kittens even ziek worden na de entingen . Het virus wordt toch in het poezenlijfje ingespoten he,juist om het lichaam er bestand tegen te maken?

Guest_MissKitty_*
Guest_MissKitty_*
OFFLINE

#37 Geplaatst 17 april 2009 - 16:18

Denk wel de dode versie dan he bij inenting?
Durf er eigenlijk niet zoveel over te zeggen, moet mij daar echt nog eens verder over inlezen, al is dat niet gemakkelijk want je krijgt overal wat anders te horen.
Wat ik wel al durf te zeggen is dat niet elke kat die ooit geniesd heeft daarmee automatisch niet meer in een cattery thuishoort. Er zouden niet veel cattery's overblijven dan vrees ik.

Guest_poezemannen_*
Guest_poezemannen_*
OFFLINE

#38 Geplaatst 17 april 2009 - 17:58

Wij niezen ook al eens hé..zonder dan zwaar ziek te zijn..denk dat het over het algemeen wel meevalt hoor.
Er zijn zoals Elixje al paar keer zei verschillende gradaties...

feroesti
feroesti
 • 7.453 berichten
  • Locatie: Izegem
OFFLINE

#39 Geplaatst 18 april 2009 - 20:58

Wij fokken bijna 8 jaar en hebben nooit één niezende, snotterende kat gehad, noch kitten.
Al onze kittens worden geënt tegen niesziekte en ook onze volwassen katten zijn volledig geënt. Persoonlijk zou ik nooit een kitten kopen waar niezende, snotterende katten aanwezig zijn. Loopoogjes, rode oogjes of snot in een nest of bij de andere katten is voor mij een teken om er zo snel mogelijk weg te zijn !
Hebben wij geluk gehad in al die jaren ? Neen, gewoon goed uitgekeken waar we een kitten kochten en meerdere keren op bezoek geweest. En durven neen zeggen, hoe mooi het kitten ook is. Als cattery met 10 katten neem ik geen enkel risico. Vandaar dat ook elke nieuwkomer 4 weken appart zit en wij geen dekkingen geven.
Op show wordt alles zeer goed afgeschermd en kittens komen hier nooit op show. Als we er zelf eentje aanhouden dan showen we het pas aan 4-5 maanden, dan zijn we zeker dat de vaccinaties hun werk doet.

Guest_MissKitty_*
Guest_MissKitty_*
OFFLINE

#40 Geplaatst 18 april 2009 - 21:32

Wat zou je in het geval van Spanishke aanraden zou ik wel eens willen weten?

feroesti
feroesti
 • 7.453 berichten
  • Locatie: Izegem
OFFLINE

#41 Geplaatst 18 april 2009 - 21:40

Wat vaccineren betrefd maak je ze geen drager, je bezorgd ze gewoon de nodige antistoffen. Het zijn geen levende vaccins dat we gebruiken hé.
Geen enkel dierenarts is tegen vaccineren. En om veel raad in te winnen geef ik je de tip om eens over vaccineren met een kinderarts te spreken. Bij kinderen wordt het vaccineren ook toegepast en geen enkel gevaccineerd kind krijgt nog mazalen, bof , rubella,...en ze zijn ook uiteraard geen drager en krijgen geen priktumoren. Net hetzelfde als bij onze katten.
Maar het is wel van zeer groot belang dat er correct gevaccineerd wordt en dat die vaccins ook juist bewaard werden en toegedient.
Als kittens voor hun vaccins op de leeftijd van 4-8 weken in contact komen met één van die virussen heeft vaccineren geen enkele zin meer.
En als ze de eerste 24 uren niet goed gedronken hebben dan zijn ze zelfs helemaal niet beschermt door de antistoffen van hun moeder.
Katten met niesziekte of dragers zou ik nooit in mijn cattery willen, het risico voor de kittens is te groot.

Spanishke
Spanishke
 • 9.598 berichten
  • Locatie: Aalst
 • 2 katten
OFFLINE

#42 Geplaatst 18 april 2009 - 21:51

feroesti zei:

Wij fokken bijna 8 jaar en hebben nooit één niezende, snotterende kat gehad, noch kitten.
Al onze kittens worden geënt tegen niesziekte en ook onze volwassen katten zijn volledig geënt. Persoonlijk zou ik nooit een kitten kopen waar niezende, snotterende katten aanwezig zijn. Loopoogjes, rode oogjes of snot in een nest of bij de andere katten is voor mij een teken om er zo snel mogelijk weg te zijn !
Hebben wij geluk gehad in al die jaren ? Neen, gewoon goed uitgekeken waar we een kitten kochten en meerdere keren op bezoek geweest. En durven neen zeggen, hoe mooi het kitten ook is. Als cattery met 10 katten neem ik geen enkel risico. Vandaar dat ook elke nieuwkomer 4 weken appart zit en wij geen dekkingen geven.
Op show wordt alles zeer goed afgeschermd en kittens komen hier nooit op show. Als we er zelf eentje aanhouden dan showen we het pas aan 4-5 maanden, dan zijn we zeker dat de vaccinaties hun werk doet.

Wat die symptomen betreft ivm de cattery waar wij Taiga hebben aangekocht, hebben we nooit iets vreemds opgemerkt aan de poezen. Hun vacht was superzacht, ze waren lief, aanhankelijk, geen enkele poes niesde. Ik heb me wel eens laten vertellen dat ze de zieke dieren apart houden (maanden nadat ik Taiga had en ik wantrouwig werd). Die fokker heeft ook Ronaxan, want ik heb nog contact gehad met hem toen ik deze problemen had met Taiga als kitten. Hij doet waarschijnlijk niets anders dan alle poezen en kittens vol te proppen met Ronaxan zodat er geen teken aan de wand is. Vraag het maar aan Misskitty, zij heeft volgens mij ook niets speciaals opgemerkt? Dat is het probleem net met die cattery, de ene persoon leeft voor hun poezen en verzorgt ze tot in de puntjes. Je merkt ook echt dat die er wel om geeft en dat is net de val waarin iedereen trapt. De ene vertelt met liefde over de poezen, terwijl de andere vertelt over de gezondheid, shows enz en zich vooral bezighoudt met het administratieve gedeelte. Een echte zakenpersoon dus. Het is er ook kraaknet, geen enkele kattenbak dat je ruikt, zetel en krabpalen netjes in orde. We zijn ook eens een keertje buiten geweest om te kijken naar de dekkaters en alles was proper en verzorgd. De kittens waren alsmaar aan het spelen, waren superlief en gesocialiseerd. Ook de rennen waren zeker in orde, mooie grote krabpalen, bakken volledig vol tot op de rand met voer, .. De laatste keer dat we daar langskwamen om Taiga op te halen, hadden ze ook een supermooie grote krabpaal, had nog nooit zo'n grote gezien, was wel voor 10 poezen of meer


Als ik 1 poes had opgemerkt met nog maar een lopend oogje, een onzuivere vacht, dan was ik daar ook direct buiten gestapt. We zijn een aantal keren op bezoek geweest, dat zeker. Ik ging daar ook normaal gezien maanden vroeger een kitten gekocht hebben, maar heb toen nee gezegd en ben verder op zoek gegaan. Tot ze me lieten weten dat de ene poes die ik zo super vond, ook net een nestje had. Ik denk dat ze bijna hun geduld ook verloren in mij om nog hoop te hebben dat ik daar een kitten ging kopen, heb dan ook niet direct toegzegd op Taiga, zoiets denk je natuurlijk goed over na.


Bedankt om te laten weten dat jij helemaal geen problemen hebt van niesziekte ondanks je 10 poezen hebt en ondanks het feit dat ze geënt zijn

Bewerkt door Spanishke, 18 april 2009 - 21:59.

Geplaatste afbeelding
:hart: Not a single catlover's heart can resist a simple "meow" :hart:

Spanishke
Spanishke
 • 9.598 berichten
  • Locatie: Aalst
 • 2 katten
OFFLINE

#43 Geplaatst 18 april 2009 - 21:56

feroesti zei:

Wat vaccineren betrefd maak je ze geen drager, je bezorgd ze gewoon de nodige antistoffen. Het zijn geen levende vaccins dat we gebruiken hé.
Geen enkel dierenarts is tegen vaccineren. En om veel raad in te winnen geef ik je de tip om eens over vaccineren met een kinderarts te spreken. Bij kinderen wordt het vaccineren ook toegepast en geen enkel gevaccineerd kind krijgt nog mazalen, bof , rubella,...en ze zijn ook uiteraard geen drager en krijgen geen priktumoren. Net hetzelfde als bij onze katten.
Maar het is wel van zeer groot belang dat er correct gevaccineerd wordt en dat die vaccins ook juist bewaard werden en toegedient.
Als kittens voor hun vaccins op de leeftijd van 4-8 weken in contact komen met één van die virussen heeft vaccineren geen enkele zin meer.
En als ze de eerste 24 uren niet goed gedronken hebben dan zijn ze zelfs helemaal niet beschermt door de antistoffen van hun moeder.
Katten met niesziekte of dragers zou ik nooit in mijn cattery willen, het risico voor de kittens is te groot.

Een kinderarts boven een DA? Dat is wel het eerste dat ik ervan hoor, maar je kan misschien wel gelijk hebben. Die theoriën van de gezondheid zijn zodanig uiteenlopend en chaotisch dat iedereen er blijkbaar wel zijn eigen opvatting over heeft.

Als de kittens 3 weken afgezonderd bij mamapoes liggen in onze slaapkamer, zijn ze dan niet genoeg beschermd dankzij de moedermelk? Hebben ze dan niet genoeg antistoffen opgebouwd tot hun eerste enting? Wat is de meest aangeraden leeftijd om een kitten de eerste keer te laten enten? Onze DA stelde 8 weken voor, maar dat lijkt me toch vrij laat, niet?

Geplaatste afbeelding
:hart: Not a single catlover's heart can resist a simple "meow" :hart:

feroesti
feroesti
 • 7.453 berichten
  • Locatie: Izegem
OFFLINE

#44 Geplaatst 18 april 2009 - 22:01

Als ik het allemaal lees ben ik er niet van overtuigd dat het niesziekte was de kat gehad heeft. Maar zeker ben je het niet natuurlijk. Ze uit de cattery verwijderen heeft geen zin meer, dat is te laat.
Het is een risico.
Zorg er vooral voor dat de kittens de eerste 24 uren zeer goed drinken ! Dat heeft ze al een hoge bescherming. Appart houden de eerste weken heeft geen zin, omdat ze dan net het meeste zijn beschermd door de antistoffen. (appart leggen heeft wel als voordeel dat mama minder stress heeft en echt kan rusten na de bevalling, dan doen wij ook altijd met onze kittens)

De gevarenzone is tussen 4 en 8 weken.
Als ze dan niet gaan snotteren in die periode of geen enkel teken van niesziekte vertonen is enten zeker aangewezen ! Als ze na het enten wel snotteren of traanoogjes krijgen dan weet je dat het vaccin niet heeft gewerkt en je te laat bent, het komt niet door het vaccin. Als dit gebeurt zou ik in elk geval met geen enkele poes nog fokken, veel kans dat je het opnieuw krijgt. Zo niet ben je veilig en kreeg je poes geen niesziekte !!! Laat ze dan ook allemaal vaccineren, dan ben je zeker vrij in de toekomst !

Guest_MissKitty_*
Guest_MissKitty_*
OFFLINE

#45 Geplaatst 18 april 2009 - 22:07

Spanishke zei:

Wat is de meest aangeraden leeftijd om een kitten de eerste keer te laten enten? Onze DA stelde 8 weken voor, maar dat lijkt me toch vrij laat, niet?

Het is tegenwoordig de gewoonte om te enten op 8 en 12 weken. Al zijn er ook wel DA's die enten op 6, 9 en 12 geloof ik? Wat het vaccineren betreft heeft Marina op het ander forum eens naar een interessante tekst verwezen (dacht toch dat zij het was), sffs eens zien of ik die nog terug kan vinden.