Spring naar inhoud


- - - - -

Ester's katten NRV-topic - update pagina 25 *schokkend*


 • Log in om te reageren
374 reacties op dit onderwerp
Ester
Ester
 • 5.914 berichten
  • Locatie: Leeuwarden
 • 3 katten
OFFLINE

#1 Geplaatst 24 april 2009 - 14:05

Mijn katten en hond voer ik 100% rauw, volgens de "NRV-methode". Dit houdt in dat ik voer volgens het "prooidiermodel". Bij het prooidiermodel worden het liefst hele prooidieren gevoerd. Als mensen dat om wat voor reden dan ook niet kunnen of willen geven, dan maak je een zogenaamde "Frankensteinprooi". Een "Frankensteinprooi" is een nagebootst prooidier, je voert bijvoorbeeld de poten van een kip, de lever van een eend, de ribben van een konijn etc. (dit alles in de juiste percentages)
Mijn katten voer ik twee maal per dag, omdat meerdere keren op een dag eten natuurlijker is voor een kat. (in tegenstelling tot honden, waarbij het heel gezond is om ze te laten vasten)

Hierover heb ik een aantal artikelen geschreven, en ik dacht dat het voor sommige mensen misschien wel interessant zou zijn.

Quote

Omdat Uw kat geen negen levens heeft: Extra zorg voor goede voeding!!

Het aantal mensen in kattenland dat de voeding (gedeeltelijk) zelf samenstelt of rauwe voeding geeft groeit langzaam maar gestaag. Het goed uitbalanceren van een goed menu vraagt echter wel om wat kennis van zaken. Het zelf samenstellen is niet alleen gezond, het is ook dé manier om nog meer bezig te zijn met je kat. “VoerNatuurlijk!” laat jullie kennis maken met de wereld van Natuurlijke Rauwe Voeding!

Dat katten kieskeurige eters zijn is eigenlijk niet waar. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat hun kat alleen het duurste merk wil eten, en dat hij bij alles wat goedkoper is zijn neus zou omdraaien. Het zijn echter diezelfde katten, die bij de buren het goedkoopste blikje kattenvoer gretig naar binnen werken. Katten zijn er alleen op uit om simpelweg het lekkerste te pakken te krijgen en geef ze daarin eens ongelijk!

Katten eten hun prooi, of vlees, door deze in stukken te scheuren, en vervolgens in stukjes in te slikken. In de maag wordt het voedsel vervolgens bewerkt door het maagzuur dat het verterings-en opname proces mogelijk maakt. Het vocht uit de voeding wordt grotendeels opgenomen via de dikke darm. Dit vocht is essentieel: een kat die te weinig vocht binnenkrijgt, hetzij via drinken hetzij via zijn voedsel kan ernstige blaas en nierproblemen ontwikkelen. Verse rauwe voeding bevat voldoende metabool vocht dat bijdraagt aan een goede waterhuishouding. Hierdoor kunnen bovenstaande problemen voorkomen worden. De darmen van een kat als obligate carnivoor zijn amper twee meter lang, een voeding zonder plantaardige vezels zorgt dus voor een betere spijsvertering. Katten hebben geen behoefte aan granen wanneer je besluit zelf samen te gaan stellen, de koolhydraten die een kat nodig heeft worden al uit het vlees opgenomen.

Op de markt zijn er tientallen verschillende soorten droog en blikvoedingen voor katten te koop. Echter voert niet iedereen op deze manier. Er zijn ook mensen die het dieet van hun kat(ten) zelf samenstellen bestaande uit rauw vlees, rauwe organen, rauwe botten al dan niet aangevuld met zuivelproducten en eieren. Deze manier van voeren is wellicht beter bekend onder de term “BARF” wat staat voor ‘Bones and Raw Food’ of ‘Biologically Appropiate Food’. De term is in het leven geroepen door een Australische dierenarts Dr. Ian Billinghurst. De andere stroming is die van Dr. Tom Lonsdale. In dat geval spreekt men van “Raw Feeding” of in het Nederlands “Natuurlijk Rauw Voeren”. In feite is het een herontdekking van oude waarden: jarenlang kregen katten op deze manier te eten, toen men nog nooit van brokvoeding gehoord had. Het is op zich niet zo heel vreemd dat mensen hun kat ( zo nu en dan ) verse rauwe voeding willen geven. De laatste tijd zijn wij steeds meer gaan letten op wat we zelf eten, en bijna vanzelfsprekend dat we ook eens besluiten om een blik te werpen op het menu van onze kat. We vinden het niet meer geheel logisch om onze kat elke dag dezelfde voeding voor te zetten. We willen onze kat ook graag verse en afwisselende voeding geven, want vers zijn we immers van mening, is gezond!

Het zelf samenstellen kan beslist gezond zijn, maar er zijn wel een aantal zaken waar goed op gelet moet worden. Eerst en vooral: zorg ervoor dat je de voeding rauw verstrekt, botten die gekookt of anderszins verhit zijn veranderen van structuur en gaan splinteren. Wees niet bang voor het splinteren van rauwe botten, want katten in de natuur eten immers hun prooi ook rauw. Indien je rauw wilt gaan voeren, geef dan zoveel mogelijk vlees, orgaan en bot van natuurlijke prooidieren van een kat. Dat komt er op neer dat je voornamelijk gevogelte, konijn, haas en andere kleine knaagdieren dient te voeren. Een gemiddelde volwassen kat eet van deze samengestelde voeding ongeveer 100 gram per dag. De meest natuurgetrouwe percentages zijn: 3 tot maximaal 5% lever, 10% hart, 10 à 15% bot en tot slot 70 à 77% spiervlees. Onder spiervlees valt al het vlees wat geen orgaan is, hierbij kun je denken aan kipfilet en kopvlees etc. Geef een kat deze percentages het liefst elke dag: Katten, eten in tegenstelling tot honden in de natuur voornamelijk gehele prooidieren. Het is daarom ook veel natuurlijker om elke dag deze genoemde percentages te verstrekken: een muis is ten slotte ook een "compleet pakketje".

Indien je genoemde percentages aanhoudt hoef je ook niet bang te zijn dat je kat een tekort aan taurine oploopt: de percentages zijn afgeleidt van natuurlijke prooidieren en daarom uiterst in balans. Hetzelfde geldt voor het “all meat syndrome”, wat geen wetenschappelijk term is maar waar het in feite om "secundaire nutritionele hyperparathyroïdie" gaat. Dit houdt in dat als een kat alleen maar fosfor binnenkrijgt wat vooral te vinden is in (orgaan)vlees en geen calcium (wat aanwezig is in bot) dat de bijschildklier van slag raakt. De bijschildklier wil er dan voor zorgen dat de verhouding calcium en fosfor weer in balans raakt. Deze zal als gevolg een parathormoon gaan produceren die er voor zal zorgen dat de calciumconcentratie weer voldoende hoog wordt. Indien je dus echter geen voldoende bot geeft kan het niet uit de voeding komen en zal het als gevolg aan de eigen botten ontrokken worden. Hierdoor krijg je botontkalking met alle gevolgen van dien. Het is dus belang indien een kat weigert bot te eten het te vervangen door een calciumpreparaat. Taurine is voornamelijk aanwezig in hart, en indien je jezelf aan genoemde percentages houdt zal je kat dit ook voldoende binnenkrijgen.

Niet alle katten zijn overigens meteen gecharmeerd als ze hun nieuwe rauwe voeding voorgeschoteld krijgen. Ze moeten vaak nog wennen aan een andere textuur, geur en smaak van de nieuwe voeding. In de huidige kattenvoeders worden vaak geur en smaakstoffen toegevoegd om de voeding extra aantrekkelijk te maken voor katten. Probeer dus niet meteen op te geven, maar neem er je tijd voor. Het mengen van blikvoer en rauw vlees wil ook vaak helpen, of het even blancheren van de rauwe voeding. . Probeer ook zo veel mogelijk te variëren met verschillende vleessoorten, en biedt het voedsel op verschillende wijze aan zoals heel of gemalen indien een kat in het begin weigert rauwe voeding te eten.

Misschien duizelt het je wel na deze informatie en zie je het helemaal niet zitten. Gelukkig is daar een oplossing voor: in de meeste supermarkten en in vrijwel elke dierenspeciaalzaak zijn er kant en klare, complete, rauwe vleespakketten te koop. Hoewel dit gemalen is en ábsoluut onderdoet aan grote stukken vlees en bot die paradontale aandoeningen doen vermijden toch een prima tweede keus voor mensen die niet kunnen of willen samenstellen maar hun viervoeter toch wat afwisseling willen bieden.

Bron Ester Overman

Quote

Wat kun je voeren aan een kat?

Het natuurlijkste is om een kat hele prooidieren te voeren. Wil je dit niet dan zul je een zogenaamde “Frankenstein” prooi moeten maken. Dit houd in dat je bijvoorbeeld de vleugels van een eend voert, het hart van een kip, een poot van een konijn, dit alles in de juiste verhoudingen, zodat je dus zelf een "prooidier" samenstelt. Je voert dan zo’n: 15% bot, 3-5% lever, 10% hart, 70-77% spiervlees en eventueel 3% nier.
Ook voer je minimaal zo'n 4 diersoorten, hoe meer variatie hoe beter. Het natuurlijkste is uiteraard om diersoorten te voeren waarvan de kat in staat zou zijn om deze te vangen. Je kunt echter alleen roeien met de riemen die je hebt, dus als je alleen aan andere diersoorten kunt komen is dat ook prima.
Vooral bij kittens is het belangrijk ze aan zoveel mogelijk smaken en structuren van vlees te laten wennen. Bij kittens kun je dus zoveel mogelijk afwisselen zodat het gemakkelijke eters worden.

In tegenstelling tot honden eten katachtigen vrijwel altijd gehele diertjes. Een muisje is als het ware een compleet pakketje van orgaanvlees, spiervlees en bot. Een kat kan dus het beste elke dag compleet eten. Een maaltijd van bot, orgaan en spiervlees. Door kleine hoeveelheden, en zeker als je maar 1 kat hebt, is dit soms niet te doen. Zorg er dan voor dat je in ongeveer 1 week je kat “compleet voert”.

De lijst hieronder is slechts een voorbeeld:

Hele prooidieren:
Het natuurlijkste is om een kat hele prooidieren te voeren. Hele prooidieren zijn een compleet maaltje, completer kan niet!
Let er bij het geven van prooidieren op dat je zoveel mogelijk volwassen dieren voert. Jonge muizen, ratten en gerbils bijvoorbeeld zijn nog niet volgroeid en hebben daardoor niet de optimale verhouding.
Nogmaals een waarschuwing: eendagskuikens zijn NIET compleet! Het mag daarom ook nimmer de hoofdmoot van de voeding uitmaken. Een eendagskuiken komt vrijwel overeen met een ei met schaal.

* Hele duiven
* Kwartels (zowel met veren als "blote" dus zonder veertjes)
* Eendagskuikens
* Gerbils
* Degoes
* Hamsters
* Muizen
* Ratten
* Cavia
* Chinchilla
* Baby-konijn

Spiervlees:
Spiervlees is al het vlees wat geen orgaanvlees is. Zorg ervoor dat je spiervlees van goede kwaliteit aan een kat voert. (dus geen kopvlees of spiervlees met veel vet of kimmels)
Als je al bevleesde botten voert dan zit hier natuurlijk ook al een percentage spiervlees aan!

* Kipfilet
* Kalkoenfilet
* Patrijsspiervlees
* Paardensnijlingen
* Runderlappen
* Hertenvlees
* Struisvogelvlees
* Lam/geitensnippers (zorg dat er geen/weinig vet aanzit, het kan een zware geur hebben voor een kat, en daarom kan deze het weigeren te eten)

Orgaanvlees:
Als je geen hele prooidieren voert, dan boots je een prooidier na. Katten moeten zo'n 3 tot maximaal 5% lever, 3% nier, 10% hart hebben.
Dit mag van alle diersoorten zijn, behalve van een varken/zwijn in verband met Aujeszky, al is het voeren van orgaan van kleinere diersoorten uiteraard wat natuurlijker.

Bot:
Gemiddeld voer je zo'n 15% bot. Hiermee wordt "kaal bot" bedoeld. Dit komt overeen met 30% rauwe vleesbotten. Die botten moet dan uit zo'n 50% spiervlees en 50% bot bestaan.
De botten van kleinere diersoorten zijn het meeste geschikt, denk hier dus aan konijn, haas, en gevogelte. Indien je een kitten hebt of je kat moet nog wennen aan rauwe voeding dan kun je sommige botten even platslaan met een hamer. Sommige botten zal een kat niet snel weg krijgen maar kunnen je kat wel voorzien in zijn/haar kauwbehoefte.

* Kippenpoot/bout
* Kippennekken
* Kipkarkas
* Parelhoenkarkas/botten
* Patrijskarkas/botten
* Eendennekken
* Eendenvleugels
* Eendkarkas
* Kalkoennekken (kan te hard zijn! Maar ideaal voor het kluiven!)
* Konijnenpoot/bout
* Konijnenkoppen
* Konijnkarkas
* Haaskarkas
* Hele kwartel

Vis:
Over vis zijn de meningen verdeeld. Het is geen natuurlijke prooi van de voorouder van onze huiskat, maar indien je veel bio-industrie vlees voert (rijk aan omega6) dan kun je soms in verhouding te weinig omega3 voeren. In dat geval kun je max. 1 keer per week een vette-visdag voeren. Geschikte vis voor katten oa. Sardientjes, zalm, makreel, tonijn.

Bron: Ester Overman

Quote

Help mijn kat heeft blaasgruis, wat nu?

Ontstaan van blaasgruis.
Katten zijn matige drinkers en hebben dus een niet al te beste dorstprikkel. Indien een kat een brok (droogvoeding) krijgt, welke standaard al te weinig vocht bevat, moet een kat dus dubbel zoveel drinken om zo voldoende vocht binnen te krijgen. Helaas doen veel katten dit niet. Een kat op een droogvoeding heeft in feite altijd een chronisch vochttekort. Daarom is het veel beter om een hoogwaardige blikvoeding te geven of om rauwe verse voeding te geven. Mocht je ook brokken willen voeren dan is het raadzaam om jouw kat elke dag wat blikvoeding of rauwe voeding te geven, zodat jouw kat voldoende vocht binnenkrijgt.
Brokken bestaan voornamelijk uit koolhydraten die zorgen voor een te basisch milieu in het lichaam van de kat. De urine (maar ook de verteringssappen) verzuren niet voldoende als een kat teveel koolhydraten binnenkrijgt. Ze kunnen hier ook diabetes door ontwikkelen. Een kat heeft echter maar een beperkt percentage koolhydraten nodig: de koolhydraten in rauw vlees, waar het voor katten gemakkelijk opneembaar is gemaakt.
Struvietkristallen ontstaan (slaan neer) in een basisch milieu, en in zuur milieu kunnen deze oplossen. Daar waar calciumoxalaat in een zuur milieu ontstaat helpt echter geen dieet, want calciumoxalaat lost ook niet op in een basisch mileu. Dat is dan ook de reden dat geen enkel dieet helpt tegen calciumoxalaat.
De meeste katten die vroeger blaasgruis kregen, hadden last van struvietkristallen. De oxalaatkristallen ontstonden vaak als een kat te lang op een commercieel blaasgruis-dieet van de dierenarts had gestaan. Dit zogenaamde “dierenartsdieet” bevat namelijk onnatuurlijke verzuurders, die calciumoxalaat juist in de hand kan werken. Echter zijn de brokkenfabrikanten van “standaardmerken” hierop gaan inspelen. Deze fabrikanten zijn zelf al verzuurders aan hun voer toe gaan voegen. Dit heeft ertoe geleid dat calciumoxalaat tegenwoordig helemaal geen uitzondering meer is.

Wat te doen bij blaasgruis.
Het belangrijkste wat je kunt doen als je kat blaasgruis heeft, is om ervoor te zorgen dat een kat dus wél voldoende vocht binnenkrijgt. De beste voeding voor een kat (met blaasgruis) is rauwe voeding!! Rauwe voeding bevat metabool vocht wat er voor zorgt dat deze problemen voorkomen kunnen worden. Veruit de meeste katten met blaasgruis die op een dieet van rauwe voeding worden gezet, hebben nergens last meer van!
Je kunt als je een kat hebt die erg weinig drinkt ook altijd nog wat water mengen door wat gemalen vlees of door de hoogwaardige blikvoeding, zodat de kat toch nog wat extra vocht binnenkrijgt. Ook zijn er tegenwoordig allerlei fonteintjes te koop, die doordat het water stroomt, extra aantrekkelijk zijn voor een kat.

Rauwe voeding heeft buiten het feit dat het veel vocht bevat nog meer positieve eigenschappen. Rauwe voeding werkt licht verzurend, op een natuurlijke manier, waardoor de kristallen oplossen. Daarbij heeft rauwe voeding een zeer hoge verteerbaarheid. Doordat rauwe voeding weinig “overige stoffen” bevat waar een kat niets aan heeft, hoeven deze stoffen dus ook niet door de lever te worden afgebroken tot o.a. ureum om vervolgens door de nieren te worden uitgescheiden.
Als je veel plantaardige eiwitten voert, en weinig dierlijke eiwitten, laat je de lever en de nieren van de kat eigenlijk constant overuren draaien. Op jonge leeftijd merk je wellicht nog niets, maar de problemen komen vaak boven drijven als je kat wat ouder wordt. Een slechtere nierfunctie in het bloed is pas meetbaar als al 70-75% van de nieren kapot zijn!
Het beste is ongetwijfeld om het dieet van je kat zelf samen te stellen, en anders de voeding zelf te malen. Zodat je precies weet wat je voert en je alle plantaardige ingrediënten eruit kunt laten. Is dit om wat voor reden dan ook geen optie voor je, kies dan een kant-en-klaar versvlees met de minst mogelijke plantaardige producten. Kant-en-klaar versvlees wordt bijna door heel Nederland geleverd door bedrijven, of is verkrijgbaar bij dierenspeciaalzaken.
Qua merken kant-en-klaar versvlees, ook wel KVV genoemd, zijn AllAnimal, HaaksBarf, Bandit, Bibi en Carnibest de betere keuzes.
Een hoogwaardige blikvoeding is dus een betere keuze dan een brokvoeding, van welk merk dan ook, omdat blikvoeding voldoende vocht bevat.
Met een hoogwaardige blikvoeding wordt een blikvoeding bedoelt die een hoog percentage aan vlees bevat, en geen tot nauwelijks plantaardige (bij)producten. Let er ook op dat het blikvoer niet is geconserveerd met chemische bewaarmiddelen. Betere merken blikvoeding zijn bijvoorbeeld “Feline Porta 21” en “Almo Nature”.

Struvietdieet.
Zoals al gezegd is kan rauwe voeding ervoor zorgen dat de blaasgruis verdwijnt. Als je rauwe voeding gaat geven dan verzuurt de urine sowieso al en wordt de pH-waarde dus lager. Brokken bestaan namelijk uit koolhydraten en die zorgen ervoor dat de urine en verteringssappen te basisch worden. In de meeste gevallen werkt alleen het wisselen van een brokvoeding naar een dieet van rauwe voeding al. In sommige gevallen echter werkt de rauwe voeding zelf nog niet verzurend genoeg.
Als dat het geval is kun je wat troebele appelazijn aan het menu toevoegen. Ook cranberrysap (mogen ook poeders/pillen zijn) werkt verzurend evenals vitamine C pillen of poeder op ascorbinezuur basis. Alle andere (veresterde) vitamine C’s werken niet verzurend!

Oxalaatdieet.
Als een kat struviet heeft dan moet je juist de urine verzuren bijvoorbeeld met vitamine C en appelazijn. Dit is bij oxalaatstenen dus absoluut niet het geval.
Het is aan te raden het calciumgehalte in de voeding laag houden. Wil je rauw gaan voeren dan kun je ook het beste botten voeren van kleine diersoorten (net als bij een nierdieet) zoals alle botten van gevogelte (eend,kip,parelhoen,kwartel,fazant, duif, konijn etc.)
Het KVV-merk “Bandit” heeft een speciale versie op de markt voor katten met blaasproblemen.
Geen enkel dieet zal echter oxalaatstenen oplossen! Dan is er écht chirurgie nodig, met dan dààrna wel een aangepast dieet.

Tot slot.
Helaas schijnen sommige katten gewoon aanleg te hebben voor blaasgruis, en zullen dit hun leven lang “zorgenkindjes” blijven. In veel gevallen werkt rauwe voeding dus heel goed, helaas niet in alle. Blaasgruis kan soms ook ineens weer terugkomen. Probeer een goede dierenarts te vinden die je kan begeleiden.
Wil je jouw kat rauwe voeding gaan geven lees je dan van te voren even in op de diverse websites en fora op internet. Er zijn op de diverse fora genoeg ervaringsdeskundigen en dierenartsen aanwezig die je graag willen helpen.

Bron: Ester Overman

Zucchero aan konijnenribben:
Geplaatste afbeelding

Samen op het kleedje een kipkarkasje eten:
Geplaatste afbeelding

Minstrel met een hele kwartel:
Geplaatste afbeelding

Een filmpje van Minstrel aan een eendennek:


Hier staan nog meer (schokkende) filmpjes, ook van mijn hond. Sommige mensen vinden een aantal filmpjes misschien geen prettig gezicht. De "schokkende" foto's van mijn katten aan de hele prooidieren, durf ik hier niet echt te plaatsen. :oops:
YouTube - voernatuurlijk's Channel

En eventueel nog wat artikelen.
http://www.voernatuu...hp?f=58&t=27081
(als die link niet mag, dan haal maar weg hoor!!)

Bewerkt door Ester, 06 maart 2012 - 17:46.

"Wie nog nooit van mening is veranderd, heeft zelden iets geleerd".
Geplaatste afbeelding

Spanishke
Spanishke
 • 9.598 berichten
  • Locatie: Aalst
 • 2 katten
OFFLINE

#2 Geplaatst 24 april 2009 - 14:29

Zijn er ook geen risico's verbonden aan het eten van rauw vlees?

Bewerkt door Spanishke, 24 april 2009 - 14:34.

Geplaatste afbeelding
:hart: Not a single catlover's heart can resist a simple "meow" :hart:

Ester
Ester
 • 5.914 berichten
  • Locatie: Leeuwarden
 • 3 katten
OFFLINE

#3 Geplaatst 24 april 2009 - 14:38

Spanishke zei:

Zijn er ook geen risico's verbonden aan het eten hiervan?

Het rauwvoeren is zeker meer dan het "doe-maar-wat-dieet", en als mensen zich niet in het zelf-samenstellen willen verdiepen, dan kunnen ze beter een complete rauwe voeding (KVV= kant en klaar versvlees) geven.
Maar als je jezelf houdt aan de juiste percentages, en je voert de juiste botten (áltijd rauw!), dan is er niets gevaarlijks aan. Het rauw voeren is helemaal niet moeilijk hoor :) , alleen moet je de basisprincipes goed weten. (Wat geschikt is om te voeren, de juiste percentages orgaanvlees/spiervlees/bot)

Er wordt weleens gewaarschuwd voor het "all meat symdrome". Deze term zul je in de Engelstalige wetenschappelijke literatuur niet tegenkomen omdat het simpelweg geen wetenschappelijke term is. Toch bestaat het wel degelijk maar in feite gaat het om "secundaire nutritionele hyperparathyroïdie", wat zoveel wil zeggen als een over activiteit van de bijschildklier ten gevolge van verkeerde voeding.
Als een dier enkel fosfor, wat overmatig aanwezig is in (orgaan)vlees) krijgt, en geen calcium (overvloedig aanwezig in bot) dan gaat de bijschildklier op dit relatieve calciumtekort reageren door meer parathormoon te gaan produceren. Dit parathormoon zal ervoor zorgen dat de calciumconcentratie in het bloed weer voldoende hoog wordt. Maar aangezien het calcium in dit geval dus niet uit de voeding kan komen, zal deze aan de eigen botten onttrokken worden. Daardoor krijg je dus botontkalking en alle gevolgen van dien.
Daarom moet je dus ook altijd rauwe botten voeren, het liefst in grote stukken (beter voor het gebit en het spijsverteringsstelsel), als katten het niet groot eten dan gemalen.
"Wie nog nooit van mening is veranderd, heeft zelden iets geleerd".
Geplaatste afbeelding

PeggyJ
PeggyJ
 • 45.914 berichten
  • Locatie: Kempen
 • 4 katten
OFFLINE

#4 Geplaatst 24 april 2009 - 18:55

Ik vind het echt fascinerend om je poezen zo te zien eten, maar ik zie het de onze nog niet doen. Momenteel geef ik hen Bandit, en als er eens een groter hard stukje in zit, laten ze het gewoon liggen O:)
Geplaatste afbeelding
We kunnen het hart van een man beoordelen door te kijken hoe hij met dieren omgaat :cattailwag

technozino
technozino
 • 2.923 berichten
OFFLINE

#5 Geplaatst 26 april 2009 - 15:11

Voor KVV trekken ze hier hunne neus voor op, moet voor hun blokjes vlees zijn. :ha
dus esther, ik hoef het vlees ni eerst 24 uur in de vriezer te steken voor ze het krijgen, waar begot heb ik da nu weer gehoord of gelezen.want ik dacht da da moest voor de bacterieen in het vlees te doden. Ben blij da je terug bent zenne voor alle goeie raad.

Bewerkt door technozino, 26 april 2009 - 15:16.

Geplaatste afbeelding
Groetjes Karina

Spanishke
Spanishke
 • 9.598 berichten
  • Locatie: Aalst
 • 2 katten
OFFLINE

#6 Geplaatst 26 april 2009 - 15:21

Bedankt voor de verduidelijking :) ik ga het eens voorstellen aan mijn vriend om onze poezeltjes hier ook soms eens op te trakteren, zalig om hun tijgerinstinct boven te zien komen :love3:
Geplaatste afbeelding
:hart: Not a single catlover's heart can resist a simple "meow" :hart:

Aldhissla
Aldhissla
 • 7.106 berichten
  • Locatie: Beernem
 • 5 katten
OFFLINE

#7 Geplaatst 26 april 2009 - 15:44

zeer interessant topic!
heb je een schema voor wat je per dag per week geeft of geef je de prooidieren gewoon door elkaar?

Geplaatste afbeelding

Niels + Evelyn
Niels + Evelyn
 • 3.389 berichten
  • Locatie: Nieuwkerken-Waas
 • 2 katten
OFFLINE

#8 Geplaatst 26 april 2009 - 16:58

Vooral een duidelijke herinnering aan het feit dat onze lieverdjes roofdieren zijn... :s Zelf zou ik het NOOIT kunnen aangezien ik zelf vegetarier ben. Ik ben wel niet het type veggie die zijn dieren vlees verbiedt...daar heb ik moeite mee aangezien zij geen keuze kunnen maken hierin (vlees of niet).
Geplaatste afbeelding

Ester
Ester
 • 5.914 berichten
  • Locatie: Leeuwarden
 • 3 katten
OFFLINE

#9 Geplaatst 26 april 2009 - 18:18

technozino zei:

Voor KVV trekken ze hier hunne neus voor op, moet voor hun blokjes vlees zijn. :ha
dus esther, ik hoef het vlees ni eerst 24 uur in de vriezer te steken voor ze het krijgen, waar begot heb ik da nu weer gehoord of gelezen.want ik dacht da da moest voor de bacterieen in het vlees te doden. Ben blij da je terug bent zenne voor alle goeie raad.

Slimme katten! Grotere stukken zijn ook veel beter voor een kat dan fijngemalen vlees. Sowieso voor het gebit, maar ook voor de spijsverteringsorganen die op grotere stukken optimaal werken. Helaas kun je katten niet laten vasten. Als een hond iets niet lust, kun je gerust een dagje eten overslaan. Bij katten mag je vaak al blij zijn als ze wat van rauw willen eten, en dan maar liever een KVV dan helemaal geen rauw.
Maar het invriezen is inderdaad niet nodig, zeker niet omdat wij vlees geven wat goed gekeurd is voor menselijke consumptie. Daarbij zitten er altijd bacteriën in rauw vlees, dat zorgt juist voor een goede weerstand.

@ Aldhissla: Nee, ik heb geen vast menu'tje, omdat ik vaak hele prooitjes voer, en omdat ik inmiddels al zolang bezig ben met rauwe voeding, dat ik het wel uit de losse hand kan. Ze lusten hier echt álles qua rauwe voeding en dus varieer ik zoveel mogelijk.
Ze krijgen hier in feite alles qua rauw wat je je maar kunt bedenken, en dan het liefst diersoorten die een kat in staat zou zijn om te vangen. (dus nauwelijks vlees van grote dieren rund, paard etc. Alleen krijgen ze wel weer paardenhart en paardenlever, dat vinden ze het lekkerste)
Qua vleesbot voer ik vooral eendennekken, konijnenbouten, haaskarkas, patrijs en parelhoen en kip. Het liefst voer ik hele prooitjes: kwartels, cavia's, konijn en duif zijn hier favoriet.

Zucchero krijst altijd als hij weet dat hij eten krijgt, de ene keer nog harder dan de andere keer. Het begint al als ik s'morgens de trap af kom. Geplaatste afbeelding
Hier nog een filmpje:


@ Niels + Evelyn: Er zijn onder de rauwvoerders heel veel vegetariërs. Ik ben het zelf ook geweest, en hoewel ik het vanwege gezondheidsredenen niet meer ben, heb ik mijn dieren ook rauw gevoerd toen ik vegetatiër was.
De meeste vegetariërs voeren alleen geen hele prooitjes, maar wel bijvoorbeeld stukjes kipfilet, rundertartaar, blokjes runderhart, kippennekjes etc. De dingen die niet meer herkenbaar zijn zegmaar.

Nog een filmpje van Zucchero en een RMB (vanaf 1 minuut 04 Geplaatste afbeelding Geplaatste afbeelding )

"Wie nog nooit van mening is veranderd, heeft zelden iets geleerd".
Geplaatste afbeelding

Pixel
Pixel
 • 17.046 berichten
  • Locatie: Halen
OFFLINE

#10 Geplaatst 26 april 2009 - 21:36

Dat eerste filmpje :ha Hier kwam een bende katten met dikke staarten de bureau ingelopen :ha

Niels + Evelyn
Niels + Evelyn
 • 3.389 berichten
  • Locatie: Nieuwkerken-Waas
 • 2 katten
OFFLINE

#11 Geplaatst 26 april 2009 - 22:10

Met niet-herkenbare stukjes zou ik nog kunnen leven :)
Geplaatste afbeelding

technozino
technozino
 • 2.923 berichten
OFFLINE

#12 Geplaatst 26 april 2009 - 22:11

Zucchero kan er toch zo smakelijk van eten en die geluidjes ertussen :LOL:
Geplaatste afbeelding
Groetjes Karina

Ester
Ester
 • 5.914 berichten
  • Locatie: Leeuwarden
 • 3 katten
OFFLINE

#13 Geplaatst 17 augustus 2009 - 22:14

Daarnet heeft Sam zijn 1e echte NRV-ervaring hier in huis gehad. Ik had express wat extra konijnenkarkasjes ingeslagen, en dat ging er dus, met een beetje aanmoedigen, wel in! :d Hij heeft ongeveer de helft op, meer past er nog niet in zijn kleine maagje.

Geplaatste afbeelding

Geplaatste afbeelding

Geplaatste afbeelding

"Wie nog nooit van mening is veranderd, heeft zelden iets geleerd".
Geplaatste afbeelding

Lammijne
Lammijne
 • 80 berichten
  • Locatie: Groningen
OFFLINE

#14 Geplaatst 18 augustus 2009 - 07:41

Waha! Geweldig!! Go Sam! :d
Groetjes Lammijne en de (cattery) Aruna cats!

dorien_951
dorien_951
 • 2.365 berichten
  • Locatie: GEEL
 • 3 katten
OFFLINE

#15 Geplaatst 18 augustus 2009 - 07:59

:help: Voor Babette zou dit echt een complete ramp zijn zo'n heel dier met haar tandjes verscheuren. Ze heeft liever mini blokjes kippenfilet.
Voor lucababy zou het ook een ramp zijn zij is de vegetatiër onder de katten. Hoewel ze eens een half babymuisje heeft verwerkt. :louche:

Fritz zou dit al te graag eten vooral wanneer er al een geurtje bederf aan is en er minsten 3 maikes opzitten :lachen: