Spring naar inhoud


- - - - -

op welke leeftijd is een poes volgens jullie op late leeftijd?


 • Log in om te reageren
15 reacties op dit onderwerp
Minneke
Minneke
 • 3.767 berichten
  • Locatie: Oost Vlaanderen,buggenhout
 • 2 katten
OFFLINE

#1 Geplaatst 23 augustus 2010 - 18:05

Ik heb nog nooit echt poezen gehad in mijn leven; Ons minneke is sinds 3 jaartjes bij ons ( die ongeveer 5 a 6 jaar zou zijn volgens schatting DA ) bij ons ne nu pa Moby ( die 3 jaar blijkt te zijnvolgens schatting DA). Maar heb er gn idee van of minneke al een oudere poes is op 5 jaar of helemaal nog niet?!

heb gn idee hoelang een poes ongeveer leeft?!

Bewerkt door Minneke, 23 augustus 2010 - 18:06.


miranda
miranda
 • 7.830 berichten
  • Locatie: Heusden(Gent)
 • 1 katten
OFFLINE

#2 Geplaatst 23 augustus 2010 - 18:23

een poes van 5 jaar kan je niet oud noemen een oudje begint den ik rond 10 -12 jaar... een kat kan tot 18 a 20 jaar worden als ze goed verzorgd worden.

Guest_Tessa_*
Guest_Tessa_*
OFFLINE

#3 Geplaatst 23 augustus 2010 - 18:46

De mijne is 17jaar geworden. Verschillende katten halen dikwijls deze leeftijd hoor !
Heb onlangs iemand gezien , die poes was 24 ...Das echt oud.
Iemand die ik ken de hare is nu ook 17 maar er zijn echt ouderdomsverschijnselen :-)
De staart is lam waardoor ze de kat daar altijd zelf moeten wassen want het is al gebeurd dat er diertjes naartoe komen die er niet thuis horen :-)
Die poes is ook heel mager en ze ruikt wel uit haar bekje ... Tzijn ongemakjes maar de mijne had dat ook heel mager , hij had een andere haargroei op zijn rug nochtans twas een gewone europese kortharige kat , die haren koekten in elkaar ... verschrikkelijk. Kreeg problemen met de stoelgang. Hij kon niet meer in zijn bakje want hij kreeg kramp in zijn achterpootjes waardoor hij geen steun had en omver viel. Allemaal super zielig en hartverscheurend maar hebben hem zolang mogelijk verzorgd en geholpen tot de dag aanbreekt dat hij ni meer wou eten en langzaam aftakelde dan valt de hartverscheurende beslissing van het fatale spuitje. Maar 17 was een mooi leeftijd. Hij is 2 x vergiftigd geweest en 2 x er tijdig kunnen doorhalen. Dat een kat 7 levens heeft is niet verzonnen denk ik ;-)

YvVanRoyen
YvVanRoyen
 • 5.666 berichten
  • Locatie: Sint-Niklaas
OFFLINE

#4 Geplaatst 23 augustus 2010 - 18:55

leeftijd van katten ? De oudere kat

Geplaatste afbeeldingU en uw kat hebben in de loop der jaren een hechte band opgebouwd. Uw kat maakt deel uit van het gezin. Het zal u dan wel verbazen om te horen dat wanneer uw kat zeven jaar is, zij in feite al in de seniorenfase van haar leven zit. Tijdens de laatste jaren van het leven van uw huisdier veranderen haar behoeften. Belangrijk om te onthouden is dat ouderdom geen ziekte is en niet met een slechte gezondheid hoeft gepaard te gaan. Oude katten zijn gewoon anders dan kittens. Graag geven we u enkele tips, zodat uw kat ook op gevorderde leeftijd zoveel mogelijk van het leven kan genieten.
Een comfortabele leefomgeving
Sommige oudere katten slapen meer dan voordien. Als je bedenkt dat oudere katten vaak stijve gewrichten hebben, is het logisch dat een lekker zachte slaapplaats de beste keuze is voor uw kat als zij ouder wordt.
Veel voorkomende aandoeningen bij oudere katten:
 • Op oudere leeftijd kunnen katten slechter gaan zien of horen. De meeste katten hebben er geen probleem mee als ze doof worden, maar praktische tips (bijv. uw kat wekken met een heel voorzichtige aanraking of uw kat laten weten wanneer u weggaat) kunnen nuttig zijn. Vergeet ook niet dat als uw kat doof is en gewend is om onder geparkeerde auto’s of op uw oprit te gaan slapen, u extra voorzichtig moet zijn, omdat hij/zij de naderende of startende auto’s niet langer kan horen.
 • Blindheid kan ontstaan door staar (lensvertroebeling). Deze aandoening herkent u aan de blauwgrijze waas over de ogen van uw kat.
 • Veel oudere katten hebben last van een hoge bloedruk. Dit uit zich vaak door een plotselinge verandering in de kleur van één van de ogen, die wordt veroorzaakt door een netvliesbloeding. Dit is een noodsituatie en snel ingrijpen door een dierenarts is nodig om het gezichtsvermogen van de kat te redden.
 • Oudere katten kunnen smaak- en reukzin kwijtraken. Dit betekent dat ze zeer kieskeurig worden wat eten betreft.
 • Nieraandoeningen komen vaak voor bij oudere katten, maar zijn vaak moeilijk te herkennen. Eén van de eerste symptomen van een nierziekte is verhoogde dorst. Veel kattenbezitters zien hun katten zelf nooit binnenshuis drinken tot ze nierproblemen krijgen. Het kan zelf zijn dat u nooit merkt dat uw kat meer gaat drinken, maar vaak ziet u wel dat uw kat op vreemde en/of ongewone plaatsen gaat drinken, bijvoorbeeld uit plassen op straat of terras of bij een druppelende kraan. De dierenarts kan door middel van een eenvoudige bloed-en urinetest vaststellen of uw kat een nierziekte heeft.
 • Oudere katten lopen een kans om diabetes (suikerziekte) te krijgen, vooral als ze te zwaar zijn. Diabetes is een aandoening waarbij het bloed teveel suiker bevat. Dit wordt veroorzaakt door een gebrek aan het hormoon insuline. Katten met diabetes hebben heel veel dorst en vallen vaak af ondanks dat ze een gezonde eetlust hebben. Als bij uw kat diabetes wordt vastgesteld, is het mogelijk dat uw dierenarts een speciaal dieet en dagelijkse injecties met insuline adviseert om de bloedsuikerspiegel op peil te houden.
 • Als een oudere kat plotseling ophoudt met in de kattenbak te plassen en dit in huis begint te doen, zou dit kunnen wijzen op ofwel een gedragsstoornis of op een blaasontsteking (cystitis). Andere symptomen van blaasontsteking zijn moeilijk kunnen plassen en bloed in de urine. Oudere katten kunnen een blaasonsteking krijgen door toedoen van een bacteriële infectie of blaasstenen en –gruis. Voor deze aandoeningen zijn behandelingen nodig, zoals:
  • Een speciaal dieet om te voorkomen dat zich kristallen vormen
  • Chirurgische verwijdering van de blaasstenen
  • Antibiotica ter bestrijding van de infectie
  • Ontstekingremmers
 • Ook kanker komt veel voor bij oudere katten, dus als u merkt dat uw kat knobbeltjes, bulten of zwellingen krijgt, is het van essentieel belang dit door uw dierenarts te laten onderzoeken. Niet alle knobbeltjes zijn kwaadaardig en zelfs als ze dat wel zijn, is de kans op herstel veel groter als ze in een vroeg stadium worden ontdekt en chirurgisch verwijderd. :heart: wordt vervolgd


YvVanRoyen
YvVanRoyen
 • 5.666 berichten
  • Locatie: Sint-Niklaas
OFFLINE

#5 Geplaatst 23 augustus 2010 - 18:56

Een goed gebit
Gebitsproblemen zijn verreweg de meest voorkomende aandoening bij oudere katten. Daarom zal de dierenarts bij de gezondheidscontrole – ter aanleiding van de jaarlijkse vaccinatie – het gebit van uw huisdier grondig controleren. Toch kan u thuis preventief te werk gaan. Als mens zijn we gewend om tweemaal per dag onze tanden te poetsen. Dat maakt gewoon deel uit van onze dagelijkse routine. Helaas kunnen de meeste huisdieren niet rekenen op een dergelijke tandverzorging. Combineer dit gebrek aan mondhygiëne met zacht kattenvoer dat vaak aan de tanden blijft plakken en het wordt al snel duidelijk waarom zoveel katten tandproblemen krijgen.
Gezien voorkomen beter is dan genezen, zal de dierenarts u – na een eventuele tandreiniging – graag adviseren over alle preventieve maatregelen, die u thuis kan treffen, om het gebit van uw huisdier zo goed mogelijk te onderhouden. Uw dierenarts zal u aanraden het gebit van uw huisdier te reinigen met - specifiek voor katten ontworpen – tandpasta. Het poetsen zorgt voor een dagelijkse gebitsverzorging, zodat de aanzet van tandplak wordt voorkomen. Bij sommige patiënten zal de dierenarts ook specifieke droogvoeding voorstellen, waarvan klinisch werd bewezen, dat het tandproblemen voorkomt.
Denk eraan dat een oudere kat niet noodzakelijk een slecht gebit moet hebben. Een tandverzorging, gecombineerd met de preventieve maatregelen, zal ervoor zorgen dat uw huisdier zonder tandpijn zijn laatste levensfase kan ingaan.
Een gezonde geest in een gezond lichaam.
Naarmate we ouder worden, hebben we andere voedingsstoffen nodig. Volwassen mensen eten andere dingen dan baby’s of tieners. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor uw huisdier wanneer ze ouder worden. Vreemd genoeg blijven veel mensen hun kat haar hele leven lang hetzelfde voer geven.
Katten van middelbare leeftijd komen meestal aan omdat ze minder actief worden. In dat geval is het vaak nodig over te schakelen op een minder calorierijk voer om het ideale lichaamsgewicht te behouden. Zwaarlijvigheid is immers een belangrijke risicofactor voor vele andere gezondheidsproblemen, zoals:
 • Gewrichtsaandoeningen
 • Diabetes
 • Huidaandoeningen
 • Hartaandoeningen
 • Aandoeningen van de luchtwegen
 • Leveraandoeningen
 • Blaasaandoeningen
Daarom zal uw dierenarts bij de jaarlijkse controle steeds het gewicht van uw huisdier controleren. Bij een te grote gewichtstoename zal hij samen met u een plan opstellen om het gewicht van uw kat op een gezond peil te houden.
Als uw kat, daarentegen, lijkt af te vallen kan u best overstappen op een beter verteerbaar, energierijker voer.
Voeding
Zelfs als uw oudere kat gezond is, heeft hij zeker baat bij voeding, die speciaal werd samengesteld voor huisdieren van zeven jaar of ouder. Katten met specifieke gezondheidsproblemen hebben mogelijk speciale dieetvoeding nodig, die hen helpt de kwaal te bestrijden. Vraag hierover advies aan uw dierenarts.
Gezonde oude katten
Het optimale voer voor de oude kat bevat:
 • Een superieure anti-oxidantenformule, die bijdraagt aan een gezond immuunsysteem en de ouderdomsgebreken vertraagt
 • Omega-3 en omega-6-vetzuren voor een gezonde huid en vacht
 • Weinig fosfor en zout voor een optimale nierfunctie
 • Taurine voor het behoud van een goed gezichtsvermogen en een gezond hart
 • Het juiste gehalte aan mineralen en urine-pH om de urinewegen gezond te houden.
Een ideaal voer is Hill’s Neutered Mature Adult. (Deze voeding is onze praktijk verkrijgbaar)
Een oudere kat, die één van de bovenvermelde aandoeningen heeft, zal best op een aangepast dieet worden geplaatst. Na een grondig onderzoek, vaak gepaard gaande met bloed- en urineonderzoek zal de dierenarts u adviseren, welke voeding voor uw huisdier het meest geschikt is.
Nu uw kat zich in de seniorenfase bevindt, neemt de kans op een aantal gezondheidsproblemen toe. Net zoals oudere mensen vaker een bezoek brengen aan de dokter, is het aangeraden met uw ouder huisdier minstens eenmaal per jaar op controle te komen bij de dierenarts. Tenslotte komt deze jaarlijkse controle voor een kat overeen met eenmaal om de vier jaar voor een mens.
Tijdens deze jaarlijkse controle kan de dierenarts de algemene gezondheidstoestand van uw oudere kat controleren en zal klinisch gekeken worden naar een aantal aandoeningen, die op latere leeftijd kunnen voorkomen. Merkt de dierenarts de eerste symptomen van ziekten op dan zal zij/hij niet aarzelen om verder doorgedreven onderzoek (bloedname, radiologie,…) voor te stellen.
En hoewel uw kat op leeftijd is, heeft hij nog steeds zijn inentingen nodig. Het afweersysteem van uw kat kan met het verstrijken der jaren afnemen en daardoor worden de jaarlijkse inentingen steeds belangrijker.
Ook vlooien- en tekenbestrijding blijft aan de orde, parasieten houden immers geen rekening met de leeftijd van uw huisdier. Hetzelfde geldt voor een wormenbesmetting. Hoewel spoelwormen niet zo vaak voorkomen bij oudere katten, wordt een lintwormbesmetting in de praktijk wel vastgesteld bij katten in de seniorenfase. Als uw kat namelijk vaak dode beesten in zijn bek heeft of vlooien heeft gehad, loopt zij nog steeds het risico om besmet te raken met lintwormen.
Het afscheid
U kunt niet voorkomen dat uw kat ouder wordt. Regelmatige controles door uw dierenarts, goede voeding en een goede gezondheidszorg dragen er evenwel in sterke mate toe bij dat uw huisdier een lang en gezond leven kan leiden.
En toch komt die onvermijdelijke dag, waarop u afscheid moet nemen van uw huisgenoot. Ondanks al uw goede zorgen komt het moment waarop het leven een einde kent. Vele eigenaars hopen dat hun huisdier rustig inslaapt in zijn vertrouwde omgeving, maar de ervaring leert dat dit niet zo vaak voorkomt. Rekening houdend met de medische achtergrond van uw huisdier, zal de dierenarts daarom soms voorstellen om over te gaan tot euthanasie, omdat het niet langer in het belang van het dier is om het leven nog langer te rekken en omdat uw dier ook recht heeft op een waardig afscheid.
Eenmaal dat de beslissing is genomen, zal de dierenarts – in onderling overleg met u – een afspraak maken, zodat de euthanasie in een rustige en serene sfeer kan verlopen. Intraveneus zal er een inspuiting (met een overdosis van barbituraten) worden toegediend, die ervoor zorgt dat uw kat rustig inslaapt. Ze voelt niets meer en merkt niet meer wat er in haar omgeving gebeurt.
Afhankelijk van uw emotionele draagkracht mag u zelf beslissen of u tijdens de euthanasie bij uw kat aanwezig bent of niet. We hebben er alle begrip voor indien u zou beslissen niet aanwezig te blijven. Het belangrijkste is immers dat u in herinnering houdt hoeveel mooie jaren u samen met uw kat heeft beleeft, hoe ze deel uitmaakte van uw gezinsleven, hoeveel toffe jaren jullie samen hebben beleefd, hoe u – samen met uw dierenarts – alles in het werk hebt gesteld om haar een lang en gezond leven te geven,…
Voor of na de euthanasie, zal de dierenarts u ook vragen wat er moet gebeuren met uw huisdier na het overlijden. U kan ervoor opteren de kat in de praktijk te laten, waar ze zal worden opgehaald om nadien collectief te worden gecremeerd, of u kan kiezen voor een individuele crematie. In het laatste geval zullen wij u voorzien van de nodige informatie en zullen we, indien u dit wenst, de nodige stappen ondernemen om de individuele crematie volgens uw wensen te laten verlopen.
(Bron: Alison Jones: ‘’Katten’)YvVanRoyen
YvVanRoyen
 • 5.666 berichten
  • Locatie: Sint-Niklaas
OFFLINE

#6 Geplaatst 23 augustus 2010 - 18:57

Leeftijd van een kat in mensenjaren

Leeftijd kat
3 maand = 2 jaar
4 maand = 5 jaar
5 maand = 8 jaar kitten voeding
6 maand = 14 jaar
7 maand = 15 jaar
8 maand = 16 jaar

1 jaar 18 jaar 2 jaar 25 jaar 3 jaar 30 jaar adult voeding 4 jaar 35 jaar 5 jaar 40 jaar 6 jaar 43 jaar 7 jaar 45 jaar 8 jaar 49 jaar 9 jaar 53 jaar 10 jaar 57 jaar 11 jaar 61 jaar 12 jaar 65 jaar senior voeding 13 jaar 70 jaar 14 jaar 75 jaar jaarlijkse 15 jaar 80 jaar bloedname ter 16 jaar 85 jaar controle suiker, 17 jaar 90 jaar nierfunctie, 18 jaar 95 jaar leverfunctie … 19 jaar 99 jaar 20 jaar 103 jaar 20 jaar 103 jaarenz is zo een leuk standaard schema dat volgens velen niet klopt. Sommige rassen zijn sneller volwassen dan andere. Noorse boskat en Maine Coon zijn pas volgroeid als ze drie jaar zijn ... Er is ook een onderscheid te maken tussen volgroeid, geslachtsrijp en volwassen ...  

Bewerkt door YvVanRoyen, 23 augustus 2010 - 19:00.


catherine
catherine
 • 40.162 berichten
OFFLINE

#7 Geplaatst 23 augustus 2010 - 19:01

Pimmeke is 19j en heeft ook ouderdomsverschijnselen, hij is heel mager, eet wel nog heel goed, stinkt ook uit zijn bekje en als hij rond loopt waggelt hij een beetje, hij gaat nog regelmatig in de tuin wandelen.
Heb 2 andere katten gehad die aan 13 jarige leeftijd zijn overleden. Alle katten worden ook geen 20 dat is een feit. Maar een kat van 5j is geen oude kat hoor hier heb ik er 2 van 6j en die spelen nog heel graag en brengen dagelijks muizen en vogeltjes mee.

YvVanRoyen
YvVanRoyen
 • 5.666 berichten
  • Locatie: Sint-Niklaas
OFFLINE

#8 Geplaatst 23 augustus 2010 - 19:17

:heart: ga eens kijken op kattenplaza en in Guinnessboek staan meerdere claims op de oudste kat. Echt verifieerbaar en aanvaard zijn Puss, werd 36 jaar en 1 dag. Ma (34j) en Grandpa (34j en 2 maanden) Recorden inderdaad. Vaak zijn claims oncontroleerbaar. Een flink aantal katten haalde aantoonbaar de 30 jaar ! Dit is echter geen doorsnee !!! Eerder uitzondering. De meeste katten die ik heb gekend halen zo tussen de 15 en de 20 jaar. Zonder ongelukken of ziektes.

YvVanRoyen
YvVanRoyen
 • 5.666 berichten
  • Locatie: Sint-Niklaas
OFFLINE

#9 Geplaatst 23 augustus 2010 - 19:22

de gemiddelde leeftijd voor katten is net als bij de mens sterk stijgend.
Voor katers zou de leeftijd op 14 liggen (+2 indien geholpen) en voor kattinen 16 (eveneens +2 indien geholpen.
Persoonlijk heb ik een kattin gehad die (nipt) de 20j heeft gehaald en een kater die 16.5j werd.
Die kater had me er een leventje opzitten ... maar dat is weer een ander verhaal ... :heart:
levensverwachting de oudere kat gestegen!
« Gepost op: 14 Oktober 2006, 00:33:33 »
De oudere kat

De levensverwachting van de kat is de laatste jaren flink gestegen. Een kater wordt gemiddeld zo`n 14 jaar en een poes 16. Als de kat geholpen is wordt de levensverwachting ongeveer 2 jaar hoger.

De grafiek hier onder laat zien hoe oud een kat in mensen jaren zal zijn... Dit is overigens nooit met zekerheid te zeggen, sommige soorten katten worden gemiddeld ouder en zijn soms ook later volwassen, vooral bij jonge katten zijn de verschillen tussen soorten groot.

Geplaatste afbeelding

Als een kat ouder wordt kan hij zijn lichaamstempratuur minder goed regelen. Hij kan het dan bijvoorbeeld bij kamertemperatuur al koud hebben. In dat geval kan een infraroodlamp uitkomst bieden. Ook het plaatsen van een katten mand of iets anders waar de kat graag op of in slaapt in een kleinere kamer waar je de verwarming constant aan zet kan een oplossing zijn. Als de kat het koud heeft zal hij vanzelf deze kamer opzoeken.Je kan ook een klein electrisch dekentje
onder een rieten mandje leggen..
[de warmte moet er door kunnen gaan]

Het is verstandig de kat bij kou niet te lang buiten te laten, als ze problemen met de temperatuur hebben is het heel moeilijk voor ze om weer op de juiste temperatuur te komen.

Oudere katten krijgen vaak een doffe vacht en lijken moe. Soms kan dan warmte verlichting brengen. Door zonnewarmte werken de hormonen en stofwisseling beter waardoor een kat zich beter gaat voelen. De huid kan er ook veel beter van uit gaan zien en eventuele pijn in spieren of gewrichten zal afnemen.
Denk bv in de winter aan een mand op de
vensterbank als je daar verwarming hebt?
Leg er een oude wollen trui in dat vinden
ze heerlijk.{Vergeet geen Sashasblend!}

Als de kat zich lusteloos lijkt te voelen maar verder geen ziekteverschijnselen vertoond kan je bij de dierenarts producten krijgen om dit te verhelpen.
Door AD voer te kopen pep je poeslief op.

Een oudere kat moet veel drinken. Bij het ouder worden neemt de nierfunctie namelijk af en is veel water nodig om de afvalstoffen toch te kunnen afvoeren. Enorme dorst kan echter wijzen op nier- of suikerziekte.Of een blaasonsteking/Struviet
of Calciumoxlaat stenen die dan de ontsteking
veroorzaken bij de kater of de Poes.
Gaat hij met de neus in de hoek, voel dan meteen
onder achteraan zijn lijf bij de blaas, is die zo groot
als een sinaasappel dan direct naar de dieren arts.
Want dan kan de kat niet meer plassen en moet
hij gelijk leeg gemaakt worden + foto laten maken
om aan te tonen of hij geen stenen heeft.
Let wel GEEN gruis wil niet zeggen dat de kat
GEEN stenen zou hebben. Calciumoxolaat laat
vaak geen gruis zien en moet operatief worden
verwijderd.
Zorg elke dag voor fris water in een schoon
bakje.

Natuurlijk zijn er oudere katten die het zo goed
doen dat je haast niet wil geloven dat ze zo'n
Hoge leeftijd hebben..zeg maar de vergrijzing
onder de dieren neemt ook toe.
En dat komt alleen maar omdat het baasje
zo goed voor hun zorgt, ook op de oude dag.

Groetjes Rosetta Geplaatste afbeelding
« Laatste verandering: 10 December 2006, 17:33:38 door klaver4dieren » levensverwachting de oudere kat gestegen!
« Gepost op: 14 Oktober 2006, 00:33:33 »
De oudere katBewerkt door YvVanRoyen, 23 augustus 2010 - 19:26.


eve
eve
 • 1.368 berichten
  • Locatie: Zuid-Holland
 • 2 katten
OFFLINE

#10 Geplaatst 23 augustus 2010 - 19:43

Ik merk aan Eve dat ze nu wat ouder wordt. Ze is nu 9 jaar. Ze wordt wat strammer en een beetje rustiger.
Seniorbrokken zijn vaak vanaf 7 jaar, dus ik denk dat ze rond die leeftijd een beetje minder gaan worden, of andere stoffen nodig gaan hebben, al is de ene kat natuurlijk in een veel betere conditie als anderen, net als bij mensen :)


De katten die ik tot nu toe heb meegemaakt in mijn gezinsleven zijn toch wel 18 jaar ongeveer geworden, dus je hebt sowieso als er niets geks gebeurd nog wel even te gaan ;)

Ik vind die mens-kat vergelijking w.b. leeftijd best een goede. Tuurlijk klopt het niet precies, maar het is wel een grove leidraad om te zien of ze in hun tiener of middelbare jaren ergens zitten.
Geplaatste afbeelding

dolfjeweerwolfje
dolfjeweerwolfje
 • 13.875 berichten
  • Locatie: Kempen
 • 4 katten
OFFLINE

#11 Geplaatst 24 augustus 2010 - 07:56

Pas op 3 jaar adultvoeding? Ik geef dat hier reeds na de castratie (< jaar)

YvVanRoyen
YvVanRoyen
 • 5.666 berichten
  • Locatie: Sint-Niklaas
OFFLINE

#12 Geplaatst 24 augustus 2010 - 08:24

@dolfjeweerwolfje : sorry, je hebt helemaal gelijk. Ik heb het schema proberen copiëren omwille van de leeftijdsgraduatie die ik soms wel handig en grappig vind.
Naar voeding toe : blauwe periode = kittenvoeding, groene periode = adultvoeding, rode periode = seniorvoeding. (volgens deze tabel)
Ik denk persoonlijk dat je een beetje moet kijken naar kat en haar behoefte. Er bestaan zo vele soorten aangepaste voeding in de winkel dat je er soms tureluurs van wordt. Sommige rassen zijn pas volgroeid op 3 jaar. Het is dus echt wel nodig te weten wat voor soort kat je hebt en één en ander na lezen/te weten te komen over het ras. HTK katjes is wat moeilijker...
Helaas, niemand krijgt bij zijn kat een gebruiksaanwijziging mee ... LOL  :heart:

Guest_Vosse_*
Guest_Vosse_*
OFFLINE

#13 Geplaatst 24 augustus 2010 - 13:20

De meeste referenties zeggen dat de gemiddelde levensduur rond de 14 jaar is voor een kat. Daar zitten er natuurlijk een boel in die niet oud worden en een boel die betrekkelijk ouder worden.

Bij Zwartje merkte ik dat hij rond zijn 10 begin te verouderen zeg maar. Ik zou een kat van 5 jaar gewoon als volwassen beschouwen.

dolfjeweerwolfje
dolfjeweerwolfje
 • 13.875 berichten
  • Locatie: Kempen
 • 4 katten
OFFLINE

#14 Geplaatst 24 augustus 2010 - 14:09

:LOL: mijn kleintjes gaan naar hun puberteit!
Dat is er soms aan te merken :louche: . Vooral aan Kiara, het dametje met karakter O:) .

Vennen
Vennen
 • 2.412 berichten
  • Locatie: O-Vl
 • 8 katten
OFFLINE

#15 Geplaatst 24 augustus 2010 - 23:35

Voor mezelf is een kat ouder als hij 10 jaar is, maar "oudere" katten kunnen al ouderdomsproblemen zoals nierproblemen krijgen op 8 jaar. Zo heb ik me toch door een fokker laten vertellen.

Mijn kat werd ook 19 jaar. Mijn ouders hebben nu een kat van 15 jaar. Ik denk dat je vooral ook geluk moet hebben dat de kat niet aangereden en niet ziek wordt.