Spring naar inhoud


- - - - -

Vals positieve fiv test !


 • Log in om te reageren
58 reacties op dit onderwerp
Guest_tort_addict_*
Guest_tort_addict_*
OFFLINE

#31 Geplaatst 09 oktober 2010 - 15:41

Hoe komt het dan dat de test positief is, er moet toch iets zijn.

Ik zou dit toch verder laten onderzoeken.

Bewerkt door tort_addict, 09 oktober 2010 - 16:04.


feroesti
feroesti
 • 7.453 berichten
  • Locatie: Izegem
OFFLINE

#32 Geplaatst 10 oktober 2010 - 07:30

Dat wordt zeker verder uitgezocht !
Maar men aviseert om 4 weken te wachten voor een nieuwe bloedafname.
De dierenarts van lilo is nu aan het onderzoeken welk labo het best geschikt is. Het eerste labo vertrouw ik niet meer omdat ze zeer vaag blijven met uitleg en alles doorschuiven naar de firma die de testen ontworpen heeft.
Persoonlijk zou ik liever hebben dat het bloed naar EVL (europees labo in Nederland) gaat. Zij zijn meer gespecialiseerd in zo'n zaken en werken dikwijls met buddycat. Buddycat maakt het heel veel mee dat er vals positieve testen zijn...In de onzekere periode heb ik dikwijls contact gehad met buddycat, EVL en een cattery in Nederland die hetzelfde heeft meegemaakt.

Lilo en haar dierenarts zijn er zeker mee bezig en zoeken het verder uit.
Ondertussen is Tjitske kerngezond en heeft ze dus nergens last van.

Guest_tort_addict_*
Guest_tort_addict_*
OFFLINE

#33 Geplaatst 11 oktober 2010 - 11:18

Uit het verslag van het labo, lees ik toch dat ze ermee bezig zijn.
Het is toch normaal dat het labo ten rade gaat bij de producent van zijn testjes.

Als uw auto in panne staat, gaat u toch ook naar de garage waar u hem gekocht heeft.

De test was ook positief in een ander labo met een andere test, dus moet het aan de testen liggen en niet de labo's.

Guest_katy_*
Guest_katy_*
OFFLINE

#34 Geplaatst 11 oktober 2010 - 11:50

oei, das raar!
hopelijk blijft alles in orde :)


feroesti
feroesti
 • 7.453 berichten
  • Locatie: Izegem
OFFLINE

#35 Geplaatst 16 november 2010 - 20:45

Eindelijk nieuws van EVL !!!!

Tjitske is negatief !!
De test was dus zeer duidelijk vals positief !

hun verslag :

Geachte collega,

Na het uitvoeren van een groot aantal testen komen wij tot de conclusie dat bij de kat Tjitske momenteel geen FIV virus kan worden aangetoond.

De volgende testen zijn door ons uitgevoerd:
1)      Immuunreacties op antistof niveau: in deze testen worden met behulp van relevante peptiden, aanwezige antistoffen gemeten tegen de 5 belangrijkste epitopen op nucleoproteïne,  glycoproteïne en transmembraaneiwit van het virus.
·         Alleen tegen peptide 524 kon een marginale hoeveelheid antistoffen worden aangetoond. Tegen alle andere eiwitten, inclusief het transmembraaneiwit niet. Hier is van belang, dat het peptide 524 een hypervariabel deel vertegenwoordigt van het glycoproteine dat helaas een aantal kruisreacties laat zien met antisera tegen andere pathogenen o.a. Spuma, E.coli etc. Met andere woorden: peptide 524 is niet 100% FIV specifiek.
·         Tegen p24, het nucleoproteïne van FIV, konden geen antilichamen worden aangetoond, terwijl p24 beschouwd wordt als het belangrijkste specifieke en identificerende eiwit voor dergelijke virussen.
2)      PCR testen: met deze testen kan proviraal DNA dan wel viraal RNA van FIV worden aangetoond.  
·         Met PCR-testen voor proviraal nucleoproteïne en glycoproteïne konden geen virusfragmenten ondubbelzinnig worden aangetoond (uitsluitend met een “nested PCR” konden we een vage band waarnemen op een sequentie coderend voor een klein deel van het glycoproteïne)
·         PCR testen gebaseerd op het aantonen van FIV-RNA waren alle negatief.

Het feit dat er tot op heden geen FIV virus c.q FIV virusfragmenten van het virus ondubbelzinnig kunnen worden aangetoond doet ons concluderen dat Tjitske momenteel  als negatief dient te worden beoordeeld t.a.v. het FIV virus.
Wij vermoeden dat de vals positieve reactie van Bioveto en Megacore (dit zijn overigens dezelfde testen, maar in een ander verpakking) gebaseerd is op een aspecifieke binding aan het gebruikte peptide dat gebaseerd is op het glycoproteine, of een aspecifieke reactie veroorzaakt door stabiliserende eiwitten die eveneens aanwezig zijn in deze testen. Door het ontwerp van de test wordt dit dan door de gebruiker als “positief “ waargenomen.

Met vriendelijke groet,

Rob van Herwijnen

Bewerkt door feroesti, 16 november 2010 - 20:47.


haemoglobine
haemoglobine
 • 9.437 berichten
  • Locatie: Kortrijk
 • 3 katten
OFFLINE

#36 Geplaatst 16 november 2010 - 21:46:thumb: :thumb: :thumb:

Dat is super-goed nieuws, jammer van al die paniek en zorgen en hartpijn voor niets :8

Geplaatste afbeelding
Knuffels van Ann, Roswell, Sati en Echo


wea
wea
 • 6.113 berichten
  • Locatie: Klein Brabant
 • 5 katten
OFFLINE

#37 Geplaatst 16 november 2010 - 21:48

als ik even als statistieker hier een uitlegje mag komen doen over diagnostische testen.... wat ik nu ga zeggen geldt ook voor zulke testen bij mensen.

1) de meeste screening testen zijn speciaal ontwikkeld dat ze eerder vals positieven geven dan vals negatieve. Dat is omdat het eigenlijk veel erger is dat men een ziekte heeft en niet ontdekt wordt (=vals negatief) dan dat de test positief is en men dan verdere testen doet waaruit blijkt dat ze toch de ziekte niet hebben. Dus de meeste screening testen hebben meer vals positieven dan vals negatieven.

2) de SNAP testen zijn eigenlijk echt wel goede testen. Ze hebben een zeer laag percentage vals positieve en vals negatieve. Maar er is nog een factor die van belang is en dat is hoe vaak die ziekte voorkomt. Ziektes die bijna niet voorkomen zoals FIV en FeLV (zo'n 3%) maken dat de kans dat een positieve test een vals positief is echter groter. Daar zijn formules voor om dat precies uit te rekenen. maar zelfs de beste testen kunnen met een weinig voorkomende ziekte uitkomen dat 50% van de positief gesteste katten dan een vals positief is. Dat klinkt veel, maar dat kan dan overeenkomen met bv 2 katten op 100 die positief testen waarvan dan 1 een vals positief is. Daarom ziet buddykat zoveel vals positieven. Niet omdat die test niet goed is, maar omdat de ziekte niet zoveel voorkomt.

dus bij een positieve snaptest, is het altijd beter om een extra analyse te laten doen omdat die test net bedoelt is om zieke katten te vinden en men neemt dan liever een kat meer mee, dan eentje te weinig.

Bewerkt door wea, 16 november 2010 - 21:49.


feroesti
feroesti
 • 7.453 berichten
  • Locatie: Izegem
OFFLINE

#38 Geplaatst 16 november 2010 - 23:11

Wea, zeer hartelijk bedankt voor je uitleg !!!!!!!

Zo legde onze dierenarts het ook uit na die allereerste vals positieve Bioveto test van Labo Bruyland die ik toen doorkreeg. Volgens onze dierenarts moest ik niet panikeren. Het was onmogelijk dat ze positief was.

Maar de dierenarts die eerst het bloed afnam en  labo Bruyland die de eerste test verzorgde reageerden wel even anders !!! En nog steeds.
Volgens hen is ze nog steeds niet negatief, ze zijn nog niet overtuigd en houden hun vast aan hun testen en de correctheid daarvan.
Ze hebben ook de fout gemaakt door blijkbaar twee keer dezelfde test te gebruiken (in een andere verpakking volgens EVL) terwijl we gevraagd hadden een ander testprincipe te gebruiken.

Gelukkig hebben wij aangedrongen op een veel meer uitgebreide test bij EVL na contact met buddycat. Echt aangedrongen, want volgens hen was ze gewoon positief punt uit. Dit terwijl onze bewijzen en argumenten van de negatief geteste ouders en het nooit op enig ogenblik in contact geweest te zijn met een fiv kat niet geloofd werden.

De negatieve Witness test die we bij onze dierenarts samen deden, met het serum van Tjitske, werd door labo Bruyland gewoon als waardeloos afgedaan. Terwijl die net blijkbaar wel correct was. Gelukkig heeft ze daar het keurig testbewijs van gekregen.

Dit was een nachtmerrie die sedert september heeft aangesleept, zowel voor ons als Peggy !!! Pas vandaag kunnen wij het emotioneel afsluiten.
Maar voor Peggy volgt de financiële kant !! Labo Bruyland zal alle testen aanrekenen en dat zijn er inmiddels al een pak. Onbegrijpelijk vind ik dit !!!
Naast de emotionele kater, volgt nu de financiele kater voor Peggy.
En dat door labo Bruyland die niet eens een negatief testbewijs zal afleveren.

De test gebeurde met fokplannen met Tjitske.
Peggy twijfelt nu natuurlijk of die plannen zullen doorgaan. Ze wil het even laten rusten, geheel begrijpelijk. Later misschien kan haar droom om ooit een nestje te hebben in vervulling gaan en kan Tjitske toch nog kittens krijgen. Wat een nachtmerrie voor een allereerste fokervaring !!!

wea
wea
 • 6.113 berichten
  • Locatie: Klein Brabant
 • 5 katten
OFFLINE

#39 Geplaatst 16 november 2010 - 23:24

dat heeft dus echt geen zin om dezelfde test 2X te doen, je moet gewoon een meer sensitieve test laten doen de tweede keer.

wat een nachtmerrie is dit geweest zeg! Tjonge, met dat BTW gedoe en dit, je hebt je peren wel gezien de laatste tijd. :hug:

feroesti
feroesti
 • 7.453 berichten
  • Locatie: Izegem
OFFLINE

#40 Geplaatst 16 november 2010 - 23:51

wea zei:

dat heeft dus echt geen zin om dezelfde test 2X te doen, je moet gewoon een meer sensitieve test laten doen de tweede keer.

wat een nachtmerrie is dit geweest zeg! Tjonge, met dat BTW gedoe en dit, je hebt je peren wel gezien de laatste tijd. :hug:Dat BTW gedoe is niets hoor, zo'n zaken vind ik niet erg.
Dat heeft dat bureau keurig voor ons uitgezocht.

Maar Tjits was wel echt erg !! Als ze daadwerkelijk positief was geweest dan zaten wij met vals negatieve testbewijzen en was het hier een ware ramp !!! Ik ben er echt ziek van geweest en dat sleepte dan ook nog zo lang aan !! Vele tranen zijn gevloeid en ik zag al mijn katten in mijn nachtmerries positief worden en mijn hele cattery, ons levenswerk kapot gaan.
Gelukkig kon ik echt op de steun van onze dierenarts rekenen, die wist dat het onmogelijk was en heeft ons erg vooruit geholpen.
En Peggy heeft ons nooit ergens van beschuldigd en dat maakte wel veel goed. Het labo en haar dierenarts daarintegen hebben voor mij echt afgedaan, geldklopperij en zeer onvoldoende kennis van de materie heet ik dat !!!

Nasa
Nasa
 • 5.382 berichten
 • 3 katten
OFFLINE

#41 Geplaatst 17 november 2010 - 19:07

Da's schrikken! Ik ben blij dat het toch in orde is :hug:


Ik had er ook al van gehoord, dat een snaptest vals positief kon zijn. Dacht dat ik het ook op de site van Buddycat had gelezen, toen ik me aan het inlezen was omdat Sam een test moest.


Guest_fanabe_*
Guest_fanabe_*
OFFLINE

#42 Geplaatst 17 november 2010 - 19:15

erg allemaal eigenlijk, ik wou onze bloesem haar titer laten bepalen ivm het coronavirus, blijkt dat onze da dat niet kan laten doen ...... raar maar waar


feroesti
feroesti
 • 7.453 berichten
  • Locatie: Izegem
OFFLINE

#43 Geplaatst 17 november 2010 - 19:50

fanabe zei:

erg allemaal eigenlijk, ik wou onze bloesem haar titer laten bepalen ivm het coronavirus, blijkt dat onze da dat niet kan laten doen ...... raar maar waar

Coronavirus is een meting voor fip, niet voor fiv...
Dat zijn twee totaal verschillende virussen. FIV is kattenaids.

Maar wat de titerbepaling voor fip betrefd kan een dierenarts dat niet. Hij neemt bloed en stuurt dit naar het labo. Verschillende labo's doen de titertest. Eventjes op zoek gaan naar een geschikt labo en dan vragen aan de dierenarts om een bloedstaal naar daar op te sturen.
Maar normaal moet een dierenarts toch weten waar hij daarvoor terecht kan als hij zo'n vraag krijgt...

Anja
Anja
 • 14.520 berichten
  • Locatie: Brasschaat
 • 2 katten
OFFLINE

#44 Geplaatst 17 november 2010 - 19:54

Het is inderdaad super goed nieuws, maar het moet een zeer zware periode voor jullie geweest zijn.  

Geplaatste afbeelding


Guest_tort_addict_*
Guest_tort_addict_*
OFFLINE

#45 Geplaatst 22 november 2010 - 09:42

Dat peptide 524 niet 100% FIV specifiek is OK,

maar wat betekent dit dan: "uitsluitend met een “nested PCR” konden we een vage band waarnemen op een sequentie coderend voor een klein deel van het glycoproteïne"????

Dat is toch wel virus specifiek????