Spring naar inhoud


- - - - -

EMS-code


 • Log in om te reageren
21 reacties op dit onderwerp
Guest_fanabe_*
Guest_fanabe_*
OFFLINE

#1 Geplaatst 20 september 2010 - 00:43


Hoe kom je achter de EMS-code van je poes?

Sihirci
Sihirci
 • 9.336 berichten
OFFLINE

#2 Geplaatst 20 september 2010 - 00:45

Wat is dat?

Guest_fanabe_*
Guest_fanabe_*
OFFLINE

#3 Geplaatst 20 september 2010 - 00:46

Bij sommige shows vragen ze dat bij de inschrijving


Sihirci
Sihirci
 • 9.336 berichten
OFFLINE

#4 Geplaatst 20 september 2010 - 00:50

Nooit van gehoord maar ik ben ook maar een keer met Tara op een show geweest.

brithany
brithany
 • 7.775 berichten
  • Locatie: Rotterdam
 • 7 katten
OFFLINE

#5 Geplaatst 20 september 2010 - 02:41

Hieronder volgt een uitleg over hoe de EMS-code gebruikt wordt.

Codering
Allereerst is er de code van het ras, deze is altijd in hoofdletters. Bijv. Perzisch Langhaar is “PER”, Maine Coon is “MCO”. Daarna volgt de kleurcode deze is in kleine letters en er zit een spatie tussen de letters van het ras en de kleur. Daarna volgt de code voor het patroon, ook weer met een spatie tussen deze code en de kleurcode. Dan volgt de oogkleur indien nodig, de staart en/of oorcode daar waar nodig.

Voor elke kleur is er maar 1 code, ongeacht ras, dus alle zwarte katten krijgen de letter “n”, alle blauwe katten de letter “a”. Voor een Perzisch Langhaar zwart wordt dit “PER n”. De letter “s” geeft aan dat de kat zilver is, de letter “y”geeft aan dat de kat golden is. Dus een Perzisch Langhaar black silver wordt  “PER ns”. Daarna komt de code voor het patroon. Dit kan een aanduiding zijn van Van, Harlekijn, bicolour, mitted, shaded, shell (=chinchilla), verschillende tabbypatronen en rasgebonden aanduidingen, zoals het colourpoint patroon. “33” is de aanduiding van colourpoint. Dit moet altijd vermeld worden, behalve bij de Heilige Birmaan, de Siamees en de Ragdoll. Deze rassen zijn altijd colourpoint. Met uitzondering van de Siamees Foreign White, hier is de code voor “SIA w 67”.

Als we nog even bij de Perzisch Langhaar black silver blijven, hier hoort een tabby patroon bij, als dit mackerel is, dan wordt de volledige code: “PER ns 23”. Als we daar dan nog de oogkleur groen aan toevoegen wordt het: “PER ns 23 64”.

Bij colourpoints wordt ook de letter “n”gebruikt voor seal point, de kleur blauw ” a” betekent bij een colourpoint “blue point”.

Hierna komt de code van de oogkleur. Deze moet gebruikt worden voor rassen die ingedeeld worden op verschillende oogkleur. Bijvoorbeeld bij witte katten of de Turkse Van zijn er 3 klassen; blauwe ogen, oranje ogen en odd-eyed.

Rascodes
Deze worden altijd in hoofdletters geschreven.
EXO= Exotic ShorthairPER= Perzisch LanghaarACL= American Curl langhaarACS= American Curl korthaarMCO= Maine CoonNFO= Noorse BoskatRAG= RagdollSBI = Heilige Birmaan (van het Engelse 'Sacred Birman')TUA= Turkse AngoraTUV= Turkse VanABY= AbessijnBEN= BengaalBML= BurmillaBRI= Birts KorthaarBOS= BombayBUR= BurmeesCHA= Chartreux (Karthuizer)CRX= Cornish RexDRX= Devon RexGRX= German RexJBT= Japanse BobtailKOR= KoratMAN= ManxMAU= Egyptische MauOCI= OcicatRUS= RusNEB= NebelungSPH= SphynxSOM= SomaliOSH= Oosters KorthaarOLH= MandarinSIA= SiameesBAL= BalineesSIB= Siberische KatCYM= CymricSFS= Scottish FoldSFL= Highland FoldSRS= Selkirk Rex korthaarSRL= Selkirk Rex langhaarSRS (s)= Selkirk Rex korthaar straightSRS (s)= Selkirk Rex langhaar straightTHA= ThaiSIN= SingapuraTIF= TiffanyTON= TonkaneesTOL= Tibetaan
Kleurcodes
Deze tweede code van de EMS code wordt altijd in kleine letters geschreven en er is een spatie tussen de rascode en de kleurcode.
a=blauwb=chocolatec=lilacd =roode=cremef=black tortieg=blue tortieh=chocolate tortiej=lilac tortien=zwart ("n" komt van het Franse woord "noir" dat zwart betekent); seal (bij colourpoints); bruin (bij Burmees en Tonkanees); wildkleur (bij Abessijn en Somali).o=cinnamon (sorrel bij Abessijn en Somali)p=fawnq=cinnamon (sorrel) tortier=fawn torties=silverw=whitey=golden
NB: Sommige verenigingen hanteren de benaming brown tabby. Deze kleur wordt bij ons geregistreerd als black tabby, aangezien de kat genetisch zwart is.

Patrooncodes
Deze volgen na de kleurcode(s) en ook hier zit weer een spatie tussen.
01 = Van
02 = Harlekijn
03 = bicolour
04 = mitted – alleen van toepassing bij de Ragdoll
09 = ongespecificeerde hoeveelheid wit
11 = shaded
12 = shell ( bij Perzisch Langhaar chinchilla)
21 = ongespecificeerd tabbypatroon (bijv. bij colourpoints)
22 = tabby blotched
23 = tabby mackerel                                                                  
24 = tabby spotted
25 = tabby ticked
31 = Burmees patroon
32 = Tonkanees patroon
33 = colourpoint patroon

Bovenstaande codes zijn de belangrijkste codes van het EMS systeem. Door deze te gebruiken kun je achter de meeste rassencodes komen. Bijvoorbeeld, in “PER ns 11”vertelt de “PER” dat de kat een Perzisch Langhaar is; “n”betekent zwart (black); “s” staat voor zilver en “11” staat voor shaded. Dus deze kat is een Perzisch Langhaar black shaded silver. Een black smoke, wat ook een kat met zilver is maar zonder tabby, tipping of shaded, heet simpelweg “PER ns”.

Oogkleurcodes
61 = blauwe ogen
62 = oranje ogen
63 = odd-eyed
64 = groene ogen
65 = oogkleur Burmees
66 = oogkleur Tonkanees
67 = oogkleur colourpoint

De volgende code is de oogkleurcode. Deze moet worden gebruikt bij rassen die in verschillende klassen voor de oogkleur worden ingedeeld. Bij witte Perzisch Langhaar of Brits Korthaar, bijvoorbeeld, zijn er drie groepen blauwe ogen, oranje ogen en odd-eyed. De blauwe oogkleur bij de colourpoints is ook anders dan de blauwe ogen bij witte katten. Daarom krijgen colourpoints een andere oogkleurcode.  De oranje of gele oogkleur bij de Perzisch Langhaar en de Brits Korthaar is ook anders dan de gele oogkleur van de Burmees. Dus de Burmees krijgt een eigen code voor de oogkleur.

De code voor de oogkleur kan weggelaten worden als een ras zoals de Burmees maar één oogkleur heeft. Hetzelfde geldt voor de Siamees, de Heilige Birmaan en de Ragdoll, die allen blauwe ogen moeten hebben. Ook voor sommige Perzisch Langhaar en Brits Korthaar kleuren zoals zwart, blauw, crème, rood etc. die allemaal oranje ogen moeten hebben volgens de standaard. Maar het is uiteraard wel noodzakelijk om de oogkleur van witte katten weer te geven, zoals bij de Perzisch Langhaar en de Brits Korthaar en sommige andere rassen zoals al eerder aangegeven. Dus een Perzisch Langhaar wit met blauwe ogen is: “PER w 61”; een Brits Korthaar wit met oranje ogen wordt “BRI w 62” en een Maine Coon wit odd-eyed wordt “MCO w 63”.

De oogkleur moet ook worden opgegeven bij Perzisch Langhaar silver tabbies, omdat ze in 2 groepen worden ingedeeld voor keuring, groen of oranje. Dus de Perzisch Langhaar black silver tabby blotched met oranje ogen is “PER ns 22 62”. De EMS code voor een Perzisch Langhaar black silver tabby blotched groene ogen is “PER ns 22 64”.
(In deze coderingen is de code voor het ras “PER”, gevolgde door “n” voor zwart=black, “s” voor zilver, “22” voor tabby blotched en als laatste de oogkleur “62” of “64”.

Tabby codes
Het vaststellen van de verschillende tabbypatronen kan wel eens een probleem zijn, omdat dit niet altijd duidelijk te zien is.

Tabby met wit katten zoals we zien bij de Perzisch Langhaar, Maine Coon en Noorse Boskat worden weergegeven met de code “21”, die weergeeft dat de kat een tabby is zonder gespecificeerd tabbypatroon. Deze code wordt ook gebruikt bij alle katten met het colourpoint patroon, waar de tabby alleen op de extremiteiten voorkomt en niet op het lichaam, zodat het exacte patroon niet kan worden vastgesteld.

Bij Korthaarrassen is het wel beter te zien welk tabbypatroon een kat heeft. Bijvoorbeeld een Brits Korthaar black tabby blotched wordt weergegeven als “BRI n 22”. De Brits Korthaar black silver tabby spotted is “BRI ns 24”. Ticked tabby komt op dit moment alleen maar voor bij de Abessijn, Somali en de Oosters Korthaar. De Abessijn en de Somali zijn allen ticked tabbies, dus het is niet noodzakelijk om hier de code “25” aan toe te voegen na de kleurcode; maar de Oosters Korthaar, die verschillende tabbypatronen kunnen hebben, moeten wel aangegeven worden met een patrooncode. Dus een Oosters Korthaar chocolate tabby ticked wordt weergegeven als “ORH b 25”.

Staartcodes
Een speciale code die alleen bij de Manx en zijn langharige vorm de Cymric van toepassing is. De aanduiding geeft de lengte van de staart aan.
51 = rumpy – geen staart
52 = rumpy riser – een klein bobbeltje aan het einde van de ruggengraat
53 = stumpy – een klein staartje niet langer dan 3 of 4 cm.
54 = longie – een gewone of bijna gewone staart.

Oorcodes
Voor registratiedoeleinden is het noodzakelijk dat van 2 rassen het oortype bepaald wordt. De eerste is de American Curl, zowel lang- als korthaar, waarbij overwegend een “curled” oor voorkomt maar ook “straight” oren. Het andere ras is de Scottish en Highland Fold, die zowel “folded” als ook “straight” oren voortbrengen.

71 = straight
72 = curled
73 = folded

Eindconclusie
Bovenstaande informatie moet het u mogelijk maken om de EMS-code van uw kat samen te stellen zonder op de stamboom te kijken.

  <LI class=MsoNormal>Ten eerste, zoek de drie letter code van het betreffende ras. Als u deze opschrijft, onthoudt dan dat deze altijd in hoofdletters zijn.
  <LI class=MsoNormal>Ten tweede, zoek de kleurcode van uw kat, deze staan altijd in kleine letters. Met een spatie tussen deze letter(s) en de rascode. Als uw kat silver heeft, zal er altijd een “s” achter de hoofdkleurletter gezet moeten worden. Bijvoorbeeld, een black silver is “ns” en een blue silver is “as”.
 • Vervolgens, als het een kat met een patroon is, zoek dan de code op die hiermee correspondeert. Alle katten met een patroon moeten geïdentificeerd worden met een patrooncode (behalve smokes, maar dat zijn effen katten met zilver). Perzisch Langhaar, Brits Korthaar of Burmilla’s kunnen shell (bij Perzisch Langhaar – chinchilla en bij Brits Korthaar – tipped) of shaded zijn. Chinchilla is een shell, dit betekent dat alleen de punten van de haren gekleurd zijn. De code voor shell is “12”. Dus een Perzisch Langhaar chinchilla wordt aangegeven als “PER ns 12” (let op dat er ook een spatie tussen de kleur- en de patrooncode is). Een black shaded Perzisch Langhaar, hierbij zijn de haren verder gekleurd dan alleen de punten, wordt aangegeven als “PER ns 11”.

Katten met wit
Katten met wit zijn interessante gevallen op zich. En zwart met witte kat is “n 03”; maar een Turkse Van die altijd het Van patroon heeft, hoeft niet de toevoeging van de code voor Van “01”te krijgen, dit is vanzelfsprekend. We schrijven simpelweg “TUV” voor het ras, gevolgd door de kleur code en de oogkleur, omdat dit ras meerdere oogkleuren heeft en ook daar op ingedeeld wordt. ( de code voor ongespecificeerd wit “09”, is voorbehouden voor de rassen waar dit is toegestaan, zoals de Maine Coon, Noorse Boskat, de Rexen en de Sphynx)

Een hele speciale kat is de witte Siamees, de Foreign White. De code voor deze kat is “SIA w 67”.

De EMS codes zijn niet gebaseerd op een genetische basis, maar het is bedoeld om zowel makkelijk, snel als logisch een code samen te stellen. Met een beetje oefening zal iedere fokker al snel EMS codes gebruiken als zijn moedertaal.Geplaatste afbeelding

Guest_Amelie_*
Guest_Amelie_*
OFFLINE

#6 Geplaatst 20 september 2010 - 06:05

Boeiende uitleg! Had er nog nooit van gehoord.

veerlevs
veerlevs
 • 2.275 berichten
  • Locatie: Antwerpen
 • 2 katten
OFFLINE

#7 Geplaatst 20 september 2010 - 08:28

Brithany,
Ik doe voor onze maine coon dus een poging...
Het is een black tabby white classic met oranje/gelige ogen... even omzetten ... klopt het dan dat hij een MCO 21 62 is?  Of ontbreekt er dan nog iets ivm zijn zwart en wit?
Ik zou het leuk vinden om dat te weten.  Wil je dat even checken voor mij?

Karolientje
Karolientje
 • 18.393 berichten
  • Locatie: Dormaal - Zoutleeuw
 • 5 katten
OFFLINE

#8 Geplaatst 20 september 2010 - 08:30

Bij deelname aan bvb Fifé-shows wordt de EMS-code vaak gevraagd. Op de stambomen die van bij een Fifé-kattenvereniging komen, staat dan ook meestal die code al vermeld, en anders moet je ze inderdaad zelf opzoeken. Maar het antwoord van Brithany vat het heel mooi samen!
Geplaatste afbeelding

henny
henny
 • 1.601 berichten
OFFLINE

#9 Geplaatst 20 september 2010 - 16:52

veerlevs zei:

Brithany,
Ik doe voor onze maine coon dus een poging...
Het is een black tabby white classic met oranje/gelige ogen... even omzetten ... klopt het dan dat hij een MCO 21 62 is? Of ontbreekt er dan nog iets ivm zijn zwart en wit?
Ik zou het leuk vinden om dat te weten. Wil je dat even checken voor mij?

Maine Coon black tabby classic (blotched) with white:
MCO n 22 09
Maine Coon MCO - black n - classic 22 - white 09

Oogkleur hoeft niet vermeld te worden dat is alleen voor rassen waarbij de oogkleur vermeld wordt in de showstandaard.

Henny

jubikelcats
jubikelcats
 • 6.071 berichten
  • Locatie: Stadskanaal
 • 17 katten
OFFLINE

#10 Geplaatst 20 september 2010 - 20:15

henny zei:

Maine Coon black tabby classic (blotched) with white:
MCO n 22 09
Maine Coon MCO - black n - classic 22 - white 09

Oogkleur hoeft niet vermeld te worden dat is alleen voor rassen waarbij de oogkleur vermeld wordt in de showstandaard.

En zelfs dan kijken ze er geen eens naar :(
Zoals bij Baby PER e 02 63

Geplaatste afbeeldingJubikel Cats Perzen en Exotics
Nu je mijn handen niet meer aan kunt raken, raak je mijn hart nog duidelijker aan. Krachtig zijn in je kwetsbaarheid en kwetsbaar zijn in je kracht!

veerlevs
veerlevs
 • 2.275 berichten
  • Locatie: Antwerpen
 • 2 katten
OFFLINE

#11 Geplaatst 20 september 2010 - 20:21

henny zei:

Maine Coon black tabby classic (blotched) with white:
MCO n 22 09
Maine Coon MCO - black n - classic 22 - white 09

Oogkleur hoeft niet vermeld te worden dat is alleen voor rassen waarbij de oogkleur vermeld wordt in de showstandaard.

Henny,
Bedankt!  Ik schrijf het meteen in zijn boekje.  Voilà sé, gebeurd! :LOL:
Fijne avond nog :d


Sihirci
Sihirci
 • 9.336 berichten
OFFLINE

#12 Geplaatst 20 september 2010 - 20:26

Dank voor de duidelijke uitleg... Wel grappig dat ik de code's voor de TUV dus wel blijk te kennen :oops: Wist alleen niet dat dit EMS code werd genoemd :blont: :blont: :blont:

henny
henny
 • 1.601 berichten
OFFLINE

#13 Geplaatst 20 september 2010 - 20:45

jubikelcats zei:

En zelfs dan kijken ze er geen eens naar :(
Zoals bij Baby PER e 02 63

'Cultuur' verschillen Karin :catscratchhead

Henny

jubikelcats
jubikelcats
 • 6.071 berichten
  • Locatie: Stadskanaal
 • 17 katten
OFFLINE

#14 Geplaatst 20 september 2010 - 21:05

henny zei:

'Cultuur' verschillen Karin :catscratchhead

Ik weet niet Henny, ik weet niet.
Maar bij de Fife ging het ook mis :( En ja die sukkel van een keurmeester natuurlijk al direct voor een 02 heeft ze te weinig kleur. Nee hoor ze is een 01. Maar moest een boekje erbij halen :catscratchhead
Ze gaan er zo van uit dat een harlekijn koperen ogen heeft. Met gevolg dat als je al duidelijk de EMS code opgeeft, en erbij ook nog zo schrijft, dat ze dan nog niet direct opschrijven de Odd Eyed.


En ja België spande de kroon.
"Nee hoor anders krijgen we zoveel best in variateiten, daar kunnen we niet aan beginnen".
Tja Baby kan gewoon niet concurreren, met de 'normale' cream harlekijnen.
Daarbij mogen ze haar titel dan zelfs inhouden, omdat ze niet goed geregistreerd is.
Alleen bij mijn eigen vereniging heb ik er niet achter aan hoeven te mailen.


1 andere vereniging in Duitsland spande helemaal de kroon.
Mia is een red tabby blotched/ white dus EMS PER d 22 03
Daar werd van gemaakt PER d 21 09
Na mijn eigen verbetering moesten ze wel toegeven dat ze miswaren :catscratchhead
Geplaatste afbeeldingJubikel Cats Perzen en Exotics
Nu je mijn handen niet meer aan kunt raken, raak je mijn hart nog duidelijker aan. Krachtig zijn in je kwetsbaarheid en kwetsbaar zijn in je kracht!

henny
henny
 • 1.601 berichten
OFFLINE

#15 Geplaatst 20 september 2010 - 21:15

jubikelcats zei:

Ik weet niet Henny, ik weet niet.
Maar bij de Fife ging het ook mis :( En ja die sukkel van een keurmeester natuurlijk al direct voor een 02 heeft ze te weinig kleur. Nee hoor ze is een 01. Maar moest een boekje erbij halen :catscratchhead
Ze gaan er zo van uit dat een harlekijn koperen ogen heeft. Met gevolg dat als je al duidelijk de EMS code opgeeft, en erbij ook nog zo schrijft, dat ze dan nog niet direct opschrijven de Odd Eyed.


En ja België spande de kroon.
"Nee hoor anders krijgen we zoveel best in variateiten, daar kunnen we niet aan beginnen".
Tja Baby kan gewoon niet concurreren, met de 'normale' cream harlekijnen.
Daarbij mogen ze haar titel dan zelfs inhouden, omdat ze niet goed geregistreerd is.
Alleen bij mijn eigen vereniging heb ik er niet achter aan hoeven te mailen.


1 andere vereniging in Duitsland spande helemaal de kroon.
Mia is een red tabby blotched/ white dus EMS PER d 22 03
Daar werd van gemaakt PER d 21 09
Na mijn eigen verbetering moesten ze wel toegeven dat ze miswaren :catscratchhead

Waarom showen we eigenlijk nog :louche:

Henny