Spring naar inhoud


- - - - -

Fip of toch niet? Help mij aub...


 • Log in om te reageren
67 reacties op dit onderwerp
Guest_daisy1979_*
Guest_daisy1979_*
OFFLINE

#1 Geplaatst 13 mei 2009 - 22:21

:(
Hallo allemaal,
mijn ouders hebben een maand geleden hun lang verwachte brits korthaar poesje met stamboom mogen gaan ophalen bij de cattery.
ik ga dit weekend langs en zeg zo, amai dat beestje heeft een dik buikje, is dit wel normaal? mijn moeder is maandag bloed weest gaan prikken en volgens de dierenarts is het FIP, dodelijk virus dus...
mijn moeder is er het hart van in... het beestje heeft een zeer dikke buik, maar is nog bij de pinken, eet nog een beetje, drinkt, zijn ontlasting is zeer vast, zijn oogjes zijn nog helder, hij is goed op schema qua grootte... kortom hij gedraagt zich wat loom, maar buiten die dikke buik zie je er niet echt iets aan.
wat zouden jullie doen, je leest vanalles op het internet over de vele katjes die geeuthaniseerd zijn voor fip terwijl het geen was... enz...

Ik vroeg me af of er niemand een zeer goeie poezendokter weet zijn in West-vlaanderen, waar we misschien een tweede opinie kunnen vragen met eventuele een echo of punctie...
Kan iemand ons helpen aub

het beestje is ocharme drie maand oud, veel te jong om te sterven...

miranda
miranda
 • 7.838 berichten
  • Locatie: Heusden(Gent)
 • 1 katten
OFFLINE

#2 Geplaatst 13 mei 2009 - 22:27

oesje das minder goed nieuws.... in de west vlaanderen ken ik geen DA's maar wel een goede in Oost vlaanderen...met specialitatie poezen.

IK hoop van harte dat alles alsnog in orde komt.. hou ons in elk geval updated

Guest_poezemannen_*
Guest_poezemannen_*
OFFLINE

#3 Geplaatst 13 mei 2009 - 22:29

Oei oei..dat zou geen goed nieuws zijn maar ik ken jammer genoeg niks van deze ziekte. Ik denk dat er andere mensen hier meer van op de hoogte zijn..ze zullen zeker antwoorden na het zien van jouw titel..
Veel sterkte en hopelijk valt het allemaal nog goed mee!

Smitten Kitten
Smitten Kitten
 • 11.119 berichten
OFFLINE

#4 Geplaatst 13 mei 2009 - 22:34

Bel anders morgen naar faculteit kleine huisdieren in Gent. Zij gaan je vast kunnen verder helpen.

Vakgroep Geneeskunde en Klinische Biologie van de Kleine Huisdieren

Succes ermee. Hoop echt dat het geen fip is!


PS Ik heb je ook even een privébericht gestuurd.
PS Het kitten komt van een cattery, is al een maand bij je ouders en is nu 3 maanden? Een fokker die het enigzins serieus aanpakt laat kittens niet verhuizen voor 12-13 weken... Wat zegt de fokker van de gezondheidssituatie van het kitten?

Bewerkt door Smitten Kitten, 13 mei 2009 - 22:42.


Spanishke
Spanishke
 • 9.598 berichten
  • Locatie: Aalst
 • 2 katten
OFFLINE

#5 Geplaatst 13 mei 2009 - 22:35

Dat zou inderdaad vreselijk nieuws zijn, ik hoop dat alles zeker nog in orde mag komen.

Feroesti spreekt hier wel vaak over, dacht ik? Zij kent misschien een specialist hiervoor?

Geplaatste afbeelding
:hart: Not a single catlover's heart can resist a simple "meow" :hart:

Guest_poezemannen_*
Guest_poezemannen_*
OFFLINE

#6 Geplaatst 13 mei 2009 - 22:48

Ja, ik heb net eens even in het topic Testen/Niet testen gekeken en het is inderdaad Feroesti die hier toch veel van weet...door ervaring vrees ik..
Maar da's een mega-topic met ja, laat me zeggen: veel posts..dus misschien best de raad hierboven volgen en morgen die faculteit bellen..dat zijn de artsen..die gaan je zeker kunnen helpen! Veel sterkte!

Guest_daisy1979_*
Guest_daisy1979_*
OFFLINE

#7 Geplaatst 13 mei 2009 - 23:02

Dank u wel allemaal,
ik ga zeker voor de second opinion, en ik hoop dat we dit katje kunnen redden !! hopelijk ist iets anders...
iemand ervaring met Causus dierenkliniek in Oudenburg?

Guest_lizke_*
Guest_lizke_*
OFFLINE

#8 Geplaatst 14 mei 2009 - 08:10

De diagnose FIP kan toch ook pas met zekerheid gesteld na autopsie he? Dus als het beestje al dood is... Heb gisteren nog op een ander forum zitten lezen en het kunnen ook nog veel andere dingen zijn... Hebben ze medicatie gekregen?

Karolientje
Karolientje
 • 18.393 berichten
  • Locatie: Dormaal - Zoutleeuw
 • 5 katten
OFFLINE

#9 Geplaatst 14 mei 2009 - 08:20

lizke zei:

De diagnose FIP kan toch ook pas met zekerheid gesteld na autopsie he? Dus als het beestje al dood is... Heb gisteren nog op een ander forum zitten lezen en het kunnen ook nog veel andere dingen zijn... Hebben ze medicatie gekregen?

FIP kan inderdaad pas met zekerheid worden vastgesteld na het overlijden van het diertje in kwestie. Natuurlijk zijn er vooraf al wel symptomen die erop kunnen duiden dat het dat is, maar helemaal zeker kunnen ze dat niet zeggen.
Ik zou inderdaad ook gaan voor een second opinion, je weet maar nooit! Denk dan eigenlijk ook in eerste instantie aan de universitaire dierenkliniek van Merelbeke. Ik weet helemaal niks van dierenartsen in West-Vlaanderen, maar andere forumleden zullen je daar waarschijnlijk wel mee kunnen helpen. :)

Geplaatste afbeelding

Guest_Lisje_*
Guest_Lisje_*
OFFLINE

#10 Geplaatst 14 mei 2009 - 08:58

Wij hebben een hele goede dierenarts in Sijsele  (bij Brugge) - West-Vlaanderen.
Dierenartsenpraktijk Ter Dreve - Dierenarts Evie Voorhoof: :: Dierenarts Evie Voorhoof ::


Misschien kan zij jullie verder helpen.

Veel succes!


Bruggesteenweg 27, 8340 Sijsele

Guest_Karolien_*
Guest_Karolien_*
OFFLINE

#11 Geplaatst 14 mei 2009 - 10:23

Er zijn toch 2 vormen van FIP? De droge en de natte of hoe noemen ze dat.  Bassie, de broer van Flicka is daaraan gestorven maar de symptomen waren, diarree, geen eetlust, niks meer doen blijven liggen waar hij ligt en bij aanraking van de buik mauwen. De natte vorm dacht ik dat het om het dik buikje ging maar dat dat te behandelen was. Ik weet het ook niet maar zou zeker een second opinion laten doen

Aldhissla
Aldhissla
 • 7.106 berichten
  • Locatie: Beernem
 • 5 katten
OFFLINE

#12 Geplaatst 14 mei 2009 - 10:24

ik dacht dat het omgekeerd was, dat de natte vorm het slechtst te behandelen was :/

ik hoop echt dat het geen FIP is want dat zou vreselijk zijn :(

Geplaatste afbeelding

Aldhissla
Aldhissla
 • 7.106 berichten
  • Locatie: Beernem
 • 5 katten
OFFLINE

#13 Geplaatst 14 mei 2009 - 10:26

meer info afkomstig van http://www.kattenvrienden.com

Quote

Feliene Infectieuze Peritonitis - FIP

De afkorting 'FIP' staat voor Feliene Infectieuze Peritonitis. Dit was de oorspronkelijke benaming die gegeven werd aan de ziekte die bij katten (= feliene) een buikvliesontsteking (= peritonitis) veroorzaakte en die besmettelijk (= infectieuze) leek te zijn. Deze typische FIP-katten – zoals men ze noemde – vertoonden een dikke buik, vol met strogeel vocht en vaak waren ze met meerderen uit één nest.
FIP is een progressief verlopende ziekte die meestal fataal verloopt. Ondertussen weten we dat er meer symptomen zijn dan alléén buikvliesontsteking.
Het FIP-virus is wereldwijd verspreid. De eerste gevallen werden in 1912-1913 beschreven. Het is pas sinds de jaren ’60 dat we weten dat FIP door een virus wordt veroorzaakt, meerbepaald een coronavirus. Het kreeg deze naam omdat het virus het uitzicht van een kroontje heeft. Coronavirussen komen bij alle diersoorten voor, ook bij de mens.
Geplaatste afbeelding
Bemerk bij deze poes de bijzonder opgezette buik.
Bij de kat is er ook een coronavirus in de darm, het FECV of Feliene Enterisch Coronavirus, dat in de darm een onschuldige darminfectie veroorzaakt. Deze infectie verloopt meestal zonder symptomen; in het ergste geval kan er braken en diarree optreden. De meeste katten maken deze infectie door bij het spenen (dus op de leeftijd van 6-7 weken), en bijgevolg hebben deze katten dan ook antistoffen tegen een coronavirus.
Het belang van dit Enterisch Coronavirus (FECV) in het FIP-verhaal is echter niet te onderschatten!
Momenteel wordt aangenomen dat bij katten FIP ontstaat uit het FECV virus door een genetische mutatie.
Dit betekent dat dus een kat die alléén leeft in huis zonder contact met andere katten ook FIP kan ontwikkelen. Sterker nog : in een groep katten, waarbij er één of enkele FIP hebben, blijkt dat het eerder zeldzaam is dat FIP wordt overgedragen van de ene naar de andere kat.
Het verloop van de FIP-ziekte hangt voor een groot deel af van de afweer van de kat zelf. Vermoedelijk genezen het merendeel van de katten van een FIP-infectie zonder dat we ooit symptomen zien, omdat ze een goede afweer hebben. Als echter de juiste afweermechanismen niet voorhanden zijn, kan de ziekte zich doorzetten. Daarnaast blijken sommige FIP-virussen meer of minder agressief dan andere.
De overgrote meerderheid van de FIP-katten zijn tussen 3 en 18 maanden oud, maar in principe kan het op elke leeftijd voorkomen. Oudere katten lopen ook weer meer risico.
Symptomen

In tegenstelling tot wat men oorspronkelijk dacht, zijn er – naast buikvliesontsteking (peritonitis) – nog andere symptomen mogelijk bij FIP, en niet alleen in de buik.
Eén van de meest typische symptomen is het voorkomen van hoge koorts (tot 40°C en méér), die niet reageert op een antibioticum-behandeling.
FIP zien we in 2 vormen : een droge vorm en een vochtige vorm. Bij de vochtige vorm wordt er ontstekingsvocht geproduceerd in één of meerdere lichaamsholten, bv. de buikholte of de borstholte. Bij de droge vorm gebeurt dit niet.
Bij beide vormen worden er haardjes van weefselsterfte (necrose) gevormd in verschillende organen (lever, nier… ;) . Afhankelijk van het weerfsel of het orgaan dat werd aangetast, kunnen er zich dan ook verschillende andere symptomen ontwikkelen:
    orgaan/weefsel
  
symptomen
  - lever    
      
    - geelzucht (icterus)
- donkergekleurde urine
- oedeem (vochtophoping in weefsels)
   - nieren
  
    - nierfalen : meestal véél drinken en véél plassen
  - maag en darmen
  
- braken
  - diarree
  - longen
  
- kortademigheid (dyspnee)
  - hart    
  
- hartfalen : kortademigheid, weinig beweging, zelden hoesten
  - hersenvliezen en   centraal zenuwstelsel
  
- gedragsveranderingen
  - cirkelgang
  - stuipaanvallen
  - verlamming
  - oog
  
- gezichtsproblemen
Diagnose  

Geplaatste afbeeldingDe diagnose van FIP is vaak niet eenvoudig. Het belangrijkste criterium is in de eerste plaats de klinische verdenking gebaseerd op het oordeel van de behandelende dierenarts in combinatie met een aantal bloedresultaten.
Bij de FIP-katten met een vochtige FIP is de aanwezigheid van het vocht uiteraard een heel sterke aanwijzing. Soms halen we enkele honderden milliliters uit een buik- of borstholte, zoals hiernaast op de foto te zien is.
  Antistoffen tegen het coronavirus zeggen vaak weinig, want zoals hogerop reeds vermeld : bijna alle jonge katten hebben ooit de darm-variant (FECV) van het coronavirus doorgemaakt en ze hebben dus bijna allemaal antistoffen tegen een coronavirus. Momenteel kunnen we nog géén onderscheid maken tussen antistoffen tegen FIP en FECV. Soms besluiten we echter toch om de antistoffen te laten bepalen.
Voor de diagnose van FIP wordt er vooral gezocht naar een sterke toename van de gamma-globulines. Gamma-gobulines zijn een deel van de antistoffen. Als deze toename er is samen met andere afwijkende parameters, dan is de aanwijzing héél sterk voor FIP. Af en toe zijn er zelfs in het bloed helemaal geen afwijkingen te vinden. Dit zijn de moeilijkste gevallen.
   Behandeling en preventie  

Voor virussen bestaat er tot nu toe geen directe behandeling. We kunnen de dieren echter wel proberen te ondersteunen via allerlei medicatie. Uiteraard verschilt dit van kat tot kat en moet dit individueel beoordeeld worden.
Er bestaat een vaccin tegen FIP, maar onderzoek wijst uit dat deze slechts nut heeft indien toegediend op heel jonge leeftijd (< 16 weken) en indien er nog geen besmetting met FECV heeft plaatsgevonden. Dit is echter vaak wel het geval.
Wat te doen als u meerdere katten heeft en bij één ervan werd FIP vastgesteld ?

  Zoals hogerop reeds gezegd is de voornaamste bron van FIP besmetting de mutatie van het darm-virus (FECV) naar FIP. Transmissie van FIP van de ene kat naar de andere kat is eerder uitzonderlijk. Met andere woorden : je kan er relatief weinig aan doen. Tegen de tijd dat één van de katten ziek is t.g.v. FIP, dan zijn de andere katten reeds in contact gekomen met het virus en hebben ze waarschijnlijk allemaal reeds voldoende immuniteit ontwikkeld. FIP-katten scheiden trouwens FECV-virus uit en géén FIP-virus!
Indien u een nieuwe kat in huis neemt, wordt wel algemeen aangeraden om alles goed te reinigen. Het virus is weinig resistent in de omgeving en wordt door de meeste detergenten geïnactiveerd.

Artikel met toestemming overgenomen van Dierenartsenpraktijk Sint-Katharina


Geplaatste afbeelding

Guest_frv_*
Guest_frv_*
OFFLINE

#14 Geplaatst 14 mei 2009 - 11:50

net zoals je hierboven kan lezen is het bij de natte vorm mogelijk definitief een diagnose te stellen. (dikke buik met "draden trekkend" vocht).

Bij de droge vorm is het een "eliminatie" diagnose. Al de rest uitsluiten tot FIP het enige is die overschiet. Zoals eerder gezegd ook bel je het best naar gent of naar Utrecht (ik heb daar indertijd bij een vermoedelijke fip case veel hulp van gekregen. Die mensen zijn bereid om bloedresultaten te bekijken en te analyseren). Ze specialiseren er zich ook in. Als je hun emailadres nodig hebt mag je gerust een PB sturen. Door hun analyse bleek de diagnose FIP voorbarig en bleek het om een nierprobleem te gaan die gelijkaardige symptomen gaf als de droge vorm ...

PeggyJ
PeggyJ
 • 45.914 berichten
  • Locatie: Kempen
 • 4 katten
OFFLINE

#15 Geplaatst 14 mei 2009 - 14:18

:geluk: , hopelijk kunnen ze FIP uitsluiten
Geplaatste afbeelding
We kunnen het hart van een man beoordelen door te kijken hoe hij met dieren omgaat :cattailwag