Spring naar inhoud


- - - - -

Wanneer is een cattery goed of niet?


 • Log in om te reageren
5 reacties op dit onderwerp
Gorecki
Gorecki
 • 2.064 berichten
  • Locatie: Brussel
 • 2 katten
OFFLINE

#1 Geplaatst 24 januari 2011 - 02:45

Ik heb met Fiere haar cattery echt geluk gehad, ze werd daar goed verzorgd, gesocialiseerd, prima getest... maar helaas is dit niet overal zo...

Soms kijken Tom en ik wel eens rond voor een kameraadje, maar hoe weten we nu wanneer een cattery goed is of slecht? Enige tips? En bij het kiezen van een Maine Coon, waar moet je dan zo al op letten?

groetjes

DORIS
DORIS
 • 7.963 berichten
  • Locatie: Jodoigne
 • 4 katten
OFFLINE

#2 Geplaatst 24 januari 2011 - 05:54

Er zijn zoveel dingen, maar voor mij telt vooral een goed gevoel,de testen,of het klikt tussen fokkers,kat en mij.Ik verzamel zoveel mogelijk informatie over de cattery.Uiteindelijk wil ik ook bij hen terecht kunnen als ik een probleem heb met de kat.Ik heb ook veel geluk gehad met de cattery.Ah,ook nog,ze moeten geinteresserd zijn in de toekomst van hun beestje want een kat is geen zakelijke aankoop.Het is een levend wezen.Dit is essentieel voor mij.Sommige mensen hebben mss andere prioriteiten.
 • Adopteer een kat! Je hebt een baasje nodig

Nashota
Nashota
 • 17.996 berichten
  • Locatie: Wildervank
 • 2 katten
OFFLINE

#3 Geplaatst 24 januari 2011 - 07:57

Behalve de basic dingen zoals, de mensen moeten hart voor hun dieren hebben, ze mogen niet in kooien zitten, de katjes moeten schoon en parasiet vrij zijn, ze moeten goed gesocialiseerd zijn, en zo zijn er nog wel wat dingetjes te noemen waar men op let bij het kopen van een kitten.
Wat voor mij erg belangrijk is zijn de testen zoals HCM ,PKD, PL, zonder dan natuurlijk al die andere punten uit het oog te verliezen, het moet voor mij dus een totaal plaatje zijn :)
Wat ik je kan aanraden is, ga een kijken op het Maine Coon forum, daar zitten veel fokkers uit Nederland en ook Belgie
Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat.

Groetjes. Ina :hoi:

Gorecki
Gorecki
 • 2.064 berichten
  • Locatie: Brussel
 • 2 katten
OFFLINE

#4 Geplaatst 24 januari 2011 - 08:37

Dank jullie wel :) Niet dat het zo dringend is maar ik vind dat belangrijk om weten, ook voor wanneer andere mensen op me af komen en me een link doorsturen om te vragen of een cattery betrouwbaar is. Door de zaken die ik hier soms lees is het moeilijk geworden het kaf van het koren te scheiden. Hoewel ik nu toch al iets van testen begin te begrijpen :)

feroesti
feroesti
 • 7.453 berichten
  • Locatie: Izegem
OFFLINE

#5 Geplaatst 24 januari 2011 - 10:24

Het moet klikken.
Wat voor de één een topcattery is, is voor een ander dan weer niets.
Een cattery mag dan nog aan alle testen voldoen, dat geeft geen garantie. Kooien vind ik inderdaad ook uit den boze, katten horen sociaal en huiselijk te wonen. Kittens horen speels te zijn, niet angstig en er kerngezond uit te zien.
Propere oogjes en neusjes bij alle katten en een schoon achterwerk vind ik ook belagerijk. Even in de kattenbak loeren en de voerbakjes bekijken als die hygiënisch zijn zegt ook al veel.
En vooral veel praten en duidelijke en eerlijke info.
Een cattery die nooit problemen kent bestaat niet, er is altijd wel eens wat. Laat je dus geen fabeltjes wijs maken...

Guest_Eragon_*
Guest_Eragon_*
OFFLINE

#6 Geplaatst 24 januari 2011 - 11:36

De testen, je moet weten op wat de diertjes zijn getest.
de basistesten (HCM, Felv, Fiv, PKD hoewel dat afhangt van ras tot ras maar wel voor de Coon) zijn noodzakelijk en natuurlijk voor Maine Coon, HCM DNA, PL en HD. SMA begint te komen maar niet alle catteries testen daarop wat m.i. niet betekent dat ze slecht zijn.

De inentingen, ontworming

De chip

De dieren, let op de ouderdieren, voldoen zijn aan de rasstandaard en wat is hun  karakter. Mijn inziens fok je niet met asociale of aggressieve karakters.

Hoe zien de ouderdieren eruit: propere vacht, heldere ogen, propere ogen, propere poepjes. Ruikt het fel naar kattenbak in de cattery, hygiëne van etenskommetjes en waterbakken, hoe gaat de fokker om met zijn dieren, hoe reageren de ouderdieren en de kittens (nieuwsgierig, sociaal, speels of loom, schichtig, aggressief)

De inteelt en erfelijke ziektes; hoeveel weet de fokker over de inteelt van de kat, let hij hierop, wat is zijn fokbeleid, wat heeft zijn prioriteit. Ik persoonlijk vind voor de Coon de inteelt heel belangrijk. Ik ga er geen cijfer opplakken maar moet zo laag  mogelijk gehouden worden.Gezondheid heeft voorrang op Coonlook. Ik probeer altijd op pawpeds het inteeltpercentagezelf te berekenen en vraag de testen op bij een eerste bezoek.

Hoeveel nesten per jaar per kat, hoeveel tijd tussen enz. Ik stel heel veel vragen zodat ik even kan zien of de fokker hier daadwerkelijk op let (wat is de inteelt van kittens, van de ouders, welke ziektes in de lijnen, tandvleesproblemen enz.). En zoals Feroesti zegt, een cattery die zegt dat alles rozegeur en maneschijn is bestaat niet, de vraag is eerder, wat leert de cattery eruit en hoe gaat zij ermee om.

Ik kijk de stamboom wel na maar kan me voorstellen dat het voor een Brit belangrijker is om na te gaan of er geen folds in de lijnen zitten enz.

En het contact. De fokker is mijn eerste contactpersoon als ik vragen of opmerkingen heb. het moet dus klikken en ik moet vertrouwen hebben in haar of zijn oordeel en eerlijkheid.

Heel veel punten dus. Ik raad de mensen altijd aan zich goed in te lezen over het ras zodat ze de juiste vragen kunnen stellen en weten op wat ze moeten letten. Beter goed kiezen dan daarna met de gebakken peren zitten.

Ik kan je voor Coons wel een paar goede catteries voorstellen maar zoals gezegd, een cattery is niet altijd goed voor iedereen, het hangt ervan af waar je je prioriteiten legt en hoe het contact verloopt.

Succes in je zoektocht