Spring naar inhoud


- - - - -

Twister blijkt geen suikerziekte te hebben na test


 • Log in om te reageren
66 reacties op dit onderwerp
Guest_Eragon_*
Guest_Eragon_*
OFFLINE

#1 Geplaatst 04 februari 2011 - 20:23

Twister is vandaag verdoofd voor zijn schoonheidsslaapje en omdat ik al een tijdje voelde dat er iets scheelde (hij drinkt veel en plast veel) heb ik voor de veiligheid zijn bloed en urine laten checken.

En vanavond is het verdict dus gevallen, zijn urine en bloedwaarden wijzen op suikerziekte. Ik weet het, dat is niet het einde van de wereld, maar ik zie het toch even minder zitten.

Morgen moet ik langsgaan om behandeling te bespreken. Da sprak van dagelijkse insulineinspuitingen. Bij Twister, dat wordt plezant, hij is superlief maar niet de gemakkelijkste. En speciale voeding, ik hoor hem al afkomen met RC Diabetes. Ze krijgen nu Orijen en ACana maar dat kent mijn da niet. Twister krijgt stoofvlees en kip als natvoer maar ik ga dat volgens de da moeten afschaffen want hij moet op dieet (is wat ronder maar niet echt te dik zei da zelf). Dus ja.. en hoe ga ik er in godsnaam voor moeten zorgen dat Ramses en Lola die te mager zijn en Isis die juist goed eet andere brokken eten dan Twister? Geen brokken geven is ook geen oplossing want ik heb een drukke job en een vast uur thuis 's avonds is utopie. Ik zie het even niet meer zitten eerlijk gezegd, zelf al is het niet kanker, FIP of andere levensbedreigende ziektes

Als iemand tips heeft betreffende de voeding graag.

Thx

Bewerkt door Eragon, 21 februari 2011 - 22:20.


Kathleen
Kathleen
 • 7.941 berichten
  • Locatie: Deurne
 • 2 katten
OFFLINE

#2 Geplaatst 04 februari 2011 - 20:29

Pfff, ook al is het geen "enge" ziekte, het is toch ff bekomen. Maar moet hij op dieet omdat hij te dik is? of omdat hij suikerziekte heeft?
Mssn vind je al een deel van je vragen terug op onderstaande site.
En schrijf ondertussen alles op wat je wil vragen aan de DA zodat je niets vergeet te vragen. :hug: :hug: :hug:
Katten met diabetes
Geplaatste afbeelding
Wanneer je verdrietig bent, kijk dan in je hart en je zal zien dat je weent om wat je vreugde schonk

Guest_Eragon_*
Guest_Eragon_*
OFFLINE

#3 Geplaatst 04 februari 2011 - 20:46

Twister moet wat vermageren, 5,5 kilo zou beter zijn en hij weegt 5,9 kilo.

Maar het dieet dat mijn da gaat voorstellen is waarschijnlijk RC Diabetes diet.

Ik ga eens bespreken met Rudy in hoeverre we in de strijkkamer geen kattenluik kunnen zetten waar de chip van Twister niet werkt (de 4 anderen wel dus dat moet ik even opzoeken). Ik ga even checken in hoeverre ik Almo nature light kan geven of meer kip, eend en die dingen?

Veel werk en veel vragen. Dank je voor de tip betreffende het lijstje van de vragen

Guest_Eragon_*
Guest_Eragon_*
OFFLINE

#4 Geplaatst 05 februari 2011 - 09:41

Ik ga straks naar de da. Ik heb besloten Twister nog niet mee te nemen. De jongen heeft genoeg stress gehad gisteren en is nog volop aan het bekomen. Het zal niet op één week aankomen. Ik ga wel al starten met de speciale voeding en zal gewone voeding op plekken zetten waar Twister niet komt (op kasten, in de strijkkamer). Ik ga een extra fontein zetten in het bureau alsook een kattenbak en daar zal zijn speciale voeding ook komen te staan.

Volgende week zal ik met Twister gaan naar de da zodat hij me insuline kan leren spuiten.

Hij zal voorlopig ook geen snoepjes meer krijgen, geen van allen dus.

Ik ben ook op zoek naar een voedingsdeskundige voor katten die me wat kan uitleggen welke rauwvoeding hij nog zal mogen krijgen, of er eventueel snacks bestaan zoals gekookte kip, hoeveel enz.

Ik heb er een nachtje over wakker gelegen en ik hoop dat ik een oplossing vind.

Ik had ook een optie genomen op een rood katertje (dat nog moet geboren worden) en ga die optie even uitstellen. Ik wil eerst zien hoe Twister evolueert en hij heeft nu geen extra stress nodig want daarvan stijgt zijn suiker in zijn bloed en urine.

Mieke'tje
Mieke'tje
 • 7.498 berichten
  • Locatie: West - Vlaanderen
 • 2 katten
OFFLINE

#5 Geplaatst 05 februari 2011 - 10:17

Pff, helemaal geen leuk nieuws om te horen :( .
Zou het niet kunnen zijn dat zijn diabetes verdwijnt als hij vermagert? Je hoort toch veel bij de mensen dat ze diabetes kunnen krijgen door gevolg van overgewicht? Al lijkt het mij nu niet dat 5,9kg zoveel is, maar dat hangt natuurlijk af van de grootte en gestel van de kat.
Geplaatste afbeelding

PeggyJ
PeggyJ
 • 45.914 berichten
  • Locatie: Kempen
 • 4 katten
OFFLINE

#6 Geplaatst 05 februari 2011 - 11:06

Ik heb Tijger 4.5 jaar lang dagelijks insuline moeten inspuiten, maar ze heeft nooit special voer moeten krijgen hoor. Mij lijkt het niet echt noodzakelijk om ander voer te geven, zeker niet omdat ze al een hoogwaardige voeding krijgen. Tijger kreeg destijds zelfs korrel van de Aldi, toen wist ik nog niet beter. Ik gaf Tijger haar spuitje altijd tijdens het eten, ze zijn dan rustig, en het is maar een klein prikje dat ze voelen. In het begin keek ze wel eens op bij het prikje, maar na een goede week merkte ze het al niet meer.
:geluk: :geluk: :geluk:
Geplaatste afbeelding
We kunnen het hart van een man beoordelen door te kijken hoe hij met dieren omgaat :cattailwag

sisi
sisi
 • 6.766 berichten
  • Locatie: Gentbrugge
 • 4 katten
OFFLINE

#7 Geplaatst 05 februari 2011 - 12:07

Het begin is het moeilijkste omdat je de hoeveelheid insuline moet zoeken die past bij je kat.
Als je eet maakt het lichaam zelf insuline aan die past bij het soort en hoeveelheid voeding die je dan gegeten hebt
Nu moet je dit op voorhand inschatten
Volgens mij kan je idd ook andere voeding geven maar wss is het nu die speciale voeding omdat hij wat moet vermageren
In het begin is het wss wel een hele klus en begrijp heel goed dat je het even niet meer ziet zitten
Maar eens alles op punt staat, wordt het idd routine zoals Peggyj zegt
Bij mensen bestaan er idd 2 types maar bij de kat maar 1
Mss heeft Ester wel tips ivm die rauwe voeding
:geluk: :hug:

Bewerkt door sisi, 05 februari 2011 - 12:07.


Guest_Eragon_*
Guest_Eragon_*
OFFLINE

#8 Geplaatst 05 februari 2011 - 12:44

Het rare is dat ik van de da een voeidng heb gekregen die volgens de info op de site van kattenmetdiabetis.be bedoeld is voor te magere katten (hoge eiwitten).

De da zei ook dat hij maar een beetje overgewicht heeft dus ik weet het eigenlijk niet goed meer.

De voeding van RC is wel bedoeld voor een tragere opname van de suikers in het eten maar Hills, waar ik tussen haakjes ook geen voorstander van ben, heeft 2 soorten diabeticivoer - moet hoog gehalte eiwitten en met hoog gehalte koolhydraten :catscratchhead .

En Ramses die ik vandaag meenam is te mager, mag een kilootje bij vond hij - wordt moeilijk

sisi
sisi
 • 6.766 berichten
  • Locatie: Gentbrugge
 • 4 katten
OFFLINE

#9 Geplaatst 05 februari 2011 - 13:02

Zowel eiwitten als koolhydraten zijn trage suikers dus dat maakt  niet uit wat je geeft
Ik zou het nog eens vragen aan de DA waarom hij die voeding met hoog eiwitgehalte geeft als hij wil dat Twister vermagert
Als ik het zo lees gaat mijn voorkeur uit naar voeding met laag vetgehalte en hoog koolhydratengehalte maar wel in overleg met de DA
Zorg er ook voor dat je altijd druivensuiker in huis hebt met ev een spuitje (als hij te laag komt kan je die druivensuiker mengen met wat water en inspuiten)
Wel eventjes toelichten dat ikzelf diabetes type 1 heb en zelf spuit
Regelmatig hebben mijn DA en ik een gesprek over het verschil en gelijkenis van diabetes tss mens en dier. Ik ben dus geen specialist hé en denk gewoon mee

Bewerkt door sisi, 05 februari 2011 - 13:03.


Ester
Ester
 • 5.914 berichten
  • Locatie: Leeuwarden
 • 3 katten
OFFLINE

#10 Geplaatst 05 februari 2011 - 13:28

Als je hulp wil wat betreft rauwe voeding, mag je me altijd een berichtje sturen hoor. Ik zou absoluut koolhydraatvrij gaan voeren. Katten worden overigens niet dik van rauw voer, wel van koolhydraten in hun voeding. (of teveel voer)
"Wie nog nooit van mening is veranderd, heeft zelden iets geleerd".
Geplaatste afbeelding

sisi
sisi
 • 6.766 berichten
  • Locatie: Gentbrugge
 • 4 katten
OFFLINE

#11 Geplaatst 05 februari 2011 - 13:34

Quote

Als je hulp wil wat betreft rauwe voeding, mag je me altijd een berichtje sturen hoor. Ik zou absoluut koolhydraatvrij gaan voeren. Katten worden overigens niet dik van rauw voer, wel van koolhydraten in hun voeding. (of teveel voer)

Als je diabetes hebt is opname van koolhydraten net wel belangrijk (alé bij mensen toch)
__________________

Ester
Ester
 • 5.914 berichten
  • Locatie: Leeuwarden
 • 3 katten
OFFLINE

#12 Geplaatst 05 februari 2011 - 14:25

Suikerziekte bij katten kómt juist door een teveel aan suikers (koolhydraten) in de voeding en dit is dus een typisch probleem bij brokgevoerde katten. Ik verzin dat zelf ook niet, omdat ik zonodig gelijk zou willen hebben, dat ik nu wéér eens begin over rauw voer of wat dan ook. Maar het is echt een feit dat dit een typisch brokkenprobleem is omdat brokken dus zoveel koolhydraten/zetmeel bevatten. Katten zijn carnivoren en kunnen met zo'n overdaad aan suikers simpelweg zeer slecht overweg, door de jaren heen wordt dat natuurlijk alleen maar erger en dat kan zich dan vervolgens uiten in problemen zoals suikerziekte. In alle brokken en blikvoerders zitten koolhydraten, zetmeel, een vorm van suiker dus. Eigenlijk(!) zit er in zo'n geval niets anders op dan diepvriesvoer te kopen, want je wilt juist die koolhydraten niet geven. Bij katten waar op tijd suikerziekte vastgesteld wordt en er nog geen insuline-injecties nodig zijn, is soms enkel de overstap naar rauw al voldoende. Natuurlijk hangt het e.e.a af van hoelang de situatie al bestaat en of de alvleesklier nog voldoende werkt.
Als een kat het al behoorlijk heeft moet je altijd wat voorzichtig zijn als je van voer wisselt, omdat verandering van voer ook kan zorgen voor wisselende bloedsuikerspiegel. (dus is het van belang het bloed goed te laten controleren voordat er insuline gespoten wordt)

"Wie nog nooit van mening is veranderd, heeft zelden iets geleerd".
Geplaatste afbeelding

Guest_Eragon_*
Guest_Eragon_*
OFFLINE

#13 Geplaatst 05 februari 2011 - 17:58

Ik weet het Ester, dat was ook mijn voorlopige conclusie.
Twister krijgt als natte voeding 's morgens en 's avonds rauw vlees zoals rundvlees, kip, paard, kalkoen, konijn. Maar hij krijgt steeds brokken (Orijen, Acana en Sanabelle Dental).

Een kat die te mager door de suikerziekte moet misschien meer koolhydraten krijgen maar mijn inziens niet eentje met overgewicht. Hem puur op ruw zetten is geen optie want ik ben niet genoeg thuis oim hem op tijd eten te geven wat wel belangrijk is voor een kat met suiker. Ik moet dus brokken aanhouden dat hij de hele dag door kan eten.

De da schreef hem RC diabetic voor. Het verschil tussen mager en dikke kat kent hij niet echt in die voeding want hij geeft steeds hetzelfde.

Ik weet het niet meer. Ik blijf hem rauw geven als natte voeding maar als droge voeding zit ik een beetje met de handen in het haar. Als je ook in gemengde situaties kan helpen Ester, graag.

Guest_Heidiken_*
Guest_Heidiken_*
OFFLINE

#14 Geplaatst 05 februari 2011 - 18:42

Misschien de firma is contacteren die orijen en acana fabriceren? Ik dacht dat dat dezelfde firma was.
Volgens mij zit je met die brokken wel goed hoor.

tash
tash
  • Locatie: wilsele (leuven)
 • 7 katten
OFFLINE

#15 Geplaatst 05 februari 2011 - 18:52

gho gaby, ik zou het helemaal niet weten, helemaal geen ervaring met diabeteskatten. hopelijk vind je hier een degelijk antwoord. in elk geval : toj toj!!!!!
Mahalo vzw - Thuiszorg voor overleden huisdieren & herdenkingsjuweeltjes: http://mahalo.simplesite.com