Spring naar inhoud


- - - - -

regelgeving op het fokken


 • Log in om te reageren
66 reacties op dit onderwerp
Choeke
Choeke
 • 7.121 berichten
 • 4 katten
OFFLINE

#31 Geplaatst 19 februari 2011 - 16:40

Smitten Kitten zei:

Die wet is er nog lang niet door. En om nu al dat nutteloze HKnummer aan te vragen voor iets dat misschien gaat gebeuren na 2013... 8)

Bij ons zijn er al veel mensen komen aankloppen omdat ze in het zak werden gezet door een fokker met HKnummer. Die mensen dachten "ze hebben een HKnummer, dus het zal wel goed zijn". Helaas is het HKnummer alles behalve een keurmerk, maar mensen die niet veel weten van fokken en raskatten trappen er wel in :(

Hier hebben we ook max twee nesten op een jaar, het is hier puur hobby. Dus ook wij vragen geen HKnummer aan. Moest het na 2013 wel moeten dan bekijken we dat dan wel.Hanne,ik denk er ook zo over.
Ik denk dat er beter een soort databank en meldingsplicht komt bij dierenartsen en bij het stamboek,ivm verwaarlozen of uitblijven v testen in cattery's,ziektes,overtredingen van fokverbod  enzzzzzz.
Doordrukken van een wet op vroegcastratie en sterelisatie.
Maar da HK nr voor dierenwinkels en broodfokkers,neen daar geloof ik niet in.

Smitten Kitten
Smitten Kitten
 • 11.119 berichten
OFFLINE

#32 Geplaatst 19 februari 2011 - 16:44

wea zei:


en ik vind dat ook erg voor diegene die het wel goed willen doen, het kan niet simpel zijn om als goede fokker met alle kosten en inspanning die dat met zich eebrengt, een broodfokkers te zien die geld incasseert ten nadele van de katten en de kittenkopers en dan ook te zien dat daar geen strobreed in de weg wordt gelegd: niet door de verenigingen, niet door de controlediensten.

Dat is inderdaad heel frustrerend... En zoals ik al zei wordt dat HKnummer door veel fokkers gebruikt als een soort van "keurmerk", terwijl laat ons eerlijk zijn, het stelt niets voor... Misschien zou het iets kunnen betekenen, maar een nummer zonder controle, zonder sancties bij overtredingen etc is waardeloos in mijn ogen.

Choeke
Choeke
 • 7.121 berichten
 • 4 katten
OFFLINE

#33 Geplaatst 19 februari 2011 - 16:51

Zou er zo geen databank kunnen komen waar de verenigingen (stamboek) en de Da's bij aangesloten zijn die waar al die dingen kunnen gemeld en opgeslagen worden en die van daaruit wel naar een controleur doorgestuurd worden??????

Lijkt wel veel efficiënter,of niet????????

feroesti
feroesti
 • 7.453 berichten
  • Locatie: Izegem
OFFLINE

#34 Geplaatst 19 februari 2011 - 17:15

[quote name='Choeke']Zou er zo geen databank kunnen komen waar de verenigingen (stamboek) en de Da's bij aangesloten zijn die waar al die dingen kunnen gemeld en opgeslagen worden en die van daaruit wel naar een controleur doorgestuurd worden??????


Jawel, maar daarin beroepen de dierenartsen zich op hun beroepsgeheim.
Daar willen ze dus blijkbaar niet aan meewerken...


Er is ook nergens een duidelijk plan hoe het wel zou moeten zijn.
Dus zolang zoiets niet op poten staat heb ik de indruk dat dierenartsen, fokkers en verenigingen mogen en kunnen doen wat ze maar willen...

Bewerkt door feroesti, 19 februari 2011 - 17:16.


feroesti
feroesti
 • 7.453 berichten
  • Locatie: Izegem
OFFLINE

#35 Geplaatst 19 februari 2011 - 17:19

Wat het hknummer betrefd vond ik het wel een goede stap in de juiste richting. En ook het plan van vroegcastratie en dergelijk zou zeker kunnen helpen.
Maar zolang er geen controles zijn, zullen weinig mensen zich laten registereren. Nochthans vind ik die registratie wel zeer zinvol, maar eigenlijk zou dat iets moeten zijn wat de stamboomverenigingen in de hand houden en niet het ministerie.
het ministerie is té onbemand om dat in de hand te houden en heeft té weinig kennis over wat goed fokken nu eenmaal inhoudt.

Bewerkt door feroesti, 19 februari 2011 - 17:20.


Choeke
Choeke
 • 7.121 berichten
 • 4 katten
OFFLINE

#36 Geplaatst 19 februari 2011 - 17:20

Beroepsgeheim????????
Als er niets getest word??? dan zo het eerder een plicht moeten zijn ja om dit te melden.

Choeke
Choeke
 • 7.121 berichten
 • 4 katten
OFFLINE

#37 Geplaatst 19 februari 2011 - 17:22

Op zaken zoals klachten meld je bij een vereniging en die zeggen dan:' wij kunnen u hier niet mee helpen,bel eens naar het Ministerie', en ginder is het:' bel eens naar de vereniging'......
Hallo en de teller loopt bij den Belgacom....

Bewerkt door Choeke, 19 februari 2011 - 17:23.


feroesti
feroesti
 • 7.453 berichten
  • Locatie: Izegem
OFFLINE

#38 Geplaatst 19 februari 2011 - 17:34

Choeke zei:

Beroepsgeheim????????
Als er niets getest word??? dan zo het eerder een plicht moeten zijn ja om dit te melden.

Ja, dat vinden wij hier allemaal wel.
Maar dierenartsen liggen daar blijkbaar niet wakker van.
Zelf heb ik toch ook mijn weg naar de hcm en pkd testen zelf moeten zoeken, vooral ondersteund door het forum ;) . Dierenartsen willen vooral levens redden bij alle dieren die ze over de vloer krijgen en die testen staan daar voor hen los van. Zij zijn ook vaak niet gespecialiseerd in raskatten en hebben dan ook minder de kennis over erfelijke problemen binnen de rassen en genetica (vooral van kleuren dan) , daar hebben ze helemaal geen zicht op. (op een enkeling na)
Het is ook niet hun taak om van alle mogelijke testen bij alle mogelijke rassen (van alle huisdieren nota bene) op de hoogte te zijn. Daar is de fokker verantwoordelijk voor en de vereniging (vind ik) om hen daarop te wijzen.
Veel testen gebeuren trouwens ook niet bij hen, maar bij specialisten...

Hierin schieten verenigingen in België gewoon te kort, er is geen enkele hulp voor startende fokkers en geen enkele controle. Ieder moet het voor zichzelf maar gaan uitzoeken.

Als je op een forum als dit terecht komt als cattery wordt je meteen vaak afgeschoten omdat je bepaalde zaken fout doet. Maar laat ons eerlijkheidshalve erbij vermelden dat er gewoon veel onwetendheid is en er weinig ondersteuning in België beschikbaar is.
Niet iedereen vind een weg naar een forum als dit en de meesten luisteren naar hun dierenarts...(die vaak zelf te weinig kennis heeft over wat er moet gebeuren om correct te fokken) Ze schrikken dan ook van bepaalde reacties en vinden het zeer aanvallend. Mensen hebben ook vaak een zeer groot vertrouwen in hun dierenarts, want die is toch geschoold.

Helaas blijven vele met kritiek beladen fokkers, op een forum dan maar weg, toch zijn er die volhouden en bereidt zijn eruit te leren. Gelukkig maar !!!

Serenity
Serenity
 • 4.269 berichten
  • Locatie: Bekkevoort
 • 7 katten
OFFLINE

#39 Geplaatst 19 februari 2011 - 17:56

Ik ben het eens met smitten kitten en chouke...

Ook ik heb GEEN HK nummer en ik ben een occasionele fokker van 1 nest per poes per jaar, maw max 2 nesten per jaar. Het nut van een HK nummer zie ik hier nu niet in, daar het enkel maar meer papieren en zever meebrengt. Bovendien heb ik geen behoefte aan "zelfstandige zijn" of zelfstandige in bijberoep. Want zo wordt het gezien dacht ik. Ik wacht ook gewoon af hoe het allemaal verloopt, zorgen voor later dus. Als het tegen dan echt nodig is dan kijk ik dan wel wat ik wil gaan doen. Bovendien zijn mijn katten nog jong.

Een HK nummer staat hellaas niet voor kwaliteit, dus dat hk nummer vind ik totaal ook geen oplossing. De regels opgenomen vind ik ook niet allemaal super, ik had liever gehad dat ze het vanuit een ander punt benaderd hadden. Momenteel mag je als fokker met hk nummer uw katten zelfs in kooien houden als ze maar groot genoeg zijn dacht ik. Wat is dat nu.

Bij mij vertrekken mijn kittens met garantie en een contract, ook al heb ik hier helemaal geen verplichtingen toe. Ik garandeer de mensen hetzelfde. Ik heb niks te verbergen voor mijn kittenkopers en ik wil ze altijd bijstaan ook na de aankoop van een kitten.

Vroegcastratie daar ben ik momenteel toch niet scheutig op, ik vind het wel ferm overdreven eigenlijk. Ik zie mij mezelf mijn dochtertje van 3 ook niet laten opereren omdat ze later geen kindjes mag hebben. Gewoon, kittens zijn zo fragiel, ik sta er huiverig tegenover. Hellaas is het wel een probleem met mensen die een fokverbod negeren, dus we zullen wel zien wat de toekomst brengt. En misschien is er ooit in belgië ook meer kunde betreffende vroegcastratie of zijn er andere oplossingen te vinden voor het voorkomen van misbruik fokverbod.

Er moet wel degelijk iets gebeuren tegen flut fokkers, en een poes dat bevalt voor 1jarige leeftijd vind ik er ook over. Hoop dat huidige wetten en regels wat bijgeschaafd zullen worden en er wat nieuwe en betere gedachten uit de bus zullen komen.
Voorlopig ben ik gelukkig met mijn werkwijze. :)

Bewerkt door Serenity, 19 februari 2011 - 17:57.

Geplaatste afbeelding

Choeke
Choeke
 • 7.121 berichten
 • 4 katten
OFFLINE

#40 Geplaatst 19 februari 2011 - 18:35

Iedereen moet leren,voor ik mijn fokpoes had was ik een jaar lid bij de BCF.
Ik heb twee maal een voorschot verloren op een kitten, een duur een minder,omdat ik nadien vernam dat het kitten niet goed genoeg was als fokpoes.
Uiteindelijk heb ik er nu een.
Ik heb al veel gelezen,veel uren wakker gelegen en veel gevraagd en gebeld.
Je moet willen leren,en als je je droom wil zien lukken dan doen je hem goed of blijf je er vanaf.
Da's mij idee.
Ik heb hier de bomma van 18 en twee castraaten en der komt geen fokpoes bij zolang de bomma leeft.
Ik heb geen zin in stress en harmonie verstoren in mijn Cattery.
Maar voor ik aan mijn nest begin,weet ik wel wat er op mij afkomt.

Bewerkt door Choeke, 19 februari 2011 - 18:37.


wea
wea
 • 6.113 berichten
  • Locatie: Klein Brabant
 • 5 katten
OFFLINE

#41 Geplaatst 19 februari 2011 - 23:26

ik heb uit goede bron vernomen dat sommige DA zich ook beroepen op beroepsgeheim bij mishandeling van dieren. Dus als ze al geen regelrechte mishandeling willen aangeven omdat dit volgens hun niet mag van hun beroepsgeheim, dan zullen ze zeker niet wakker liggen van een paar niet gedane testen....

Guest_Veerle_*
Guest_Veerle_*
OFFLINE

#42 Geplaatst 20 februari 2011 - 10:07

"Momenteel mag je als fokker met hk nummer uw katten zelfs in kooien houden als ze maar groot genoeg zijn dacht ik. Wat is dat nu.

??? ik ben een fokker met een HK-nummer en wees gerust nergens staat er vermeld dat je een kat in kooien mag houden. Wellicht het woordje "NIET" niet gelezen.

Bij mij vertrekken mijn kittens met garantie en een contract, ook al heb ik hier helemaal geen verplichtingen toe. Ik garandeer de mensen hetzelfde. Ik heb niks te verbergen voor mijn kittenkopers en ik wil ze altijd bijstaan ook na de aankoop van een kitten.

Nog een misverstand - zelf "gewone" hobbyfokkers (dus ook die zonder HK-nummer)  en die maar 1 of 2 nestjes hebben moeten garantie geven maar de meeste weten dat niet of doen alsof ze het niet weten.

Jullie verkopen "iets" aan een andere partij,hé. Wanneer je het kitten gratis weggeeft, dan heb je geen garantie te geven.

D'r zijn al veel dingen geopperd maar niet echt realiseerbaar,hé.

De meeste katten verenigingen werken op vrijwillige basis en hebben niet de middelen of tijd of de mensen om bij ieder fokkerlid te komen kontroleren of alles wel OK is (waar en van wie zouden ze eigenlijk de bevoegheid krijgen om "huiszoekingen" te doen?).

Ik heb ondertussen al een aantal poezen gekocht in Duitsland en in Nederland en ik kan zeggen dat het daar (ook geen testen en laat staan garantie wanneer er iets misgaat met het aangekochte kitten) toch ook niet zo in orde is als dat men hier  laat uitschijnen.

gr.

veerle

feroesti
feroesti
 • 7.453 berichten
  • Locatie: Izegem
OFFLINE

#43 Geplaatst 20 februari 2011 - 11:55

Veerle zei:

"Momenteel mag je als fokker met hk nummer uw katten zelfs in kooien houden als ze maar groot genoeg zijn dacht ik. Wat is dat nu.

??? ik ben een fokker met een HK-nummer en wees gerust nergens staat er vermeld dat je een kat in kooien mag houden. Wellicht het woordje "NIET" niet gelezen.

Bij mij vertrekken mijn kittens met garantie en een contract, ook al heb ik hier helemaal geen verplichtingen toe. Ik garandeer de mensen hetzelfde. Ik heb niks te verbergen voor mijn kittenkopers en ik wil ze altijd bijstaan ook na de aankoop van een kitten.

Nog een misverstand - zelf "gewone" hobbyfokkers (dus ook die zonder HK-nummer) en die maar 1 of 2 nestjes hebben moeten garantie geven maar de meeste weten dat niet of doen alsof ze het niet weten.

Jullie verkopen "iets" aan een andere partij,hé. Wanneer je het kitten gratis weggeeft, dan heb je geen garantie te geven.

D'r zijn al veel dingen geopperd maar niet echt realiseerbaar,hé.

De meeste katten verenigingen werken op vrijwillige basis en hebben niet de middelen of tijd of de mensen om bij ieder fokkerlid te komen kontroleren of alles wel OK is (waar en van wie zouden ze eigenlijk de bevoegheid krijgen om "huiszoekingen" te doen?).

Ik heb ondertussen al een aantal poezen gekocht in Duitsland en in Nederland en ik kan zeggen dat het daar (ook geen testen en laat staan garantie wanneer er iets misgaat met het aangekochte kitten) toch ook niet zo in orde is als dat men hier laat uitschijnen.

gr.

veerle


Inderdaad, ook wij hebben een hknummer en nergens staan kooien vermeld.
De oppervlakte wordt bekeken en er mogen dus per oppervlakte een beperkt aantal katten zijn. En er moet een quarantaineruimte zijn indien nodig.
Ergens vind ik de wetgeving en de hknummers wel een controlemiddel en sta er achter.
Alleen moet dat uitgebreider worden en moet er meer controle zijn...

Stellen dat mensen met een hknummer dit als reclame en verkoopstechniek gebruiken ?
Neen hoor, het enige voordeel dat eraan zit voor ons is dat we mogen adverteren.
En de kittenkoper weet dat er een controle gebeurde bij de aanvraag van het hknummer, dus dat de ruimte en hygiëne op dat ogenblik wel goed zat.
Of dat ook nog zo is op het moment van de aankoop is iets wat een kittenkoper dient te bekijken. Maar beter 1 keer een controle, dan geen controle vind ik dan...
Want er is inderdaad veel té weinig controle. Een als je het hknummer hebt ben je voor 10 jaar goed, indien geen klachten zijn, volgen er ook geen controles. En dat zou eigenlijk wel mogen gebeuren.
Maar dat vraagt enorme mankracht en dat is er gewoon té weinig...

Wat dierenwinkels betrefd is dat in principe verboden om nog kitten en pups te verkopen. Hoe het daar mee zit qua controle daar heb ik geen zicht op. Het is jaren geleden dat ik nog in zo'n soort zaak op bezoek ging.
De dierenzaak hier in de buurt die een slechte naam had op het vlak van kittens en pups, is toch inmiddels gestopt door deze nieuwe maatregel. En dat kan ik enkel toejuichen !!
De verscherping van de wet met de invoer van het buitenland van dieren vind ik ook enkel maar een pluspunt !!!

Laat ons eerlijk zijn en bekijken waar het echt grondig fout loopt, in de illegale fokkerijen, die nog steeds af en toe ontdekt worden. Maar met die nieuwe wet, kan er nu eindelijk ook beboet worden en kunnen zo'n zaken ontdekt worden.
En bij fokkers die het niet nauw nemen met de fok en geen testen doen, té jong en té veel fokken,... maar daar zijn de dieren vaak wel verzorgd en is het dus moeilijker om hen te kunnen stoppen.
Met een verscherping van de wet hierop en duidelijke regels bij het fokken zou dit ook wel aangepakt kunnen worden. Maar inderdaad HOE en WIE dat controleert is een raadsel.

Vandaar dat we het als fokkers zeker niet mogen laten om tips naar het ministerie hierover te sturen. Haalt het niets uit, we probeerden het toch, niet ?

Bewerkt door feroesti, 20 februari 2011 - 11:55.


Choeke
Choeke
 • 7.121 berichten
 • 4 katten
OFFLINE

#44 Geplaatst 20 februari 2011 - 12:24

wea zei:

ik heb uit goede bron vernomen dat sommige DA zich ook beroepen op beroepsgeheim bij mishandeling van dieren. Dus als ze al geen regelrechte mishandeling willen aangeven omdat dit volgens hun niet mag van hun beroepsgeheim, dan zullen ze zeker niet wakker liggen van een paar niet gedane testen....Dat is dan nog vreselijker

Guest_Eragon_*
Guest_Eragon_*
OFFLINE

#45 Geplaatst 20 februari 2011 - 12:27

Veerle zei:

"Momenteel mag je als fokker met hk nummer uw katten zelfs in kooien houden als ze maar groot genoeg zijn dacht ik. Wat is dat nu.

??? ik ben een fokker met een HK-nummer en wees gerust nergens staat er vermeld dat je een kat in kooien mag houden. Wellicht het woordje "NIET" niet gelezen.

Bij mij vertrekken mijn kittens met garantie en een contract, ook al heb ik hier helemaal geen verplichtingen toe. Ik garandeer de mensen hetzelfde. Ik heb niks te verbergen voor mijn kittenkopers en ik wil ze altijd bijstaan ook na de aankoop van een kitten.

Nog een misverstand - zelf "gewone" hobbyfokkers (dus ook die zonder HK-nummer) en die maar 1 of 2 nestjes hebben moeten garantie geven maar de meeste weten dat niet of doen alsof ze het niet weten.

Jullie verkopen "iets" aan een andere partij,hé. Wanneer je het kitten gratis weggeeft, dan heb je geen garantie te geven.

D'r zijn al veel dingen geopperd maar niet echt realiseerbaar,hé.

De meeste katten verenigingen werken op vrijwillige basis en hebben niet de middelen of tijd of de mensen om bij ieder fokkerlid te komen kontroleren of alles wel OK is (waar en van wie zouden ze eigenlijk de bevoegheid krijgen om "huiszoekingen" te doen?).

Ik heb ondertussen al een aantal poezen gekocht in Duitsland en in Nederland en ik kan zeggen dat het daar (ook geen testen en laat staan garantie wanneer er iets misgaat met het aangekochte kitten) toch ook niet zo in orde is als dat men hier laat uitschijnen.

gr.

veerle

Ik meen mij te herrineren dat volgens het KB van 2007 je je kat wel in kooien mag houden (1m2 per kat met een hoogte van 1m80 - belachelijk klein vooral als je weet dat het dier water moet hebben, eten en krabmogelijkheden :catscratchhead )hoor en de garantie is volgens het KB beperkt tot een aantal ziektes (panleucopenie - 10d, FIP - 21d, en leucose - 15d) en dat zijn de erfelijke ziektes waar elke goede fokker op test. Wel kan een consument de wet op de productaansprakelijkheid respecteren maar de link tussen de fout van de fokker en de schade van eigenaar is veelal moeilijk te bewijzen (dan moet je echt kunnen bewijzen dat je een dier hebt gekocht dat ziek was of de fokker schandelijk zijn verplichtingen heeft verzaakt maar welke verplichtingen is onduidelijk).