Spring naar inhoud


- - - - -

Een konijn?


 • Log in om te reageren
6 reacties op dit onderwerp
Mieke'tje
Mieke'tje
 • 7.498 berichten
  • Locatie: West - Vlaanderen
 • 2 katten
OFFLINE

#1 Geplaatst 04 juni 2009 - 14:58

Hallo iedereen,

Mijn vriend en ik zijn erover aan het nadenken om ons een dwergkonijn of cavia aan te schaffen.
Nu ik heb vroeger wel konijntjes gehad, maar die zaten altijd buiten in een kotje met een grote plaats om rond te huppelen.
Ten eerste mag ik eigenlijk geen huisdieren hebben op mijn appartement, maar uiteindelijk heb ik twee katten.
Dus ja een konijn zal ook wel niet opvallen zeker :d

Ik vroeg mij af wat de verzorging van zo'n beestje allemaal inhoudt. Hij zou bij mij enkel in zijn kooi kunnen en af en toe eens rondhuppelen als de katten dat toelaten en als het mooi weer is op de terras wat lopen.
Kan er mij iemand wat meer vertellen over het konijn op zich, zijn verzorging, zijn voeding,...
Eigenlijk is het geen knuffeldier, maar op vele foto's zie ik toch dat ze veel liefde kunnen geven.
Ik vraag mij ook af of zo'n konijntje niet stinkt met het kooitje in huis?

Eigenlijk wil ik er eerst goed over nadenken vooraleer ik de stap zet.
Positieve EN negatieve punten goed afwegen vooraleer ik definitief beslis.
Als ik de stap zet, kan ik mij wel inbeelden dat het niet de slimste zet is om zo'n diertje te kopen in een zoomart ofzo? Waar hebben jullie je konijn gehaald?

Willen een aantal mensen hun ervaring met hun nijntje meedelen aan mij a.u.b.? :catnoknow
Geplaatste afbeelding

Karolientje
Karolientje
 • 18.393 berichten
  • Locatie: Dormaal - Zoutleeuw
 • 5 katten
OFFLINE

#2 Geplaatst 04 juni 2009 - 15:09

Enkele dingen die je best in overweging neemt:

1) Een konijn laat je best toch niet de hele dag in een kooi zitten. Ze moeten toch een 2-tal uur per dag hun pootjes kunnen strekken. Hetzij los in huis, hetzij in een afgeschermde ruimte (een ren - die kun je voor konijnen met het juiste materiaal trouwens ook binnenshuis maken hoor. ;) )

2) Let erop dat je een hok koopt dat groot genoeg is. Wij hebben kooien waar ze rechtop in kunnen staan op hun achterpoten en waar ze helemaal uitgestrekt in kunnen liggen. Maar als we thuis zijn dan laten we ze wel uit de kooi.

3) Geloof de mensen in de dierenwinkel niet als ze zeggen dat je knaag- of likstenen moet kopen voor je konijn. Die zijn zelfs schadelijk voor ze! Zorg dat ze heel de dag door hooi hebben om te eten en geef ze dagelijks een portie groenten aangevuld met een beetje korrelvoeding, en dan slijten hun tanden ook af en halen ze alle nodige voedingsstoffen wel uit hun eten.

4) Koop best geen konijn in een winkel, maar ga (net zoals bij katten!) liever op zoek naar een goede fokker of een konijnenopvang.

5) Zorg voor speelgoed voor je konijn. Onder andere bij Zooplus hebben ze een heel assortiment speeltjes in hout waarvan het geen kwaad kan dat ze er hun tanden in zetten. ;)

6) Als je konijn in huis zal rondlopen, zorg er dan voor dat er niet meteen kabels in het bereik liggen, want ongetwijfeld zal die er zijn/haar tanden inzetten. Het zou dan het eerste konijn niet zijn dat om het leven komt door een stroomkabel door te bijten.

7) De geur van konijnen in huis valt heel goed mee vind ik zelf. Als je in de gaten houdt dat de kooien niet te vuil worden (regelmatig schoonmaken), dan stinkt het niet hoor. Je ruikt natuurlijk wel het hooi en het stro, maar ik vind dat net lekker ruiken. :) Bij ons zitten er 3 konijnen in huis, en ik vind dat de kattenbakken soms toch erger ruiken hoor. :)


Geplaatste afbeelding

Mieke'tje
Mieke'tje
 • 7.498 berichten
  • Locatie: West - Vlaanderen
 • 2 katten
OFFLINE

#3 Geplaatst 04 juni 2009 - 15:17

Dankjewel :)

Het konijntje zou uiteraard niet de hele dag in de kooi moeten zitten.
Ik zou ook een redelijk grote kooi aanschaffen, zodat hij zeker voldoende beweging heeft.
Ik heb namelijk een redelijk groot bergkot en ik zou zijn kooitje daar zetten. De deur naar de living, keuken, gang staat altijd open, waardoor hij eigenlijk over het hele huis zou kunnen huppelen.
Ik heb inderdaad wat schrik dat het klein mormeltje mijn meubels zal opeten zoals snoepjes :)
De kabels zitten sowieso al goed verstopt, omdat ons katkonijn Sillas ook houdt van kabeltjes bijten.

Is er een verschil tussen een vrouwtje en een mannetje qua karakter enz.? Waarschijnlijk is een mannetje iets meer dominant? Komen jouw konijntjes bij jou knuffelen of krijg je daar niet zoveel aandacht van :oops:
Zal een konijn zich alleen goed voelen, want twee konijntje vind ik toch iets teveel...?

Sorry voor al deze vragen, maar ik ben van het principe 'bezint eer ge begint'.
Geplaatste afbeelding

Karolientje
Karolientje
 • 18.393 berichten
  • Locatie: Dormaal - Zoutleeuw
 • 5 katten
OFFLINE

#4 Geplaatst 04 juni 2009 - 15:31

Als je 1 konijn hebt en dat beestje krijgt voldoende aandacht en knuffels, dan zal het zich niet eenzaam voelen hoor. Ik vind niet dat er zoveel verschil is tussen vrouwtjes en mannetjes, alleen is het steriliseren van een vrouwtjeskonijn (wat wel aan te raden is) nogal complex(niet elke dierenarts wil die ingreep uitvoeren), en het castreren van een mannetje is veel eenvoudiger. Ik raad je wel aan je konijn te laten steriliseren/castreren, dit scheelt een heel stuk in dominantie en voorkomt sproeigedrag door de hormonen (is hetzelfde als bij katten dus ;) )

Bij ons zetten ze niet echt hun tanden in de meubels, maar net als bij katten moet je er natuurlijk wel rekening mee houden dat er wel eens iets kan sneuvelen. :) Het hangt er ook wel vanaf hoe je je konijn opvoedt. Als je consequent bent, dan kun je heel wat bereiken met je konijn hoor op het gebied van gehoorzaamheid! Het zijn zeker geen domme dieren.

Ik krijg zeker weten veel terug van mijn nijnen. Toen onze Hermelijn (hangoorkonijn) bij ons kwam wonen, moesten we tuinhandschoenen aandoen om haar op te pakken enzo, omdat ze nooit goed gesocialiseerd was geweest. Maar met veel geduld en liefde, is ze de grootste knuffelkont geworden die je je kunt indenken. Ze vraagt echt zelf om knuffels, en als ik haar nu oppak, kan ik álles met haar doen. Haar op haar rug draaien (normaal hebben nijnen dat niet zo graag), haar nageltjes knippen (ze geeft gewoon pootje voor pootje zonder protest) - echt zalig! Flavie is altijd wel zo geweest. Die kan ik bv 's avonds op een kussen of handdoek urenlang op mijn bureau bij mij zetten, die blijft gewoon bij mij zitten dan. Alleen onze Sazie is niet zo knuffelig. Da's echt een heel actief konijn en die loopt liefst gewoon rond om alles af te snuffelen en de katten te pesten. :d
Ze hebben ook echt allemaal hun eigen karaktertje, en da's zo leuk!

Vind het trouwens net goed dat je zoveel vragen stelt! Dan weet je tenminste waaraan je begint als je een konijn in huis haalt. :)

Geplaatste afbeelding

Guest_Marii._*
Guest_Marii._*
OFFLINE

#5 Geplaatst 09 juni 2009 - 22:18

Ik heb drie konijnen gehad. Het waren hangoor dwergkonijnen en ze waren mega lief. Ze hadden een hok met een ren buiten in de tuin. Als het mooi weer was, mochten ze dan buiten spelen in de tuin (weliswaar afgezet met een draad want anders gaan die ervandoor).
Na een paar maand is door een fout van een dierenarts ons konijntje gestorven. (Dus let op met dierenartsen! Het is ons twee keer voorgevallen dat twee, verschillende, dierenartsen foute behandelingen of medicatie voorschrijven met de dood tot gevolg! Als het mogelijk is, toch eerst het internet raadplegen of een andere bron.) Konijnen zijn heel fragiel en als je geen goede dierenarts hebt die veel van konijnen afweet, kan dit nooit goed aflopen.

Elke morgend gaven wij onze konijntjes een handvol droge gewone bruine korrels en eentje waar verschillende smaken inzitten. (1 hand elk) (hangt wel af welk ras uw konijn is enz, dus da moet je zelf uitzoeken wat het beste is voor het konijntje)
'S avonds maakte wij dan een kommetje klaar met daarin: twee kleine worteltjes (of één grote), een beetje witloof, loof een takje broccoli en da wast ongeveer.

Een konijn heeft op zich niet veel nodig, met elke dag vers water, voedsel en ruimte om rond te lopen is die al snel tevreden. Let wel op dat uw katten het konijntje geen hartaanval bezorgen, dit is makkelijk gebeurd. Als je uw konijn in de tuin laat rondlopen is het ook (zoals bij katten) na te kijken op teken. (Spuit er aub geen frontline op, dit is bedoeld voor andere dieren zoals honden maar konijnen sterven hieraan. Eigen ervaring...)

Konijnen in een kooi die binnen staan heb ik nooit gehad, maar ik denk wel dat het konijntje minder lang zal leven... het heeft ook zen beweging nodig en dergelijke e. Maar als ge die af en toe loslaat voor te spelen is da allemaal geen probleem.
Konijnen moet ook hun nageltjes kunnen afslijten, bij ons graafde de nijntjes allemaal tunneltjes in de renne en zo werde de nageltjes dus nooit te lang. Wanneer je dit niet kan laten doen bij het beestje, moet je wel regelmatig de nageltjes laten bijknippen.
Ook is het belangrijk te weten (mss wa medischer) maar als uw konijnen maden krijgen, ga er dan zo snel mogelijk mee naar de dierenarts. Als het konijn langer dan een halve dag die maden heeft, kan het eraan sterven. (nogmaals, konijnen zijn dus zéér fragiel) Let er dus ook op dat het konijntje geen stront aan zen poep heeft hangen (bij ons hadden ze dit zeer veel voor, en dan lieten we het poepje bijscheren door de dierenarts zodat de stront werd verwijdert. Dit trekt namelijk vliegen aan en die leggen eitjes met als gevolg maden...)
Ook mag een konijn niet nat worden, het adement namelijk langs de huis en wanneer deze nat is en het wordt niet afgedroogd dan kunnen ze verstikken.


Een konijn koop je ook best niet in een dierenwinkel (weet wel niet wat een zoomart is?) maar het beste is wel om naar een fokker te gaan & het is ook belangrijk te kijken naar hoe die beestjes zijn ondergebracht, weinig plaats of veel plaats etc. Konijnen hebben ook inentingen nodig, normaal één keer per jaar (zoals elk dier e ;) )
En ik denk dak hierbij alles heb gezegd.


Mijn oudste konijntje was zeven jaar oud geworden en is op 1 juni gestorven door een fout van de dierenarts bij een behandeling voor maden.. nuja. :(

Een konijn is schattig en mooi en leuk voor te zien rondhuppelen, wel is het helemaal niet zo sociaal als een kat of hond. Ik had het geluk dat mijn konijntjes toch wel in onze buurt bleven als we buiten zaten, ze waren wel graag in ons gezelschap en eentje liep ons zelfs achterna! :d Maar een nijntje wordt niet zo oud. Dus wanneer je u snel hecht aan zo'n beestje, moet je er wel rekening mee houden dat het met veel geluk zeven jaar bij u kan zijn. (Bij de veel mensen sterven konijnen rond de drie jaar, ma kweetnie waarom... )

En da ist zowa over wa ik weet van die beestjes!

Dinnie
Dinnie
 • 215 berichten
  • Locatie: Denderleeuw
 • 5 katten
OFFLINE

#6 Geplaatst 12 juni 2009 - 10:04

hoi,

Ik heb hier een konijntje, Joske genaamd, vondeling, ene hij is heel proper, gaat gewoon op de kattenbak die in zijn ren staat.

Hij zit buiten in een afgeschermde ren (lees groot papegaaienkooi op de zij gelegd) zijn huisje staat erin en ook z'n kattenbak

grtjes
DInnie
Prins Tody :fishbowl , Rino Rossi :eat2 ,¨Principessa Jélina :catscratch , Fiddel, Boullie en Dinnie

Guest_bramiewamie8_*
Guest_bramiewamie8_*
OFFLINE

#7 Geplaatst 13 augustus 2009 - 15:50

Ik heb ook nog konijntjes gehad!
als je het hokje genoeg kuist stinkt het niet en als je geluk hebt gaat hij ook naar de kattenbak!
Een konijn houdt ook wel van aandacht om te aaien of zo...
En wat Karolien zegt klopt wel de 7puntjes!!!(ik zou het niet beter kunnen zeggen allemaal!)