Spring naar inhoud


- - - - -

graag jullie mening aub


 • Log in om te reageren
13 reacties op dit onderwerp
lathyrus
lathyrus
  • Locatie: oost-vlaanderen
 • 1 katten
OFFLINE

#1 Geplaatst 07 september 2011 - 22:42

We hebben maandag 3 van onze poezels laten testen (voor wie het komt  lezen hier maar dat nog niet gelezen heeft vertel ik het nog eens snel)  en onzen diddl die al positief was is sedert maart achteruitgegaan en  heeft nu een licht vergrote voorkamer, onze yoshi die vorige september  negatief was op t randje is nu verdacht en onze thor is t op t randje  nog negatief maar t is afwachten hoe dat verder evolueert in de  toekomst.
Onze Ramses die maandag niet getest is is wel in maart getest en die was dus ook positief op zijn 1 jaar.
Naar  aanleiding van t geen we te horen gekregen hebben ben ik verder  beginnen nadenken en heb ik uitleg gevraagd aan onze dierenarts die hier  dinsdag was om thor te vaccineren en heb ik vandaag ook nog eens gebeld  naar putcuyps.
En nu zit ik met een andere vraag.
Waar ik graag jullie mening over zou willen horen trouwens.

Ik had aan onze dierenarts gevraagd hoe dat verloopt als je beestje een klonter krijgt.
Kan je je dier daar nog doortrekken en is het verantwoord dat je dat probeert.
Onze dierenarts zei dat de meeste katten het niet overleven in de zin van dat je ze moet laten inslapen.
Ze  zijn dan verlamd aan de achterpoten, kunnen ook niet meer plassen of  kakje doen, en in de meeste gevallen kan dat niet opgelost worden met  bloedverdunners zei hij en moet je je dier laten inslapen.
Vandaag heb ik gebeld naar putcuyps om te vragen of dat waar is dat het merendeel van katten moet geëuthanaseerd worden.
Zij zei eerst van nee om dan vervolgens te zeggen dat 1/3de van de poezels erdoor komt met de gepaste behandeling.
(dus heeft mijn dierenarts toch wel gelijk en haalt de meerderheid het niet)
Ze  legde me uit wat die behandeling was (zo snel mogelijk je poezel  binnenbrengen, dan krijgen ze pijnstillers en bloedverdunners en nog een  ander medicijn dat ook bij mensen wordt gegeven oa. De poezels die er  door geraken en herstellen vertonen op de 3de dag allerlaatst tekens van  herstel. Als je dat op de 3de dag toch niet ziet dan is t beter dat je  ze laat inslapen zei ze want dan gaat het waarschijnlijk toch niks meer  helpen dat je nog verderdoet met de behandeling)
Toen ik haar vroeg  of het dan eigenlijk wel verantwoord is om te proberen je poezel te  laten behandelen en om het beestje daar dan 3 dagen te laten liggen  afzien (ze zei dat de poezel heel veel pijn heeft, daarna zei ze dat je  die pijn kan vergelijken met je 2 benen die slapen) als maar 1/3de het  haalt en 2/3de het niet haalt zei putcuyps dat het wel degelijk  verantwoord is.
Dat er natuurlijk mensen zijn wiens poezel een  klonter krijgt en die mensen beslissen onmiddellijk om hun beestje te  laten inslapen omdat ze het hele gedoe niet willen.
Zulke mensen zijn  er natuurlijk altijd zei ze (het kwam op mij over alsof ze dat afkeurde  maar dat was mijn interpretatie van de manier waarop ze het zei, ze zei  niet letterlijk dat ze dat afkeurde, ik kan daarin verkeerd zijn)
Maar  het is wel degelijk verantwoord om er toch voor te kiezen om je poezel  te laten opnemen en te laten behandelen en om toch te proberen om hem of  haar er terug door te krijgen.

Halve trouwboek en ik zijn nu aan t twijfelen over wat te doen als het zou voorvallen.
En we zijn er nog niet helemaal aan uit wat het beste is voor onze poezels.
Enerzijds willen we absoluut niet dat onze dieren nutteloos liggen af te zien.
We  vinden allebei dat 1/3de, dus eigenlijk 33% , toch maar een klein getal  is, t is niet echt een grote kans dat de poezels hebben om te  herstellen.
En we zouden het allebei vreselijk vinden dat onze  poezels daar 3 dagen met veel pijn en ongemak liggen, dat ze dan in een  vreemde omgeving bij vreemde mensen zijn al die tijd en ze heel bang  zijn ook om hen dan uiteindelijk toch te moeten laten inslapen als de  behandeling niet werkt.
Is dat echt wel verantwoord ten opzichte van  de poezels om hen te behandelen terwijl er toch een grote kans is (meer  dan de helft) dat ze het uiteindelijk niet halen?

Anderzijds zat  ik dan te denken dat 33% toch maar 17% scheelt van de  helft...(uiteindelijk wil je je dier toch graag bij je houden en probeer  je je dan toch ergens aan op te trekken)
Dat 33% kans op herstel toch misschien niet zo weinig is als we denken.
En  is het het toch niet waard dat je toch probeert om je beestje te redden  (als ze dan daarna nog kwaliteit van leven kunnen hebben)...
Geven we niet te snel op als we onze poezels toch onmiddellijk zouden laten inslapen als ze een klonter krijgen?
Doen we hen tekort als we ervoor kiezen om hen toch direct te laten inslapen?

We weten echt niet wat te doen.
We zitten wel nog met andere vragen die ik nog moet stellen aan putcuyps namelijk
1. Als je je poezel erdoor krijgt hebben ze daarna dan nog kwaliteit van leven?
en
2.  Hoe groot is de kans dat ze opnieuw een klonter krijgen? Kan dat vrij  direct na de eerste keer opnieuw gebeuren? Of toch niet?

als de  poezels niet echt meer kwaliteit van leven zouden kunnen hebben na zo  een klonter gehad te hebben dan zouden we hen toch laten inslapen  onmiddellijk .
Als er een grote kans is dat ze vrij snel opnieuw een  klonter zouden krijgen dan denk ik dat we ook gaan kiezen om hen  onmiddellijk te laten inslapen.
Het moet voor de poezels zelf de  moeite waard zijn vinden we dat we hen onderwerpen aan zo een  behandeling en de daarbijhorende pijn en miserie.
We zien hen allemaal heel heel graag en we willen hen alle 4 zo lang mogelijk bij ons kunnen houden.
Maar  ze moeten een leven kunnen hebben dat op iets trekt en dat voor hen de  moeite waard is natuurlijk en we willen niet dat ze nutteloos moeten  lijden.

Wat zouden jullie doen?
Laten inslapen onmiddellijk of toch behandelen en hopen op herstel?
Of wat hebben jullie al gedaan? (als iemand het al eens zelf heeft meegemaakt met een poezel)
Als  er mensen zijn die het al meegemaakt hebben, hoe is dat dan verlopen?  (bij poezels die geëuthanaseerd zijn, hoelang zijn ze behandeld  vooraleer ze geëuthanaseerd werden en denk je dat de pijn toch onder  controle werd gehouden door de pijnstillers? Bij poezels die het gehaald  hebben, hoelang duurde de behandeling? Hoelang waren ze weg van thuis?  Zijn ze volledig hersteld of hielden ze er toch nog iets aan over?)
En zouden jullie nu opnieuw dezelfde keuze maken dan toen?
Waarom wel of waarom niet?

Alvast heel erg bedankt aan de mensen die hier zouden komen antwoorden
Geplaatste afbeelding

Guest_Elfonia_*
Guest_Elfonia_*
OFFLINE

#2 Geplaatst 07 september 2011 - 22:55

wat heftig :( eerst en vooral veel sterkte :hug:

Ik weet het niet zeker, maar bedoel je dat ze hcm-positief zijn?

lathyrus
lathyrus
  • Locatie: oost-vlaanderen
 • 1 katten
OFFLINE

#3 Geplaatst 07 september 2011 - 22:58

onze Ramses en diddl zijn allebei positief getest op hun 1 jaar (diddl is nu 2 en ramses is 1,5 jaar oud)
Onze yoshi (het biologische zusje van diddl) is maandag verdacht/equivocal getest en zal hoogstwaarschijnlijk ook evolueren naar positief.
Onze thor is voorlopig nog negatief op t randje, die kan ofwel stabiel blijven ofwel ook evolueren naar verdacht en later positief.
Bij thor is t afwachten hoe zijn test volgend jaar uitdraait.
Geplaatste afbeelding

lathyrus
lathyrus
  • Locatie: oost-vlaanderen
 • 1 katten
OFFLINE

#4 Geplaatst 07 september 2011 - 23:01

ter verduidelijking voor wie het niet echt weet: als je dier hcm heeft en de voorkamer uiteindelijk vergroot dan heeft je dier kans op ontwikkeling van bloedklonter in de achterpoten.
Dan zijn hun achterpoten verlamd en kunnen ze niet meer plassen of kakjes doen.
Er kan dus behandeld worden (dan wordt die bloedklonter opgelost met bloedverdunners oa en zouden ze nadien terug hun achterpootjes kunnen gebruiken enzo) maar volgens de specialist haalt 1/3de  van de katten het en 2/3de niet.
En halve trouwboek en ik zijn ons nu aan t afvragen of het tov onze kindjes verantwoord is om hen als dat zou voorvallen toch te behandelen of dat het beter is voor hen dat we hen dan onmiddellijk laten inslapen.
Een dier met hcm kan ook een aanval krijgen (geen hartaanval maar t wordt een aanval genoemd omdat het plots optreedt) waarbij het hart uit zijn ritme geraakt en dan zou het onmiddellijk gedaan zijn...

Bewerkt door lathyrus, 07 september 2011 - 23:02.

Geplaatste afbeelding

catherine
catherine
 • 40.162 berichten
OFFLINE

#5 Geplaatst 07 september 2011 - 23:44

Ik denk dat je nu mss met gezond verstand zegt van ja we laten ze inslapen en niet verder afzien, want je weet niet hoe ze eruit gaat komen als ze dat al doen. Is het dan waard dat ze 3 dagen of meer ferm afzien?
Maar aan de andere kant als je het voorhebt dan denk je eerder ik wil ze bij me houden en redden, alé ik ben toch zo.
Dan ga je er alles aan doen om ze te redden.
Ik denk dat het een beslissing gaat worden voor jullie op het moment als het zich gaat voor doen en wat de diagnose dan ook is bij de da. En dan gaan jullie daar moeten beslissen wat te doen. Je kan op voorhand nog zeggen we doen het zus of zo en op het moment zelf ga je helemaal anders denken door verdriet. In elk geval het is een zware beslissing. :hug: :hug:

lathyrus
lathyrus
  • Locatie: oost-vlaanderen
 • 1 katten
OFFLINE

#6 Geplaatst 08 september 2011 - 00:07

catherine heel erg bedankt voor je input.
Het is de bedoeling dat we ons nu terwijl we er nog de tijd voor hebben heel goed informeren, zodat we weten wat er allemaal kan gebeuren als het voorvalt.
En dat we dan voordat het voorvalt onze beslissing maken.
Omdat het inderdaad is zoals je zegt, op t moment zelf zit je vol verdriet, wil je je diertje niet afgeven en zou je alles doen wat je kan om hen toch maar te redden.
Maar dat is niet altijd de beste beslissing hé, voor je dier zelf dan.
Daarom dat ik nu de beslissing al wil maken, terwijl ik nog met mijn gezond verstand kan nadenken.
En we op het moment dat het voorvalt niet heen en weer geslingerd worden tussen allerhande emoties en ons gezond verstand maar we een houvast hebben,namelijk de beslissing die we gemaakt hebben met ons gezond verstand en die het beste is voor ons kindje.

Ik hoop dat er ook mensen komen reageren die een hcm'er hebben gehad en die het al hebben meegemaakt.
Wij hebben het nog niet meegemaakt.
Ik heb wel al huisdieren moeten laten inslapen.
Zij hadden kanker.
Zolang ze kwaliteit van leven hadden liet ik ze behandelen en trok de dierenarts ze er terug door.
Maar van t moment dat ik zag dat ze geen plezier meer hadden in hun leven en ze geen kwaliteit van leven meer hadden liet ik ze inslapen.
Ook al wou ik ze nog lang niet afgeven.
Voor mij persoonlijk is het dier zelf het allerbelangrijkste.
Niet hoe ik me voel maar hoe hij of zij zich voelt.
Ik hoop van ganser harte dat mijn hcm'erkes zachtjes in hun slaap mogen gaan en ze het zelf niet beseffen.
Maar ik vrees dat het zo niet zal gaan.
Dus moeten we ons voorbereiden zodat we de goede beslissing voor hen kunnen nemen

Bewerkt door lathyrus, 08 september 2011 - 00:08.

Geplaatste afbeelding

Nele
Nele
 • 4.789 berichten
  • Locatie: Dudzele
 • 8 katten
OFFLINE

#7 Geplaatst 08 september 2011 - 07:05

ik zou het waarschijnlijk niet aankunnen om hen dan nog extra te laten lijden...

als je ze er na een heel pijnlijke en moeilijke periode dan toch kan doortrekken, hoe lang zou het dan duren voor het nogmaals voorvalt?

je kan uiteraard heel ver gaan in het 'willen houden' van je huisdier, wat ik zeer zeker begrijp, maar een serieus onderliggend hartprobleem lijkt me 'minder zinvol' te behandelen dan laat ons zeggen een gebroken poot of zoiets. de kwaliteit van leven zou er volgens mij sowieso op achteruit gaan,en zoals ik al zei, wat met de toekomst (misschien zelfs hele nabije toekomst)?

het is alleszins een groot dilemma, en ik hoop dat als het zich voordoet ( en hopelijk laat dit nog heeeeeel lang op zich wachten!!!) dat jullie de situatie objectief kunnen inschatten, en volledig achter jullie beslissing staan (wat me in zo'n geval niet simpel lijkt, denk dat je sowieso zal denken dat je mss beter de andere 'weg' had moeten nemen)  stel dat je ze doet inslapen, zal je mss altijd denken, 'wat als' we het toch geprobeerd hadden, of omgekeerd, als de behandeling niet aanslaat, zal je mss denken dat je er beter nooit aan was begonnen... het is zeker niet gemakkelijk voor jullie...

hopelijk kunnen jullie nog heel lang van jullie poezels genieten!

Bewerkt door Nele, 08 september 2011 - 07:10.

Geplaatste afbeelding

henny
henny
 • 1.601 berichten
OFFLINE

#8 Geplaatst 08 september 2011 - 08:35

Ik heb ervaring, je kat kan met gepaste behandeling overleven maar het komt toch weer terug.
Ook een hersenbloeding kan bij HCM optreden, niet alleen een achterhand verlamming.
Beide verschijnselen zijn vreselijk om mee te maken voor mens en dier :misselijk:

Henny

amazingdolls
amazingdolls
 • 3.501 berichten
  • Locatie: Geraardsbergen
 • 18 katten
OFFLINE

#9 Geplaatst 08 september 2011 - 08:51

Ik denk dat de situatie zich moet voordoen vooraleer je echt kan beslissen.
Je kan ook eens naar dokter Bavegems telefoneren en daar ook eens advies vragen daaromtrent.
Hoe meer advies hoe beter denk ik dan, dan ben je er toch meer op voorbereid.
Dokters bekijken het langs de kant: het dier erdoor krijgen, is ook zo bij de mens.
Ik ben van mening dat ik zou afwachten tot het moment zelf maar ik ben ook van mening dat je als mens niet kan kiezen: soms moet je erg veel pijn lijden!
Bij een dier hebben we wel een keuze, en als 1 van mijn lieverds zoveel zou afzien dat ik het niet kan aanzien dat ik hen da&n zal laten inslapen.

Bewerkt door amazingdolls, 08 september 2011 - 08:56.

Geplaatste afbeelding

scully
scully
 • 1.884 berichten
  • Locatie: Antwerpen
 • 9 katten
OFFLINE

#10 Geplaatst 08 september 2011 - 15:09

Als de diertje zover is ben ik van mening dat je zeker dan je dierenliefde moet tonen en waarmaken en hem of haar zo waardig mogelijk moet laten inslapen.
Je dier graag zien houd ook in zeer vervelende pijnlijke beslissingen te nemen ten voordele van je schat.  in onze cultuur hoeft een dier niet te lijden, ik vind dan ook dat men daar gebruik moet van maken.

Geplaatste afbeelding

Pootjes van de Blooterikjes :hart: Cattery DeKuChaDuSa


Nahs
Nahs
 • 2.719 berichten
  • Locatie: arnhem NL
 • 8 katten
OFFLINE

#11 Geplaatst 08 september 2011 - 15:12

ik zou zeggen carpe diem, pluk de dag en zie wat op je pad komt dan pas kan je een beslissing vellen.

sterkte en wens je moppies alles goeds toe

Fietje26
Fietje26
 • 6.738 berichten
  • Locatie: Langdorp
 • 4 katten
OFFLINE

#12 Geplaatst 08 september 2011 - 19:52

Wij hebben "gelukkig" die moeilijke beslissing niet moeten maken. Onze kleine Pims heeft een aanval gehad. En is zomaar, al spelend, plots overleden.
Ik hoop dat jullie deze moeilijke beslissing ook nooit moeten maken en dat jullie schatjes nog jaren goed kunnen genieten van hun gouden mandje.
Advies kan ik niet geven. Ik denk dat het iets heel persoonlijks is dat jullie zelf moeten beslissen. Het is vooral belangrijk dat jullie achter de beslissing staan om zo weinig mogelijk schuldgevoelens te hebben moest het ooit gebeuren...

Geplaatste afbeelding
Dogs come when they're called, cats take a  message and get back to you.- Mary Bly

JessaRaquel
JessaRaquel
 • 16.996 berichten
  • Locatie: lint
 • 1 katten
OFFLINE

#13 Geplaatst 08 september 2011 - 20:04

Het is zwaar als ik het zo lees ,maar ik hoop van ganser harte dat je nog lang van je schatjes mag genieten . Raad kan ik je niet geven ik denk dat je daar zelf een beslissing moet innemen wanneer er iets moest gebeuren en ik hoop van niet en dat je poezels nog lang van hun gouden mandjes en hun zorgzame personeeel kunnen genieten .
Geplaatste afbeelding
Als-ie spint is -ie blij ...als-ie gromt is-ie boos...als-ie slaapt is-ie lief :paw :cattailwag

Leenaria
Leenaria
 • 822 berichten
  • Locatie: Westerlo
 • 2 katten
OFFLINE

#14 Geplaatst 29 september 2011 - 22:34

Ben het eens met Scully,
hoe pijnlijk dit ook voor jullie moet zijn, je kan niet altijd weten of je kat het aankan :8

Ik vind de slaagkans echt niet hoog genoeg om mijn kat eventueel te laten afzien om dit te overleven, zeker zonder garantie wat voor leven...

Nu heb ik mss gemakkelijk praten, puntje bij paaltje zal ik mss ook beginnen twijfelen, maar toch... Er zien al teveel dieren af, mijn schatten hoeven niet af te zien...

Nu ga ik grof klinken, maar ik heb ook niks tegen euthanasie bij mensen, heel mijn familie mag zich laten euthanaseren, als zij dit zouden willen. Zag mijn bomma bvb. héél graag, maar was 'blij' (voor haar, ik heb heel veel gehuild) dat ze gestorven was. Waarom afzien?

Ik wens jullie i.i.g. héél veel sterkte, bij 1 poes is dit meemaken al heel erg...
Ik hoop dat jullie toch nog positief nieuws mogen krijgen, dat ze niet allemaal positief gaan zijn :hug: :hug:

Bewerkt door Leenaria, 29 september 2011 - 22:38.
Reden van bewerken: duidelijkere verwoording was noodzakelijk

Geplaatste afbeeldingGrtjz van Leen, Pixie & Rexy