Spring naar inhoud


- - - - -

HCM weetjes......wanneer ongerust


 • Log in om te reageren
102 reacties op dit onderwerp
DORIS
DORIS
 • 7.850 berichten
  • Locatie: Bierbeek
 • 4 katten
OFFLINE

#16 Geplaatst 21 november 2011 - 14:59

Had het wel begrepen.Heb het voorgehad met Lucky en dat blijft knagen.Ik had een heel klein sprankeltje hoop, tegen alle verstand in.
Hij kon tuis niet aan de Baxter gelegd worden en ik wou de uitslag van het bloedonderzoek weten voor dat ik de definitieve beslissing nam.Zou het ook nooit of nooit meer doen.Zijn ogen toen ik bij de da kwam zal ik nooit vergeten.Sorry voor dit off-topic.
 • Adopteer een kat! Je hebt een baasje nodig

ramses
ramses
 • 4.460 berichten
  • Locatie: Gent
OFFLINE

#17 Geplaatst 21 november 2011 - 16:42

DORIS zei:

Had het wel begrepen.Heb het voorgehad met Lucky en dat blijft knagen.Ik had een heel klein sprankeltje hoop, tegen alle verstand in.
Hij kon tuis niet aan de Baxter gelegd worden en ik wou de uitslag van het bloedonderzoek weten voor dat ik de definitieve beslissing nam.Zou het ook nooit of nooit meer doen.Zijn ogen toen ik bij de da kwam zal ik nooit vergeten.Sorry voor dit off-topic.

eerst en vooral een dikke knuffel van ons hier top dat je deze ervaring wilt delen met ons allen .

en neen dat was zeker niet offtopic mensen mogen weten hoe hard de HCM bom kan inslaan bij wie dan ook .ramses
ramses
 • 4.460 berichten
  • Locatie: Gent
OFFLINE

#18 Geplaatst 21 november 2011 - 16:53

Wat kan je doen om teweten of je sloeber geen drager is van HCM .

elke maal je naar de DA gaat zal hij/zij naar het hartje luisteren als er daar al iets abnormaal tehoren is zal een echo de volgende stap zijn .

wat als je toch wilt weten of je sloeber drager is : dan vraag je aan je DA naar een erkende radioloog voor een echo zo een echo kost rond de 100€ .

Als je optijd laat testen en er is een vermoeden van HCM of positief uit de bus komt zal je poezel al dan niet moeten starten met pilletjes naar gelang de echo uitslag .

100€ vinden sommigen veel te duur , als ik mijn sloeber kan helpen en langer bij mij kan houden door een test van 100€ awel met veel plezier .
ramses
ramses
 • 4.460 berichten
  • Locatie: Gent
OFFLINE

#19 Geplaatst 23 november 2011 - 09:28

Is de benaming voor de ziekte van de hartspier waarbij de hartspier dikker raakt.
Het  dikker worden van de hartspier gaat het hele leven door. Deze  aandoening komt voor onder alle rassen. En ook onder andere soorten. Ook  mensen kunnen HCM krijgen.

Symptomen

Meestal  ontwikkelt HCM zich na het 2e levensjaar en wordt dan in het verloop  van de tijd steeds ernstiger (als het een jonger dier treft, is het  doorgaans een agressieve vorm). De volgende symptomen kunnen zich  voordoen:

- suffig
- duizelig
- benauwd
- pijn op de borst
- ademen snel, veelal door de mond
- lagere lichaamstemperatuur
- flauwvallen
- minder eetlust
- verhoogde bloeddruk (met kans op Uremie, oogverandering).
- nierfalen
- hartruis
- hartritme stoornissen: te snel ‘galopritme’, te laag, te zwak of onregelmatig
- zwakke hartslag in de liezen
- koude achterpoten
- plotselinge achterhandverlamming
- plotselinge hartstilstand

Bij  hypertrofische cardiomyopathie is er sprake van een sterk verdikte  spierwand van de linker kamer en tussen beide kamers. Hierdoor kan de  linkerkamer zich minder goed vullenen wordt stijver, met als gevolg dat  minder bloed rondgepompt wordt. Bloedstolsels in de verwijde linker  boezem kunnen een gevolg zijn, deze kunnen in  de aorta komen en in de  achterpoten trombose veroorzaken (koude achterpoten of verlammingen). In  de linkerboezem ontstaat een drukstijging waardoor ook de druk in de  longvaten toeneemt. Dit kan leiden vochtophoping (oedeem) in de longen.  Ook kan bij HCM een verdikking onstaan aan de spieren waarmee de  hartkleppen zijn verbonden. Als deze pappillarispieren een verdikking  vertonen kan een abnormale beweging van de hartkleppen ontstaan, ook wel  SAM (Systolic Anterior Motion) genaamd.

Overerving
Als  geen andere oorzaak voor de verdikking wordt gevonden is het zeer  waarschijnlijk dat sprake is van een erfelijke vorm van HCM. Ook als HCM  in de naaste familie voorkomt, is het waarschijnlijk dat sprake is van  deze erfelijke vorm.    
De manier van overerven is autosomaal  dominant. Dit betekent dat een nakomeling van een dier met HCM elk 50%   kans hebben op vererven. Niet iedere kat die aanleg heeft voor HCM,  hoeft hiervan klachten te ervaren. Ook in die gevallen kan er sprake  zijn van erfelijkheid en kan een drager de aanleg doorgeven aan zijn of  haar nakomelingen.

Andere oorzaken van HCM
Zijn  een sterke schildklierfunctie of gestoorde nierfunctie. Let wel: niet  elke hartaandoening bij de kat is HCM. Er komen ook abnormaal  functionerende hartkleppen voor.

Behandeling
- Vochtafdrijvers
- Middelen die de hartwerking verbeteren
- Aangepaste voeding
- Overgewicht voorkomen
- Bij trombose bloedverdunners
- Kat binnen houden
- Stress vermijden

Testen
Met  een echo apparaat kan een specialist een test afnemen. Het blijft een  momentopname. Er is geen 100 procent garantie dat een kat die door een  echo is negatief getest is op HCM dit inderdaad niet heeft en vererft.  Zolang het DNA dat de vererving veroorzaakt niet gevonden is, zoals in  geval van de sphynx, is testen m.b.v. het echo apparaat de enige  testmogelijkheid. Het biedt de mogelijkheid om positief geteste dieren  uit de fok te halen. Daarnaast weet je d.m.v. een echo of er een  behandelplan noodzakelijk is voor de kat. Soms wordt de kat vooraf onder  een roesje gebracht, de is niet pijnlijk, stress is wel een vervelende  bijkomstigheid en kan de uitslag beïnvloeden. Op http://www.hcmtest.com staat een overzicht van specialisten die de test kunnen afnemen.

ramses
ramses
 • 4.460 berichten
  • Locatie: Gent
OFFLINE

#20 Geplaatst 23 november 2011 - 09:30

Themamiddag Hypertrofische CardioMyopathie (HCM)
13 september 2003 (Eemnes) - bron: stichting Felissana

Onderwerpen:

1.Diagnostiek van HCM - Drs. Melinda Schmidt, dierenarts-radioloog
2.Diagnostiek en behandeling van HCM - Valérie Bavegems, dierenarts
3.Erfelijkheid van HCM - Dr. Frank Coopman, dierenarts
4.Discussie naar aanleiding van vragen - Ingrid Putcuyps, dierenarts


Diagnostiek van HCM
Drs. Melinda Schmidt, dierenarts-radioloog

Hypertrofische  cardiomyopathie komt in meer of mindere mate alle rassen voor.  Echografie is de beste methode om HCM te aan te tonen. Hierbij worden  geluidsgolven gebruikt, die vooral teruggekaatst worden op de grens  tussen verschillende weefsels. Om goede informatie over het hart te  verkrijgen moet verstoring van het beeld door longen en ribben vermeden  worden. Het hart moet zo dicht mogelijk tegen de borstkaswand aan  liggen. Met echografie (via de rechterzijde van de borstkas) zien we als  het ware een doorsnede van het hart.

Voor hartonderzoek wordt  gebruik gemaakt van een goed echo-apparaat en een sectorkop, met een  klein contactoppervlak (op de borstkas) en een waaiervormig beeld.  Optimalisatie van het beeld wordt bereikt door het scheren van een klein  stukje vacht en het gebruik van geleidende gel. Dieren kunnen in  verschillende houdingen onderzocht worden.


echo hart - klik voor een veroting

De  werkgroep Hartproblemen van Felissana heeft een protocol opgesteld om  uniform te kunnen testen. Op het formulier staan de gegevens van het  geteste dier en de eigenaar kan hierop toestemming geven om de  onderzoeksgegevens beschikbaar te stellen aan de Stichting Felissana.  Hieronder volgt een korte uitleg van geteste structuren van het hart.  Bij M-mode registratie wordt het echobeeld langs een bepaalde lijn  uitgezet tegen de tijd, waardoor meting van wanddikten mogelijk is in de  verschillende fasen van beweging van het hart, de contractiefase  (systoles) en de vullingsfase (diastole d). Achteenvolgens:

■dikte van het tussenschot (interventriculair septum IVS)
■dikte van de achterwand (linkerventrikelwand LVW)
■doorsnede van de linkerkamer (linkerventrikel LV)
■in de vullingsfase (diastole) LVd
■in de contractiefase (systole) LVs
■fractional shortening (FS) = verhouding van LVs / LVd
■bij katten met HCM is deze waarde vaak verhoogd
■doorsnede van linkerboezem (linkeratrium LA)
■doorsnede van lichaamsslagader (aorta Ao)
■ratio LA / Ao
■normaal rond 1,0 (in M-mode meting)
■maximaal 1,5 (short axis)
■bij katten met HCM is deze waarde vaak verhoogd
Bij de korte-asdoorsnede (short axis SAX) kan precies tussen de papillairspieren door gemeten worden.
Ook metingen met lange-asdoorsnede (long axis LAX) zijn mogelijk. Hierbij worden gemeten:

■dikte van het harttussenschot (interventriculair septum IVS)
■dikte van de achterwand (linkerventrikelwand LVW)
■diameter van de linkerboezem (linkeratrium LA)
■lokale verdikkingen van de hartwand
- deze kunnen optreden in de beginfase van HCM
■dikte van de papillairspieren
- deze zijn bevestigd aan de hartkleppen
- meting hiervan is subjectief, maar geven soms een aanwijzing zijn voor HCM
Verdere bevindingen van het echografisch onderzoek omvatten:

■hartfrequentie (sterk afhankelijk van stress bij het dier)
■systolic anterior motion (SAM)
- abnormale beweging van de mitraalklep (tussen LA en LV)
- sterke aanwijzing voor HCM
■einddiastolische obliteratie
- de linkerkamer is in de contractiefase geheel samengeknepen
■pericardovervulling (vocht in het hartzakje)
■pleuravocht (vocht in de borstholte)
Bij  Doppler onderzoek wordt de bloedstroom weergegeven in rood (naar de  echokop toe) en blauw (van de echokop af). Abnormale wervelingen van het  bloed binnen het hart komen voor bij HCM, bijvoorbeeld in aanwezigheid  van SAM. Ook aortastenose (aortaklepvernauwing) en  mitralisinsufficiëntie (lekkage van de mitraalklep) kunnen zo  waargenomen worden.
Het totaalbeeld van alle bevindingen tijdens  echografie bepaalt of het dier vrij is van HCM of dat de ziekte aanwezig  is. Op dit moment wordt geadviseerd om jaarlijks te testen bij dieren  waarmee gefokt wordt. Voor dieren waarmee niet meer gefokt wordt, maar  die wel nakomelingen hebben, geldt het advies om het onderzoek na twee  jaar te herhalen. Op basis van wetenschappelijk onderzoek dat gedaan is  in de Verenigde Staten (door M.D. Kittleson) bij Maine Coon katten,  wordt doorgaans aangeraden om katers vanaf de leeftijd van twee jaar te  testen en poezen vanaf drie jaar. Mogelijk treedt HCM eerder in het  leven op bij Maine Coons in vergelijking met Brits Korthaar katten. Bij  katers begint de ziekte gemiddeld op jongere leeftijd dan bij poezen en  zijn de afwijkingen doorgaans ernstiger.

Verzamelde testgegevens (M. Schmidt) bij rassen waar HCM een probleem is

ras getest negatief niet vrij positief
  
Brits korthaar 247 207 (83,8%) 21 (8,5%) 20 (8,1%)
Ragdoll 68 61 (89,7%) 0 (0%) 7 (10,1%)
Maine Coon 62 45 (72,6%) 6 (9,7%) 11 (17.7%)Opmerking:  de meeste katten die niet vrij van HCM zijn, blijken later postitief  voor HCM getest te worden. Door middel van stamboomonderzoek is  aangetoond dat bij Maine Coons en Brits Korthaar katten sprake is van  een erfelijke component bij HCM.


Diagnostiek en behandeling van HCM
Valérie Bavegems, dierenarts

Bij  HCM is er sprake van een concentrische verdikking (hypertrofie) van de  hartspier (myocard) naar binnen toe, waarbij zowel de ventrikelwand als  het tussenschot (septum) betrokken zijn. HCM kan primair of secundair  zijn. Primair wil zeggen dat de aandoening wordt veroorzaakt door een  afwijking van de hartspier zelf. Secundair betekent dat iets een gevolg  is van andere aandoeningen, zoals hartafwijkingen (klepproblemen),  systemische aandoeningen (hoge bloeddruk) of metabole oorzaken  (schildklierafwijkingen).

De hartaandoening HCM kan voorkomen bij  katten tussen 4,5 en 7 jaar, maar soms ook bij kittens van 3 maanden en  katten van 17 jaar. Vooral kortharige huiskatten worden getroffen door  HCM en momenteel ook Maine Coons, American Shorthairs, British  Shorthairs, Ragdolls en Perzische katten. Katers worden relatief vaker  aangetast dan poezen.

Er worden verschillende vormen van hypertrofie van de hartspier onderscheiden:

■gelijkmatige verdikking van ventrikelwand en harttussenschot
■verdikking van alleen het tussenschot of de ventrikelwand
■lokale afwijkingen in wand of tussenschot
Hypertrofische  papillairspieren (bevestigd aan de mitraalklep, tussen LA en LV) zien  er bij echografie verdikt en witter uit dan normaal. De linkerkamer is  meestal symmetrisch vernauwd. HCM kan aanleiding geven tot een abnormale  beweging van de mitraalklep (SAM). Hierdoor gaat de mitraalklep lekken  en ontstaat een verhoogde druk in de linkerboezem, die daardoor wijder  kan worden. Door wervelingen in de bloedstroom kunnen stolsels gevormd  worden in de linker harthelft, soms zichtbaar tijdens echografisch  onderzoek.

  
gezond hart - klik voor een vergroting vergrote hartspier - klik voor een vergrotingKatten  met HCM hebben vaak geen symptomen, soms slechts milde klachten. Ook  een zeer acuut beloop is mogelijk. Aanwezigheid van een hartruis of een  een galopritme kan wijzen op HCM. Snelle en bemoeilijkte ademhaling  treedt op bij vocht in longen of borstholte ten gevolge van hartfalen.  Een slechte algemene toestand of vermagering van een kat kan wijzen op  het aanwezigheid van HCM, evenals een slechte eetlust of braken.  Stolsels uit het hart kunnen grote slagaders verstoppen (trombose). Er  treedt dan een acute en pijnlijke verlamming van vooral de achterpoten  op. Plotseling flauwvallen en acute hartstilstand, vooral bij stress en  overmatige activiteit, kunnen gevolgen zijn van HCM.

Met  bloedonderzoek kunnen oorzaken van secundiare HCM aangtoond worden:  gestoorde nierfunctie of schildklierafwijkingen. Daarnaast kunnen  urineonderzoek en bloeddrukmeting worden uitgevoerd. Bij  Röntgenonderzoek kunnen soms aanwijzingen voor HCm gevonden worden:  verwijde hartboezems (valentijnshart), gestuwde longbloedvaten, voncht  in longen of borstholte. Een elektrocardiogram (ECG) is vaak lastig te  interpreteren, maar kan soms aanwijzingen voor HCM geven. Echografie is  vereist voor de diagnose HCM, ter beoordeling van de ernst van de  ziekte. Ook kunnen andere hartafwijkingen met dit onderzoek aangetoond  worden, zoals abnormaal functionerende hartkleppen.

De  behandeling van een kat met hypertrofische cardiomyopathie kan in de  acute fase bestaan uit het vermijden van stress, het toedienen van  zuurstof en het laten aflopen van vocht uit de borstholte. Ook  vochtafdrijving en stressreductie kunnen van belang zijn. Daarna kan er  onderhoudsmedicatie worden voorgeschreven:

■vochtafdrijvers (diuretica)
■vaatverwijders (calciumkanaalblokkers)
■bloeddrukverlagers (ACE-remmers)
■middelen die de hartslag verlagen (betablokkers)
■bloedverdunners.
Er  is nog geen bewijs dat HCM-positieve katten zonder symptomen behandeld  moeten worden. Het beloop van HCM is vaak moeilijk te voorspellen. Een  deel van de katten krijgt nooit symptomen, maar het optreden van  hartfalen of een acute dood is ook mogelijk.


Erfelijkheid van HCM
Dr. Frank Coopman, dierenarts

Als  een bepaald kenmerk vaker voorkomt binnen een familie een ras en onder  verschillende milieuomstandigheden optreedt is er vaak sprake van  erfelijkheid. Overerving kan eenvoudig zijn, bijvoorbeeld dominant,  recessief, co-dominant of intermediair. Complexe overerving komt doordat  er meerdere genen betrokken zijn (polygeen) of dat het kenmerk  veroorzaakt wordt door vele genen in combinatie met milieuomstandigheden  (multifactorieel).

Locus is een bepaalde plaats op een  chromosoom. Een gen heeft een specifieke plaats (locus) op een  chromosoom, waarvan men weet dat het een bepaald kenmerk veroorzaakt.  Binnen een gen kunnen verschillende varianten bestaan, allelen genaamd.  Bij monogene overerving ziet bij kruising van ZZ en zz dat de  nakomelingen (Zz) het dominante kenmerk vertonen.
ZZ x zz —> Zz
Bij  uiterlijk gelijke dieren kan onderscheid tussen homozygoot (ZZ) en  heterozygoot (Zz) zichtbaar worden gemaakt door kruising met een dier  dat homozygoot recessief (zz). Alleen uit het heterozygote dier (Zz)  kunnen homozygote dieren (zz) geboren worden.
ZZ x zz —> Zz
Zz x zz —> Zz + zz
Bij  intermediaire overerving bestaat er een tussenvorm. het heterozygote  uiterlijk (Rr) wijkt af van de homozygoot recessieve (rr) of dominante  (RR) vorm.
RR x rr —> Rr (rood x wit —> roze)

Een  voorbeeld van co-dominantie is het menselijke systeem van bloedgroepen,  waarbij beide allelen tot expressie kunnen komenn, namelijk bloedgroep A  (AA), bloedgroep B (BB), bloedgroep AB (AB) of bloedgroep O (geen A en  geen B). Bij geslachtsgebonden erfelijkheid ligt het allel op het  X-chromosoom, zoals bijvoorbeeld bij hemofilie. De vrouwelijke  individuen zijn drager van de afwijking, maar de mannen
vertonen de  ziekte. Overigens heeft het vaker vóórkomen van HCM bij katers niets met  geslachtsgebonden overerving te maken, maar waarschijnlijk met  milieu-omstandigheden.

Een genetische verklaring voor HCM zou  kunnen liggen in de aanmaak van afwijkende hartspiereiwitten, waarbij  ter compensatie van de verminderde hartfunctie een overmatige aanmaak  van deze eiwitten plaatsvindt, met als gevolg verdikking van de  hartspier. Ook zou een genetische aanleg voor afwijkende calciumkanalen  in hartspiercellen een oorzaak kunnen zijn van het optreden van  hypertrofie. Ook een
afwijkende bezenuwing van het hartpierweefsel  zou genetisch kunnen zijn. Uitgaande van de theorie van de abnormale  spiereiwitten, is het waarschijnlijk dat de overerving van HCM dominant  is.

Moleculair-genetisch onderzoek naar HCM wordt bemoeilijkt  doordat meerdere genen gemuteerd kunnen zijn of dat er verschillende  mutaties per gen mogelijk zijn (multi-allelisme). Het is mogelijk er in  een dier meerdere mutaties tegelijkertijd aanwezig zijn (polygenetisch).  Bij de mens worden negen vormen van HCM onderscheiden, met elk een  eigen genetische achtergrond.

De penetrantie is de mate waarin  katten met een HCM-allel de ziekte ook daadwerkelijk krijgen. Deze is  volgens Volgens M.D. Kittleson 100%. Helaas is de diagnostiek niet  gevoelig genoeg om HCM-positieve dieren vroeg op te sporen. Uit eigen  onderzoek (I. Putcuyps en F. Coopman) blijkt dominante overerving van  het uitgestelde type. Fout-negatieve testresultaten ontstaan door het  testen van jonge dieren, waarbij de ziekte op dat moment nog niet  aangetoond kan worden.

Bij stamboomonderzoek is het belangrijk is  de diagnostiek betrouwbaar is en dat de afstammingsgegevens juist zijn.  Dit laatste blijkt in 4 tot 10% van de gevallen niet het geval. Als in  ongeveer elke generatie een kat met HCM voorkomt, wijst dit meestal op  dominante overerving. Homozygote dieren (met tweemaal het afwijkende  allel) geven de afwijking in 100% van de gevallen door, terwijl  heterozygote katten (die ook een niet-afwijkend allel hebben) wel  HCM-negatieve nakomelingen kunnen voortbrengen.


Discussie naar aanleiding van vragen
Ingrid Putcuyps, dierenarts, vult het panel aan

Gestandaardiseerde  uitvoering van de HCM-test vergroot waarschijnlijk de betrouwbaarheid  van de uitslagen. Het protocol is een stap in de goede richting. Een  betrouwbaarheid van 85% lijkt mogelijk, samenhangend met leeftijd van de  onderzochte kat en de complexiteit van het onderzoek. Als uit twee  negatief geteste ouderdieren een HCM-positieve nakomeling geboren wordt,  blijkt doorgaans een van de ouders later in het leven alsnog HCM te  hebben.

Het testen van dieren op latere leeftijd geeft namelijk een meer betrouwbare uitslag.
Testuitslagen  van (al dan niet gecastreerde) voorouders zijn waardevol in de afweging  of met een bepaalde kat gefokt kan worden. Ook is herhaald testen  belangrijk, vooral bij dekkaters. Helaas is het niet mogelijk pas met  fokken te beginnen als de katten ouder zijn, onder andere vanwege de  risico's "de pil".
Een enkele keer kunnen er lokaal licht verhoogde  waarden in het septum gevonden zonder dat er sprake is van HCM, maar het  totaalbeeld is het meest van belang voor de diagnose. De grenswaarden  voor jonge katten moeten waarschijnlijk lager zijn dan die voor  volwassen dieren. Het totale echobeeld is van belang voor het  eindoordeel. Kittleson formuleerde zijn leeftijdsadviezen op basis van  zijn Maine Coon populatie met een hoge graad van inteelt. Deze zijn  wellicht niet van toepassing op Brits Korthaar katten, waar HCM zich  doorgaans op latere leeftijd manifesteert.

Het is niet bekend of  bij sommige rassen de effectieviteit van medicijnen minder zou zijn. Wel  kan HCM in bepaalde rassen een agressiever beloop hebben. Vooral bij  mildere vormen is er wel een gunstig effect van medicatie.
Recessieve  of geslachtsgebonden vormen van HCM kunnen niet worden uitgesloten. Bij  de mens bestaat ook een grote variatie in vormen van cardiomyopathie.

Overigens bemoeilijkt dit het ontwikkelen van een moleculair-biologische test.
De  kans op ziektevrije dieren wordt groter als heterozygote dieren  gekruist worden met HCM-negatieve homozygote dieren. Het zou een  mogelijke tussenstap kunnen zijn om HCM uit een kattenpopulatie te  fokken. Indien HCM zeer veel voorkomt, is het niet verstandig om álle  HCM-postitieve dieren van de fok uit te sluiten. In een te kleine  fokpopulatie verdwijnen er waardevolle eigenschappen uit het ras en  komen
andere ongewenste kenmerken frequenter voor. Goede begeleiding van de fokker is belangrijk.

Een  totaal verbod op het fokken met dieren met een erfelijke afwijking is  niet mogelijk, omdat elk dier een of meerdere erfelijke afwijkingen  heeft. Het is duidelijk dat fokkers er belang bij hebben dat er  ouderdieren bestaan die vrij van HCM zijn.
Er wordt gewerkt aan een  nieuwe Gezondheids- en Welzijnswet voor dieren, maar voorlopig lijkt de  minister voorkeur te geven aan zelfregulering door de fokkers zelf .
In België wordt door drie samenwerkende faculteiten gewerkt aan het ontwikkelen van een keurmerk voor dieren en fokkers.

Binnen  de Stichting Felissana wordt nagedacht over de vorm waarin  testresultaten openbaar kunnen worden gemaakt, zonder ongewenste  juridische consequenties. Ook publicatie van gegevens uit sectie van  overleden dieren zou belangrijk kunnen zijn.
Dierenartsen kunnen contact opnemen met een patholoog, als er behoefte bestaat om sectie te laten verrichten.

De  werkgroep Hartproblemen houdt zich onder andere met HCM bezig. De  Stichting Felissana houdt zich al 10 jaar bezig met onderzoek en  informatie in het belang van de gezonde kat. Vasthoudend aan de eigen  onafhankelijkheid blijft de Stichting Felissana het ontwikkelen van  testprotocollen en keurmerken ondersteunen.

Nahs
Nahs
 • 2.719 berichten
  • Locatie: arnhem NL
 • 8 katten
OFFLINE

#21 Geplaatst 23 november 2011 - 12:06

Ik zou aan Kathleen willen vragen en eigenlijk aan iedereen om DNA beschikbaar te stellen voor onderzoek.

In Amerika en nu ook in NL zijn weer groepen bezig.

Juist de positive geteste dieren zouden een grote bijdrage kunnen leveren aan het vinden van DNA

Mocht je dat willen dan kan men met HCMtest.com emailen

britjes
britjes
 • 3.729 berichten
OFFLINE

#22 Geplaatst 23 november 2011 - 13:18

ramses zei:

Wat kan je doen om teweten of je sloeber geen drager is van HCM .

elke maal je naar de DA gaat zal hij/zij naar het hartje luisteren als er daar al iets abnormaal tehoren is zal een echo de volgende stap zijn .

wat als je toch wilt weten of je sloeber drager is : dan vraag je aan je DA naar een erkende radioloog voor een echo zo een echo kost rond de 100€ .

Als je optijd laat testen en er is een vermoeden van HCM of positief uit de bus komt zal je poezel al dan niet moeten starten met pilletjes naar gelang de echo uitslag .

100€ vinden sommigen veel te duur , als ik mijn sloeber kan helpen en langer bij mij kan houden door een test van 100€ awel met veel plezier .HCM kan je niet dragen. je hebt het of je hebt het niet.@TS. Ik heb wel een kat gehad met een hart probleem. Nee geen Brit maar een HTK kater. Na constateren heeft hij nog maar 15 maanden geleeft. Ik hoop voor jou kat dat het niet zo hard gaat.


Geplaatste afbeelding

Kathleen
Kathleen
 • 7.941 berichten
  • Locatie: Deurne
 • 2 katten
OFFLINE

#23 Geplaatst 23 november 2011 - 15:19

Nahs zei:

Ik zou aan Kathleen willen vragen en eigenlijk aan iedereen om DNA beschikbaar te stellen voor onderzoek.

In Amerika en nu ook in NL zijn weer groepen bezig.

Juist de positive geteste dieren zouden een grote bijdrage kunnen leveren aan het vinden van DNA

Mocht je dat willen dan kan men met HCMtest.com emailen

Niet dat ik dat niet wil doen, maar blijkbaar zou ik zelf dat onderzoek (testen) moeten betalen.  
Waarom wordt dat dan niet ieens bij de dierenarts gedaan?
of waarom neemt de fokker zulke zaken niet voor zijn rekening?
Geplaatste afbeelding
Wanneer je verdrietig bent, kijk dan in je hart en je zal zien dat je weent om wat je vreugde schonk

jubikelcats
jubikelcats
 • 6.071 berichten
  • Locatie: Stadskanaal
 • 17 katten
OFFLINE

#24 Geplaatst 23 november 2011 - 15:44

Kathleen zei:

Niet dat ik dat niet wil doen, maar blijkbaar zou ik zelf dat onderzoek (testen) moeten betalen.
Waarom wordt dat dan niet ieens bij de dierenarts gedaan?
of waarom neemt de fokker zulke zaken niet voor zijn rekening?

normaal gesproken kan je DNA van het dier gratis opsturen. Juist omdat ze DNA willen hebben van positieve dieren. En waarom de fokker dit niet doet. De kat is toch in jouw bezit? De kat woont toch bij jou?
En waarom de dierenarts dit niet doet. Omdat de dierenarts niet op de hoogte is van dit soort onderzoeken.

Lijkt bijna een defensieve houding die je aanneemt.


Geplaatste afbeeldingJubikel Cats Perzen en Exotics
Nu je mijn handen niet meer aan kunt raken, raak je mijn hart nog duidelijker aan. Krachtig zijn in je kwetsbaarheid en kwetsbaar zijn in je kracht!

Nahs
Nahs
 • 2.719 berichten
  • Locatie: arnhem NL
 • 8 katten
OFFLINE

#25 Geplaatst 23 november 2011 - 15:52

Kathleen zei:

Niet dat ik dat niet wil doen, maar blijkbaar zou ik zelf dat onderzoek (testen) moeten betalen.
Waarom wordt dat dan niet ieens bij de dierenarts gedaan?
of waarom neemt de fokker zulke zaken niet voor zijn rekening?


is gratis om deel te nemen.

:LOL:
hoogtens postzegel

Bewerkt door Nahs, 23 november 2011 - 15:54.


Kathleen
Kathleen
 • 7.941 berichten
  • Locatie: Deurne
 • 2 katten
OFFLINE

#26 Geplaatst 23 november 2011 - 16:53

Nahs zei:

is gratis om deel te nemen.

:LOL:
hoogtens postzegel

ah, ik dacht ergens gelezen te hebben dat er toch kosten aan verbonden waren. dan wil ik dat natuurlijk wel doen :)
Geplaatste afbeelding
Wanneer je verdrietig bent, kijk dan in je hart en je zal zien dat je weent om wat je vreugde schonk

Nahs
Nahs
 • 2.719 berichten
  • Locatie: arnhem NL
 • 8 katten
OFFLINE

#27 Geplaatst 23 november 2011 - 17:36

Kathleen zei:

ah, ik dacht ergens gelezen te hebben dat er toch kosten aan verbonden waren. dan wil ik dat natuurlijk wel doen :)

De kosten zijn natuurlijk er wel als je zelf een dna test wilt laten uitvoeren.

Maar dit is dus dat jij als eigenaar iets beschikbaar stelt :)

Zeg maar iets goeds willen doen met de situatie :)ramses
ramses
 • 4.460 berichten
  • Locatie: Gent
OFFLINE

#28 Geplaatst 23 november 2011 - 18:21

britjes zei:

HCM kan je niet dragen. je hebt het of je hebt het niet.@TS. Ik heb wel een kat gehad met een hart probleem. Nee geen Brit maar een HTK kater. Na constateren heeft hij nog maar 15 maanden geleeft. Ik hoop voor jou kat dat het niet zo hard gaat.


komaan zeg je bent drager van een fout gen of niet das juist het zelfde of je hebt het of je hebt het niet Pffffff

als ik nu een DNA test op me zelf laat doen zouden ze kunnen vaststellen of ik later kans maak op kanker waarom kunnen ze dit zien door een gen die bio overdraagbaar is .jubikelcats
jubikelcats
 • 6.071 berichten
  • Locatie: Stadskanaal
 • 17 katten
OFFLINE

#29 Geplaatst 23 november 2011 - 18:29

ramses zei:

komaan zeg je bent drager van een fout gen of niet das juist het zelfde of je hebt het of je hebt het niet Pffffff

Dat is dus het erge met HCM, bij HCM zijn diverse genen die er voor zorgen welke HCM kunnen veroorzaken. Alleen ze zijn hier nog totaal niet overuit. Een bepaald gen kan gedragen worden, maar hoeft nooit tot uiting te komen. Alleen daarbij bestaat er ook nog secundaire HCM, welke door een oorzaak van buitenaf veroorzaakt kan worden, bv hoge bloeddruk. Hier heeft geen gen mee van doen.

als ik nu een DNA test op me zelf laat doen zouden ze kunnen vaststellen of ik later kans maak op kanker waarom kunnen ze dit zien door een gen die bio overdraagbaar is .


Slechts 1 gen is gelokaliseerd, namelijk voor borstkanker. Prima dan krijg je geen borstkanker, alleen dan ga je wel kapot aan een andere kanker. Je gehele lichaam kan Ca krijgen. Zoveel mensen overlijden aan kanker. Alleen er is absoluut een gen test voor.
Geplaatste afbeeldingJubikel Cats Perzen en Exotics
Nu je mijn handen niet meer aan kunt raken, raak je mijn hart nog duidelijker aan. Krachtig zijn in je kwetsbaarheid en kwetsbaar zijn in je kracht!

ramses
ramses
 • 4.460 berichten
  • Locatie: Gent
OFFLINE

#30 Geplaatst 23 november 2011 - 18:37

jubikelcats zei:

Slechts 1 gen is gelokaliseerd, namelijk voor borstkanker. Prima dan krijg je geen borstkanker, alleen dan ga je wel kapot aan een andere kanker. Je gehele lichaam kan Ca krijgen. Zoveel mensen overlijden aan kanker. Alleen er is absoluut een gen test voor.
:off:

gelukkig voor ons meer dan 1 gen :x

Bewerkt door Jess, 24 november 2011 - 10:39.
Reden van bewerken: overdreven veel smilies: zie regels!