Spring naar inhoud


- - - - -

Ervaringen endoscopie? Darm-aandoeningen?


  • Log in om te reageren
48 reacties op dit onderwerp
Ayesha
Ayesha
  • 997 berichten
OFFLINE

#1 Geplaatst 06 maart 2012 - 10:50

Goeiemorgen,

Zijn er mensen op dit forum die darm-aandoeningen hebben?  Ik lees online dat het meestal bij 'oudere' mensen voorkomt, +50... maar maak me toch een beetje zorgen ook al ben ik pas 26.  Ik laat het nu namelijk al jaren aanslepen.  

Gezien mijn symptomen (o.a. veel bloed in de stoelgang elke keer opnieuw) denk ik zowiezo dat ik een endoscopie zal moeten ondergaan.  Iemand dit al moeten laten doen? Schaam me echt om hiermee naar de arts/specialist te moeten, maarja ik zal de eerste en laatste wel niet zijn.

Alvast bedankt!

Elena
Elena
  • 1.401 berichten
OFFLINE

#2 Geplaatst 06 maart 2012 - 11:11

Misschien heb je wel colitis ulcerosa of de ziekte van crohn, dat zijn inflammatoire darmziekten die absoluut behandeld moeten worden. Zij kunnen ook klachten als krampen, aanvallen van diarree, buikpijn en vermagering geven. Bloedverlies bij stoelgang is niet normaal, maak gewoon zo snel mogelijk een afspraak met een gastro-enteroloog die je onmiddellijk een colonoscopie zal voorschrijven. Niet leuk maar ook niet erg. En dan weet je tenminste waarom je bloed verliest.

Ayesha
Ayesha
  • 997 berichten
OFFLINE

#3 Geplaatst 06 maart 2012 - 11:21

Ik heb geen andere klachten buiten het bloed eigenlijk.  Geen diarree, geen pijn niets.  Daarom dat ik het maar blijf uitstellen enzo...  

Moet ik een doorverwijzing van de huisarts hiervoor krijgen? Of wordt zulk onderzoek zowiezo niet terugbetaald door mijn ziekteverzekering?

Elena
Elena
  • 1.401 berichten
OFFLINE

#4 Geplaatst 06 maart 2012 - 11:30

Je kan rechtstreeks een afspraak maken, of via de huisarts. Misschien heb je gewoon aambeien of een fissuur of iets dergelijks? Aambeien kunnen ook inwendig zijn, dus niet te zien. In ieder geval, bloed in stoelgang moet altijd onderzocht worden, ook al ben je nog jong.

snoopy
snoopy
  • 6.261 berichten
    • Locatie: Rijmenam
  • 5 katten
OFFLINE

#5 Geplaatst 06 maart 2012 - 11:40

Als ik je een gouden raad mag geven, wacht daar geen dag langer mee. Hoogst waarschijnlijk komt het bloed van een poliep die ergens in het einde van je dikke darm groeit en die telkens de stoelgang passeert, een wondje maakt. Op zich is dit perfect te behandelen op voorwaarde dat je er tijdig bij bent. Ik wil je niet de stuipen op het lijf jagen, maar zoiets kan blijven woekeren en uiteindelijk uitdraaien op een darmkanker. Als zo'n poliep veel hoger in je darmen groeit en je stoelgang daar passeert, dan is die nog veel zachter, eerder lopend dan worstvormig (sorry voor de omschrijving). Op dat moment maakt het geen wondje en is er ook geen bloedverlies. Het is vaak bij zo'n mensen dat de diagnose darmkanker hard aankomt, omdat ze nooit iets gevoeld hebben of nooit bloed gezien hebben.

Negeer dit signaal van bloed bij de stoelgang niet! Nogmaals, het hoeft niet zoiets extreem te zijn als hierboven beschreven (het kunnen ook inwendige aambeien zijn bv), maar laat het in ieder geval onderzoeken zodat een vreselijke diagnose kan uitgesloten worden. Door je kop in het zand te steken, speel je misschien met je leven. Sorry voor de harde woorden, maar het is de realiteit. Ik ben zelf iemand waarbij in de familie veel darmkankers voorkomen...

Van het onderzoek zelf, merk je niks, omdat ze je een lichte verdoving geven waardoor je slaapt. Het enige "lastige" is het drinken van enkele liters water met een middel erin om je darm te zuiveren. Neem contact op met je huisarts, daar heb je in principe toch een goeie relatie mee. En die zal je dan wel doorverwijzen.

Succes :geluk:
Geplaatste afbeelding

Ayesha
Ayesha
  • 997 berichten
OFFLINE

#6 Geplaatst 06 maart 2012 - 11:56

Bedankt voor jullie reacties.  Ik steek inderdaad al een aantal jaren mijn kop in het zand.  Er wordt ook altijd gezegd dat darmaandoeningen veelal worden veroorzaakt door een Westerse levenstijl, dierlijke vetten, ongezond eten, te weinig vezels, te vettig eten, weinig beweging... En ja, ik kan jullie wel zeggen dat ik zo helemaal niet ben.  Ik ben vegetarisch, krijg bijna alleen maar vezels binnen, en doe regelmatig aan sport...

Ik wist niet dat je in slaap werd gedaan voor een endoscopie. Kan niet echt om met de gedachte dat ze daar met je achterste bezig zijn enzo :( pffff.

snoopy
snoopy
  • 6.261 berichten
    • Locatie: Rijmenam
  • 5 katten
OFFLINE

#7 Geplaatst 06 maart 2012 - 12:00

Het is niet het meest leuke onderzoek om te laten doen, maar je slaapt, wat het mijns inziens minder erg maakt dan een bezoek aan de gynaecoloog. ;)
En voor die dokter is zo'n onderzoek routinewerk, die gaan echt niet versteld staan van een bilspleet meer of minder :lachen:
Geplaatste afbeelding

PeggyJ
PeggyJ
  • 45.914 berichten
    • Locatie: Kempen
  • 4 katten
OFFLINE

#8 Geplaatst 06 maart 2012 - 12:03

Ik heb een spastisch colon, en heb al eens een endoscopie laten doen. Het is inderdaad niet het meest leuke onderzoek, maar op zich valt het wel mee hoor, het was niet pijnlijk.
Geplaatste afbeelding
We kunnen het hart van een man beoordelen door te kijken hoe hij met dieren omgaat :cattailwag

catherine
catherine
  • 40.162 berichten
OFFLINE

#9 Geplaatst 06 maart 2012 - 12:05

Normaal moet je de dag ervoor binnen gaan, krijg je speciale drank te drinken zodat de volgende dag je darmen helemaal leeg zijn.
In slaap word je er niet voor gedaan. Ik heb een spastische colone en weet dus dat het niet zo fijn is.
Het bloed bij de stoelgang kan van aambeien zijn die inwendig zitten, of van poliepen zoals eerder gezegd, hier mag je zeker niet bij blijven rondlopen een inwendig onderzoek is dan noodzakelijk. Natuurlijk best genant maar die zien dat elke dag bij wijze en voor hen is dit routine.

snoopy
snoopy
  • 6.261 berichten
    • Locatie: Rijmenam
  • 5 katten
OFFLINE

#10 Geplaatst 06 maart 2012 - 12:13

Bizar...hier in het ziekenhuis in Bonheiden bv ga je 's morgens binnen, drink je je flessen leeg en ga je in de namiddag richting onderzoekskamer waar je een spuit krijgt en slaapt. Je wordt wakker een tijdje later op je kamer, je krijgt eten, de dokter komt verslag uitbrengen en iemand haalt je daarna op. (autorijden mag niet, gezien de verdoving).
Geplaatste afbeelding

catherine
catherine
  • 40.162 berichten
OFFLINE

#11 Geplaatst 06 maart 2012 - 12:14

Hier wordt het zo niet gedaan, zal van kliniek tot kliniek afhangen.

snoopy
snoopy
  • 6.261 berichten
    • Locatie: Rijmenam
  • 5 katten
OFFLINE

#12 Geplaatst 06 maart 2012 - 12:15

Misschien is er een verschil tussen een endoscopie en een coloscopie...vandaar het verschil van al dan niet in slaap?
Geplaatste afbeelding

catherine
catherine
  • 40.162 berichten
OFFLINE

#13 Geplaatst 06 maart 2012 - 12:24

Ik dacht dat endoscopie alleen onderzoek van de dikke darm was en coloscopie dikke darm en een stuk van de dunne darm.
Kan mis zijn hé. Maar in elk geval is het belangrijk dat ze het laat onderzoeken.

Ayesha
Ayesha
  • 997 berichten
OFFLINE

#14 Geplaatst 06 maart 2012 - 13:03

snoopy zei:

Het is niet het meest leuke onderzoek om te laten doen, maar je slaapt, wat het mijns inziens minder erg maakt dan een bezoek aan de gynaecoloog. ;)
En voor die dokter is zo'n onderzoek routinewerk, die gaan echt niet versteld staan van een bilspleet meer of minder :lachen:

Oh nee gynaecoloog zit ik zo niet mee in, daar kan je je tenminste volledig schoonmaken vanbinnen (dames begrijpen me wel).  Aan de andere kant kan dat toch niet zo grondig he...  :trance:

Elena
Elena
  • 1.401 berichten
OFFLINE

#15 Geplaatst 06 maart 2012 - 13:15

Voor ze langsdaar gaan kijken, ben je echt wel schoon hoor. Je darmen worden voordien helemaal schoongemaakt, en pas dan beginnen ze aan't werkje.