Spring naar inhoud


- - - - -

Poezen in Nood Ninove


 • Log in om te reageren
10 reacties op dit onderwerp
NiennaTasartir
NiennaTasartir
 • 438 berichten
 • 4 katten
OFFLINE

#1 Geplaatst 13 april 2013 - 19:19

Hallo,

Heeft er iemand ervaring met deze (relatief nieuwe) opvang?

http://www.poezeninnood.com/

Ik was aan het rondkijken ivm een zwangere zwerfkat die steeds bij mijn oma rondhangt, om de (liefst nog zwangere) poes te laten weghalen, zodat de kittens in een sociale omgeving geboren kunnen worden en dat zowel de mamapoes als de kittens een goede thuis kunnen hebben in de toekomst.

En ondertussen natuurlijk ook de oma sensibiliseren dat "zwartje" beter gevangen kan worden, zodat ze nog een kans heeft op een goede thuis, en haar kittens niet hetzelfde lot moeten ondergaan als zij.

Dit gezegd zijnde, ontdekte ik een opvang, in Ninove (halleluja, want hier in ninove is het erg gesteld met de zwerfkattenpopulatie). Na een paar keer heen en weer mailen met de vrouw, heb ik toch een aantal bedenkingen.
1. Kittens zijn adopteerbaar vanaf 8 weken
2. Moest mijn oma te gehecht zijn aan "zwartje" zou ze de kat 6 weken na de bevalling opnieuw willen uitzetten bij mijn oma (van sterilisatie geen sprake in de mail) en dan vanaf daar de kittens zelf verzorgen.
3. Of, de kat laten bevallen in het wild, en dan de kittens komen vangen eens ze 4 weken zijn

Ik denk dat dit een vrouw is met enorm goede bedoelingen, maar te weinig kennis. Dit druist in tegen alles wat ik hier al gelezen heb... En voor mij is het opnieuw 'terug naar start' in mijn zoektocht om 't arm Zwartje een beter leven te kunnen geven.
Geplaatste afbeelding

Evyke81
Evyke81
  • Locatie: Hamme
 • 3 katten
OFFLINE

#2 Geplaatst 13 april 2013 - 19:31

Dat lijkt me een heel rare manier van werken.

Het klinkt hard, maar eigenlijk moet zo'n kat gevangen worden, geaborteerd en gesteriliseerd worden.  Ze kan daarna teruggeplaatst worden als ze te wild is, ofwel in opvang nemen en een adoptiegezin zoeken.

Ze chippen blijkbaar wel standaard, das ook super, want helaas doet nog niet iedereen da :(

Geplaatste afbeelding
www.kattenopvangwaasland.com

NiennaTasartir
NiennaTasartir
 • 438 berichten
 • 4 katten
OFFLINE

#3 Geplaatst 13 april 2013 - 19:38

Mja, ik heb net een mail terug gestuurd met een aantal van mijn vragen, zoals de tijd waarop de kittens bij de mama worden weggehaald. Ik heb nu ook expliciet gevraagd naar het steriliseren.

Ben is benieuwd naar het antwoord...
Geplaatste afbeelding

Evyke81
Evyke81
  • Locatie: Hamme
 • 3 katten
OFFLINE

#4 Geplaatst 13 april 2013 - 19:49

Ze mag ze niet scheiden tot ze 7 weken oud zijn.  Dit is bij wet verboden.

Ik kan mij voorstellen dat bijna geen enkele opvang ze tot hun 12 weken bijhoudt.
Alleen wij zijn zo zot :)

Geplaatste afbeelding
www.kattenopvangwaasland.com

NiennaTasartir
NiennaTasartir
 • 438 berichten
 • 4 katten
OFFLINE

#5 Geplaatst 13 april 2013 - 19:55

Lol, maar wel "goede" zotten :d
't zou echt goed zijn moest die opvang de moeite waard zijn, want van Stad Ninove uit wordt er weinig tot niets gedaan voor de zwerfkatjes.
Geplaatste afbeelding

NiennaTasartir
NiennaTasartir
 • 438 berichten
 • 4 katten
OFFLINE

#6 Geplaatst 13 april 2013 - 20:05

Ik heb al antwoord terug...

Ik weet echt niet wat ik moet doen voor't beste, Evyke81, wat is jouw mening over onderstaande mail? Is dit de gangbare manier van doen?
Ik heb heel sterk het gevoel dat ze eigenlijk enkel de kittens wil, zonder te veel last van de mamapoes. Kan best zijn dat ik er te gevoelig op reageer, maar ik kan me niet van een negatief gevoel ontdoen...

Hallo,
14 weken voor kittens van een zwerfkat is wel heel erg lang. Voor raskatten wordt 12 weken aangeraden omdat kittens veel moeten leren zoals op de kattenbak gaan en een prooi vangen. Dit heeft niets met socialisatie te maken maar hier gaat het over leerprocessen die de moeder hen nog aanleert tot hun 12 weken. In jullie geval is het een poes die buiten leeft. Wanneer de kittens niet rond hun 4 weken wanneer ze zelfstandig kunnen eten binnenshuis in een omgeving met mensen worden geplaatst zijn het gegarandeerd wilde kittens en kan ik er niets meer mee aanvangen. De kittens in een huis laten opgroeien is de eigenlijjke socialisatie met mensen.
Wanneer ze buiten worden geboren, niet in een huiselijke kring dan worden het wilde kittens, zelfs wilder dan de moeder omdat ze het contact met mensen nooit hebben gekend en de moeder hen heeft geleerd dat ze moeten oppassen voor mensen. Ook al geeft uw oma eten het zullen wilde kittens blijven.
Wat betreft de sterilisatie kan uw oma bellen naar AGB om tijdens de vangdagen haar laten op te halen en te laten steriliseren. Dit brengt wel heel veel stress met zich mee omdat het eigenlijk wel volgens mijn gedacht op brutale wijze wordt gedaan met vangkooien waar ze heel veel angst in hebben. De 25ste heb ik vergadering met gemeente en zal ik toch proberen opdat ik de poezen die ik in opvang krijg zelf naar mijn dierenarts mag brengen om te steriliseren. Nu de poes van uw oma is niet om te plaatsen en ik vrees dat ze het via AGB zal moeten doen.
het nummer is 054/317712
Jullie moeten beslissen wanneer je ze wil steriliseren maar het mag niet tijdens het zogen. Een bevallen poes kan een week na de bevalling terug gedekt worden.
Als je nu gaat bellen en ze komen 13,14,15 of 16 mei en ze is nog niet bevallen dan aborteren ze de kleintjes.
Je kan ook wachten tot ze is bevallen, maar kittens die buiten leven maken weinig kans om te overleven als er nog katers in de buurt zijn, ze bijten ze dood.
Groetjes
Saskia

Bewerkt door NiennaTasartir, 13 april 2013 - 20:06.

Geplaatste afbeelding

wea
wea
 • 6.113 berichten
  • Locatie: Klein Brabant
 • 5 katten
OFFLINE

#7 Geplaatst 13 april 2013 - 20:11

cat shelter probeert dat ook geloof ik. De meeste asielen kunnen dat op dit moment niet aan om ook kittens tot 12 weken te houden, dus alleen daar zou ik de opvang niet op afrekenen.

Zelf ben ik ook voorstander van abortus, maar hier zijn de meningen ook erg verdeeld over. Dat ligt ook erg gevoelig bij sommigen.

Als mamapoes zelf niet tam is, is het echt wel moelijk om de kittens ook te socialiseren. Het ideaal voor katten is niet altijd een gouden mandje bij mensen thuis, dat is soms ook de vrije natuur. Dat hangt echt af van de omstandigheden. Katten overleven in de onze natuur al sinds de tijd van de romeinen, ze hebben zelfs de massale kattenjachten in de middeleeuwen overleefd. een kat die opgroeit in de natuur, kan echt wel overleven. Het zijn de gedumpte huiskatten die het zo moelijk hebben en die moeten best herplaatst worden. De wilde katten, opgegroeid in de natuur, leren jagen en kunnen hun plan wel vrij goed trekken. Die hun vrijheid en talent is eerder te bewonderen.


klinkt goed. Ze zullen aborteren als ze nog niet is bevallen, dus ik zou me haasten. Ik zou mss zelfs vragen of jij ze mag vangen en een vangkooi lenen om zeker op tijd te zijn. Dat gaat echt de beste optie zijn: ze laten aborteren.
There is no point in arguing with cats as they always get what they want...

Evyke81
Evyke81
  • Locatie: Hamme
 • 3 katten
OFFLINE

#8 Geplaatst 13 april 2013 - 20:23

Kittens laten we liefst 6 weken bij de mamapoes.  Op die leeftijd zijn ze nog met gemak te socialiseren.

Die poes die daar bij je oma rondzwerft, hoe wild is die?  Mijne Spike gaat buiten ook lopen van alles en iedereen die beweegt, maar binnen is het een sociale kat.

In ons geval zouden er 2 mogelijkheden zijn:
A: poes laten vangen door de gemeente, aborteren en steriel maken en terug uitzetten bij je oma.
B: poes zelf vangen, aborteren en steriel maken en nieuw gezin zoeken. (aangezien ze bij je oma zou mogen blijven, dus onnodig)

Als er al kittens moesten zijn:
A: kittens bij mama laten en ze op 6 weken weghalen, mama laten steriliseren.
B: kittens en mama samen in opvang en 12 weken bij elkaar houden.  Mama steriliseren na 8 weken zoogtijd.

Eind vorig jaar heb ik kittens binnen gekregen die 16 weken bij hun wilde moeder hebben gezeten, zij zaten in de vangkooi
Dit is Monster nu:
Monster (mitsy met Toby).jpg

Geen knuffelkat, maar gesocialiseerd aan de mens. Het lukt nog, maar duurt wat langer

Geplaatste afbeelding
www.kattenopvangwaasland.com

wea
wea
 • 6.113 berichten
  • Locatie: Klein Brabant
 • 5 katten
OFFLINE

#9 Geplaatst 13 april 2013 - 20:24

De beste zwerfkatten organisaties vange nen steriliseren en zetten de wilde katten terug uit.. De tamme worden wel herplaatst. Dat is gewoon het meest katvriendelijke.

Voor kittens, best is abortus. Zijn ze er, dan is dat moelijk om te beslissen wat het beste is. Bij een tamme huiskat, kan je ze bij de moeder houden en socilialiseren. bij een wilde kat gaat dat niet. Dat is gewoon teveel stress voor de moeder om in het gezelschap van mensen te zijn en het gedrag van de moeder beinvloed te kittens. Daarom scheidt me nze vaak dan van de moeder. Is er een surrogaat mama, dan is dat vrij goed op te vangen. Maar meestal zullen ze alleen opgroeien en vaak nog ook apart omdat dit 'makkelijker is in socialisatie'. Dat is echt wel een praktijk waar onze organisatie (FWF) totaal niet achter staat. Het is soms beter om kittens gewoon bij de mama te laten en ze vroeg te steriliseren. ze zijn dan wild, maar onze asielen zitten ook vol tamme kittens die geen thuis vinden. Waarom dan ook nog wilde kittens de stress aandoen van een vaak geforceerde socialisatie waarbij ze bewust te vroeg van de moeder, en vaak van mekaar, worden gescheiden en zonder garantie op een succesvolle afloop.


niet altijd een makkelijke keuze, soms heeft men ook geen keuze

Bewerkt door wea, 13 april 2013 - 20:26.

There is no point in arguing with cats as they always get what they want...

juleken
juleken
 • 7.984 berichten
  • Locatie: Oost-Vlaanderen
OFFLINE

#10 Geplaatst 18 juli 2013 - 01:31

 NiennaTasartir, op 13 april 2013 - 19:19, zei:

Hallo,

Heeft er iemand ervaring met deze (relatief nieuwe) opvang?

http://www.poezeninnood.com/

Ik was aan het rondkijken ivm een zwangere zwerfkat die steeds bij mijn oma rondhangt, om de (liefst nog zwangere) poes te laten weghalen, zodat de kittens in een sociale omgeving geboren kunnen worden en dat zowel de mamapoes als de kittens een goede thuis kunnen hebben in de toekomst.

En ondertussen natuurlijk ook de oma sensibiliseren dat "zwartje" beter gevangen kan worden, zodat ze nog een kans heeft op een goede thuis, en haar kittens niet hetzelfde lot moeten ondergaan als zij.

Dit gezegd zijnde, ontdekte ik een opvang, in Ninove (halleluja, want hier in ninove is het erg gesteld met de zwerfkattenpopulatie). Na een paar keer heen en weer mailen met de vrouw, heb ik toch een aantal bedenkingen.
1. Kittens zijn adopteerbaar vanaf 8 weken
2. Moest mijn oma te gehecht zijn aan "zwartje" zou ze de kat 6 weken na de bevalling opnieuw willen uitzetten bij mijn oma (van sterilisatie geen sprake in de mail) en dan vanaf daar de kittens zelf verzorgen.
3. Of, de kat laten bevallen in het wild, en dan de kittens komen vangen eens ze 4 weken zijn

Ik denk dat dit een vrouw is met enorm goede bedoelingen, maar te weinig kennis. Dit druist in tegen alles wat ik hier al gelezen heb... En voor mij is het opnieuw 'terug naar start' in mijn zoektocht om 't arm Zwartje een beter leven te kunnen geven.

Ik lees hier nu toevallig jouw topic. Ben jij ook van Ninove? Ik heb vorige maand voor het eerst van poezen in nood gehoord, en vandaag iets gezet onder personeel ivm een katje van poezen in nood. Heb met haar een paar weken geleden eens gebeld ivm een vraag over een geschikte dierenarts en had ook wel de indruk dat ze heel goede bedoelingen heeft, maar heeft me ook wel twijfelachtige info gegeven. Heb er al over gedacht om haar eventueel ook te helpen, ook al ken ik haar niet.

NiennaTasartir
NiennaTasartir
 • 438 berichten
 • 4 katten
OFFLINE

#11 Geplaatst 18 juli 2013 - 15:09

@Juleken, je hebt PB ;-)
Geplaatste afbeelding