Spring naar inhoud


- - - - -

rouw bij overlijden huisdier

rouw bij overlijden huisdier

  • Log in om te reageren
Geen reactie op dit onderwerp
meitepeit
meitepeit
  • 1.711 berichten
  • 1 katten
OFFLINE

#1 Geplaatst 30 mei 2013 - 18:21

rouwverwerking bij overlijden van huisdieren

Ondanks dat er Nederland miljoenen huisdieren zijn, staan de meeste huisdierbezitters er niet bij stil dat het meestal zo is dat huisdieren eerder overlijden dan hun baasjes. En omdat de meeste eigenaren sterk gehecht zijn aan hun dier en zo’n dier een belangrijke rol in hun leven speelt, kan het zijn dat het afscheid zwaar valt. Soms heb je ook veel met zo’n dier beleefd.
Toch lijkt het er soms op dat je dit eerst zelf meegemaakt moet hebben, voordat je kunt beseffen hoeveel verdriet de dood van een huisdier met zich mee brengt.
Vele rouwende huisdiereigenaren worden dan ook geconfronteerd met een omgeving die zich niet kan voorstellen dat het verdriet na een week of een maand echt nog niet voorbij is. Ook na vele maanden kunnen mensen het er nog erg moeilijk mee hebben. Sommigen schamen zich voor dit verdriet. Onderzoek toont echter aan dat Nederlandse honden- en kattenbezitters gemiddeld 8,5 maanden rouwen om hun huisdier.
En alhoewel er geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan is, leert de ervaring dat ook eigenaren van andere dieren, zoals bijvoorbeeld konijnen en vogels, een rouwperiode meemaken.
Dr. Nienke Endenburg is GZ psycholoog (Gezondheids Zorg) en heeft zich gespecialiseerd in de begeleiding van eigenaren die te maken hebben met het verdriet om een overleden huisdier. Omdat zij ook werkzaam is op de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht, heeft zij hier veel ervaring mee opgedaan en geeft zij hier onderwijs in. Bovendien schreef zij hier ook een boek over.
De begeleiding vindt op verschillende plaatsen in Nederland plaats, maar als mensen moeilijk kunnen reizen of de afstand is te ver kan het ook per telefoon plaats vinden. De kosten van deze begeleiding worden vaak door ziektekostenverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed.

http://www.endenburg.biz/

Bewerkt door meitepeit, 30 mei 2013 - 18:23.