Spring naar inhoud


- - - - -

Neurologische aandoening


 • Log in om te reageren
10 reacties op dit onderwerp
Cattery Kiyoshi
Cattery Kiyoshi
 • 212 berichten
  • Locatie: Molenstede
 • 7 katten
OFFLINE

#1 Geplaatst 19 juni 2013 - 15:04

Hoi allemaal

Ik heb vorige week een groot probleem gehad met één van de poezels hier en heb nog steeds geen duidelijk antwoord, daarom vraag ik het hier eens.

Ik merkte 14 dagen geleden een enorme verandering in het gedrag van Izzy mijn htk kater.
Hij moest redelijk braken, stond heel wankel op zen poten, schoof steeds met één poot weg, gromde opeens enorm naar me als ik hem wou aanraken, leek blind te zijn, reageerde bijna op niets nog. Zelfs eten en drinken ging heel moeizaam omdat hij niet meer leek te begrijpen wat hij moest doen, hij ging steeds met zen poten in het water staan enzo...

Dus ik ben dan ook meteen die zaterdag nog met hem naar de DA gegaan, zij hebben meteen bloed getrokken en hem daar gehouden. Daar is hij dan een week gebleven, heeft hij aan een infuus gehangen.
Ze hebben een bloedonderzoek gedaan wat niets uitwees.
Vorige vrijdag mocht ik hem weer gaan halen nadat hij al heel de week op en af was gegaan, nu hij cortisonen kreeg was het blijkbaar beter.

Ondertussen is hij nog steeds thuis en merk in nog weinig anders aan hem, buiten dat hij misschien iets slechter gezind is dan normaal.
Maar ik weet nog altijd niet wat het was!
Ben nog aan het wachten op de test op toxoplasmose maar als die negatief is hebben ze dus geen enkel idee...
Heb €300 moeten betalen, het gaat me niet om dat geld maar dan verwacht je toch dat ze iets weten he.

Iemand hier ervaring met zo'n aandoeningen? Het zou ook een hersenbloeding kunnen geweest zijn of misschien zelf een tumor??
Geplaatste afbeelding
Siamees en Oosters Korthaar www.CatteryKiyoshi.be

catherine
catherine
 • 40.162 berichten
OFFLINE

#2 Geplaatst 19 juni 2013 - 15:10

Hebben ze geen rx genomen?

Lily2118
Lily2118
 • 296 berichten
  • Locatie: Knesselare
 • 3 katten
OFFLINE

#3 Geplaatst 19 juni 2013 - 15:38

Geen idee, inderdaad nogal erg om €300 te moeten betalen voor zoiets o.O
Kattenknuffels xx

catherine
catherine
 • 40.162 berichten
OFFLINE

#4 Geplaatst 19 juni 2013 - 16:38

Moet zo frustrerend zijn dat ze niet weten wat er scheelt. Hebben ze nog andere bloedtesten gedaan dan toxoplasmose?
Voor die prijs mag dat wel alhoewel labo onderzoeken factuur toch nog achteraf in je bus gaat vallen.
Heb de indruk dat het toch een aanval was van iets in het koppeke. Mss eens best om een tweede opinie gaan, maar niks zeggen van de eerste opinie. Zo kan je zien wat die vertelt. Mss dierenkliniek in Merelbeke.


Kaprice
Kaprice
 • 5.000 berichten
  • Locatie: oostende
 • 2 katten
OFFLINE

#5 Geplaatst 19 juni 2013 - 16:41

symptomen en zijn reactie doen me eigenlijk ook meteen denken aan een hersenbloeding of een hersentumor...

is er medicatie gegeven in dat infuus? hebben ze foto's gemaakt of echo?

Cattery Kiyoshi
Cattery Kiyoshi
 • 212 berichten
  • Locatie: Molenstede
 • 7 katten
OFFLINE

#6 Geplaatst 19 juni 2013 - 17:28

Ze hebben geen foto's ofzo genomen enkel een bloedonderzoek en urine onderzoek waar ze bij beide niks abnormaal gevonden hebben. Dan nog een tweede bloed onderzoek omdat ze de eerste keer te weinig bloed hadden  :louche: Deze uitslag zal ik vrijdag hebben.

Het infuus was enkel vocht. Van medicatie heeft hij bij mijn weten enkel iets tegen het braken en nu cortisonen gehad.
Persoonlijk vermoed ik een bloeding, een tumor lijkt me zo plots?

Ik hoop dat ik geen gigantische rekening meer in de bus krijg want dan is het wel schandalig duur voor hem enkel wat daar te houden.
Geplaatste afbeelding
Siamees en Oosters Korthaar www.CatteryKiyoshi.be

feroesti
feroesti
 • 7.453 berichten
  • Locatie: Izegem
OFFLINE

#7 Geplaatst 19 juni 2013 - 22:58

Wij hebben onze Suusje gehad met hetzefde ziekte beeld. Alleen werd het bij haar door de maanden heen steeds erger.  Het begon ook allemaal met vreemd gedrag, braken en lichtjes verstijven en die wazige en afwezige blik, ze was toen 1 jaar oud. Het resulteerde in epilepsie aanvallen waar geen verklaring voor gevonden kon worden. Eerst kwam het zelden voor en nog niet overduidelijk, maar na een tijdje werd het erger en waren het echte langdurige aanvallen met schokken en schuim op de mond op het einde. Ze is echter slechts 2 jaar oud geworden, de schade in haar hoofdje was te erg en we hebben haar moeten laten gaan, ze was inmiddels blind en vermagerde zeer snel.
Bij de autopsie werd ze grondig onderzocht en er bleek toch een kleine tumor verborgen te zitten in een gevaarlijk deel van de hersenen. Iets wat men niet kon zien op foto's of wat dan ook en wat niet behandeld had kunnen worden. Niet om je te ontmoedigen, maar soms is er geen diagnose mogelijk zolang een poes leeft. Het is allemaal zo miniscuul klein in dat kopje en men ziet dus niet alles. De kosten kunnen hoog oplopen en er is ook bitter weinig aan te doen , enkel pijn bestrijding en ondersteunende medicijnen om de poes wat te ontlasten.
Gelukkig komt zoiets eerder zelden voor en bij de meeste katten zijn zo'n aanvalletjes éénmalig en komt het daarna nooit meer voor. Een verklaring vind men dan ook vaak niet, men is blij dat de poes opknapt en het zich niet meer voordoet. Een virusje of  een valpartij lag dan vaak aan de basis, soms ook bij kittens een té snelle groei van de hersenen en daardoor eventjes een blokkage of zelfs een eenvoudig vitamine tekortje.
Soms komt het ook voor bij droge fip, dan zijn er ontstekingen in de hersenen en wordt het na een tijdje ook echt fataal. Maar ook dat is eerder zeldzamer.

Het beste is om de kat rust te gunnen en haar nu niet teveel stress te bezorgen. Als hij er niets van overgehouden heeft en het zich niet meer voordoet kan je gewoon afwachten. Eventjes  kijken hoe hij hersteld, misschien was het gewoon wel een virusje. Niet alle virusjes zijn ook te zien in het bloed.
Een brakende kat kan ook wel zeer vreemd doen en soms lijkt het net iets erger dan dat het is. De meesten verstijven hier ook als ze eens braken en het komt soms van zeeeeeer diep, wat een zielig beeld kan geven.

Eens helemaal terug de oude en vrij van stress kan je eventueel ook eens een test bij een cardioloog laten doen. Even het hart eens laten bekijken of er geen sprake is van een vernauwing of afwijking in het hart die ook plotse verlamming kan veroorzaken. Ook dat komt af en toe wel eens voor. Alleen is dat ook wel weer een dure test, zeker als die achteraf niet nodig blijkt te zijn. Het kan veel of net niets verklaren , maar wel eventuele ongerustheden wegnemen.


Je kent je kat het beste en bij erge ongerustheid en twijfel kan je altijd naar een specialist (dierenkliniek ) toe stappen voor meer test.
Wij werden destijds eerst  niet echt geloofd in verband met ons Suusje. Dit omdat de aanvallen steeds geheel over waren als we bij de dierenarts verschenen.
Pas toen ze van de trap viel tijdens een aanval en er dus schade was werden we ook echt serieus genomen. Als het zich nog eens voordoet kan je het dus maar beter snel filmen of er foto's van nemen. Dan zien ze ook echt wat er aan de hand is.
Hopelijk was het iets éénmaligs en is hij snel weer de oude !!!

Cattery Kiyoshi
Cattery Kiyoshi
 • 212 berichten
  • Locatie: Molenstede
 • 7 katten
OFFLINE

#8 Geplaatst 20 juni 2013 - 00:09

Gelukkig namen ze me daar meteen heel serieus! Ze vreesden zelfs voor zen leven, dat liet ze duidelijk blijken.
Ook hebben ze daar duidelijk zijn gedrag gezien aangezien het bij nog erger geworden is dan bij mij thuis toen hij die week moest blijven.
Hij had het daar op een bepaald moment zelfs zo erg dat hij met zen hoofdje op de grond viel als ze hem neerzette!

Het braken is dan ook gestopt na de eerste dag maar de rest van de symptomen werden erger elke keer ze hem van zen infuus haalde.

Nu een week later gedraagt hij zich weer doodnormaal, heeft zelfs al 2x zen pilletjes gemist omdat hij ze stiekem ging uitspuwen :louche:

Ze spraken al over eventuele volgende onderzoeken naar tumors en hart enzo maar ik denk als hji nu zo normaal blijt doen ik hem dan best ook zoveel mogelijk met rust laat.
Hij is nu 6j en een beetje, was ik nog vergeten te vermelden dus iets aangeboren lijkt het me ook niet.

Momenteel blijft het gissen natuurlijk maar ik den persoonlijk aan een bloeding omdat dat met cortisonen volledig kan opgekuist worden zoals ze zeggen :)

Ik hoop vrijdag iets meer te weten van de laatste test, als alles negatief is geef ik gewoon zijn pilletjes uit en derna aanzien wat er gebeurd
Geplaatste afbeelding
Siamees en Oosters Korthaar www.CatteryKiyoshi.be

Cattery Kiyoshi
Cattery Kiyoshi
 • 212 berichten
  • Locatie: Molenstede
 • 7 katten
OFFLINE

#9 Geplaatst 21 juni 2013 - 17:21

Vandaag terug naar de DA gebeld omdat het resultaat van het 2de bloedonderzoek binnen was, negatief voor toxoplasmose.

Ik kreeg als antwoord, ja dan zal het altijd een raadsel blijven wat het was...
Natuurlijk ben ik blij dat de test negatief was maar nu zit ik nog steeds met de onzekerheid of het misschien toch een tumor is?

Ik moest nu verder zijn cortisonen geven en dat was het dan, zaak gesloten.
Ben er echt niet tevreden mee, zoals ik al zei gaat dit me niet om geld maar nu ben ik gewoon €300 kwijt voor enkel zen verblijfskosten daar en weet ik helemaal niets!
Voor hetzelfde geld krijgt hij die symptomen binnen een tijdje terug en kunnen ze weer beginnen met testen :(
Geplaatste afbeelding
Siamees en Oosters Korthaar www.CatteryKiyoshi.be

feroesti
feroesti
 • 7.453 berichten
  • Locatie: Izegem
OFFLINE

#10 Geplaatst 23 juni 2013 - 18:09

Helaas gaat dit wel vaker zo. Bij een kat is een diagnose stellen zeer moeilijk zonder de kosten op te drijven.
Testen kosten veel geld en worden vaak enkel door specialisten uitgevoerd die nog duurder dan gewone dierenartsen zijn. Eigenlijk heb je al bij al nog geluk dat de kat nog in leven is en het goed gaat.

(Vaak loopt het niet zo goed en sterft de kat en moet je ook die factuur alsnog betalen, zonder enige diagnose. Wil je na de sterfte toch een diagnose dan is een autopsie noodzakelijk, maar dan heb je weer een serieuze kost en zelfs dan nog soms zonder dat enige oorzaak gevonden wordt. Dat hebben we ook zelfs al meegemaakt.)

Bij mensen is een diagnose stellen ook moeilijk, maar doordat er een ziekenfonds bestaat toch betaalbaarder allemaal en kunnen er net iets meer testen gebeuren. Bij katten is het miniscuul klein werken en geen enkele terugbetaling en garantie op slagen. Dus vaak zeer teleurstellend zowel op gezondheidsvlak en behandeling als op kosten vlak. Dierenarsten durven om die reden soms enkele testen gewoon niet uit te voeren om de kosten te drukken. Opnames kosten enorm en ook bloedtesten, dieetvoeding, medicijnen, ... lopen algauw op.
Vroeger waren er zoveel testen niet en behandelde men vaak zelfs niet eens als er geen zekerheid op overleving bestond. Men gaf een dier veel sneller op en ging tot euthanasie over.
Nu behandeld men gelukkig wel veel meer en maken veel dieren een goede kans, met het kostenplaatje tot gevolg.


Cattery Kiyoshi
Cattery Kiyoshi
 • 212 berichten
  • Locatie: Molenstede
 • 7 katten
OFFLINE

#11 Geplaatst 25 juni 2013 - 13:38

Ben met hem terug naar mijn vaste DA gegaan omdat hij zaterdag terug hervallen was, terug dezelfde symptomen. Hij heeft hem fysiek veel beter onderzocht.
Nu blijkt zijn linker pootje bijna op niets meer te reageren, dus hij vermoedde eerder een beroerte wat ook zijn plotselinge verandering van karakter beter zou verklaren. Ook kon hij hierdoor epilepsie ontwikkeld hebben.

Hij krijgt nu een hogere dosis cortisonen en iets wat het herstellen na beroertes versnelt.
Dus nog altijd afwachten maar heb nu toch meer het gevoel dat er iets gedaan wordt!
Geplaatste afbeelding
Siamees en Oosters Korthaar www.CatteryKiyoshi.be