Spring naar inhoud


- - - - -

Samenwonen: wat als de poezen dit niet zien zitten?


 • Log in om te reageren
8 reacties op dit onderwerp
Dier
Dier
 • 797 berichten
  • Locatie: Geel
 • 1 katten
OFFLINE

#1 Geplaatst 26 augustus 2013 - 14:11

Hallo allemaal!
Ik kwam hier vroeger wel vaker, maar da's alweer een tijdje geleden...

Nu zit ik toch terug met de handen in m'n haar wat betreft m'n lieve Momo.

Sinds kort zijn mijn vriend en ik gaan samenwonen. Hij heeft al een lieve maar verwende poes: Dikkiedik. Ze is 9 jaar oud en was nog niet steriel (m'n vriend kent er niet super veel van maar ziet z'n kat doodgraag!). Ondertussen is ze dat wél trouwens, heb ik meteen in orde gebracht!
Een paar maanden geleden hebben we geprobeerd om Momo in huis te laten, op't gemak laten kennismaken, ... maar helaas. Dikkie is echt heel dominant en Momo is heel onderdanig. Dikkie viel Momo aan aan de eetbak, kattenbak, ... Met als gevolg dat Momo niet meer durfde eten, flink vermagerde, .... Naar ons toe bleven beide poezen wel heel lief!

Omdat we hier dan op een hoop problemen gestuikt zijn in het huis en omdat er zeer zware verbouwingen zouden gebeuren heb ik Momo tijdelijk terug bij mijn ouders ondergebracht (daar zitten 7 andere katten maar die gedogen elkaar en haar). Dan had ze die verbouwstress toch al niet. Dikkie mocht hier buiten lopen, die is hier gebleven met de verbouwingen en doet even "normaal" als voordien.

Nu zouden we, als de verbouwingen rond zijn, graag nog eens opnieuw proberen om beide poezen in huis te houden. Vriendjes moeten ze niet worden, maar op zijn minst gewoon dat ze elkaar gerust laten zou al wat zijn!

Momo bij mijn ouders laten is geen optie heb ik gemerkt, haar lange pels is dé broeihaard voor teken, vlooien en klitten en mijn ouders steken niet de tijd in haar die ze nodig heeft. Sterker: als ik thuiskom komt ze binnen, knuffels vragen. Als ik er niet ben komt ze mij zoeken en vertrekt terug naar buiten wanneer ze merkt dat ik niet thuis ben. Zeer zielig allemaal!

We zijn in verwachting van ons eerste kindje dus ik zit vaak thuis en zal in de toekomst ook vaak thuis zijn, mij lijkt dat ideaal om de poezen wat in't oog te kunnen houden. Wat denken jullie? Tips? Eventueel een specialist die ervaring heeft met en "samenzetten" van 2 héél verschillende poezen?


kate2
kate2
 • 12.796 berichten
OFFLINE

#2 Geplaatst 26 augustus 2013 - 14:14

Ik ben geen expert, maar hier toch een aantal basistips.

Hoe heb je het de vorige keer gedaan? Gewoon samen gezet? Als het de eerste keer zo moeilijk ging, zou ik van deze keer zeker gaan voor een langzame introductie.
En daarnaast voldoende schuilplaatsjes in elke ruimte voorzien, meerdere kattenbakken (3), meerdere eet- en drinkbankjes allemaal over het huis verspreid en ook in de ruimtes waar de katten komen hoogtes voorzien.
En misschien kan je ook van een tijdje voor je met de introductie start Feliway voorzien.

Bewerkt door kate2, 26 augustus 2013 - 14:16.


Farailde7
Farailde7
 • 2.741 berichten
  • Locatie: Vlaams-Brabant
 • 1 katten
OFFLINE

#3 Geplaatst 26 augustus 2013 - 14:26

Ik ben zelf ook een nieuweling, dus ga zeker niet zomaar af op wat ik zeg, maar ik heb wel al veel naar My cat from hell gekeken en dit is hoe Jackson Galaxy het herintroduceren van katten aanpakt:
het draait eigenlijk allemaal rond positieve associatie
- eerst geef je de katten eten op een plaats waar ze elkaar niet kunnen zien, maar wel horen en ruiken (bijvoorbeeld met een soort plank er tussen), het eten mag eerst ver van de plank staan en dan steeds dichter en dichter
- dan zorg je ervoor dat ze elkaar niet kunnen aanraken, maar wel kunnen zien (bijvoorbeeld met een vliegenraam ertussen) en ook weer beginnen met het eten wat verder van de plank en dan de volgende keer iets dichter enz.
- als ze helemaal comfortabel zijn met de vorige situatie, kan je proberen om ze in de zelfde ruimte zonder vliegenraam, maar wel een einde uit elkaar eten te geven en dan weer opbouwen
Op deze manier gaan ze iets positief (eten) met elkaars geur verbinden.
Hij doet ook een side swapping (of noemde hij het nu anders), wat inhoudt dat je, wanneer je ze in het begin gescheiden houdt, hen regelmatig van ruimte wisselt zodat ze beide het hele huis als hun territorium gaan beschouwen en aan elkaars geur gewoon geraken. Ook het regelmatig wisselen van dekentjes met hun geur op kan helpen.

En vooral ook veel spelen met de katten (vb. met hengeltjes), zodat de dominante zijn energie kwijtraakt en de onderdanige meer zelfvertrouwen krijgt

Het zijn maar ideetjes :). Wij hebben het zo gedaan met onze nieuwe kat en de hond die we al hadden en is prima verlopen. Het is wel belangrijk om veel geduld te hebben en traag op te bouwen

Bewerkt door Farailde7, 26 augustus 2013 - 14:29.

Mylo Banner

catherine
catherine
 • 40.162 berichten
OFFLINE

#4 Geplaatst 26 augustus 2013 - 14:33

Hier laat ik elke nieuweling gewoon direkt in de groep, niks apart zetten met deuren en vliegenramen er tss.
Wat ik wel doe is de nieuweling op de krabpaal instaleren met eten drinken en kattebak nabij.
Zo kan hij of zij van op hoogte alles leren kennen en leren omgaan met het doen en laten van iedereen.
Zorg voor ontsnappingsroutes en hoogtes waar ze op hun gemak kunnen zitten. DRinken en eten op meerdere plaatsen zetten en kattebak ook. Met veel geduld komt dit meestal goed, en meestal mag je al blij zijn als ze mekaar dulden zonder vechten. Het is niet simpel als ze volwassen zijn ze samen te brengen, dikkie moet territorium afstaan aandacht delen, eten delen.... hoe zou je zelf zijn. Komt wel goed.


Nasa
Nasa
 • 5.382 berichten
 • 3 katten
OFFLINE

#5 Geplaatst 26 augustus 2013 - 17:05

Traag introduceren is hier het enige wat min of meer werkt.

Tinne
Tinne
 • 9.443 berichten
  • Locatie: Boom
 • 2 katten
OFFLINE

#6 Geplaatst 26 augustus 2013 - 17:24

Het enige kattenbeest dat ik hier zomaar binnen zou mogen brengen, is een kitten. Zowel door Snoopy als door Sushi wordt een jong beestje gemakkelijk aanvaard.
Geplaatste afbeelding
Vandaag is morgen gisteren.

dolfjeweerwolfje
dolfjeweerwolfje
 • 13.875 berichten
  • Locatie: Kempen
 • 4 katten
OFFLINE

#7 Geplaatst 26 augustus 2013 - 20:13

Ze traag introduceren heeft ook niet altijd het gewenst effect. Ik ben nu eerder voor de methode zoals Catherine ze omschrijft. We hebben Kiara en Xanti gewoon dadelijk bij de andere gezet en dit heeft nooit voor problemen gezorgd. Snoes - een volwassen kat - hebben we traag geïntroduceerd, maar dit is nooit goed gekomen (op het einde hadden we wel een Wapenstilstand).
Veel hangt ook af van het karakter van de kat zelf. In ons nieuw huis ging het super goed tussen de poezen, maar nu ze (en dus ook Snoes) terug buiten mogen, krijgt Snoes terug meer zelfvertrouwen ofzo. Want sinds ze terug buiten mag, is er terug 'ambras' tussen Snoes en Kiara. Heel gek. Want voor ze buiten mochten, was dit niet!

Dus wil maar zeggen dat welke methode je ook neemt, niet dadelijk voor het gewenst effect zorgt.

Misschien kan je ook een dekentje waar Momo altijd op ligt al bij jullie thuis leggen (en andersom). Dat er al uitwisseling van geuren is.


Miriam1982
Miriam1982
 • 119 berichten
  • Locatie: Rotterdam
 • 2 katten
OFFLINE

#8 Geplaatst 27 augustus 2013 - 22:59

Misschien vind je hier ook nog wat tips:

http://kattengedrag....ttengedrag.html

wea
wea
 • 6.113 berichten
  • Locatie: Klein Brabant
 • 5 katten
OFFLINE

#9 Geplaatst 27 augustus 2013 - 23:18

De kat er gewoon bij zetten gaat mss soms wel goed, maar soms ook niet. Het probleem is dat katten nooit geleerd hebben hoe ze een conflict met mekaar moeten oplossen. In de natuur ging bij een conflict elke kat gewoon zijn eigen weg. Een kat heeft immers geen nood aan een groep om te overleven, het is een solitaire jager.

Nu komen wij erbij en wij beslissen wie onze kat leuk moet vinden. Soms gaat dat hoed, soms dus niet. Eens een conflict, dan kan dat escaleren to the point of no return en dan zal een kat verdwijnen. Kunnen ze niet buiten, zal een kat door het huis sluipen om de andere kat te vermijden.

Je katten hebben eerst terug rust nodig. Ze 'moeten nu apart tot ze weer op hun plooi zijn. Dan doe je aan positieve associaties. Je aait de een kat met een doekje en legt dat naast een traktaatje voor de andere kat. Zo doe je dat over en weer.

Gaat dat goed, dan geef je bv eten aan weerskanten van een deur, gaat dat goed, dan kan de deur op een kier. En zo bouw je dat langzaam op.

Je katten hebben aangegeven dat ze mekaar niet vanzelf leuk vinden, dus moet je dat een handje helpen.
Zorg altijd voor voldoende eetpotjes, kattenbakken,... Geef het eten niet vlak naast mekaar en zeker niet uit een potje.

Dat komt doorgaans wel goed.

Leuk je terug te zien trouwens

There is no point in arguing with cats as they always get what they want...