Spring naar inhoud


- - - - -

Gedragsstoornis bij menselijk contact (aaien - schoot zitten) ?

gedragsstoornis bijten overdadig likken menselijk contact aaien

 • Log in om te reageren
11 reacties op dit onderwerp
Woutje
Woutje
 • 17 berichten
OFFLINE

#1 Geplaatst 01 oktober 2013 - 23:13

Even kort de situatie schetsen:

Ik heb mij vorige week een kitten in huis gehaald van 25 weken. Het beestje was zich continu aan het likken en bleek ook vlooien te hebben. Ondertussen netjes ontvlooid en ontwormd, maar er is 1 beplaalde plek in haar rechter zij waar ze overdadig blijft likken en zelfs bijten. De dierenarts weet dit aan de vlooien, dat ze daar waarschijnlijk wel gebeten zal zijn. Nu houdt ze dit dikwijls zo lang vol tot heel haar vacht zo nat is dat je de huid er door ziet.
Vandaag is me opgevallen dat ze dit veel minder doet wanneer je haar met rust laat, maar eens je haar gaat aaien of op je schoot neemt, begint ze er onmiddellijk mee. Bijna alsof het een tic nerveux is.
Als je ze dan op de grond terug zet, likt ze nog even voort, maar stopt er na een minuutje of 2 wel mee. Waag je een 2e poging en neem je ze terug op de schoot, begint ze steevast opnieuw.
Iemand enig idee waarom ze dit kan doen of wat ik hiermee aan moet?

juleken
juleken
 • 7.984 berichten
  • Locatie: Oost-Vlaanderen
OFFLINE

#2 Geplaatst 01 oktober 2013 - 23:17

Ikzelf heb geen idee waarom ze dit zou kunnen doen. Lijkt me wel een soort van tic nerveux. Hopelijk zijn er hier leden die jou hiermee kunnen helpen.

catherine
catherine
 • 40.162 berichten
OFFLINE

#3 Geplaatst 01 oktober 2013 - 23:22

Zou het niet eerder een vlooien allergie zijn, onze Ice had ook vlooien toen ze hier kwam wonen en had een lijn op haar rug die ook kaler was en als ze kon likte ze eraan. Na de behandeling heeft dit nog een tijdje geduurd maar is het uit eigen genezen en hield ze ook op met likken eraan. Ze heeft het nooit meer terug gekregen.

Het kan een gedragsprobleem zijn maar daar heb ik geen ervaring mee.


hilleke
hilleke
 • 19.510 berichten
  • Locatie: France
OFFLINE

#4 Geplaatst 02 oktober 2013 - 09:02

Mijn idee is dat ze zich "schoon" wast, dus daar waar je haar vast hebt genomen begint ze zich te wassen. Wat dit betekent weet ik niet, maar wat wel duidelijk is dat dit diertje dat helemaal niet gewoon is om gestreeld te worden. :8

Sabine2
Sabine2
 • 8.920 berichten
  • Locatie: St. Gillis Dendermonde
 • 4 katten
OFFLINE

#5 Geplaatst 02 oktober 2013 - 09:47

Ik was in eerste instantie ook aan het denken aan een vlooienallergie. Dat blijft nog een tijdje hangen nadat de vlooien weg zijn (zorg ervoor dat je de omgeving ook goed behandeld hebt, anders zit je binnen de kortste keren weer in een vlooiencircus!).

Normaal gezien zou een katje moeten genieten van aaikes, niet noodzakelijk van schootje zitten / opgepakt worden (tenzij het "opgepakt worden" hen van kleinsaf gewoon gemaakt wordt). Bij het aaien kan je haar normaal gezien zien genieten doordat haar snorreke naar voor komt en meestal krijgen ze dan een relaxte / dromerige blik-op-oneindig of oogjes dicht.
Misschien kan je haar gewoon aaien terwijl ze op haar plaatsje zit (op de vloer, op haar krabpaal, in haar mandje ....) zonder dat je haar oppakt en op je schoot zet. Misschien ook eerst aan je hand laten snuffelen, ze kent je geur nu en zal dan weten dat jij wel OK bent.
Als ze niet gewoon is van geaaid te worden, is die ervaring tamelijk nieuw voor haar en moet ze eerst wat vertrouwen krijgen.
Kijk waar ze het het leukste vindt om geaaid te worden. Bij mijn Archie is dat vanachter aan zijn koppeke en ook een schoudermassageke (in het begin voorzichtig, met één of twee vingers en nu een full-schouder massage met twee handen ;) ), mijn Gerritje* vond het zalig als ik over haar neuzeke wreef, mijn Gizmo* vond het niet leuk als ik aan haar koppeke kwam maar schoudermassagekes vond ze zaaaaaaaaaaaaalig en ze kwam die zelf vragen,...).
Als ze een plaatsje niet leuk vindt en ineenkrimpt, bekijk dat plekje dan om te zien of er niets aan de hand is.
Is er niets, dan wil ze daar waarschijnlijk gewoon niet geaaid worden.

Het raarste dat ik tot nu toe tegengekomen heb ivm aaien was bij de kat van mijn voormalige buren. Dat beest was agressief naar mensen, echt niet gewoon. Enkel haar eigen personeel en voor de rest moest er haar niemand aanraken of ze konden bij wijze van spreken naar de spoed :o
Terwijl ze op reis waren, zorgde ik voor hun kat. Door een toeval merkte ik dat Kasjmier niet met mijn hand wou gestreeld worden, maar dat ze er totaal geen probleem mee had als ze met de zachte haren van het handborstelke voorzichtjes gestreeld werd. En ze genoot daar echt van, met oogjes dicht en alles. Die mensen waren niet lang genoeg op reis om dat gedrag van de kat om te draaien en langzaam van handborstel naar hand over te gaan, maar het was een begin ;)
Dus misschien kan je ook met een zachte borstel eens proberen?
Er is altijd wel een manier, maar soms niet de eerste waaraan een mens denkt :)

Katjes zijn net als chocolaatjes, het is moeilijk om het bij ééntje te houden :paw
The devil has work for idle paws :x
www.dendermondsezwervertjes.org

Woutje
Woutje
 • 17 berichten
OFFLINE

#6 Geplaatst 02 oktober 2013 - 10:54

Ik denk niet dat het probleem is dat ze niet geaaid wil worden, want je ziet haar inderdaad genieten. Als je er mee ophoudt, komt ze zelfs kopjes geven zodat je zou voort doen.
Het kan volgens mij wel kloppen dat dit poesje niet gewend is om geaaid te worden, dat heb ik ook al gedacht.

En wat betreft dat "schoon-likken"; het is echt altijd op dezelfde plek dat ze begint te likken en te bijten, helemaal niet op de plek waar ik haar vast gepakt heb. Met het aaien probeer ik ook die plek te vermijden om zeker niets te triggeren, maar dat werkt dus niet hé.

Ze ligt hier nu al een tijdje naast me in haar mandje, terwijl ze zich enkel op een normale manier wast. Als ik haar nu oppak en op mijn schoot zou zetten, gaat ze beginnen likken en bijten op die éne plek.

Ik heb nu van de dierenarts de raad gekregen om haar eens goed te wassen, maar weet niet of dit wel de oplossing is. Maar, ze gaat straks dus onder de douche; benieuwd wat dat gaat geven ...

Oh, en nog iets, het is een geweldig "spinnerke", als ze geaaid wordt, draait ze haar volumeknop ook open :cat

Anke1980
Anke1980
 • 161 berichten
  • Locatie: Peer
 • 1 katten
OFFLINE

#7 Geplaatst 02 oktober 2013 - 11:24

Oei, een kat onder de douche, als dat maar goed komt... Alvast veel succes ermee!

catherine
catherine
 • 40.162 berichten
OFFLINE

#8 Geplaatst 02 oktober 2013 - 11:49

Pas toch maar op met katten en douchen dat gaat niet altijd samen en kan hevige stress geven.

Vooral niet met de waterstraal op haar kop komen en het water traag laten lopen, hier was ik onze perzische soms ook maar maak haar nat in mijn gootsteen met een pot water en niet met de kraan, (die is bij ons uitrekbaar als een douche) en afspoelen doe ik ook met de pot water dat geeft veel minder lawaai en stress aan de kat.

Waarom wil je ze in de douche steken?


wea
wea
 • 6.113 berichten
  • Locatie: Klein Brabant
 • 5 katten
OFFLINE

#9 Geplaatst 02 oktober 2013 - 13:59

ik zou ze ook zeker niet in de douche steken. als dat likken van stress komt, dan gaat dat echt niet helpen. de kans bestaat dat dit wel verergert.

Het kan idd een tic nerveux zijn. kleine korte likjes zijn dikwijls een ontlading van spanning. soms is dat goede spanning, zoals bv als een muis ontsnapt, likt de kat bv ook even haar schouder om de spanning wat te ontladen. of als ze ergens afgedonderd is, zie je dat ook.effe een likje en hup.. alles weer ok.

Waar komt dit katje vandaan?

Mijn advies zou zijn om de kat eens echt met rust te laten: niet oppakken, niet naartoe gaan om te aaien, niet in de ogen kijken,... maar wel een hengsel speeltje bovenhalen, natvoer geven met een lepel en haar roepen...

katten spinnen niet enkel als ze tevreden zijn, maar katten kunnen ook spinnen als ze onder stress staan.

Likekn tot er een kaal plekje onstaat is ofwel door bv pijn/irritatie of door stress. De DA lijkt geen medische oorzaak te vinden, maar een advies om de kat onder de douche te zetten, vind ik wel een beetje bizar. Als de DA denkt dat er iets op kleeft, dan lijkt het me veel kat vriendelijker om bv een doekje te gebruiken. of heeft de de DA een speciale schampoo meegegeven?

There is no point in arguing with cats as they always get what they want...

Woutje
Woutje
 • 17 berichten
OFFLINE

#10 Geplaatst 02 oktober 2013 - 20:41

Ik heb idd een speciale shampoo meegekregen van de dierenarts. Ze wou er zeker van zijn dat echt alle "vuiligheid" uit haar vacht was, vandaar dat ik ze moest wassen. Douchen is mss het verkeerde woord geweest, heb het zachtjes met de handsproeier gedaan, maar had toch wel compassie met haar. Denk dat ze idd serieus onder stress stond, want haar hartje klopte kweetnoe snel. Achteraf heb ik haar in een handdoek gewikkeld en is ze zo op mijn borst in slaap gevallen.

Als ik haar achteraf wou borstelen, zag ik dat dat éne plekje weer nat was, dus had ze daar toch nog aan zitten likken (zonder dat ik ze gepakt had).
Kan dat echt dat ze zich focussen op 1 plekje puur uit stress? Want die zal ze zeker wel gehad hebben vandaag ...

En waar komt dit katje vandaan? Als je een kitten koopt die achteraf blijkt zien te zijn en vlooien heeft, zullen de meesten onder ons al wel weten van waar die komt. Het is de eerste maal dat ik een huisdier in huis haal en ik heb me dus grondig vergist daarin, dat weet ik nu ook, maar dat kan ik jammer genoeg niet meer veranderen.

(ben een absolute kattenleek ...)

juleken
juleken
 • 7.984 berichten
  • Locatie: Oost-Vlaanderen
OFFLINE

#11 Geplaatst 02 oktober 2013 - 23:47

Je bent dan misschien een kattenleek, maar je draagt toch goed zorg voor haar hoor, het beestje krijgt duidelijk veel liefde. Als ze op je borst in slaap gevallen is wil dit volgens mij toch ook wel zeggen dat ze zich op haar gemak voelt bij jou. Lief hoe begaan je bent met dit beestje, er wacht haar een mooie toekomst  :loveshower: :loveshower:

En dat plekje, ja ik weet het ook niet. Mijn ouders hebben een hond geadopteerd een aantal jaar geleden, en die heeft de gewoonte om telkens hij een klein kiezeltje ofzo tegenkomt (eigenlijk vanalles, als het maar klein is), om dat op zijn rechter voorpoot te leggen en daar dan beginnen te likken. Dan is zijn pootje nat en ondertussen zijn de haartjes daar ook al verkleurd. Geen enkel idee waarom hij dit doet, is gewoon al jaren zo.

Succes nog met je katje!

wea
wea
 • 6.113 berichten
  • Locatie: Klein Brabant
 • 5 katten
OFFLINE

#12 Geplaatst 03 oktober 2013 - 13:44

toch knap hoe je met dit katje inzit...

het kan idd stress zijn, ook als ze maar op 1 plekje likt. Dus ik zou even eens proberen de stress zo laag mogelijk te houden en alles van de kat zelf te laten uitkomen. Dus haar aaien als zij erom vraagt, veel spelen, zorgen voor hoge plaatsten waar ze kan liggen, zorgen voor dozen of verstopplekjes en haar leven zo voorspelbaar mogelijk maken.

Het duurt wel even eer katten wennen aan een nieuwe omgeving en nieuwe mensen en vooral katjes die een moelijke start hebben gehad. Maar mits geduld komt dit wel goed. zo is mijn kater jaren doodsbang van mijn man geweest, vooral van zijn voeten. Maar dan ineens verandert dat en nu komt hij ook regelmatig bij mijn man fletsen.

Je hebt goed gesocialiseerde katjes, die goed opgebracht zijn zonder enig traume. en je hebt er ook die meer zorg en begrip van ons vragen. Om dan zo'n katje uiteindelijk toch op zijn gemak te zien, dat duurt soms lang, maar dat is echt hartverwarmend.

Veel succes! dat komt wel goed. maar geeft de kat controle over zijn omgeving door niet zomaar op te pakken of te aaien. je kan bv met een ontspannen hand eens naar de kat gaan, die gaat dan ruiken aan je hand en dan zie je wel of die zin heeft in aaitjes of niet. speel veel, train de naam met voedsel, vermijd oogcontact en doe je dat wel, knipper dan 2x langzaam met je ogen en dat komt wel goed.

There is no point in arguing with cats as they always get what they want...

Ook gelabeld met één of meerdere van deze sleutelwoorden: gedragsstoornis, bijten, overdadig likken, menselijk contact, aaien