Elena, op 08 november 2013 - 10:54, zei:
'al die rijke luizen teren op de rest'... Van stereotiep denken gesproken 
Er zijn wel degelijk mensen die rijk zijn door hard, heel hard te werken...Sommigen worden in het juiste bed geboren, anderen geraken er door de juiste keuzes te maken in het leven, en dat begint al vroeg met studiekeuze, het nodige verstand en dan hard werken! En natuurlijk moet je altijd wat geluk hebben in het leven. Velen verkijken hun kansen door foute keuzes te maken in het middelbaar, slechte studiekeuze, foute vrienden... Dan wordt reeds de basis gelegd voor later succes. En natuurlijk moet je ook ambitieus zijn, als je content bent met een simpel kantoorjobke, dan zal je wel een mooi loon hebben, maar niet meer dan dat. Heb je echter een zakelijk instinct, je bent bereid risico's te nemen en je gaat er volledig voor, dan heb je kans om echt succesvol te worden in wat je onderneemt. En als je het dan gemaakt hebt, dan heb natuurlijk altijd met jaloerse mensen te maken. En als er nu iets is waar ik niet tegen kan, dan is het wel jaloezie. Waarom zijn er zoveel werklozen in België? En waarom kan men zolang een werkloosheidsvergoeding in België trekken? Waarom proberen zoveel mensen op jonge leeftijd thuis te blijven met 'vage klachten', terwijl ze intussen hun kamers behangen en hun hele huis renoveren? Hebben al die rijken dan zo'n goede gezondheid? Niet altijd, maar die lopen daarmee niet te koop, en verbijten de pijn en werken door. Ze gaan niet van dokter naar dokter voor extra dagen thuis. En begrijp me niet verkeerd, als je getroffen wordt door een zware, levensbedreigende ziekte, of je kan niet normaal functioneren door een handicap, dan is het maar normaal dat je thuis blijft en steun krijgt (daar dient de steun voor!!) maar vaak is actief blijven het beste medicijn.
En nee, ik vind niet dat de koning extra geld moet krijgen...
Ik vond het anders ook wel duidelijk dat
Eibhlin het niet algemeen bedoelde...
Het gaat hier ook niet om jaloezie, maar om lef te hebben te klagen dat hij geld tekort heeft om zijn jacht vol te tanken.
Daarbij is niet iedereen geboren met een hoog IQ, of/en krijgt niet iedereen de kans om (financieel) aan universitaire studies te beginnen.
Ook kunnen keuzes opgedrongen worden door ouders, waardoor iemand die toch een deftig diploma behaalde geen ambitie heeft om verder werk te zoeken in die richting.
En wat risico's en zakelijk instinct betreft : ik ken mensen die het zover geschopt hebben in hun leven dat ze zich verplaatsten met hun helikopter, kinderen zo verwend opvoedden dat deze weigeren om in een doorsnee huis te wonen nu ze volwassen zijn, verjaardagsfeestjes gaven die elk huwelijksfeest overtroffen, enz...
Deze mensen zitten nu zo goed als aan de grond, misschien betekent "aan de grond" voor hen ook al moeten leven als de gemiddelde burger.
Teveel risico's genomen?
Of hun vermogen overschat waardoor ze voor te weinig reserves gezorgd hebben?
Weet het niet precies, maar de man in kwestie kijkt ook neer op mensen die op het "eerste zicht" geen reden hebben om beschouwd te worden als werkonbekwaam.
Is al jaloers als zulke mensen een klein rijhuisje hebben kunnen kopen en daar heel tevreden mee zijn.
Niet alle ziektes zijn zichtbaar met het blote oog...
Soms schuilt daar ook vaak jaloezie achter hoor.
Persoon X werkt zich te pletter voor een (iets) hoger dan gemiddeld loon en merkt dat persoon Y leeft van een uitkering maar toch normaal stapt/loopt/er goed uitziet/bepaalde activiteiten nog goed kan uitvoeren/enz...
Dat knaagt misschien wanneer men ervan uitgaat dat persoon Y wel eens zou kunnen profiteren van de maatschappij, en zo wel zelf een paar jobs kan verzinnen die deze zou kunnen aankunnen.
Maar, net zoals er mensen zijn die hard werken en niet te koop lopen met pijn/andere last die ze ondervinden, zal persoon Y misschien ook niet willen te koop lopen met de ziekte waarmee deze kampt.
Snel wordt dan soms gezegd dat er niets aan scheelt, terwijl er veel leed is die onzichtbaar is.
Uiteraard spelen de mensen die er effectief voor zorgen dat ze voor het minst een doktersbriefje krijgen niet in het voordeel van beide partijen.
Bewerkt door HelpLuckyvinden, 09 november 2013 - 01:51.