Ik heb al vaker cupcakes gemaakt

.
Het beste is inderdaad gewoon 4/4 cake te maken en dan indien gewenst nog een smaak aan toevoegen (chocolade/cacao, kokosschilfers, ...)
Je koopt best ook een pot witte choco. Dat is nl. uitstekende 'lijm' om je fondant op je cakejes te plakken

.
Voor de rest is een ronde vorm wel handig om je basislaag uit je fondant te snijden die je op de cupcake legt. Ahja, zo'n kleine deegrol met ringen aan is ook heel handig om mooi de juiste dikte te krijgen (kan je bijvoorbeeld bij Aveve kopen):
Qua kleuren rolfondant koop je best rood, geel, blauw en wit. Daarmee kan je dan mengen om alle andere kleuren te maken

.
Je hebt speciale matjes om het niet te laten plakken, maar je kan dat eigenlijk even goed op bakpapier uitrollen. Eigenlijk kun je echt massa's spullen daarvoor kopen, maar als je een beetje creatief nadenkt kun je al heel wat maken met messen en vormen van potjes enz die je al in huis hebt
En voor de rest: veel afbeeldingen zoeken op het internet voor inspiratie en dan helemaal los gaan
Als je nog een vraagje hebt laat je het maar weten