Spring naar inhoud


- - - - -

Lykoi Cats


  • Log in om te reageren
1 reactie op dit onderwerp
Bridget
Bridget
  • 253 berichten
    • Locatie: Oostende
  • 8 katten
OFFLINE

#1 Geplaatst 05 september 2015 - 13:14

Aanzien de Lykoi eindelijk erkend is als geavanceerd nieuw ras heb ik besloten om hier een volledig topic aan hun te wijden.
Maar eerst tijd voor een vreugde-dansje!!! :eDance: :dancer: :eDance:

RAS GESCHIEDENIS

De Lykoi Cat is een natuurlijke mutatie van een huiskat die het uiterlijk van een weerwolf is. De mutatie is opgetreden in huiskatten in de laatste 20 jaar, maar tot op heden zijn er geen meldingen van iemand starten van een ras gemaakt. Onze oprichters katten komen uit twee onafhankelijke nesten. Het eerste nest werd in Virginia uitgereikt aan mevrouw Thomas als een mogelijke Sphynx mutatie (die later werd ontkracht bij DNA-test). Dit nest is geboren rond juli 2010. De moeder bleek een normale zwarte binnenlandse korthaar zijn. Dr. Leslie Lyons heeft een DNA-test bij de kittens gedaan om te bevestigen dat ze niet Sphynx of Devon gen dragen. Mevrouw Thomas had niet de tijd of de middelen om alle genetische en gezondheidstesten te doen dat ze ervoor koos om ze te geven aan Dr. Johnny Gobble (op voorstel van een wederzijdse vriend, Cheryl Kerr ). Meteen waren zij gefascineerd door de verschijning van deze katten! I Brittney Gobble reed naar de twee ongewone cuties en hun moeder. Aangezien ze in verschillende regio's van de Verenigde Staten wonen was dit een beetje een avontuur, maar de poesjes waren geweldig reizigers! Kort nadien werd een 2de nestje gevonden ditmaal in Tennessee. Toen Brittany aankwam om de kittens op te halen kon zij meteen zeggen dat deze hetzelfde gen hadden als het eerste paar dat ze hadden gekregen. Ze zien de tweede nestje als een zegen van God! Na genetische tests en de gezondheid van de evaluatie, werden ze toegevoegd aan het programma om het aantal katten in de genenpoel te verhogen (deze twee werden ca. geboren. September 2010).

Bij het starten van het programma werd besloten dat eerst alle nodige testen moesten worden gedaanom ervoor te zorgen dat dit niets met een ziekte of aandoening had te maken Johnny die een dierenarts is deed dan ook de eerste testen in zijn kliniek. DNA-onderzoek werd vervolgens gedaan door UC Davis en moets bevestigen dat de tweede set van de katten niet dragen van de Sphynx / Devon gen (alle resultaten kwamen terug waaruit blijkt dat geen van de stichtende katten hebben de Sphynx / Devon-gen). We voerden ook DNA-panelen voor genetische ziekte, kleur en type bloed op alle stichtende katten. Aan de Universiteit van Tennessee, dermatologen onderzocht ze voor eventuele huidafwijkingen (en ook zij werd verliefd op deze katten?). Samen met biopsie monsters van de huid, kan de dermatologen geen reden voor de vachtpatroon vinden. Wat ze vinden is dat sommige haarzakjes ontbraken alle noodzakelijke componenten die nodig zijn om haar te maken (dat is waarom Lykoi ontbreekt een ondervacht). Zij vinden ook dat de follikels die in staat zijn om haar te produceren waren, ontbrak de juiste balans van deze componenten om het haar te houden (dat is de reden waarom Lykoi doen ruien en kan bijna helemaal kaal geworden van tijd tot tijd). Onze cardioloog deed ook cardiale scans om te zoeken naar eventuele structurele problemen met de harten. Uiteindelijk vonden we dat de katten gezond en het haar patroon niet van enige bekende ziekte of aandoening. Er werd vastgesteld dat het inderdaad een echte natuurlijke mutatie en de Lykoi fokprogramma begon! 14 september 2011 verwelkomden we de eerste kitten ooit uit een Lykoi naar Lykoi Cat fokken.

De naam "Lykoi Kat" betekent ruwweg "Wolf van de kat" in het Grieks .... een zeer passende naam voor deze jongens! Nadat de naam is overeengekomen, Johnny stuurde in alle nodige documentatie en aan de TICA hebben de Lykoi ras vermeld als "experimenteel" (eigenlijk TICA laten weten dat we begonnen het proces van de oprichting van een nieuw ras).

We hebben gemerkt dat de zwart gekleurde katten drukken de patroon van de weerwolf kat meer dramatisch dus richten we ons alleen op het produceren van stevige zwarte katten die het gen hebben. Sinds hun afkomst is binnenlandse korthaar (geen bekende raskatten bij betrokken zijn geweest) zijn we uitkruising met alleen zwarte bedienden. Dit wordt gedaan om de genenpool te verbreden en zorgen voor een gezonde kittens. De oprichtende Lykoi en de daaropvolgende uitkruising is allemaal al gedaan hier in onze cattery in Tennessee. We hebben nu Lykoi's bij fokkers in de Verenigde Staten, Canada, en een aantal landen in de wereld. We houden ook contact met Dr. Leslie Lyons en haar team die werken aan meer informatie over deze unieke gen en het hele Lykoi genenpool te ontdekken!

Sinds de oorspronkelijke fokken, hebben Johnny en Brittney Lykoi's gevonden in de wilde kat bevolking uit Texas, Missouri en South Carolina verkrijgen. Cheryl Kerr vond een kolonie in Vermont

We namen de Lykoi voor de TICA raad opnieuw in 2014 en we werden doorgegeven aan de status van "Voorbereiding New Breed". Ieder bestuurslid aanvaard Lykoi, dus we waren geslaagd met geen bezwaar! Wij zijn een "erkend" ras met TICA en we zijn nu in staat om ze te laten zien bij TICA shows. Nu moeten er enkel meer Lykoi's zijn zodat we de volgende stap om een ​​Championship-show ras kan bereiken. Maar we zijn goed op weg en hopen volledige kampioenschap status te bereiken 2016!

De oorspronkelijke Lykoi norm was gebaseerd op "Lining Wolfie" en hij was zwart.
Samen met TICA is dan ook besloten om enkel de zwarte met Roan-patroon te presenteren op shows.
Kittens die niet voldoen aan de standaard kleur kunnen dan ook geplaatst worden bij liefhebbers
Momenteel word bij het fokken niet enkel gelet op de standaard-kleur in gebruik bij het fokprogramma, gevonden Lykoi's met de "foute" kleur kunnen worden ingezet in het fokprogramma, dit is nodig om de genenpool te verbreden, ook word er gebruik gemaakt van de gewone zwarte huiskat omwille van de kleur, gemiddeld zijn er een 20-tal gewone zwarte huiskatten die "meewerken" aan het fokprogramma.

ENKELE BELANGRIJKE WEETJES

1. De Lykoi werd opgericht en geregistreerd bij TICA in 2011
2. De Lykoi ras werd in Tennessee gestart door Dr. & Mevr Gobble.
3. De Lykoi is momenteel een Prelimanary New Breed in TICA. We hopen om te verhuizen naar Geavanceerd New Breed in september 2015. WAT INTUSSEN DUS GELUKT IS!!
4. De oprichtende Lykoi's getest zijn op huid steekproeven, echocardiograms (om gezondheid van het hart te controleren), DNA-onderzoek, schildklier testen, besmettelijke ziekte testen, bloedgroep testen
5. Lykoi zijn niet hypoallergeen.
6. Van tijd tot tijd verharen zij en op sommige momenten kunnen zij bijna helemaal kaal worden, de dikte van hun vacht heeft veelal te maken met het klimaat waarin zij leven.

Heel waarschijnlijk zijn er in het verleden al veel Lykoi's gedood omdat mensen dachten dat dit om een zieke kat ging en nooit de tijd genomen hebben om via onderzoek te bewijzen dat dit NIET om een ziekte gaat. Zo is er vorig jaar een Lykoi gevonden in Italie, waarvan ook gedacht werd dat deze ziek was, maar gelukkig hebben de vinders verder gekeken en hem niet willen opgeven....Intussen is Lenticchia dan ook DE papa van mijn eigen wolfje :love4:

HET KARAKTER

Kan ik uiteraard intussen zelf over meespreken!
De Lykoi is heel alert in zijn spelen, zelf met het kleinste dingetje dat hij vind kan hij uren mee spelen. De Lykoi, kan heel goed alleen spelen, maar heeft ook vriendjes nodig, over zijn mensen is hij heel beschermend. De Lykoi wacht af is geduldig in het kennis maken, maar eens hij je kent bloeit hij helemaal open. Ze zijn ook heel slim in het zoeken naar oplossingen. Soms spelen zij zoals een hond, zij lopen met hun speeltje weg...en wanneer zij stoppen met spelen verstoppen zij hun speeltje voor later. Ze hebben enorm veel energie, maar kunnen evengoed voor lange tijd op je schoot liggen. Wanneer ze je aankijken lijkt het alsof ze je ziel lezen, ik denk dat ze op die manier ook snel weten bij wie ze wat kunnen doen. Zo merk ik hier in huis dat er katten zijn waar hij zelf naartoe gaat om te spelen, bij andere wacht hij af tot wanneer ze met hem willen.

Ter verduidelijking nog enkele foto's:
11419943_10205740080574552_1670206524_n.jpg
11292728_10205740080454549_1546849994_n.jpg
11421682_10205740080414548_1352550164_n.jpg
11637970_10205740080334546_1994918608_n.jpg
10364486_10205740080294545_313965338_n.jpg

Wil je na het lezen zelf ook een Lykoi? Dat kan door je op de wachtlijst te zetten! Voor Europa: http://www.lykoicats.eu/index.html
Geplaatste afbeelding
Groetjes Toulouse, Saphira, Bobo, Cheshire, Hayley, Akiko, Cain, Romulus & personeel Bridget

Bridget
Bridget
  • 253 berichten
    • Locatie: Oostende
  • 8 katten
OFFLINE

#2 Geplaatst 19 september 2015 - 11:11

Gisteren kreeg ik de vraag van iemand: hoeveel fokkers zijn er wereldwijd die fokken met Lykoi's?
Wel eerlijk, ik wist daar niet onmiddelijk het antwoord op, ikzelf volg er een 10-tal.

Dus heb ik die vraag even doorgespeeld aan de fokker van mijn Romulus.

Wereldwijd zijn er momenteel 18 fokkers met Lykoi's, alleen zijn er hiervan 7 nog maar pas begonnen en zullen dus nog niet direct kittens beschikbaar hebben.

Voor Europa zijn er 2, Christine in Frankrijk en dan nog een fokker in UK, maar die is nog niet lang gestart met Lykoi's. Dan is er 1 in Israel, 1 in Australie, 1 in Zuid-Afrika en 2 in Canada. En de overige 11 in Amerika.

Dus bij deze weten jullie het nu ook.
Geplaatste afbeelding
Groetjes Toulouse, Saphira, Bobo, Cheshire, Hayley, Akiko, Cain, Romulus & personeel Bridget