Spring naar inhoud


- - - - -

Socialisatieproces zwerfkitten 5 maand


 • Log in om te reageren
34 reacties op dit onderwerp
Natalie&Clooney
Natalie&Clooney
 • 59 berichten
OFFLINE

#1 Geplaatst 26 november 2015 - 09:28

Ik ben de laatste dagen aan het lezen geslagen, maar vind nergens een vergelijkbaar verhaal als dat van het poesje dat momenteel bij mij in opvang zit. Ik dacht daarom, misschien is het wel interessant om hier een dagboekje bij te houden, zodat jullie mij hopelijk kunnen bijstaan met de nodige tips :-)

Sinds enkele weken ben ik vrijwilligster in een poezenopvang. Er zijn verschillende kamertjes waar de poesjes verblijven en mijn opvangertje Doo verbleef in de grote ruimte samen met nog 6 andere poesjes. Doo is in de opvang binnen gekomen via een zwaerfkattenproject toen hij 3 maand oud was. Hij was een beetje een twijfelgeval, maar ze konden het toch niet over hun hart krijgen om hem terug ‘uit te zetten’. In de opvang was hij bij aanvang extreem schuw en angstig. Aan de poezenkamer was een buitenren en van zodra hij de deur hoorde opengaan was hij weg naar buiten. Deze periode heb ik zelf niet meegemaakt. Toen ik begon was het al iets beter en kwam hij af en toe al eens mee in de ruimte zitten. De laatste twee weken had hij in de opvang grote stappen vooruit gezet. Hij was echt nieuwsgierig en zat steeds meer binnen. Hij begon aan onze handen te snuffelen en er zelfs mee te spelen. De laatste dagen is het zelfs gelukt om hem heel voorzichtig te aaien als hij naast een andere poes zat die zich ook liet aaien. Super dus! Nu zondag is de laatste andere poes vertrokken en bleef Doo dus alleen achter. Omdat hij zich zo optrekt aan andere poezen was dit niet ideaal! Bovendien is het zo dat hij echt nog een lange weg te gaan heeft en echt meer aandacht nodig heeft. Gevolg: We hebben beslist dat Doo naar mij kwam en ik hem verder zou proberen te laten openbloeien. De berging (met raam en dus daglicht) werd in orde gebracht voor onze kleine man en sinds zondagavond verblijft hij er ook effectief.

Ik heb zelf thuis een heel sociale kater, Clooney, en 3 lieve en kalme cavalier king charles spaniels die verzot zijn op poezen. Vriendjes genoeg dus J De bedenking die we ons maakte was of 3 hondjes niet te overweldigend zou zijn voor Doo en of hij dat wel zou aankunnen… er was echter geen echt alternatief dus… proberen maar en hopen dat het goed komt!  
Momenteel zit hij dus apart in de berging en ik moet toegeven dat de eerste twee dagen best spannend waren. Hij at niet, hij dronk niet,… niets! Ondertussen zijn we die fase gelukkig voorbij en eet onze man elke dag flink zijn natvoer, droogvoer en kattenmelk (verwend? Nee hoor ;-) ). Stap in de goede richting dus. Hij gebruikt ook flink zijn kattenbak, dus ook dat is goed nieuws.
Wel zit hij nog steeds (sinds zondag) achter de wasmachine verstopt. Hij neemt totaal niet aan van snoepje of vleesje uit onze handen en zelfs niet als we het gewoon voor hem leggen. Ook een speelhengel (wat hij in de opvang heel leuk vond) werkt niet. Hij kijkt er wel geïnteresseerd naar maar durft niet bewegen. Ook zijn pupillen zijn nog steeds tamelijk groot en het is maar heel soms dat hij eens knippert en precies wat indommelt als je tegen hem zit te praten (wat ik dus nu verschillende keren per dag probeer te doen).

’s Avonds ga ik bij hem zitten en een beetje voorlezen of gewoon wat op internet surfen. Hij steekt dan wel regelmatig zijn kopje is wat verder van achter de wasmachine, maar veel beweging zit er tot nu toe niet in. Maar we hebben geduld! J Het ‘stomme’ is wel dat hij door de verhuis terug enkele stappen achteruit heeft gezet en we dus terug een stuk vertrouwen zijn verloren.
Wat ik ook wel erg vindt is dat hij nu even goed alleen zit en weinig huiselijke geluiden hoort. Hem in de woonkamer laten gaat echter een te grote stap zijn omdat onze honden daar ook zitten en wij eigenlijk alles open hebben beneden (woonkamer, eetkamer en keuken zijn één geheel). Ik weet dus niet zo goed wat ik hiermee moet. Ik heb Clooney ook al eens laten kennis maken met Doo, maar ja van achter een wasmachine is dat niet zo evident. Clooney is wel eens gaan snuffelen maar wou verder gewoon graag terug naar zijn zetel J Ik dacht mss van Clooney vanavond toch eens mee te nemen in de berging als ik me daar zet… wat denken jullie? Te snel? Nu ik denk dat Clooney gewoon aan de deur gaat gaan zitten, want de berging is eigenlijk voor hem tamelijk onbekend terrein. Hij gaat gewoon terug naar de woonkamer willen en weinig interesse tonen :-/ Misschien moet ik Clooney vanaf nu altijd wat natvoer geven in de berging zodat hij het al als iets leuk gaat zien?

Bewerkt door Natalie&Clooney, 26 november 2015 - 14:37.


Freya13
Freya13
 • 348 berichten
  • Locatie: Wondelgem
OFFLINE

#2 Geplaatst 26 november 2015 - 12:19

Heb je een bench? (= een grote hondenkooi) Anders zou je poes in de bench in de woonkamer kunnen zetten. Op die manier ziet en hoort hij alles, maar zit hij toch in een veilige plek. Als je zegt dat hij al gewend was aan katten en honden, moet dat normaal wel lukken. Zolang een kat niets ziet of hoort, gaat hij ook niet vooruitgaan, en niet verder socialiseren. Ik zou een bench klaarmaken, met kattenbak, eten en drinken, en een groot deken of zoiets over (een deel van) de bench. Op die manier zit hij 'veilig' maar kan hij van uit zijn veilige plek wle kijken naar wat er rond hem gebeurt.

Carowlina
Carowlina
 • 8.178 berichten
  • Locatie: O-L-V-Waver
 • 3 katten
OFFLINE

#3 Geplaatst 26 november 2015 - 12:36

Hoi Nathalie,

Mag ik vragen voor welke opvang jij opvanggezin bent?

Ik heb hier 2 jaar geleden volledig verwilderde katjes binnen gehaald (in opvang) toen ze 6 maanden waren.
Ik heb naast mijn living een aparte kamer van ongeveer 4x3 meter.
Daar had ik de katjes eerst in een heel grote bench gezet en dan ging ik bij hen zitten. Ik babbelde wat tegen hen of zong (en dat vonden ze blijkbaar wel fijn).
Eens ze een beetje gewend waren aan mijn aanwezigheid heb ik ze los gelaten in die ruimte.
Ze hadden krabpalen en enkele verstop plaatsen.
Hier heb ik dezelfde tactiek toegepast. Zitten, praten/zingen en ze vooral ZELF laten komen. En als ze komen, ze niet meteen willen gaan aanraken.
Laat hem aan jou snuffelen en negeer hem. Zo voelen ze zich het minst bedreigd.
Maak je klein (door op de grond te zitten) en krom je rug een beetje. Is ook minder bedreigend.

Ik heb hier ook gebruik gemaakt van Liquid snack. Ik deed een beetje op mijn vingers en ze kwamen het dan aflekken.
Eens ze dat goed gewoon waren, begon ik hen zachtjes te aaien terwijl zij de liquid snack op lekten.

Vooral véél geduld :)
Hier heeft het 11 maanden geduurd eer ik Thelma kon aaien.
En nu zijn het beiden nog grotere knuffelaars dan mijn andere kat, die altijd onder de mensen heeft geweest :)

Natalie&Clooney
Natalie&Clooney
 • 59 berichten
OFFLINE

#4 Geplaatst 26 november 2015 - 14:21

@Freya: Honden is hij voor zover wij weten nog nooit mee in contact geweest. Poezen wel en daar trekt hij zich ook echt aan op! Hem nu onmiddellijk in de buurt van de honden laten gaat hem volgens mij dus nog meer stress bezorgen dan hij tot nu toe al heeft? Soms is het zo dubbel en weet je niet zo goed wat goed is omdat dat echt afhangt van poes tot poes en we dit bij Doo moeilijk kunnen voorspellen/doorgronden... dilemma's dus! :-)

@Carowlina: ik ben vrijwiliiger bij een opvang in Keerbergen. Super dame die dat daar allemaal in goede banen leidt! :-) Zij staat mij ook steeds bij met raad en daad maar het kan nooit geen kwaad om extra ervaringen en tips te verkrijgen... zeker niet omdat onze Doo toch wel een 'specialleke' is! :-D En 11 maanden dat is serieus engelengeduld dan dat ik ga moeten hebben. Hoop toch dat hij zich iets sneller op zijn gemakje gaat voelen de lieverd.

Bewerkt door Natalie&Clooney, 26 november 2015 - 14:24.


Jefke_Lientje
Jefke_Lientje
 • 1.088 berichten
  • Locatie: Ardooie
 • 17 katten
OFFLINE

#5 Geplaatst 26 november 2015 - 19:30

Wijzelf krijgen regelmatig verwilderde kittens binnen...

Eerst blijven ze in mijn slaapkamer meestal... Via het kattenluik kunnen een aantal van mijn eigen katten binnen maar kunnen die niet meteen overal rond...
Al snel mogen ze door het hele huis en stap voor stap zie je ze veranderen...

Wij hebben twee honden (grote) en die blijven meestal in de warme bureau :) Via een plankje kunnen de katten erbij maar kunnen de hondje niets steeds overal. Vele katjes maken niets van de honden... Het is zeker niet omdat ze bang zijn van ons, dat ze daarom ook bang zijn van honden... Honden zijn ook viervoeters en vinden ze vaak minder erg dan mensen...

Ik zou hem voorlopig nog laten waar hij is, tot hij iets meer op zijn gemak is... Maar hem vooral rustig laten doen en niet forceren...
Daarna zou ik mss zorgen dat de deur open is, met iets ervoor... Zodat Doo eventueel eruit kan, als hij durft, maar de honden er niet meteen naartoe kunnen...

Nasa
Nasa
 • 5.382 berichten
 • 3 katten
OFFLINE

#6 Geplaatst 26 november 2015 - 23:28

Meer tijd geven! Hem nog niet benaderen met snoepjes in je handen en hengels. Wel tegen hem blijven praten en er gewoon zijn, zonder aandacht aan hem te besteden. Je ziet aan zijn reactie dat hem benaderen te veel is maar dat het praten werkt.
Hij zit niet zo groot, dus ik zou hem nu niet meer in een bench steken. Een verstopplek is noodzakelijk! In een bench zou je ook best een dicht mandje zetten en die dicht maken met dekentjes aan 3 van de 4 kanten.
Een kat in een paniek/schrikreactie, kan niks leren. (Mensen ook niet).

Dit gaat maanden duren hoor, dus de boodschap is: tijd, veel geduld en kleinere stapjes. Dat hij achteruit ging na de verhuis is normaal, maar hij krijgt een kans dankzij jullie om te wennen aan een gewoon gezin! Succes!


Carowlina
Carowlina
 • 8.178 berichten
  • Locatie: O-L-V-Waver
 • 3 katten
OFFLINE

#7 Geplaatst 27 november 2015 - 14:25

Bekijk berichtNatalie&Clooney, op 26 november 2015 - 14:21, zei:

@Carowlina: ik ben vrijwiliiger bij een opvang in Keerbergen. Super dame die dat daar allemaal in goede banen leidt! :-) Zij staat mij ook steeds bij met raad en daad maar het kan nooit geen kwaad om extra ervaringen en tips te verkrijgen... zeker niet omdat onze Doo toch wel een 'specialleke' is! :-D En 11 maanden dat is serieus engelengeduld dan dat ik ga moeten hebben. Hoop toch dat hij zich iets sneller op zijn gemakje gaat voelen de lieverd.

Dan helpen wij bij dezelfde opvang ;)

Natalie&Clooney
Natalie&Clooney
 • 59 berichten
OFFLINE

#8 Geplaatst 27 november 2015 - 15:46

@Carowlina: Leuk! :-)

Gisteren is Doo vanzelf uit de berging gekomen achter onze poes aan (die er jammer genoeg fel naar blaast :trance: ondanks afleidingmiddeltjes als natvoer, snoepjes,...)
Ik heb ook eens de hondjes laten komen en ook hier reageerde hij heel positief op. Het was een gok, maar ik heb het toch maar gewaagd en ging goed!! Hij reageert duidelijk beter op alles met 4 pootjes dan op mensen. :-) Hij heeft echt een vriendje nodig waar hij zich aan kan optrekken! De hondjes vinden hem leuk, onze poes denkt er net iets anders over terwijl hij ntrl wel een voorkeur had voor zijn soortgenootje. Maar we gaan niets forceren. Wel merk ik dat het contact met de andere diertjes hem goed heeft gedaan. Hij is net iets meer ontspannen en heeft voor het eerst vandaag ook overdag gegeten (daarvoor enkel 's nachts)

Vandaag een was moeten doen (ik kon het niet meer langer uitstellen) en hij heeft zich nu verplaatst van achter de wasmachine naar onder de wasbak, wat me persoonlijk voor hem al iets comfortabeler lijkt. Bench met dekens over en in, kartonnen dozen, reismandje,... gaat/durft hij niet in :-(

Ben wel blij dat hij super goed eet en niet alleen meer 's nachts. Als ik bij hem zit zijn zijn puppillen ook niet meer zo groot en lijkt hij echt een beetje in te dommelen. Al iets minder stress dus vermoed ik dan enkele dagen geleden.

Natalie&Clooney
Natalie&Clooney
 • 59 berichten
OFFLINE

#9 Geplaatst 27 november 2015 - 16:10

Bekijk berichtNasa, op 26 november 2015 - 23:28, zei:

Dit gaat maanden duren hoor, dus de boodschap is: tijd, veel geduld en kleinere stapjes. Dat hij achteruit ging na de verhuis is normaal, maar hij krijgt een kans dankzij jullie om te wennen aan een gewoon gezin! Succes!

We gaan proberen! :-)

Carowlina
Carowlina
 • 8.178 berichten
  • Locatie: O-L-V-Waver
 • 3 katten
OFFLINE

#10 Geplaatst 27 november 2015 - 16:23

Dat is goed nieuws :)

Natalie&Clooney
Natalie&Clooney
 • 59 berichten
OFFLINE

#11 Geplaatst 27 november 2015 - 18:45

Hierbij een fotootje van onze Doo! :-)

Bijgevoegde thumbnails

 • image.jpg


Carowlina
Carowlina
 • 8.178 berichten
  • Locatie: O-L-V-Waver
 • 3 katten
OFFLINE

#12 Geplaatst 27 november 2015 - 19:10

Wat een scheetje :)
Hij ziet er toch best relaxed uit nu!

Natalie&Clooney
Natalie&Clooney
 • 59 berichten
OFFLINE

#13 Geplaatst 27 november 2015 - 19:18

Dat is een foto van in de opvang! ;-)

Ik heb daarstraks toen hij van achter de wasmachine is gekropen wel een beetje de ruimte herschikt. Heb de ruimte achter de wasmachine geblokkeerd en zijn bench opgeschoven naar dicht er tegen. Daarnet eens gaan piepen en hij lag heerlijk in de bench te snurken! Ligt die toch wat warmer en comfortabeler. Ik heb nog twee slaapplaatsjes gemaakt met dekentjes onder de wasbak en onder het rek met handdoeken, zodat hij een beetje kan kiezen en zich verleggen :-)

Natalie&Clooney
Natalie&Clooney
 • 59 berichten
OFFLINE

#14 Geplaatst 29 november 2015 - 05:40

De nieuwsgierigheid won even van de angst! #fier 😊😍

Bijgevoegde thumbnails

 • image.jpg


Carowlina
Carowlina
 • 8.178 berichten
  • Locatie: O-L-V-Waver
 • 3 katten
OFFLINE

#15 Geplaatst 29 november 2015 - 18:19

Ah super zeg! :)