Spring naar inhoud


- - - - -

Onze asielpoes


 • Log in om te reageren
29 reacties op dit onderwerp
Kate
Kate
 • 3.919 berichten
  • Locatie: Nieuwkerken-Waas
OFFLINE

#16 Geplaatst 08 maart 2016 - 19:24

Staat er enkel eten, drinken en kattenbak in haar kamertje? Of staat dit in meervoud ook in de andere ruimtes waar ze kan komen?
Het is heel belangrijk dat je een veilig gevoel creëert in alle kamers waar ze kan komen.
Ze moet het gevoel krijgen dat ze overal alles tot haar beschikking heeft, dus dat ze niet heel de living en de gang moet doorkruisen om op haar kamertje naar de kattenbak te gaan. Of bv. als ze dorst heeft dat ze niet enkel in de keuken water heeft staan.
Ook een schuildoos in elke kamer waar ze komt, kan het proces van socialisatie versnellen.
Als een kat in elke kamer weet dat er alles staat voor haar, dan ga je haar zo zien ontspannen. En hoe sneller zij zich ontspant, hoe meer dat je haar spontaan gaat zien en op een bepaald moment gaat ze ook spontaan naar jou komen.

Sommige mensen vinden dit echter niet leuk om in elke kamer eten en drinken te zetten en zelfs een kattenbak, want dit oogt niet mooi. Het is echter niet zo dat een kat zich moet aanpassen aan ons, maar wij ons moeten aanpassen aan de katten. ;) Maar vanaf een kat zich goed op haar gemak voelt, kan je de bronnen die ze het minst gebruikt stilletjes aan wegnemen.
Je zal zelfs snel merken waar ze het liefste naar de kattenbak gaan. Of uit welke grote kom ze het liefste water drinkt.
Dus het is een beetje experimenteren.

Nog veel succes met haar.


SaarenFrank
SaarenFrank
 • 12 berichten
OFFLINE

#17 Geplaatst 29 maart 2016 - 18:17

Tijd voor nog eens een update. Snowy is ondertussen zo'n 5 weken bij ons. We zijn een week en een half geleden naar de dierenarts geweest om eens naar haar oogjes te laten kijken. De dierenarts heeft vastgesteld dat er mogelijk met haar rechteroogje iets kleins mis is. Daarvoor behandelen we haar nu. Elke avond een zalfje of twee in haar oogjes smeren. Ze blijft er zeer braaf onder, maar de vraag is natuurlijk of ze daardoor geen soort afkeer krijgt van ons.
We hebben ondertussen haar eetbakje naar beneden verplaatst zodat ze ook af en toe eens nar beneden moet komen. Ze zit nu vaak beneden, maar hoofdzakelijk 's nachts. Als ze op bed ligt laat ze zich gewillig strelen en geniet ze er ook wel van, denken we.

Wat we dus nog niet hebben is dat ze zelf contact zoekt. Ze komt niet naar ons, komt ook niet langs ons been draaien voor eten. Ze komt ook niet naar de zetel bij ons. Geduld zal een noodzaak blijven denk ik. Ze is alleszins superlief.

wendyv123
wendyv123
 • 4.381 berichten
  • Locatie: Lommel
 • 3 katten
OFFLINE

#18 Geplaatst 29 maart 2016 - 19:14

misschien is spel iets om een band te scheppen. Zoek uit welke hengel leuk is voor haar en na het spel enkele lekkere snoepjes geven.

Sabine2
Sabine2
  • Locatie: St. Gillis Dendermonde
 • 5 katten
OFFLINE

#19 Geplaatst 30 maart 2016 - 11:50

Inderdaad, spelen met een hengel en snoepjes geven, dé verleidingstrucs bij uitstek :)

Die snoepjes kan je ook doen telkens nadat je haar oogje gezalfd hebt, zo zal ze de link gaan leggen met "zalfje is niet zo leuk maar het lekkere snoepje achteraf is wel heel leuk, dus zal ik maar efkes flink zijn"

Katjes zijn net als chocolaatjes, het is moeilijk om het bij ééntje te houden :paw
The devil has work for idle paws :x
www.kattenopvangwaasland.com

SaarenFrank
SaarenFrank
 • 12 berichten
OFFLINE

#20 Geplaatst 30 maart 2016 - 13:11

Ja dat doen we zeker. Iedere keer na het zalfje krijgt ze snoepjes. Spelen doet ze wel alleen, maar nog niet met ons. 'S nachts speelt ze vaak met haar balletje. Overdag probeer ik met een hengeltje, maar ze is nog niet supergeïnteresseerd. Ze kijkt er naar, steekt soms eens een pootje uit, maar verder gaat het niet. :-)

wendyv123
wendyv123
 • 4.381 berichten
  • Locatie: Lommel
 • 3 katten
OFFLINE

#21 Geplaatst 30 maart 2016 - 13:17

De juiste hengel doet wonderen, voor bepaalde soorten halen ze hier hun neus op terwijl deze wel werkte voor andere katten. Ik moet ook serieus zwieren met dat ding anders kijken ze nog niet eens om. Luilekker van uit mijn zetel wat wapperen werkt hier dus niet.

SaarenFrank
SaarenFrank
 • 12 berichten
OFFLINE

#22 Geplaatst 04 april 2016 - 13:45

Na het tweede dierenartsbezoek hadden we een klein mirakel. Ze liep gans de avond en nacht rond en miauwde er op los. Alhoewel het niet echt miauwtjes waren, eerder zo MI, of ME roepjes. Maar sindsdien hebben we weer een grote terugval. Ze kruipt weer in haar doos, komt enkel naar beneden voor eten overdag. 'S avonds komt ze wel nog naar beneden en dan ligt ze op de mat. Maar ze is overdag echt niet benaderbaar. Ze gaat vaak lopen als we haar proberen benaderen. We proberen haar alle liefde te geven en zo, maar het is wel een beetje frustrerend momenteel. Het is precies terug naar af.

DORIS
DORIS
 • 7.848 berichten
  • Locatie: Bierbeek
 • 4 katten
OFFLINE

#23 Geplaatst 04 april 2016 - 15:56

Ik zou ze gewoon de tijd geven.Sommige katjes hebben meer tijd nodig dan andere.
Als ze 's avonds al beneden komt is toch al een grote vooruitgang.

Mss mist ze een vriendje.In het asiel had ze ook kattengezelschap

Bewerkt door DORIS, 04 april 2016 - 16:04.

 • Adopteer een kat! Je hebt een baasje nodig

Sabine2
Sabine2
  • Locatie: St. Gillis Dendermonde
 • 5 katten
OFFLINE

#24 Geplaatst 04 april 2016 - 16:27

Ik kan me voorstellen dat het frustrerend kan zijn :(
Maar het is echt beter om haar de tijd te geven, en probeer ondertussen haar nieuwsgierigheid te wekken.

Oogcontact: staren is not done! Een katje ervaart "staren" als bedreigend. WEL: de ogen zachtjes laten dichtvallen als ze plots ziet dat je haar aankijkt
Spelen: een prooi loopt van de kat weg. Veel kattenpersoneel maakt de fout (ik vroeger ook) om vlak voor hun neus met de hengel te staan zwieren. Hun gezichtsveld is daarop niet ingesteld. Een katje is enorm ingesteld op beweging. Het muisje dat je bij wijze van spreken vlak voor haar neus legt, zal ze niet (of amper) zien, terwijl zusje-muis die 20 meter verder in de tuin wegritst, haar onverdeelde aandacht zal hebben! Dus zorg voor een interessante hengel met een beweegbaar aanhangertje (ik zweer nog altijd bij de Flying Frenzy) en zwier die weg van haar. Ze mag ook niet zien dat jij aan de andere kant van de hengel "hangt" :p dus zorg voor een lange hengel!

Geurtjes: Katten haten citrus-geur, dus als je zo'n "citrus-overwhelming" geurtje in een stopcontact zitten hebt (zoals zovelen onder ons), haal het er dan uit. Waar ze in de meeste gevallen wél zot van zijn, dat is valeriaan (in tegenstelling tot het personeel :lachen: ). Dus vb eens proberen goeie valeriaan-speeltjes (of ééntje voor mee te beginnen :lachen: ) in een doos die niet te ver van jullie staat.

En geduld geduld geduld geduld...

Katjes zijn net als chocolaatjes, het is moeilijk om het bij ééntje te houden :paw
The devil has work for idle paws :x
www.kattenopvangwaasland.com

Sabine2
Sabine2
  • Locatie: St. Gillis Dendermonde
 • 5 katten
OFFLINE

#25 Geplaatst 04 april 2016 - 16:40

Nog efkes de vorige posts gelezen, en blijkbaar was ze al grote stappen in de goeie richting aan het doen tot er weer iets misliep met de oogjes en ze terug naar de dierenarts moest.
Zijn jullie zeker dat ze geen pijn heeft? Een katje kan dat goed wegstoppen, maar toch...
Eet ze goed?
Gaat ze goed op 't bakske?
Zijn er bepaalde lichaamsplaatskes waar ze veel korte likskes geeft?
"Tongelt" ze veel? (tongelen is heel snel twee korte lekjes op haar neusje geven)?
...?

Katjes zijn net als chocolaatjes, het is moeilijk om het bij ééntje te houden :paw
The devil has work for idle paws :x
www.kattenopvangwaasland.com

SaarenFrank
SaarenFrank
 • 12 berichten
OFFLINE

#26 Geplaatst 05 april 2016 - 09:55

Ze eet heel goed, gaat goed op bakje (soms wel eens een beetje stoelgang naast, maar dat is heel zeldzaam). Ze slaapt wel veel overdag, maar dat lijkt me normaal, aangezien ze 's nachts actief is. Ze likt zich na het eten en zo. Eigenlijk is er niets abnormaals, maar ze loopt eigenlijk meestal weg van ons. Behalve 's avonds, dan laat ze wel iets toe.

SaarenFrank
SaarenFrank
 • 12 berichten
OFFLINE

#27 Geplaatst 23 juli 2016 - 10:19

Het is alweer enkele maanden geleden dat ik hier gepost heb. We hebben met onze Snowy al een heel moeilijk parcours afgelegd. Inmiddels is Snowy zo'n 5.5 maanden bij ons. Er bleef maar bruine smeerlapperij uit haar oogjes komen en na zo'n 7-tal dierenartsbezoeken hebben we nu een afspraak met een specialist. Inmiddels heeft ze ook problemen gehad met haar rechteroortje. We stelden vast dat ze liep te schudden en haar oortjes naar beneden hing. We hebben nu zo'n 2 weken een product moeten toedienen, maar we hebben het gevoel dat het nog niet helemaal in orde is. Ook laat ze nog steeds hier en daar een druppeltje bloed achter. Ook dit onderzoek is lopende. Haar bloed is wel al getrokken en stoelgang gecheckt. Er waren geen allergieën of ziektes vastgesteld. We staan op zijn zachtst gezegd wel voor een raadsel met deze kat. Wat het sociale aspect betreft. Ze komt vaak bij ons liggen op bed, en wordt ze heel graag geaaid. Alleen moet je haar extreem rustig benaderen, want ze is heel schichtig en bang. Spelen met speeltjes doet Snowy ook totaal niet. We hebben al vanalles geprobeerd. Beneden is ze nog steeds niet benaderbaar. Kortom, je hoort het, het is niet wat het moet zijn. Er komt vanaf vrijdag een tweede poes bij. Een heel sociaal kitten van zo'n 13 weken. We hopen van harte dat ze een positieve invloed zal hebben op ons Snowy. Misschien moeten we er ons bij neerleggen dat het altijd zo zal blijven. We zien haar echt doodgraag, maar soms is het moeilijk en frustrerend om geen vooruitgang te boeken. We blijven duimen uiteraard.

Sabine2
Sabine2
  • Locatie: St. Gillis Dendermonde
 • 5 katten
OFFLINE

#28 Geplaatst 26 juli 2016 - 20:00

Hier ook duimpjes dat alles nu beter gaat.
Een tip: ga voor een trage introductie: Eerst geurtjes uitwisselen, daarna geleidelijk aan deur op een kiertje en associëren met iets leuks (superlekker natvoer, snoepjes) zodat ze een positieve associatie gaat maken van : "tiens, een ander katje, en telkens ik die zie gebeurt er iets leuks, dus 't is OK"

Katjes zijn net als chocolaatjes, het is moeilijk om het bij ééntje te houden :paw
The devil has work for idle paws :x
www.kattenopvangwaasland.com

dolfjeweerwolfje
dolfjeweerwolfje
 • 13.849 berichten
  • Locatie: Kempen
 • 4 katten
OFFLINE

#29 Geplaatst 26 juli 2016 - 22:54

Daar je haar achtergrond niet weet moet je heel voorzichtig omgaan met haar. Haar tijd geven. Duurt dit een jaar, dan is het zo. Snoes was aanvankelijk ook zeer bang en na een tijdje mochten we haar binnen aaien enzo. Buiten was echt not done. In geen geval konden we haar buiten aanraken. Nu kunnen we haar buiten zelfs oppakken. Maar ze is nu wel 5j bij ons. Dus alles in babystapjes. En geloof me... wij hebben met haar ook een heel parcours afgelegd (zoek maar eens op Snoes (je) ). Een terugval betekent dat er iets voor haar veranderd is en in dit geval lijkt me het inderdaad dat ze pijn heeft.
Haar dochter (die nu 6j bij ons is) werd aanvankelijk ook niet graag geaaid. Enkel wanneer zij het wilde. Haar aaien wanneer we beiden in de buurt waren, lukte niet (ah nee, moesten haar maar eens vangen). Haar aaien met 2 handen was ook 'oh wee'. En ook hier weer.... geen van dit alles is nog een probleem!

Geduld, niet boos worden, niet gefrustreerd worden,... hou er rekening mee dat katten dit overnemen. Als je laat merken dat ze mag zijn wie ze is,zal ze zich sneller 'overgeven'. Uieraard zorgt pijn wel voor minder contact zoeken, sneller boos zijn,.... hoe zijn wel zelf? Als we ons niet goed voelen of pijn hebben, hebben we ook liever dat ze ons met rust laten he.

Heb je die doos nog?

Hier hebben de katjes ook een 'veilige haven'. Bij onze verhuis was dit hun plekje en dit beschouwen ze nog steeds als hun veilig plekje. Als het zwaar onweert, vinden we ze daar steevast terug. Als Tijger thuisgekomen is met een grote wonde, vond ik hem daar terug. Wanneer Sloeber ziek was, ging hij daar liggen.
Het is niet de meest ideale plaats, maar het is wel hun plaatsje en dit hebben we behouden. Het is belangrijk dat ze een plekje hebben waarvan ze weten dat ze veilig en gerust zijn.


DORIS
DORIS
 • 7.848 berichten
  • Locatie: Bierbeek
 • 4 katten
OFFLINE

#30 Geplaatst 27 juli 2016 - 05:09

Mss wel dat ze gaat openbloeien als ze een vriendje krijgt.In het asiel had ze meer dan voldoende vriendjes.De meeste katten zijn liever met 2 dan alleen.En idd langzaam proberen.
 • Adopteer een kat! Je hebt een baasje nodig