Spring naar inhoud


- - - - -

Stomatitis gingivitis


 • Log in om te reageren
6 reacties op dit onderwerp
Lies_beth
Lies_beth
 • 1 berichten
OFFLINE

#1 Geplaatst 15 maart 2016 - 17:07

Hoi! Deze morgen naar de dierenarts geweest met mijn katin Marie. Ze is nog maar anderhalf jaar en ook werd er bij haar stomatitis gingivitis vastgesteld, allergische reactie op tandplak. Ik heb 2 opties: starten met antibioticakuur en allerhande medicijnen of haar tandjes laten trekken. Maar dat laatste vind ik zo drastisch :(
Iemand ervaring?

Jefke_Lientje
Jefke_Lientje
 • 1.086 berichten
  • Locatie: Ardooie
 • 17 katten
OFFLINE

#2 Geplaatst 15 maart 2016 - 17:11

Hey, ;)

Eerst proberen met antibiotica (maar dat zei mama vanochtend ook al hé ;) ). Ontsteking van de tanden kan vele oorzaken hebben en is daarom niet altijd chronisch...
Tanden laten trekken is laatste optie als het blijft aanhouden... Zonder tandjes hebben ze zeker geen last van. Ze kunnen alles perfect eten... Wij hebben zelf ook nog een kater gehad zonder tanden (laten trekken) en die at alles.
Onze opvanger Elias, heeft ook geen tanden door ouderdom en die eet ook alles...

Maar eerst zou ik kijken voor antibiotica te proberen... Tandproblemen zijn niet altijd chronisch...

Ps; ik ben Karen ;) Kathy's dochter ;) Dus ex-mama van Marie'tje en Oscar :d

Ps; Jacob hier op Ks (zit ook in de fb groep ;) )  heeft een katje waarvan haar tandjes onlangs getrokken zijn :)

Bewerkt door Jefke_Lientje, 15 maart 2016 - 17:13.


Simsham
Simsham
 • 583 berichten
  • Locatie: kortrijk
 • 2 katten
OFFLINE

#3 Geplaatst 15 maart 2016 - 17:28

ik zou ook eerst de ab proberen. en vaak nr dierenarts voor tandsteenverwijdering...
maar als die niet aanslaat en het chronisch wordt zou ik opteren voor totale extractie..
had ook ooit een kat die chronische gingivitis had. heel zielig!!


jacob
jacob
 • 813 berichten
  • Locatie: Lede
 • 5 katten
OFFLINE

#4 Geplaatst 15 maart 2016 - 17:38

Hey, ik heb idd begin deze maand bij een van mijn coontjes een tandextractie laten uitvoeren.  Olivia was ook allergisch aan tandplaque.  In eerste instantie lukte behandeling goed: 2x/dag tanden poetsen, orozyme poeder, enkele grote brok en speciale snacks maar na half jaar kwam de ontsteking terug.  Cortisone en AB hielpen maar waren van korte duur.  Ik stelde het altijd uit...
Begin feb tandplaque verwijderd met gebitsreiniging maar na 2 weken opnieuw ontsteking.
Eigenlijk was het vechten tegen de bierkaai.  Uiteindelijk op 1 maart alle tandjes verwijderd.  Eerste dagen was ze een hoopje ellende maar nu eet ze opnieuw brokken, kwam sinds operatie 170 gram bij en is alweer de oude.
Je kan uiteraard proberen met AB en tanden poetsen helpt wel degelijk maar je moet discipline hebben en het echt 2x/dag doen.  Deed ik ook, had enorm schuldgevoel omdat het desondanks toch fout liep.
Je mag me altijd pb sturen.  Het is geen makkelijke beslissing, weet ik heus wel...


Nasa
Nasa
 • 5.382 berichten
 • 3 katten
OFFLINE

#5 Geplaatst 15 maart 2016 - 18:26

Onze Sam heeft er ook levenslang last van gehad. Tot hij gestorven is door narcose van een tandreiniging (beestje was ook verzwakt en bijna op).
Op zijn anderhalf jaar viel hij erg af, ik voerde hem met een lepeltje een papje. Hij schrok zo erg van de pijn als hij probeerde brokken te eten dat hij achteruit tot onder de tafel sprong.

Bij Sam heeft aan anti-allergische brok het onder controle helpen houden. Net zoals zijn huidproblemen enz.

Hij had toch lang geen pijn meer. Maar het bleef ontstoken. We waren ervan geschrokken hoe erg het terug was bij een controle. Dus tandreiniging, om de vele tandplak en tandsteen te verwijderen. Helaas misgelopen.

Ze kunnen er ellendig van zijn. En katten laten niet eens snel pijn zien.


BlackScorpion
BlackScorpion
 • 9.496 berichten
  • Locatie: Wilrijk, Antwerpen
 • 1 katten
OFFLINE

#6 Geplaatst 15 maart 2016 - 18:50

Ina hier op het forum haar kat Nio zijn ookde tandjes getrokken, dacht voor hetzelfde.
Je moet haar ook maar eens om ervaring vragen, die ervaring is ook heel goed.
Als het blijft heeft de poezel er echt pijn van, na de operatie bloeien ze soms echt op omdat de pijn weg is.
Geplaatste afbeelding

mira
mira
 • 592 berichten
  • Locatie: Vlaams-Brabant
 • 10 katten
OFFLINE

#7 Geplaatst 20 maart 2016 - 16:50

één van mijn katers, onze Bono, had er ook al jaren last van, bij verschillende dierenartsen geweest en uiteindelijk lieten ze me allemaal cortisonen geven, eerst ook antiobiotica kuren geprobeerd, laatste behandeling was met laserlamp die aangetaste weefsel zou moeten herstellen, hielp klein beetje maar niet voldoende, pijn kwam terug en als poes mond te groot open deed of tijdens eten had hij vaak pijn, schreeuwde en sprong soms zelfs omhoog. Uiteindelijk toch maar gekozen voor tandextractie, ben bij 2 specialisten terzake te rade gegaan, was wel groot prijsverschil, één dierenarts uit Wilsele vroeg rond de 600-700 euro terwijl ik nadien terecht kwam bij jongere dierenarts die ook beschikte over tandboor om tanden uit te boren en zich recent had verdiept in tandheelkunde, wat zeer belangrijk is, er mogen geen wortels of resten van tanden achterblijven en gewone dierenarts heeft hier niet geschikte apparatuur voor, uiteindelijk betaalde ik daar rond de 400 euro. Op mijn verzoek bleven de  4 hoektanden staan omdat het tongetje uit mond zou kunnen gaan hangen als alle tanden weg zijn, ze had me wel gewaarschuwd dat het zou kunnen dat uiteindelijk deze ook nog weg moesten, dit is nu van september 2015 geleden en nu pas is het beschadigde weefsel, poes had rode plekken in mondhoeken en wangen, zich aan het herstellen, poes heeft er zo goed als geen last meer van. Het herstel duurde zolang omdat ik tevoren cortisonen heb gegeven, dit geef je best niet,ik zou het iedereen aanraden om tandjes te laten trekken, ik had nog een kater wiens tandvlees voortdurend rode randen had, die is gelijktijdig geopereerd, ook 4 tanden blijven staan, maar zijn mond herstelde zich niet zo goed, ontsteking op tandvlees was gebleven, zou te maken hebben met paar tanden die bleven staan, ondertussen is deze poes helaas overleden aan hartfalen. Als u nog vragen hebt mag u mij altijd contacteren.
Ik ben in september thuis gekomen met beide poezen, waren op zelfde dag geopereerd, zijn dadelijk beginnen eten, met kater met enkel onstoken wangzakken en mondhoeken had de extractie goed geholpen, bij kater met onstoken tandvlees uiteindelijk niet, bleef kwijlen en adem bleef erg sterk ruiken..., volgens behandelende dierenarts zou het probleem wel opgelost geweest zijn als er geen enkele tand blijven staan was.