Spring naar inhoud


- - - - -

Aanschaf nieuwe kitten - waarop Letten?


  • Log in om te reageren
1 reactie op dit onderwerp
Peter b
Peter b
  • 1 berichten
OFFLINE

#1 Geplaatst 05 augustus 2017 - 10:56

Deze week moesten we onze Brits korthaar poes laten inslapen na de kanker.

Om onze Brits korthaar kater van 11 jaar niet alleen te laten, willen we een kitten bijnemen (ook Brits korthaar ).

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten hierbij? Wat zijn de grote valkuilen?  Welke testen moeten we controleren? Is het voldoende wanneer de ouders getest zijn, of moeten de kitten ook getest zijn?

Alvast bedankt voor jullie hulp! Heb al wat horrorverhalen gelezen ivm broodfok en wil zo'n desillusie vermijden. Waaraan herken je trouwens een goede cattery?

Syntara
Syntara
  • 2 katten
OFFLINE

#2 Geplaatst 06 augustus 2017 - 12:22

Hier vind je info over de testen die nodig zijn: http://www.kattensit...brits-korthaar/

Waar ik zelf al zeker op let om te beoordelen of een fokker goed is, is natuurlijk dat de kittens in de huiskamer opgroeien en niet in een apart verblijf/schuur in de tuin. De moeder moet aanwezig zijn en de kittens mogen tot minimum 12 weken bij de moeder blijven. Ook dat de fokker maar 1 of 2 rassen fokt en niet 5 verschillende rassen is belangrijk.
Hobbyfokkers fokken kleinschalig en hebben dus niet het ene na het andere nestje, zeker niet met steeds dezelfde moederpoes. Ik vind het ook belangrijk dat het kitten een stamboom krijgt, want een stamboom op zich kost niet veel extra en geeft wel de zekerheid dat je echt een raskitten hebt wanneer je ook voor een raskat betaalt. Sommige fokkers zeggen dat ze bewust geen stamboom aanvragen omwille van de prijs, maar een stamboom op zich kost niet veel, dus bijna altijd is dat dan een teken dat de nodige testen ook niet gebeurd zijn of dat er toch iets mis is waardoor de fokker eigenlijk geen stamboom kan aanvragen. Als dat allemaal in orde is en de testen zijn ook in orde, denk ik dat de fokker waarschijnlijk wel goed is.

Je kan ook altijd de fokker eens googlen en kijken of er geen negatieve ervaringen te vinden zijn en of je geen lijst vindt met broodfokkers waar hij tussen staat. De laatste tijd brengen broodfokkers soms kittens in huis bij medewerkers die dan beweren dat het kitten bij hun in huis is opgegroeid en dat het een oeps-nestje was, dus daar moet je zeker voor opletten. Deze kittens zijn dan een stuk goedkoper dan de kittens van verantwoorde fokkers en de ouders zijn ook niet getest.