Spring naar inhoud


- - - - -

Vanaf vandaag moeten alle kittens gesteriliseerd worden voor ze vijf maanden oud zijn


 • Log in om te reageren
31 reacties op dit onderwerp
Kaprice
Kaprice
 • 4.816 berichten
  • Locatie: oostende
 • 3 katten
OFFLINE

#1 Geplaatst 01 april 2018 - 11:35

Nieuw op 1 april: alle kittens moeten gesteriliseerd worden voor ze vijf maanden oud zijn. Met die maatregel wil Minister van Dierenwelzijn Weyts de zwerfkattenpopulatie onder controle houden. Elke jaar worden nog ruim 1.000 ongewenste katten afgemaakt
Vanaf 1 april moeten alle nieuwgeboren katjes gesteriliseerd of gecastreerd moeten worden voor de leeftijd van 5 maand. Bestaande katten die geboren zijn na september 2014 krijgen vanaf vandaag tot 1 januari 2020 de tijd om de ingreep te laten uitvoeren. “Wie zijn kat graag ziet, laat die steriliseren. In het andere geval zorgt die voor tientallen nakomelingen die eindigen op straat, in een asiel of worden geëuthanaseerd. Je kan dus niet én graag dieren zien én je eigen kat niet laten steriliseren” aldus Weyts.

Er worden op dit moment te veel katten geboren in Vlaanderen, veel van die dieren eindigen vroeg of laat op straat of in een asiel belanden. Jaarlijks krijgen ruim 1000 van die katten een spuitje.

In Vlaanderen alleen al zijn er naar schatting 1,1 miljoen katten en heeft 26% van alle huishoudens minstens 1 kat.

Verantwoordelijkheid van de kweker

De verantwoordelijkheid voor de ingreep wordt bij de kwekers gelegd. Een uitzondering kan alleen als de kat naar een andere erkende kweker of naar een asiel gaat – dit om te vermijden dat mensen niet zouden durven om verloren gelopen of verwaarloosde katten aan te bieden. In de asielen moeten katten ook gesteriliseerd of gecastreerd worden voor ze geadopteerd kunnen worden. Katten afkomstig van buiten Vlaanderen, zullen de ingreep eveneens moeten ondergaan voor de leeftijd van 5 maand. Als een geïmporteerd dier ouder is dan 5 maand, dan moet het gesteriliseerd of gecastreerd worden binnen de 30 dagen na aankomst in Vlaanderen.

Door die verantwoordelijkheid bij de kwekers te leggen, voorkomt minister Weyts dat je bij de aankoop van een katje 2 keer naar de dierenarts moet lopen nl. om te steriliseren of te castreren en een consultatie voor de registratie.

De controle op de nieuwe regelgeving gebeurt via de kattendatabank. De dierenarts moet de kat registeren in de kattendatabank en daarbij ook aangeven of het dier gesteriliseerd is. Wie zich niet aan de nieuwe regels houdt, riskeert een boete.

Het einde van de huiskat?

Particulieren die katten willen kweken, kunnen via eenvoudige weg een erkenning aanvragen als hobbykweker. Ze moeten dan gewoon voldoen aan de normale voorwaarden rond goede huisvesting, adequate verzorging, diergeneeskundige begeleiding en aangepaste socialisatie (voldoende tijd bezig zijn met de dieren). De vraag naar katten blijft en dus zal er blijvend nood zijn aan “de huiskat”.

Om te zorgen voor een brede en gerichte aanpak van de zwerfkattenproblematiek moeten alle steden en gemeenten daarenboven een eigen kattenplan opstellen en de problematiek lokaal in kaart brengen.

“Wie zijn kat graag ziet, laat die steriliseren. In het andere geval zorgt die voor tientallen nakomelingen die eindigen op straat, in een asiel of moeten ze inslapen. Je kan dus niet én graag dieren zien én je eigen kat niet laten steriliseren” aldus Weyts. “Samen kunnen we de wildgroei van het kattenbestand een halt toeroepen met een eenmalige uitgave daar waar je voor voeding en verzorging van een kat en benodigdheden al snel aan meer dan 500 euro per jaar zit”.

Artikel uit : Het Nieuwsblad 1.4.2018


mira
mira
 • 766 berichten
  • Locatie: Vlaams-Brabant
 • 10 katten
OFFLINE

#2 Geplaatst 01 april 2018 - 12:12

Ja, hoorde het deze morgen op het nieuws en die Weyts zei er al meteen bij: gaan we dan vanaf nu bij mensen controleren of hun kat gesteriliseerd is, neen.
20 jaar terug moest ik op de gemeente een bewijs gaan bijbrengen dat mijn hond, een Rottweiler gechipt was omdat hij tot categorie gevaarlijke hond behoorde.
Dan vraag ik me af wat er gaat veranderen, boerderijpoezen bijvoorbeeld zullen aan de dans ontspringen en rond boerderijen zal dit probleem blijven bestaan, enfin, zo is het hier in de buurt toch, ik heb al jaren aan een stuk hier wel een poes opgevangen die vanuit de boerderij begint te zwerven op zoek naar eten en die hier dan blijft plakken.

Elma
Elma
  • Locatie: Hasselt
 • 3 katten
OFFLINE

#3 Geplaatst 02 april 2018 - 20:05

Mijn DA zal zich moeten aanpassen. Zij wilde alleen maar steriliseren vanaf 6 maanden. :bleh:
Groetjes van Elma
Mijn katjes zijn allemaal van mei 2014: Lexy (rosse kater) Sienna (wit -tricolore kattin) Butler (zwarte kater) = K3
en Flippy, de valkparkiet, is de baas. Geplaatste afbeelding
Opvangmama voor http://dierenasielgenk.be/

HelpLuckyvinden
HelpLuckyvinden
 • 4.704 berichten
 • 3 katten
OFFLINE

#4 Geplaatst 02 april 2018 - 20:53

Er zijn verschillende dierenartsen die niet willen castreren voor 6 maanden, of vanaf een zeker gewicht.
Of het dan echt zo verstandig is om dat te verplichten?
Los van het feit of vroegcastratie wel/geen nadelen heeft, kan ik me wel voorstellen dat bepaalde dierenartsen geen/weinig ervaring hebben met vroegcastreren. Dat ze zich zekerder voelen als het kitten iets groter en beter ontwikkeld is.
Onze vroegere dierenarts raadde ook 6 maanden aan. Bij onze Miloh maakte hij er geen probleem van dat hij nog maar 4 maanden was, aangezien Miloh "vuile manieren" begon te doen met de plaid :p
De meeste dierenartsen die de leeftijd van 6 maanden aanbevelen zijn wel flexibel daarin denk ik, naargelang de omstandigheden.

Ons Moon was (en is nog altijd) een kleintje en de dierenarts wou wachten tot ze 6 maanden was.
Er zou geen haar op mijn hoofd op zo'n moment dan overwogen hebben om haar dan toch vroeger te laten steriliseren.

Sabine2
Sabine2
  • Locatie: St. Gillis Dendermonde
 • 5 katten
OFFLINE

#5 Geplaatst 03 april 2018 - 11:24

Als de mensen zich aan de wet gaan houden, zal dat op termijn sowieso een verbetering zijn.

En de boeren, ja, die gaan er zich wellicht niet veel van aantrekken, want in vele gevallen zijn het ook hun,katjes niet, maar gedumpte dutskes die daar nog wat bronnen vinden.
Het zou mooi zijn als oorspronkelijke eigenaars hun verantwoordelijkheid nemen. Katjes vragen er niet achter om mama te worden...
Maar het zou ook mooi zijn als er wat meer controle en sensibilisering zou komen.

Katjes zijn net als chocolaatjes, het is moeilijk om het bij ééntje te houden :paw
The devil has work for idle paws :x
www.kattenopvangwaasland.com

BlackScorpion
BlackScorpion
 • 10.182 berichten
  • Locatie: Wilrijk, Antwerpen
 • 1 katten
OFFLINE

#6 Geplaatst 03 april 2018 - 11:32

Ik ben absoluut pro. Ik ken fokkers die dit al langer doen en de kittens zien er veel minder van af. Zelfs poezen lopen dezelfde dag al rond of er niets gebeurd is. Ik ben zeker dat als mijn Sierra op 3 maand gesteriliseerd was ipv op 5,5 maand, er niets gebeurd was (nu had ze buikbreuk en tweede operatie een paar dagen na sterilisatie). En ik hoop dat zo er minder ongewenste kittens zullen geboren worden die in het asiel of op straat eindigen.
Geplaatste afbeelding

mira
mira
 • 766 berichten
  • Locatie: Vlaams-Brabant
 • 10 katten
OFFLINE

#7 Geplaatst 03 april 2018 - 16:03

Uit eigen ervaring weet ik dat een kitten met leeftijd tss 5-6 maanden en een jaar er inderdaad minder van afzien dan een iets wat oudere poes, hoewel deze regel ook niet altijd geldt en uiteindelijk elke poes anders is. Over 18 jaar terug liet ik 2 zusjes steriliseren op 6 maanden, ééntje heeft een week in de kast gelegen zonder bijna iets te willen eten of drinken, de andere had er geen last van en begon dadelijk te springen nadat ik er mee thuis kwam.  Vroegcastratie kan ik niet over meepraten, maar om nu een dutske van paar maanden al te steriliseren vind ik ook maar niks, is het niet beter om ze 1 keer krols te laten worden ? Maar wat willen we er ons hier druk over maken of over discussiëren, als er toch niemand controle gaat op doen, op het voorhoofd van een kitten staat nu éénmaal niet geschreven of het 5 of 6 maanden is, toch geen gewone huiskat, raskatten is een ander verhaal maar die worden toch meestal bij kweker geboren die ze laat chippen en steriel maken. Alles zal bij het oude blijven volgens mij, wat betreft de boerderijen, ik ken er geen enkele thuis in de buurt waar de katten fatsoenlijk eten krijgen en zeker al niet steriel gemaakt worden en die zullen zich altijd wel verschuilen achter het verhaal: die katten worden hier gedropt door andere mensen die er vanaf willen terwijl zij enkel katten houden om muizen te vangen en dat die kweken gelijk de ratten en dan uitzwermen vd honger en bij andere mensen terecht komen en daar gaan kittens krijgen of gaan vechten, zal die boeren worst wezen. Ik spreek uit ervaring in mijn buurt doorheen de jaren, ik heb 12 katten lopen en ben er daar 2 zelf gaan van bij halen, waar de anderen van komen, hoef ik zeker niet meer te vertellen en dan spreek ik nog niet over de vele sukkels die gestorven zijn en die ik spijtig genoeg niet altijd kon helpen. Ik heb er mijne buik van vol, het zijn zulke mensen die gecontroleerd moeten worden want daar loopt het uit de hand !!!!

Bewerkt door mira, 03 april 2018 - 16:04.


Evyke81
Evyke81
  • Locatie: Hamme
 • 3 katten
OFFLINE

#8 Geplaatst 03 april 2018 - 16:54

Ik ben uiteraard voorstander.
Een kat van 6 maand begint zijn melktanden al te wisselen.
Die van 5 maand meestal nog niet.  
Dus daar kan je het makkelijk aan zien.

Hopelijk blijven ze de meldingen opvolgen die worden aangegeven.
Voorlopig ging dat toch vrij goed, dus ik ga er vanuit dat de overtreders nog steeds worden beboet.

Geplaatste afbeelding
www.kattenopvangwaasland.com

HelpLuckyvinden
HelpLuckyvinden
 • 4.704 berichten
 • 3 katten
OFFLINE

#9 Geplaatst 03 april 2018 - 17:40

Bekijk berichtmira, op 03 april 2018 - 16:03, zei:

Uit eigen ervaring weet ik dat een kitten met leeftijd tss 5-6 maanden en een jaar er inderdaad minder van afzien dan een iets wat oudere poes, hoewel deze regel ook niet altijd geldt en uiteindelijk elke poes anders is. Over 18 jaar terug liet ik 2 zusjes steriliseren op 6 maanden, ééntje heeft een week in de kast gelegen zonder bijna iets te willen eten of drinken, de andere had er geen last van en begon dadelijk te springen nadat ik er mee thuis kwam.  Vroegcastratie kan ik niet over meepraten, maar om nu een dutske van paar maanden al te steriliseren vind ik ook maar niks, is het niet beter om ze 1 keer krols te laten worden ? Maar wat willen we er ons hier druk over maken of over discussiëren, als er toch niemand controle gaat op doen, op het voorhoofd van een kitten staat nu éénmaal niet geschreven of het 5 of 6 maanden is, toch geen gewone huiskat, raskatten is een ander verhaal maar die worden toch meestal bij kweker geboren die ze laat chippen en steriel maken. Alles zal bij het oude blijven volgens mij, wat betreft de boerderijen, ik ken er geen enkele thuis in de buurt waar de katten fatsoenlijk eten krijgen en zeker al niet steriel gemaakt worden en die zullen zich altijd wel verschuilen achter het verhaal: die katten worden hier gedropt door andere mensen die er vanaf willen terwijl zij enkel katten houden om muizen te vangen en dat die kweken gelijk de ratten en dan uitzwermen vd honger en bij andere mensen terecht komen en daar gaan kittens krijgen of gaan vechten, zal die boeren worst wezen. Ik spreek uit ervaring in mijn buurt doorheen de jaren, ik heb 12 katten lopen en ben er daar 2 zelf gaan van bij halen, waar de anderen van komen, hoef ik zeker niet meer te vertellen en dan spreek ik nog niet over de vele sukkels die gestorven zijn en die ik spijtig genoeg niet altijd kon helpen. Ik heb er mijne buik van vol, het zijn zulke mensen die gecontroleerd moeten worden want daar loopt het uit de hand !!!!
Ik volg jou volkomen in het feit dat elke poes anders is.
Ons Moon had, voordat we ze in huis haalden, een 3 à 4 maanden (geschat volgens de dierenarts) een zwerversbestaan geleid.
Ze was heel mager en haar pels was zo dun en hard. Volgens mij duidde dat toch op tekorten, aangezien ze na een jaartje bij ons een glanzende maar vette pels kreeg (leek net of er olie op lag) en nu een dikkere en zachte pels heeft.
Ze was ook heel bang en heeft iets langer tijd nodig gehad om zich aan te passen bij ons thuis.
Met zo'n poes ga je de eerste maand niet bij de dierenarts lopen om te laten steriliseren. Die laat je eerst bekomen en aansterken voordat je ze onder het mes laat gaan. Het blijft een operatie en dat houdt in dat ze achteraf sterk genoeg moeten zijn om te herstellen.

Het is spijtig genoeg niet enkel in en bij de boerderijen dat er zulke wantoestanden voorkomen.
In de straat waar mijn moeder woont is er ook iemand die haar katten niet laat castreren en dat zorgt voor regelmatig nestjes.
Ik vrees ook dat het voor zulke mensen niet veel uitmaakt of die wet er is of niet, want als je ze dan aanspreekt zijn het hun katten niet...

Bewerkt door HelpLuckyvinden, 03 april 2018 - 17:41.


Malou
Malou
 • 1.047 berichten
  • Locatie: Gent
 • 4 katten
OFFLINE

#10 Geplaatst 03 april 2018 - 20:41

Ik weet niet of deze wet een verbetering zal zijn. Het zal de genenpoel van de huiskat drastisch gaan beperken. Ik vrees dat we op termijn alleen nog doorgefokte katjes kunnen vinden. Of uit het wild gevangen kittens. Dat is toch heel wat anders dan kittens die gewoon in huis zijn groot geworden. Heb ze beide, het verschil is groot. En wat vroegcastratie betreft: dat kan niet zonder gevolgen zijn voor je kat. De groei wordt daardoor beïnvloed, en dat ze na vroegcastratie groter worden is niet onverdeeld positief.

Bewerkt door Malou, 03 april 2018 - 20:42.


Elma
Elma
  • Locatie: Hasselt
 • 3 katten
OFFLINE

#11 Geplaatst 03 april 2018 - 20:59

Ik heb hier nu toch al verschillende nestjes gehad van opvangertjes van het asiel. Na hun knip en chip beurt komen ze nog een paar dagen terug om te herstellen, maar van herstellen heb ik nog nooit iets gezien. Eens ze uit hun vervoerkooi zijn gaan ze vrolijk terug spelen en doen ze alsof er niks gebeurd is. Bij een vroegsterilisatie worden wel alleen de eierstokken weggenomen en na 6 maanden wordt alles weggenomen. Dat kan dus ook een verschil maken. Ik heb gezien hoe Kitty en Misty afzagen van hun sterilisatie en toch een paar dagen down waren. Van Sienna heb ik niks gemerkt, eens de verdoving volledig weg was. En van de katers heb ik niks gezien bij 6 maanden, noch bij 1 kg.
Maar de minister mag nog zoveel wetten goedkeuren, als de DA's niet meewerken, zal er niks gebeuren. Zij moeten toezien of alle katten die bij hen binnen komen geknipt en gechipt zijn en anders de eigenaars hierop wijzen. De dierenartsen zijn de controleurs. Zolang ze dat niet door hebben en de minister hen ook de wet laat toepassen, zal er niet veel gebeuren. Ik vind het eigenlijk niet serieus, de asiels worden onder de loep genomen of ze wel alle regels volgen, maar de dierenartsen niet. Hier klopt toch iets niet.

Groetjes van Elma
Mijn katjes zijn allemaal van mei 2014: Lexy (rosse kater) Sienna (wit -tricolore kattin) Butler (zwarte kater) = K3
en Flippy, de valkparkiet, is de baas. Geplaatste afbeelding
Opvangmama voor http://dierenasielgenk.be/

mira
mira
 • 766 berichten
  • Locatie: Vlaams-Brabant
 • 10 katten
OFFLINE

#12 Geplaatst 03 april 2018 - 21:06

Ja inderdaad, asiels zorgen er voor dat dieren steriel zijn als ze de deur uitgaan en indien niet, moet eigenaar nadien bewijs van sterilisatie bijbrengen en das al effe zo dus die doen meer dan hun werk.

Elma
Elma
  • Locatie: Hasselt
 • 3 katten
OFFLINE

#13 Geplaatst 03 april 2018 - 21:07

Bekijk berichtMalou, op 03 april 2018 - 20:41, zei:

Ik weet niet of deze wet een verbetering zal zijn. Het zal de genenpoel van de huiskat drastisch gaan beperken. Ik vrees dat we op termijn alleen nog doorgefokte katjes kunnen vinden. Of uit het wild gevangen kittens. Dat is toch heel wat anders dan kittens die gewoon in huis zijn groot geworden. Heb ze beide, het verschil is groot. En wat vroegcastratie betreft: dat kan niet zonder gevolgen zijn voor je kat. De groei wordt daardoor beïnvloed, en dat ze na vroegcastratie groter worden is niet onverdeeld positief.
Juno (aan 6 maanden gecastreerd) was niet groter dan Lexy (aan 1 kg gecastreerd). Ik zag echt geen verschil, integendeel. Lexy is veel groter en forser dan Juno.
Dit was Juno:
Juno boomtop.jpg

Dit is Lexy:
Lexy vlonder rust.jpg

Butler is ook pas aan 6 maanden gecastreerd door Felixproject. Lexy en Butler zijn in dezelfde maand geboren, dus een vergelijking is hier goed mogelijk. Lexy is struiser dan Butler:
Lexy & Butler.jpg

Groetjes van Elma
Mijn katjes zijn allemaal van mei 2014: Lexy (rosse kater) Sienna (wit -tricolore kattin) Butler (zwarte kater) = K3
en Flippy, de valkparkiet, is de baas. Geplaatste afbeelding
Opvangmama voor http://dierenasielgenk.be/

HelpLuckyvinden
HelpLuckyvinden
 • 4.704 berichten
 • 3 katten
OFFLINE

#14 Geplaatst 03 april 2018 - 21:12

Bekijk berichtElma, op 03 april 2018 - 20:59, zei:

Ik heb hier nu toch al verschillende nestjes gehad van opvangertjes van het asiel. Na hun knip en chip beurt komen ze nog een paar dagen terug om te herstellen, maar van herstellen heb ik nog nooit iets gezien. Eens ze uit hun vervoerkooi zijn gaan ze vrolijk terug spelen en doen ze alsof er niks gebeurd is. Bij een vroegsterilisatie worden wel alleen de eierstokken weggenomen en na 6 maanden wordt alles weggenomen. Dat kan dus ook een verschil maken. Ik heb gezien hoe Kitty en Misty afzagen van hun sterilisatie en toch een paar dagen down waren. Van Sienna heb ik niks gemerkt, eens de verdoving volledig weg was. En van de katers heb ik niks gezien bij 6 maanden, noch bij 1 kg.

Het is niet omdat je het niet ziet dat ze niet hoeven te herstellen hé ;)
Enkel al van een narcose moet een lichaam (mens of dier) bekomen.
Het zal uiteraard, qua ingreep, wel een verschil maken of enkel de eierstokken of alles weggenomen wordt.
Voor jou -in het geval van katjes die nadien ter adoptie aangeboden worden- ligt dat natuurlijk anders...ik begrijp al te goed waarom die kittens niet zullen vertrekken zonder dat ze gecastreerd of gesteriliseerd zijn.
Maar als je een kat hebt die sowieso bij jou blijft en niet buiten gaat dan lijkt het me erg onverstandig om ze te laten castreren/steriliseren voordat ze al een beetje de angst overwonnen hebben van hun nieuwe omgeving en ze voor de rest ook gezonder zijn.
Net voordat Moon haar sterilisatie gepland was (en dat was ongeveer rond haar 6 maanden) is ze trouwens ook ziek geworden.
Heeft ze medicatie moeten nemen en dan hebben we nog een aantal weken moeten wachten voordat we ze mochten laten steriliseren.

Elma
Elma
  • Locatie: Hasselt
 • 3 katten
OFFLINE

#15 Geplaatst 03 april 2018 - 21:19

Bij onze eerste kattin, Kitty, hadden we nog geen ervaring met katten. Die werd dus krols op haar 6 maanden. Dat wil je niet meemaken als nieuwbakken eigenaar van een kat. Die deed zo vies in haar krolsheid dat we ze op het laatst buiten gegooid hebben. Natuurlijk was ze nadien vol. En bij haar tweede nestje heeft ze ons bij de neus genomen. Ze was haar eerste jongen aan het zogen en had al een nieuwe vrijer, die ze ook nog kwam laten zien. Dus was ze weer vol. Gelukkig hebben we alle kittens kunnen doorgeven. Maar bij Misty was het andere koek. We wilden dat ze 11 nestje kreeg. Dat was bewust (toen zeiden ze nog dat een kattin een nestje moest krijgen voor haar gezondheid). Ze zat uren met haar vrijer op de oprit. We hebben er nog mee gelachen, hoe die twee deden. Misty kreeg 3 kittens, maar we konden er maar 2 via de dierenarts kwijtraken. Het was toen 2000, bij Kitty was het 1989. Dus we zagen wel dat er al een verschil was om die kittens nog kwijt te kunnen geraken. Juno is dan maar hier gebleven.
Groetjes van Elma
Mijn katjes zijn allemaal van mei 2014: Lexy (rosse kater) Sienna (wit -tricolore kattin) Butler (zwarte kater) = K3
en Flippy, de valkparkiet, is de baas. Geplaatste afbeelding
Opvangmama voor http://dierenasielgenk.be/