Spring naar inhoud


- - - - -

Bloedarmoede en aids


 • Log in om te reageren
9 reacties op dit onderwerp
Luna
Luna
 • 3 berichten
OFFLINE

#1 Geplaatst 26 maart 2019 - 21:55

Hallo iedereen,

Mijn katje van 16j heeft bloedarmoede, de witte en rode bloedcellen staan veel te laag en ook te weinig bloedplaatjes waardoor het bloed minder goed gaat stollen.
Vorige winter heeft mijn kat last gehad van een longontsteking en is zeer sloom geworden...Hij heeft ook artrose en een hernia en kreeg daar pijnstillers voor. Wij dachten dat het daar allemaal mee te maken had dat hij zo sloom was geworden maar de longontsteking was genezen en desondanks bleef hij sloom. Even later gingen we opnieuw naar de arts omdat hij iets dieper ademde dan normaal en dacht natuurlijk opnieuw aan een longontsteking maar de scan bleek dat er niks aan de hand was dit keer... hij kreeg een injectie voor zijn luchtwegen. Bij thuiskomst zag ik dat de plek van de injectie aan het bloeden was en een bobbel werd.  Maar de dierenarts kon me verzekeren dat het niet zo erg was, even later toch terug geweest ter controle en de bobbel moest verzorgd worden. Hij kreeg zitromax voor zijn luchtwegen en dat ging ook helpen om de bobbel op zijn rugje te doen genezen. Later zijn we opnieuw naar de arts geweest want mijn kat begon zich te krabben aan zijn hoofd, kreeg weer een injectie tegen de jeuk enzo en na een dag of drie (ook het moment wanneer de injectie begon te werken, misschien toeval, ik weet het niet) begon hij terug zwaar en diep te ademen…dit keer was het heel erg, nét alsof hij dus weer een longonsteking had… opnieuw een scan laten nemen, niks aan de hand, longen oké…. Maar de dokter vond dat hij er nogal bleek uit zag… witte neus, oogleden, mond…en na bloedcontrole de diagnose bloedarmoede gekregen…De dokter vermoed dat het om kanker kan gaan, iets in het beenmerg waardoor er geen cellen worden aangemaakt. Ik kreeg de uitleg dat er niks meer aan te doen was en het niet meer goed zou komen…Een paar dagen later sprak ik met een vriendin en ze stelde voor om toch voor de zekerheid ook nog eens een controle te doen op leucose… En wat blijkt… geen leucose maar aids!! Ik heb mijn katje al 7 jaar (geadopteerd) en er is nooit een test gebeurd, ook niet op aanraden van de arts(en), dus ik heb het wat over het hoofd gezien…dat dus ook nog. Hoewel aids dus niet echt iets te maken heeft volgens de dierenarts met de anemie.
Ik kon nog voor een 2e opinie gaan in het dierenziekenhuis van Merelbeke maar daar gingen ze testen doen en de dierenarts vond dat ethisch niet verantwoord voor een kat van 16j die al zo zwakjes staat. Ik ben toch even naar Merelbeke geweest zonder de kat (om hem geen onnodige stress te bezorgen) maar met de papieren om er al eens over te praten wat de mogelijkheden zijn… De artsen daar zeiden dat ze wel nog eens een bloedcontrole zouden doen en een echo…Zij zullen dan dieper in detail gaan kijken naar het bloed. Als ze daar niks in terug vinden stelden ze een beenmerg controle voor maar daarvoor moet hij in slaap en is erg ingrijpend… Ik zou dat laatste wss niet overwegen maar ik zit met heel veel vragen dus. Mijn eigen arts vind het geen slecht idee nog eens bloed te laten nemen maar iets houdt me tegen…Ik ben bang dat hij opnieuw achteruit zal gaan door stress want momenteel is hij vrij goed! Hij is stabiel en het ziet er zelfs naar uit dat zijn neusje weer een beetje kleur heeft gekregen. Dit nadat hij een dagje bij de dierenarts was gebleven aan een infuus en ze hebben hem ook een kort werkende injectie gegeven en is hij volledig opgeknapt, wat de dierenarts wel bijzonder vind want de medicatie zou al lang moeten uitgewerkt zijn.
Hij blijft dus stabiel en ik ben dus bang dat door het opnieuw bloed prikken en echo laten nemen, de stress (hij is daar héél gevoelig aan… ) het opnieuw zal wegen op hem en ze zullen zijn buikje opnieuw scheren (?) dat haar groeit zeer traag terug en ik wil hem nog eens buiten laten als het terug goed weer is, ondertussen al lang geleden dat hij niet meer buiten is geweest door de infecties (afgesloten tuin).
Wat moet ik doen? Ik wil mijn katje ook niet zomaar opgeven, hij betekent enorm veel voor mij maar het mag ook niet te belastend zijn voor hem, zeker niet nu hij nog zo stabiel is (hij is terug de oude, was maanden geleden!)
Iemand tips, wat ik kan doen?
Een goed middel tegen bloedarmoede?
Hij krijgt van mij extra vitaminen en ik zorg dat hij goed blijft eten en drinken.

Alvast bedankt

Luna

Bewerkt door Luna, 26 maart 2019 - 22:01.


BlackScorpion
BlackScorpion
  • Locatie: Wilrijk, Antwerpen
 • 1 katten
OFFLINE

#2 Geplaatst 27 maart 2019 - 08:15

Alvast veel sterkte met heel de situatie, ik kan ook niet zo direct zeggen wat ik zou doen. Kan de dierenarts niet thyis konen om bloed te nemen?
Geplaatste afbeelding

mira
mira
 • 790 berichten
  • Locatie: Vlaams-Brabant
 • 10 katten
OFFLINE

#3 Geplaatst 27 maart 2019 - 13:08

Ik lees dat de poes iets gekregen heeft waar ze van opknapt, enig idee wat ? Dikwijls worden cortisone gebruikt als paardenmiddel en dat helpt vaak, ik hoop dat jouw dierenarts dit niet heeft gegeven want dat gaat sowieso een weerslag hebben nadien, heb hier in 2013-2014 een poes met aids opgevangen en die was vrij goed behalve de ontstekingen in mondje waar aidspoezen vaak last van hebben, ik ging in die tijd naar dierenkliniek Sanimalia in Hasselt, heel erg gekend en de dierenarts waar ik bij kwam was Tom Hendrickx die zichzelf de hemel inprijst omdat hij kampioen denkt te zijn op gebied van cardiologie en longziektes, ik hoor hem zo nog zeggen: we gaan Zino wat cortisone geven om die ontsteking te laten weggaan, ik reageerde dadelijk omdat ik wist dat aidspoezen beter nooit cortisone krijgen maar hij lachte het weg en zei nog: Zino is heel goed op dit moment maar een maand later was het om zeep, Zino zijn weerstand was gekelderd, hij kreeg een kaakbotontsteking, zijn tanden werden nog getrokken bij een dierenarts gespecialiseerd in kattenaids maar die vergat alleen Zino zijn bloed te controleren voor hij al zijn tanden uittrok en me 600 euro liet betalen, nadat hij tanden had getrokken, nam hij pas bloed en wist me toen te vertellen dat Zino zijn bloedwaardes zo laag stonden dat het niet meer kon geteld worden, 10 dagen later moest ik hem laten inslapen dus heel erg voorzichtig zijn met cortisone, vraag het eens na aan je dierenarts, want je spreekt ook van artrose en hernia en pijnstillers, zeker dat die pijnstillers geen cortisone zijn want cortisone geven aan een aidspoes is miserie vragen maar toch zijn er nog dierenartsen die het doen zonder te beseffen of er zich iets van aan te trekken dat je de poes gewoon de dieperik insleurt daarmee. Ik zou sowieso bloed laten trekken, stress is inderdaad ook niet goed voor aidspoezen maar ja, als de poes het op dit moment goed doet en geef dan zeker door in Merelbeke welke medicatie je poes kreeg de afgelopen maanden. Ik heb indertijd ook nog contact gehad met Merelbeke en die mensen weten waar ze mee bezig zijn naar aidspoezen toe, sowieso zou ik de poes Nutriplus cat van Virbac geven, is een pasta in tube die ze uit zichzelf meestal oplikken en waar vitamines inzitten om de poes haar weerstand wat te versterken, als de poes op dit moment goed is, zou ik sowieso de hoop nog niet opgeven.

Evyke81
Evyke81
  • Locatie: Hamme
 • 3 katten
OFFLINE

#4 Geplaatst 29 maart 2019 - 12:41

Wij geven onze aidskatten in de opvang (momenteel 4 en nog 2 op de wachtlijst) altijd retrovir.
Het wordt voorgeschreven door de dierenarts en moet je bestellen in de apotheek.

Vanaf we dat geven, merken we een duidelijke verandering, ze zijn weer alerter en hun weerstand is veel beter.

Ze krijgen ook altijd een kuur (moet je niet constant geven) voor ze bvb aan hun tandjes moeten geopereerd worden.

Geplaatste afbeelding
www.kattenopvangwaasland.com

Luna
Luna
 • 3 berichten
OFFLINE

#5 Geplaatst 09 april 2019 - 00:01

Bedankt voor de reacties! Morgen ga ik met hem naar Merelbeke voor nog een bloedtest en eventueel echo.
Hij is de laatste tijd opnieuw erg sloom geworden en eet bijna niks uit zichzelf. Ik dwangvoeder hem een beetje bij met A/d. Heb de indruk dat hij rustiger is geworden na een korstje aan zijn neus dat is gaan bloeden...maar volgens de dierenarts is dat bloedverlies veel te weinig om (klein korstje) een risico te vormen.
Ik ben wel bang voor die bloed test in Merelbeke maar naar het schijnt is dat ook niet zoveel dat ze nemen...
Vandaag is hij ietsje beter heb ik de indruk, heeft al wat korrels uit zichzelf gegeten enzo.

@Mira, ja... aangezien ik niet wist dat hij aids had hebben ze hem vanalles gegeven vroeger nog voor zijn astma enzo. Ik weet niet wat de laatste inspuiting was tegen die jeuk, maar het is heel raar natuurlijk dat hij dan drie dagen na die spuit een spierwitte neus kreeg...
Ik vraag het zeker na in Merelbeke en dan moeten ze maar contact opnemen eventueel met mijn arts.

Ik wil de hoop zeker niet opgeven maar het is zo dubbel. Ik hou er niet van dat hij zich weer zo zal moeten opjagen en hopelijk is die bloedtest echt geen risico voor zijn anemie.

Bewerkt door Luna, 09 april 2019 - 00:02.


Elma
Elma
  • Locatie: Hasselt
 • 3 katten
OFFLINE

#6 Geplaatst 09 april 2019 - 21:40

Was dat niet Medrol? Mijn voormalige poes, Misty heeft dat ook gehad.
Cortisone lijkt wel een wondermiddel bij da's, maar het is en grote vuiligheid. IK heb er diabetes van gekregen. Het is maar dat je het weet.

Groetjes van Elma
Mijn katjes zijn allemaal van mei 2014: Lexy (rosse kater) Sienna (wit -tricolore kattin) Butler (zwarte kater) = K3
en Flippy, de valkparkiet, is de baas. Geplaatste afbeelding
Opvangmama voor http://dierenasielgenk.be/

BlackScorpion
BlackScorpion
  • Locatie: Wilrijk, Antwerpen
 • 1 katten
OFFLINE

#7 Geplaatst 10 april 2019 - 07:28

Mijn Sierra staat permanent op costisone voor haar maag. Volgens de DA zo lage hoeveelheid dat er geen risico is. Nu probeer ik nu wel om haar glucose te meten om in het oog te houden (nog niet grlukt).

Zelf heb ik 6 maand het gekregen toen ik pas mijn reuma had.
Geplaatste afbeelding

mira
mira
 • 790 berichten
  • Locatie: Vlaams-Brabant
 • 10 katten
OFFLINE

#8 Geplaatst 11 april 2019 - 19:49

Heb er hier ook 2 die op cortisone staan, oude Dolly krijgt nu al 8 jaar cortisone doch lage dosis en ons Maya ook al van 2015, er wordt gezegd dat het gebruik van cortisone in sommige gevallen suikerziekte zou veroorzaken,hoewel ik de ervaring had in het verleden dat mijn poezen suiker kregen door zwaarlijvigheid, maar ja,  als ze suiker krijgen en insuline moeten hebben is dat zo goed als niet meer te combineren, werkt mekaar tegen.
Maar voor een aidspoes is cortisone geven absoluut not done.
In Merelbeke is je poes in goede handen, ik hoop dat ze hem er nog bovenop kunnen helpen !

Bewerkt door mira, 11 april 2019 - 19:51.


Luna
Luna
 • 3 berichten
OFFLINE

#9 Geplaatst 13 april 2019 - 01:12

Ik ben dus met mijn kat naar Merelbeke geweest, een echo laten nemen en bloedafname.
Op de echo is er verder niks te zien, behalve dat zijn lever ietsje is gezwollen.
De bloedresultaten zijn erg slecht... de rode bloedcellen zijn stabiel gebleven maar de witte opnieuw iets gedaald en de bloedplaatjes ook.
Ik kreeg de keuze om meer testen te laten uitvoeren, beenmergpunctie en leverpunctie maar daarvoor zou hij eerst bloed moeten krijgen van een donor kat (en dat is ook niet zonder risico) en dan eventueel wekelijks chemo waarvoor hij dus telkens naar Merelbeke zou moeten...
maar ook zonder zekerheid of het zal helpen... het andere alternatief is prednison geven in pil vorm en iets om zijn eetlust opnieuw op te wekken (dat laatste is een anti depressiva voor mensen) maar dan ga je palliatief te werk maar rem je wel even de kanker mocht die er zijn.
Ik weet dat ik geen cortisone mag geven aan mijn katje maar dat is wat Merelbeke heeft voorgeschreven, ook mijn eigen DA heeft dat al gegeven aan mijn kat in injectie vorm en heeft daar geen nare ervaringen mee bij Aids katjes. Als ik hier mee verder ga... kan ik geen testen meer laten uitvoeren want dat maskeert het resultaat, de bloedwaarden zouden foutief zijn.
Ik weet dus niet wat ik moet doen maar aangezien zijn hoge leeftijd (16) en de hoge stress die hij dan zou ervaren zonder 100% genezingskans wil ik hem dat niet meer aandoen. Hij heeft nu een blaasontsteking door de stress, de dag na Merelbeke dus als ik hem dan al die testen ga laten doen gaat hij misschien nog meer achteruit gaan. Ik weet het echt niet meer... :(

Bewerkt door Luna, 13 april 2019 - 01:15.


mira
mira
 • 790 berichten
  • Locatie: Vlaams-Brabant
 • 10 katten
OFFLINE

#10 Geplaatst 13 april 2019 - 20:44

Het is niet makkelijk om je daarin te adviseren zeker niet als ze je toch prednisolon doen geven, , antidepressiva voor mensen, die worden wel gebruikt om eetlust kat op te wekken, de naam ontsnapt me nu even het begint met een M. Prednisolon is cortisone, als de witte bloedcellen zo laag staan, dan zou ik dit zeker niet geven, begrijp ook niet dat Merelbeke dit adviseert, ik heb hier wel degelijk een hele nare ervaring mee met Zino, een aidskater die ik amper een jaar heb gehad en waar het steil bergaf mee ging na het geven van cortisone, een maand later was hij er niet meer en zijn lijdensweg wil ik liever niet aan terug denken, ik heb de indruk dat ze het zelf niet weten en er zo maar op los gokken, kanker remmen mocht die er al zijn ??? Volgens mij is je poes echt in het laatste stadium van aids beland en ga je hem zeker geen plezier doen met cortisone te geven, dit zal misschien heel even voor verbetering zorgen maar zal een enorme weerslag geven binnen de kortste keren, maar ja, wie ben ik, ik ben geen dierenarts maar ik weet wel dat dierenartsen het ook niet altijd bij het rechte eind hebben en nog vanalles voorstellen, enkel en alleen om nog wat geld in de lade te brengen en niet zozeer om je poes te helpen.

Bewerkt door mira, 13 april 2019 - 20:46.