Spring naar inhoud


- - - - -

2 verschillende kittens samen


  • Log in om te reageren
2 reacties op dit onderwerp
poezewoefje
poezewoefje
  • 1 berichten
OFFLINE

#1 Geplaatst 07 november 2019 - 18:32

Hallo iedereen,

Ik heb jullie advies of mening nodig voor mijn kattensituatie.
Sinds 12 oktober heb ik een nieuw kitten in huis, Oscar. Oscar was +/- 5 weken toen ik hem in huis haalde (en nu dus dikke 8 weken oud).
Ter info: Oscar is zonder mama of nestgenootjes gevonden op straat en binnengebracht in het asiel waar ik al lang pleeggezin voor ben.
Zo is Oscar bij mij terecht gekomen in pleegzorg, maar ik heb besloten hem zelf te houden gezien mijn vorige kat helaas eerder dit jaar overleden is aan een hartziekte. Tijd voor nieuw leven dus: Oscar.

Omdat Oscar enorm actief en enorm speels is (en ons duidelijk zag als speelmaatjes of prooitjes, door te vroeg te zijn weggerukt uit zijn nestje en van zijn mama), hebben we vrij snel besloten een ander kitten erbij te zetten voor hem.
Omdat we toen al reeds een paar weken bezig waren met het sowieso zoeken naar een nieuw kitten voor ons (een stamboomkitten), hebben we dat proces versneld en op 20 oktober (week na Oscar's eerste dag bij ons dus, vrij snel dus), kregen we Oliver in huis, een ragdollkitten van toen 15 weken en nu dus 18 weken.

De eerste dagen was het wat geblaas en gewenning, maar dat kwam vrij snel goed. Over het algemeen heb ik de indruk dat ze wel goed overeen komen, maar ik maak me toch zorgen. Oscar bespringt Oliver namelijk regelmatig om hem vervolgens overal te bijten en niet echt snel te lossen. Echt een houdgreep vaak, terwijl Oscar 3x zo klein is als Oliver. Oliver jammert dan vooral hard en bijt en klauwt wel wat terug, maar toch heb ik de indruk dat dit niet helemaal goed is voor Oliver, noch Oscar...

Op andere momenten slapen ze ook samen en zijn ze gewoon rustig en lief tegen elkaar. Oscar is wel heel defensief over zijn eten wanneer Oliver in de buurt komt. Oscar heeft ENORM veel energie, zeker tov Oliver, en hij heeft nochtans erg veel speeltjes en leuke krabpalen en dergelijke. Wanneer hij Oliver bespringt laat hij niet gauw los en zo'n worsteling kan makkelijk tien minuten duren, soms langer, soms korter. Oliver is (misschien door zijn ras) niet direct het type dat de bovenhand zal nemen en even laat zien wie de baas is, ook al is hij dus drie keer zo groot. Ze 'ravotten' meerdere keren per dag intensief en langdurig, zo'n "sessie" kan makkelijk een uur duren dat Oscar Oliver achterna zit en keer op keer bespringt.

Ik wil graag dat het wat vrediger is en ik zoek dus eigenlijk advies over wat ik eventueel kan doen om de situatie beter te maken. Ik denk niet dat Oscar het kwaad bedoelt want hij gromt of blaast of 'grolt" nooit maar blijft Oliver wel bespringen om dan te worstelen zoals ik het noem. Het kan natuurlijk normaal kattengedrag zijn (zeker voor kittens) maar in mijn ervaring is Oscar wel héél hardhandig, hyperactief en dominant.

Hebben jullie tips of advies of eventueel eigen ervaringen?

Alvast bedankt!!

Elma
Elma
    • Locatie: Hasselt
  • 3 katten
OFFLINE

#2 Geplaatst 07 november 2019 - 20:34

Ze zijn nog speels, want het zijn kittens. Ik heb er momenteel ook nog 2 in de opvang, maar dat zijn broer en zus, nu bijna 3 maanden oud. Die "spelevechten" ook heel veel met elkaar, maar ze doen elkaar geen pijn en als dat toch eens gebeurd, dat Shino (kater), die heviger van karakter is, Serena te fel bijt, dan jankt ze en dan roep ik eens goed duidelijk "hey" of zoiets, of ik stamp eens op de grond. Kwestie dat ze even schrikken en uit hun "zone" geraken. Na een tijdje leren ze dat wel af. Zijn ze al gecastreerd/gesteriliseerd of komt dat nog. Als de hormonen weg zijn worden ze veel rustiger en het is ook gezonder naar hun latere leeftijd toe.
Dus gewoon even laten schrikken (niet te hard, je ziet wel wat kan en wat niet).
Succes.

Groetjes van Elma
Mijn katjes zijn allemaal van mei 2014: Lexy (rosse kater) Sienna (wit -tricolore kattin) Butler (zwarte kater) = K3 Geplaatste afbeelding
Mijn YouTube kanaal: https://www.youtube....11Elma02/videos

Evyke81
Evyke81
    • Locatie: Hamme
  • 3 katten
OFFLINE

#3 Geplaatst 08 november 2019 - 07:51

Oscar zal het pas leren als Oliver van zich af leert bijten.
Anders gaat hij sowieso de bovenhand blijven houden.

Ragdolls zijn iets minder pittig van karakter dan een HTK katje, dus die gaat nooit bovenaan de 'ladder' staan.
Ik zou het jongste kitten zoveel mogelijk moe proberen maken.

Meerdere eet- en drinkplaatsen voorzien, ook meerdere kattenbakken.
Want als hij Oliver ook nog eens begint lastig te vallen in de kattenbak, riskeer je nog plasproblemen ook.

Eigenlijk was Oscar beter tijdelijk bij een nestje bijgezet na quarantaine om eerst manieren te leren.
Maar die quarantaine is niet echt toegepast zo te lezen.
Maar daarvoor is het nu te laat uiteraard :-)

Geplaatste afbeelding
www.kattenopvangwaasland.com