Spring naar inhoud


- - - - -

Ten einde raad


  • Dit onderwerp is gesloten Dit onderwerp is gesloten
4 reacties op dit onderwerp
Baloe
Baloe
  • 2 berichten
OFFLINE

#1 Geplaatst 08 november 2019 - 17:08

Hallo ik ben Liesl
Ik ken niet zoveel van katten en ben met honden  grootgebracht.

Mijne vriend heeft 2 katten een kattin en kater die zowel binnen als buiten kunnen.

Ik woon een jaar bij mijne vriend en de katten bleven op een afstandje van mij, ze zijn niet agressief ofzo maar kwamen niet uit zichzelf naar mij enkel voor te spelen. Ze kwamen alleen bij mijne vriend op de schoot zitten enz..
Ik miste de aandacht van een dier en mijne vriend stelde voor om dan een puppy in huis te nemen.

De katten hebben hun eigen kamer met een deur dat de puppy niet bij hun geraakt. Ze hebben die kamer altijd al gehad alleen was vroeger de deur dan open dat ze overal binnen konden en nu is ze dus dicht.

Ze komen enkel nog eten en de kater slaapt nog binnen. Weet er iemand raad of het mogelijk is om ze kennis te laten maken met elkaar ?
Of moeten we ons bij de situatie neerleggen ?


Heeft er iemand raad ?

Sandra
Sandra
OFFLINE

#2 Geplaatst 08 november 2019 - 17:13

Hier een hond en 2 katten geen enkel probleem .
Waarom zou je de katten moeten opsluiten in die kamer ?

kan je in de deur geen kinderhekje zetten ?
Katten kunnen daar gemakkelijk over en de hond kan niet naar binnen .
Maar dan zitten de katten toch op zijn minst niet opgesloten in een kamertje (dat is echt wel zielig) zeker omdat zij er toch eerst waren niet echt faire .

Syntara
Syntara
  • 3.248 berichten
  • 2 katten
OFFLINE

#3 Geplaatst 08 november 2019 - 17:25

Ik zou in ieder geval de katten in bescherming nemen. Een pup is nog heel druk en speels, dus zelfs als hij het niet slecht bedoelt, kan dat heel bedreigend zijn voor de katten. Ik zou dus heel goed de pup aanleren dat hij de katten moet negeren.

Ik heb ook een hond en twee katten en dat is een van de weinige dingen waar ik heel streng in ben naar mijn hondje toe. Dat ze niet aan de katten mag komen, niet snuffelen, niet dicht in de buurt komen,... Bij voorkeur moet ze er met een boogje rond lopen en de katten volledig negeren. Ik begrijp dat dat bij een pup nog niet zo gemakkelijk is, maar maak dat echt een prioriteit :)

Zorg daarnaast voor veel veilige, hoge plekjes voor de katten op plaatsen waar ze bij jullie en de pup kunnen zijn. Dus hoge plankjes aan de muur, een hoge krabpaal,... Mijn katten kunnen bijna heel mijn huis door zonder op de grond te komen. Ik merkte bij mijn katten dat dit een enorm verschil maakte. Ze konden toch bij ons zijn, werden niet buiten gesloten, terwijl ze wel veilig waren tov de hond. Doordat ze de hond vanop afstand konden observeren zonder veel stress, werden ze ook stukken minder bang.

Ik vind het dus belangrijk dat ze veilige plaatsen hebben waar ze toch weg kunnen van de hond. Maar die kamer heeft het probleem dat ze niet bij jullie in de buurt zijn op dat moment. Ik zou die kamer wel houden als veilige plaats voor bvb een kattenbak en hun voerbakjes zodat ze in alle rust kunnen eten, maar ik zou ze niet afsluiten voor de katten. Zorg dat ze op eigen initiatief altijd in en uit die kamer kunnen :) Wij gebruikten een traphekje (voor kinderen) om een plekje te creëren voor onze kat waar de hond niet kan komen. Zo kan je de kamer afsluiten voor de hond, maar niet voor de katten.

Tot slot denk ik dat het belangrijk is om geduld te hebben. Het is een enorm grote aanpassing voor de katten die er toch als eerste waren, dus dat vraagt geduld en veel begrip van jullie kant. Probeer hen zoveel mogelijk te betrekken bij alles en hen zo weinig mogelijk te beperken. Geef hen zoveel mogelijk vrijheid, maar ook veiligheid :)

Succes! Hier gaat het ondertussen heel goed tussen mijn hond en mijn oude kat die al meer dan 10 jaar zonder hond leefde en echt héél bang was in het begin (ze is in het algemeen niet zo dapper), dus het kan zeker nog goed komen. Hier heeft het toch enkele maanden geduurd voor de kat wat ontdooide en enkele jaren voor ze volledig op haar gemak was bij de hond. De grootste sprong vooruit hebben we gemaakt door haar nog meer veilige, hoge plekjes te geven :)

Baloe
Baloe
  • 2 berichten
OFFLINE

#4 Geplaatst 08 november 2019 - 18:28

Okee dankuwel syntara dat zijn goeie tips.

Elma
Elma
    • Locatie: Hasselt
  • 3 katten
OFFLINE

#5 Geplaatst 08 november 2019 - 19:47

Katten kunnen goed overweg met alle dieren, mits jullie inwendig kalm blijven en niet teveel lawaai maken. Zachtjes corrigeren als ze iets doen wat niet mag en goed gedrag belonen.
Mijn schoonvader kwam wekelijks met zijn poedel bij ons avondeten en hij bracht altijd zijn trouwe vriend mee. Die was wel al volwassen. Onze kattin was ook al volwassen bij het eerste contact, maar kijk maar eens op deze foto's hoe goed die overeen kwamen. Toen Kitty de kat een nestje had, mocht alleen Kimby de hond bij haar kittens komen, niemand anders ook wij niet. Een goede en rustige opvoeding en socialisatie is uiterst belangrijk.

Kitty & Kimby bij pa.jpg

Kitty & Kimby zetel.jpg

Nadien hebben we nog katten gehad en die hebben we gesocialiseerd met een dwergpapegaai:
Juno en Flip mand.jpg

En onze laatste vogel, een valkparkiet hielp mee om de opvangkittens te socialiseren. Kijk maar naar dit filmpje:
https://www.youtube....h?v=4sUs38w4ix4

Geduld is een schone deugd zegt men, maar dat klopt zeker bij de socialisatie.

Groetjes van Elma
Mijn katjes zijn allemaal van mei 2014: Lexy (rosse kater) Sienna (wit -tricolore kattin) Butler (zwarte kater) = K3 Geplaatste afbeelding
Mijn YouTube kanaal: https://www.youtube....11Elma02/videos