Spring naar inhoud


- - - - -

kitten vervoeren met de auto


 • Log in om te reageren
34 reacties op dit onderwerp
lotje top
lotje top
 • 9 berichten
OFFLINE

#1 Geplaatst 15 december 2019 - 22:06

hallo, wij hebben een kitten van ongeveer 10weken oud en wij moeten haar om de veertien dagen vervoeren.
Het is een rit van ongeveer anderhalf uur. Vrijdag naar de bestemming en zondag terug naar de thuishaven.
We hebben dit vijf keer gedaan en telkens is dit huilen van het begin, dat de motor van de auto start, totdat wij thuis stoppen en de motor stil leggen. Ze wordt vervoerd in haar draagmandje en we zetten haar op de achterzetel, met daarrond de gordel.
We hebben ook de feliway spray gebruikt, maar dit helpt helaas ook niet :trance:.
Heeft iemand hier ervaring mee of iemand die tips heeft om het voor ons allen een beetje aangenamer te maken, tijdens de rit?
We maken ons ook een beetje zorgen voor ons poesje, omdat zij zolang blijft huilen.
Alle tips en ervaringen zijn welkom :cat.

Tripkippiej
Tripkippiej
  • Locatie: Hulst, NL
 • 5 katten
OFFLINE

#2 Geplaatst 16 december 2019 - 06:40

Sommige katten zullen altijd een hekel aan autorijden hebben...
Voor langere afstanden pak ikzelf een opvouwbare stoffen bench waar ik ook wat speeltjes en ene kattenbakje inzet.
Maar ook dan kan mijn jongste lopen roepen als ze geen maatje bij haar heeft

Ida
Ida
 • 447 berichten
  • Locatie: Gierle
 • 4 katten
OFFLINE

#3 Geplaatst 16 december 2019 - 10:34

Wij hebben daar wel ervaring mee.
Onze katten gaan steeds mee op reis in de camper en ze 'bleten' aanvankelijk ook van begin tot eind.
We hebben vanalles geprobeerd. Ik heb het er ook over gehad met een kattenpsycholoog. Ze zei dat het voor iedere kat anders is en dat je het een beetje moet uitzoeken.
Sommige worden rustig als je het donker maakt en een handdoek over de bench hangt, andere worden dan weer rustig als ze naar buiten kunnen kijken, voor sommige werkt kattenkruid.
Ik had aanvankelijk 2 aparte benchen staan op de achterbank waarbij ze niet naar buiten konden kijken. Een handdoek erover hielp niet. Feliway of kattenkruid hielp eigenlijk ook niet.
Ik heb dan een hele grote bench gekocht waar ze met 2 in kunnen en die zet ik boven op een dik kussen zodat ze naar buiten kunnen kijken. Ze kunnen ook ons zien. Sindsdien geven ze geen kik meer en ze gaan er heel graag in. Ik weet nu niet of het komt doordat ze samen zijn of dat ze naar buiten kunnen kijken. Maar ze zijn nu tevreden in de camper.
Hopelijk vinden jullie ook een manier die werkt voor haar.

BlackScorpion
BlackScorpion
  • Locatie: Wilrijk, Antwerpen
 • 2 katten
ONLINE

#4 Geplaatst 16 december 2019 - 14:33

Ik volg, heb hetzelfde probleem met onze 'nieuwe' 10 jarige... Stilstaan met de auto = stil zijn zelf. Maar rijden = onrustige serenade. Ik volg.
Geplaatste afbeelding

lotje top
lotje top
 • 9 berichten
OFFLINE

#5 Geplaatst 16 december 2019 - 16:24

Alvast bedankt voor de reacties hier boven :catwalk
Volgens dat ik kan lezen, zullen we nog wat inventief moeten zijn en uitzoeken wat ze het meest aangenaam vindt, tijdens de rit in de auto.
Ik had ook al gedacht aan een stoffen bench, zoals ik hierboven kan lezen, want ze schuurt telkens met haar neusje tegen het deurtje (is van plastic), maar toch ziet het er steeds pijnlijk uit, aan het einde van de rit.
Ik blijf hopen dat het goed komt :jump:

Elma
Elma
  • Locatie: Hasselt
 • 3 katten
OFFLINE

#6 Geplaatst 16 december 2019 - 20:02

Onze vroegere Juno jankte echt heel angstig als hij naar de DA moest (5 km). Hij zat met zijn reiskoffer op de achterbank, vastgemaakt met de gordel. Dat janken hebben we hem nooit kunnen afleren, maar wij waren zelf ook stressy door zijn gejank.
Vandaag met Lexy en Sienna naar de DA van het asiel heel rustig (zeer belangrijk) gegaan (10 km heen) en Sienna zweeg, maar Lexy miauwde lichtjes. Bij het terugkomen hebben we de bak van Lexy in de rijrichting gezet, in het opgaan moesten we die nog dwars zetten omdat we nog spullen bij hadden. Dat gaf al een heel verschil.
Dus mijn tips (we vervoeren heel dikwijls kittens omdat we ze opvangen voor het asiel en dat is altijd 10 km met veel rond punten): zet de katten in de reiskoffer en zet die in de rijrichting in de koffer. Negeer hun gejank en blijf zelf rustig. Dat helpt echt.

Groetjes van Elma
Mijn katjes zijn allemaal van mei 2014: Lexy (rosse kater) Sienna (wit -tricolore kattin) Butler (zwarte kater) = K3 Geplaatste afbeelding
Mijn YouTube kanaal: https://www.youtube....11Elma02/videos

lotje top
lotje top
 • 9 berichten
OFFLINE

#7 Geplaatst 17 december 2019 - 08:25

Beste Elma
daar hadden we ook al aangedacht, maar door het feit dat ze anderhalf uur aan het janken is, maken we ons zorgen dat ze 'iets' krijgt, maar ik zei ook tegen mijn man, wenen doet ze toch, of we ze nu horen of niet. Volgende keer gaan we dit zeker proberen :louche: en hopen dat dit lukt.
Het is ook een feit dat als we thuis komen en zetten haar draagmandje neer, doen dan het deurtje open, dan komt ze er spinnend uit gelopen en is blij dat ze weer thuis is :catwalk2. Het is precies dat wij er meer van af zien dan zij? Bedankt voor je reactie :hoi:

Ida
Ida
 • 447 berichten
  • Locatie: Gierle
 • 4 katten
OFFLINE

#8 Geplaatst 17 december 2019 - 09:12

Ik heb zelf ook een stoffen bench. Ik zet ze gewoonlijk al een tijdje op voorhand in de woonkamer en dan kruipen ze er heel graag in. Na de reis laat ik ze ook nog even in de woonkamer staan.
Eenmaal in de bench bij vertrek, krijgen ze een snoepje. Tegenwoordig gaan ze er al uit zichzelf in.
In het begin kwamen ze er zelfs naar 4 uur 'blèten' spinnend uitgelopen met staart pal omhoog zo van 'Is er een probleem? Er is toch geen probleem!'
Zelf waren we er knettergek van geworden. Ze zeggen wel dat een maine coon een zachte stem heeft, maar dat gaat niet op voor onze kater.

BlackScorpion
BlackScorpion
  • Locatie: Wilrijk, Antwerpen
 • 2 katten
ONLINE

#9 Geplaatst 17 december 2019 - 14:21

Mss kunnen er ideeën genoteerd worden centraal om uit te proberen? Zoals handdoek over bench - verduisteren' veel licht, naar voor gericht, naar achter gericht, wel aandacht, geen aandachtb ... die we dan allemaal kunnen uitproberen wanneer nodig?
Geplaatste afbeelding

Elma
Elma
  • Locatie: Hasselt
 • 3 katten
OFFLINE

#10 Geplaatst 17 december 2019 - 19:42

Ik denk dat het vooral belangrijk is dat de kat neergezet wordt in de rijrichting en niet dwars. We zagen het verschil bij Lexy, gisteren. Dwars op de rijrichting = janken en jammeren, met de rijrichting mee = kalm. Mensen worden toch ook wagenziek als ze "verkeerd" zitten. Ik ken mensen die ziek worden als ze tegen de rijrichting zitten in de trein. Ik moet tegen de rijrichting zitten of ik wordt duizelig.
En zelf altijd kalm blijven en niet reageren op hun gejank en gejammer. Daarom zetten wij alle katten en opvangkittens nu in de koffer, met of zonder de hoedenplank dicht, dat maakt geen verschil. En de muziek niet te hard zetten, als je dat thuis ook niet doet.
Vergeet niet dat die kat heen en weer wordt geschommeld tijdens de rit. In het begin is dat heel angstaanjagend voor zo'n beestje. Ik heb wel ondervonden dat de wilde kittens gewoonlijk niks "zeggen", maar hoe tammer ze worden, hoe meer ze reclameren.

Groetjes van Elma
Mijn katjes zijn allemaal van mei 2014: Lexy (rosse kater) Sienna (wit -tricolore kattin) Butler (zwarte kater) = K3 Geplaatste afbeelding
Mijn YouTube kanaal: https://www.youtube....11Elma02/videos

Evyke81
Evyke81
  • Locatie: Hamme
 • 3 katten
OFFLINE

#11 Geplaatst 21 december 2019 - 12:49

De draagmand in kwestie zal er ook wel veel aan doen.
Zeker voor lange ritten, zou ik zorgen voor iets als een sleepypod.
Waar ze comfortabel in zitten.
https://www.purrfect...arrier-bed.html

Want sommige mandjes, volledig in plastic, daarin schuiven de katten van links naar rechts.

Geplaatste afbeelding
www.kattenopvangwaasland.com

Ida
Ida
 • 447 berichten
  • Locatie: Gierle
 • 4 katten
OFFLINE

#12 Geplaatst 22 december 2019 - 07:40

Bekijk berichtElma, op 17 december 2019 - 19:42, zei:

Ik heb wel ondervonden dat de wilde kittens gewoonlijk niks "zeggen", maar hoe tammer ze worden, hoe meer ze reclameren.
Onze wilde katten hebben inderdaad ook helemaal niet gereclameerd in de auto. Ik vond dat toen heel straf.

HelpLuckyvinden
HelpLuckyvinden
 • 5.045 berichten
 • 2 katten
OFFLINE

#13 Geplaatst 22 december 2019 - 17:39

Wel nu dat erover gesproken wordt valt me ook in dat Miloh en Moon bij hun eerste autorit veel minder miauwden dan bij later ritten.
Misschien doordat ze dan banger waren? We waren nog "onbekenden" voor hen toen. En, misschien ook niet onbelangrijk bij katten, het feit dat ze toen nog niet wisten dat hun nieuwe mensen gemakkelijk te manipuleren zijn ;)
Beiden waren ze zwerfkatten die bij mijn moeder in de tuin kwamen. Beiden moesten ze dus met de auto nog naar onze woonplaats.
Bij onze Miloh was dat nog een eindje rijden en die was nog zo klein (5 weken geschat door de dierenarts) zat zelf in de jas van mijn vriendin onderweg. Die heeft op die 45 km toen maar de laatste 5 km gemiauwd.
Moon moest maar een kwartier in de auto en heeft nog geen piep gezegd onderweg.
Beiden zijn ze nochtans heel vocaal als ze nu in de auto moeten naar de dierenarts.
En dat kan niet enkel komen door angst voor dierenarts want onze Miloh ging vroeger om de 2 weken met ons naar mijn moeder en terug naar huis voor een paar dagen.
Maar de draagmand doet volgens mij ook iets :
Ons Luna was ook redelijk stil toen ze de eerste keer met ons in de auto zat. Nadien huilde ze ook in haar draagmand in de auto.
Luna is graag onder de mensen (ze is een sphynx) en ze gaat dus soms ook eens mee bij mijn moeder, ook al is het maar voor een paar uur.
We hebben een rugzakvoor haar (speciaal voor katten). Die was eigenlijk eerst bedoeld om eens te testen of ze graag met ons ging wandelen (korte wandelingen, nu heeft ze haar buggy :) ). Die rugzak konden we van in het begin niet boven halen of ze wou er absoluut in kruipen.
Als ze in de auto zit in die rugzak miauwt ze nooit maar kijkt ze rustig rond.
Voor lange ritten zou ik deze afraden ; er is geen harde coating, dus zijn ze niet beschermd daarin zoals het hoort.
Anderzijds vraag ik me af of ze bij een botsing veel beter af zijn bij een harde draagmand, want daar kunnen ze zich ook aan bezeren.
Dan zou ik ook liever opteren voor een grote bench in stof die je kan vastmaken.

Elma
Elma
  • Locatie: Hasselt
 • 3 katten
OFFLINE

#14 Geplaatst 22 december 2019 - 21:53

Mijn katten en de opvangkittens zitten in de koffer met de hoedenplank open. Hun harde reiskoffer staat zo dat hij geklemd is tussen de achterkant van de auto en de achterbank, dus die kunnen niet gaan schuiven als je plots hard moet remmen. Ze liggen ook op een dikke fleece, zodat ze comfortabel kunnen reizen, maar alles kan ook gewassen worden, want een "accidentje" kan wel eens gebeuren. Die rugzak ziet er heel tof uit, maar wat als ze erin plassen? Kan je die in de wasmachine steken? Dat is voor de opvangkittens wel belangrijk. Mijn katten reizen ook ieder in hun eigen reiskoffer, zodat ze bij plots remmen, mekaar geen pijn kunnen doen. Ieder heeft een reiskoffer die past voor hun grootte. Lexy heeft een grote, Sienna een kleinere en voor de kittens hebben we nog een aparte.
Groetjes van Elma
Mijn katjes zijn allemaal van mei 2014: Lexy (rosse kater) Sienna (wit -tricolore kattin) Butler (zwarte kater) = K3 Geplaatste afbeelding
Mijn YouTube kanaal: https://www.youtube....11Elma02/videos

Smiko
Smiko
 • 271 berichten
  • Locatie: Antwerpen - Wilrijk
 • 2 katten
OFFLINE

#15 Geplaatst 23 december 2019 - 19:48

Bekijk berichtlotje top, op 15 december 2019 - 22:06, zei:

hallo, wij hebben een kitten van ongeveer 10weken oud en wij moeten haar om de veertien dagen vervoeren.
Het is een rit van ongeveer anderhalf uur. Vrijdag naar de bestemming en zondag terug naar de thuishaven.
We hebben dit vijf keer gedaan en telkens is dit huilen van het begin, dat de motor van de auto start, totdat wij thuis stoppen en de motor stil leggen. Ze wordt vervoerd in haar draagmandje en we zetten haar op de achterzetel, met daarrond de gordel.
We hebben ook de feliway spray gebruikt, maar dit helpt helaas ook niet :trance:.
Heeft iemand hier ervaring mee of iemand die tips heeft om het voor ons allen een beetje aangenamer te maken, tijdens de rit?
We maken ons ook een beetje zorgen voor ons poesje, omdat zij zolang blijft huilen.
Alle tips en ervaringen zijn welkom :cat.

Je geeft zelf het antwoord al een stuk.

Een kitten van 10 weken is erg jong en moet eigenlijk nog socialiseren,
Dan nog eens om de 14 dagen vervoeren is voor het beestje extra stress...

Je hebt er misschien een goede reden voor, mag ik vragen waarom je een kitten van 10 weken om de 14 dagen moet vervoeren?

Zelf geef ik gewoon de sleutel van mn appartement aan fammilie als ik een paar dagen weg ben.