Spring naar inhoud


- - - - -

Veranderd onderling gedrag na confrontatie buurtkat


  • Log in om te reageren
2 reacties op dit onderwerp
Vix
Vix
  • 2 berichten
    • Locatie: Noord Antwerpen
OFFLINE

#1 Geplaatst 02 juni 2020 - 15:47

Dag iedereen,

Mijn 2 katten hebben een heel recent probleem en ik hoopte via deze weg een paar tips te krijgen om te kunnen helpen hun gedrag weer positief te veranderen. In het geval van blijvend probleem overweeg ik om een therapeut te laten langskomen omdat ik zeker op een goede manier een oplossing wil.

Ik heb 2 schatten van binnen/buitenkatten Simba en Nala, ofte chip & chap, maxi en mini. Zij zitten binnen als we gaan werken, buiten of binnen (naar wens) als we thuis zijn en 's nachts ook binnen. De ene vanop stal meegenomen toen hij kitten/puber was nu zo'n 7j geleden, de andere gevonden op 3-4 weken en met de fles grootgebracht nu 1.5j geleden. De oudste is een gecastreerde kater, iets sensibeler en eenkennig en buiten geen held maar ook geen watje. De kleinste is een lieve flodderkont en nog heel speels (en vraatzuchtig, maar daar heeft ze oa een slowfeeder voor). Samen spelen is, of was, de máx! Gelukkig maar want iedereen heeft graag dat zijn dieren maatjes zijn.

Daar is nu helaas verandering in gekomen. Eergisterenavond had Simba in de tuin vd aanpalende buren een confrontatie met een buurtkat en na veel geblaas, gekrijs en wat haartjepluk, is hij terug naar binnen gerend toen we hem riepen. Nala was ook buiten komen kijken wat het kabaal betekende en heeft toen Simba met dikke staart en opgezette haren en vreemde kattengeur op zich zien afkomen (en uiteraard voorbij gelopen). Vanaf toen heeft zij denk ik een schrik gepakt.

Momenteel kan Simba niet in de buurt komen van Nala zonder dat zij gromt en/of blaast en Simba zich uit de voeten maakt, als er geen plek voor is durft ze uit te halen. Ze heeft de eerste avond en ochtend erna ook op de vloer geplast. Ik probeer dus om verdere confrontatie uit de weg te gaan en voorlopig hebben ze tijdens de momenten dat we niet thuis zijn een eigen plek om tot rust te komen (eigen drinkbak/kattenbak en mandje). Als ik thuis ben gaan alle deuren open zodat ze elkaar ruimte kunnen geven om te passeren. Simba heeft geen idee wat er aan de hand is, maar laat zich wegjagen. Ik probeer nu met etenstijd of een snoepje ze dichter bij elkaar te laten komen, wat ook even lukt, soms zelfs bijna neus aan neus, tot het kwartje weer valt. Ook probeer ik Nala af te leiden met een speeltje als ze zich te hard opboeit/fixeert op Simba.

Nala gromt sinds een +/-half jaar wel vaker naar 'enge' dingen, maar bv. ook naar passanten op het voetpad of als ze wat engs hoort in de tuin, ze gromt en loopt naar binnen. Misschien omdat we vorig jaar ook problemen gehad hebben met een witte vechtlustige kater uit de buurt die zelfs overdag de tuin in kwam om te vechten en sproeien en er niet voor terug schrok om het terras op te springen terwijl we zelf buiten zaten. Die heeft Nala nooit rechtstreeks aangevallen bij mijn weten, maar kwam wel op Simba af (die trouwens crèmekleurig is, wat waarschijnlijk ook niet helpt) Gelukkig is die na enige maanden in beslag genomen voor verwaarlozing en gecastreerd. Nu ik erop terug denk, heeft ze toen ook 1-2 keer naar Simba gegromd, maar dat was heel snel terug over (max 15').

Vroeger heb ik ooit eens een verstuiver gehad van de dierenarts met feromonen, misschien kan dat ook ondersteuning geven. Maar hebben jullie nog bruikbare tips om deze situatie te verbeteren? Ik hoop dat het ooit weer wordt zoals vroeger, dat ze goeie maatjes en speelkameraden zijn, maar daar heb ik nu mijn twijfels over. Het zal sowieso iets van lange adem worden. En hoe kan ik Nala 'weerbaarder' maken, dat ze minder schrik krijgt van alles?

Alvast bedankt voor jullie positieve reacties. Het is momenteel echt geen leuke situatie en we proberen zelf kalm te blijven, maar het is toch emotioneel omdat je niet eventjes kan uitleggen dat ze helemaal niet bang hoeft te zijn ... en aan Simba dat hij echt geen monster is.

Lieve groetjes

Evyke81
Evyke81
    • Locatie: Hamme
  • 3 katten
OFFLINE

#2 Geplaatst 02 juni 2020 - 16:59

Nala is een typische papfleskat.
Die niet gesocialiseerd is met nestgenootjes of een mama, en dus basis mist.
Zij leren van elkaar omgaan met frustraties.  Dat maakt van hen een stabiele kat, die om kan met veranderingen.

Nala heeft dat niet geleerd, en die katten 'flippen' heel vaak.
Het zijn ideale voedingsbodems voor agressie of blaasontstekingen (ik heb de 2e versie in huis)

Je kan het proberen met inderdaad een feliway, zylkene pilletjes onder natvoer en eventueel voeding van Royal canin 'Calm'
Ik veronderstel dat ze wel al gesteriliseerd is?

Geplaatste afbeelding
www.kattenopvangwaasland.com

Vix
Vix
  • 2 berichten
    • Locatie: Noord Antwerpen
OFFLINE

#3 Geplaatst 03 juni 2020 - 13:58

Bedankt voor je feedback Evy, geen socialisering zal er idd ook mee te maken hebben. Bij paarden blijven dit vaak een beetje 'ettertjes' onder soortgenoten omdat er een cruciale leeftijd is voor het aanleren van sociale normen, zij respecteren dan vaak anderen hun grenzen niet of missen wat in een ander z'n lichaamstaal. Had dit nog niet zo bij katten opgemerkt, vast ook omdat ik tot hiertoe steeds maar 1 kat heb gehad met occasioneel een opvangertje dat zorg nodig had. Met opvoeden kan ook nog wat verbeterd worden, maar dit lijkt me bij katten niet zo evident?

Helaas zou je verwachten dat Nala een kat waarmee ze van kitten af samen woont én speelt toch blijvend zou accepteren. Ik zou het dus niet énkel aan papflesgedrag toeschrijven, of? Flippen of agressie heb ik tot dit voorval niet gemerkt, ik dacht vooral aan onzekerheid/angst, omdat ze ook niet weet hoe ermee om te gaan. Ik dacht dat dat grommen naar onbekende dingen ook uit angst was, zeker omdat ze vlak erna vaak wegrent. Daarom dat ik ook vroeg of er manieren zijn om haar zekerder/weerbaarder te maken, idd socialer dus. En zij is uiteraard gesteriliseerd.

Het is alleszins een beetje beter al, als ze alleen zijn zitten ze voorlopig nog apart, afwisselend in een andere ruimte. 's Morgens en 's avonds begroeten ze elkaar en dat gaat 5-10 sec neus aan neus goed, tot Nala weer gromt of blaast. Buiten op het terras lagen ze gisterenavond tot op 2m van elkaar ontspannen in de zon, en gingen samen neus aan neus snoepjes zoeken in het gras toen ik er wat gooide ... Voorlopig gegrom, geblaas en dan weglopen.

Groetjes