Spring naar inhoud


- - - - -

Schildklier in behandeling maar hij eet bijna niets meer


 • Log in om te reageren
8 reacties op dit onderwerp
Sherlock
Sherlock
 • 4 berichten
OFFLINE

#1 Geplaatst 01 september 2020 - 10:50

Mijn kat Frodo is bijna 15 jaar en onlangs is een te snel werkende schildklier vastgesteld. Toen at hij nog goed maar toch vermagerde hij. Vroeger had hij wat overgewicht, 6,3 kg. Ik heb een tijdje dieetvoeding gegeven en dat leek te helpen maar ben ermee gestopt omdat hij dat beu was. Maar hij bleef vermageren en werd heel onrustig en miauwde heel veel. De dierenarts dacht meteen aan de schildklier,  en bleek gelijk te hebben. Hij kreeg medicatie, Apelka, een siroopje dat ik in zijn eten moet mengen. De eerste maand ging dat wonderbaarlijk goed, zijn gedrag werd terug normaal en hij at nog goed. Hij had geen probleem met de medicatie in zijn eten. Dus ik blij ...
Helaas mocht het niet blijven duren, de tweede maand ging het plots bergaf. Geen eetlust meer, hij vermagerde tot iets meer dan 4 kg en heeft ingevallen flanken. Hij heeft een nachtje bij de dierenarts doorgebracht aan een infuus  en nadien at hij wel maar heel weinig. Ik denk dat hij zelfs de 100 gram voeding per dag niet haalt. Soms gaat het redelijk en nu heeft hij twee weken regelmatig gegeten en weegt nu 4,5 kg. Zijn medicatie heb ik mogen halveren maar ik weet nog geen resultaat daarvan, wat zijn schildklier waarden zijn. Normaal wordt morgen zijn bloed genomen. Maar de laatste 3 dagen gaat het weer bergaf en eet hij bijna niet. Hij is lusteloos en slaapt veel.
Zijn bloed is reeds getest op andere problemen maar alle waarden waren goed, behalve de schildklier. Waarschijnlijk omdat hij de medicatie niet goed binnenkreeg en omdat ik van de dierenarts enkele dagen moest stoppen omdat dat de oorzaak zou zijn van zijn eetlust probleem. Nu krijgt hij een halve dosis maar dat lost niets op, hij wil bijna niets eten, gelijk wat ik hem geef. Dus morgen opnieuw bloedtest.

Heeft iemand hiermee ervaring.  Hoe krijg ik hem aan het eten? Of is het hopeloos? Als ik hem zo zie denk ik dat hij zich niet lekker voelt. Soms lijkt hij wel interesse te hebben in eten maar stopt hij onmiddellijk. Hij krijgt nochtans zacht natvoer. Ik probeer ook kwaliteitsvoer te geven maar hij haalt er zijn neus voor op. Het enige wat hij nog aanraakt is Gourmet mousse maar daar zitten weinig voedingsstoffen in. En hij eet met moeite een blikje van 85 gr per dag op.

Ik weet het niet meer. Ik denk dat ik hem aan het verliezen ben.

Evyke81
Evyke81
  • Locatie: Hamme
 • 3 katten
OFFLINE

#2 Geplaatst 01 september 2020 - 12:40

Oei nee :(  
En schildkliervoeding?  Heb je die al geprobeerd?
Y/D dacht ik

Geplaatste afbeelding
www.kattenopvangwaasland.com

Machteld.
Machteld.
  • Locatie: Moskva
 • 2 katten
OFFLINE

#3 Geplaatst 01 september 2020 - 12:58

Kan de dierenarts hem niets geven om de eetlust op te wekken? Of speciale recovery voeding waarvan ze niet zo veel moeten eten om genoeg calorieën binnen te krijgen?

Es wütet, kratzt und beißt und kreischt, und wühlt sich durch mein weiches Fleisch

Das Vieh, es lässt mir keine Ruh, ich lock es an und greife zu.

Nein, tu mir nichts! Kann nichts dafür, ich bin doch nur ein wildes Tier.

- Die kleine Ballade vom schwarzen Schmetterling, ASP


Sherlock
Sherlock
 • 4 berichten
OFFLINE

#4 Geplaatst 02 september 2020 - 10:46

De dierenarts zei dat die speciale voeding niet zal lukken omdat hij zo kieskeurig is en dit dan zeker niet zal willen. Deze voeding kan ook enkel gegeven worden aan binnenkatten omdat ze echt niks anders mogen hebben, zelfs geen regenwater of gras.

Er is nog een andere behandeling, met radioactief jodium,  in de dierenkliniek van Merelbeke bij Gent. Schijnt goed te werken. Maar daarvoor moet Frodo eerst stabiel zijn onder die medicatie. Dus goed eten en regelmatig zijn dosis innemen. En dat lukt dus niet. De dierenarts zegt ook dat zijn leeftijd ook een rol speelt,  15 jaar Is niet ideaal voor zo'n behandeling, en hij is verzwakt.

Heb ook de indruk dat ik het zelf moet uitzoeken als het over voeding gaat. Ik krijg daarover van de dierenarts geen enkele hulp. Enkel vage antwoorden op mijn vragen over welke voeding en hoeveel. Dus zocht ik op internet wat info over gezonde voeding. Zo vond ik de website Catmoneo, waar alle kattenvoer werd geanalyseerd. Ik was verbaasd, de beste merken zijn mij onbekend en naar t schijnt is natvoer beter dan droogvoer en liefst graanvrij. Ik weet niet of iemand van jullie daar veel over weet. Mij lijkt het allemaal heel betrouwbare info. Dus heb ik van die voeding vanalles in huis gehaald,  tevergeefs. Toch vond ik dat hij interesse heeft om te eten maar lukt het niet. Ik had een blikje Terra Faelis met konijn opengetrokken en hij was wel degelijk geïnteresseerd,  hij heeft er wat van gegeten maar t was rap gedaan. Ik ga hiermee verder proberen want er zitten toch wel meer voedingsstoffen in en 90% vlees. Dit merk had de oprichtster van die website mij aangeraden rekening houdend met Frodo zijn voorkeur voor zacht voer, zoals Gourmet mousse. Zoals ik zei, de interesse is er maar er scheelt iets waardoor hij toch niet wil eten.

Vanavond naar de dierenarts, dan laat ik ook eens zijn tanden nakijken, wie weet heeft hij tandpijn en is dat op te lossen. Maar dan snap ik niet waarom hij ook geen zacht voer wil. Hopelijk ligt het probleem toch daar, dat is het minst erge. Ik zal ook vragen om iets te geven om zijn eetlust op te wekken.  Ik stel me wel de vraag waarom dit nog allemaal niet gebeurd is eigenlijk. Frodo heeft een dag en nacht bij de dierenarts doorgebracht aan infuus. Waarom is er niet verder gezocht,  tanden nakijken is niet gebeurd. Ik vroeg ook om misschien een röntgenfoto te nemen, is niet gedaan. Moet ik werkelijk zelf alles vragen en overal aan denken?
Ik vind ook dat het schildklier probleem heel laat is opgemerkt. Eén van de symptomen hierbij is enorm veel drinken en braken. Frodo had al meer dan een jaar dat probleem. Hij had een 'drankprobleem' om het zo te noemen, hij zoop letterlijk water en direct daarna vloog het er weer uit, ik was versteld van de hoeveelheid!  Hij plaste zodoende ook meer dan normale katten. Dat had ik dus al meer dan een jaar geleden aan de dierenarts gezegd maar er was geen verklaring voor, zei die. Hij heeft bloed getrokken,  dat wel, maar heeft blijkbaar niet de schildklier laten testen,  dat is een aparte bloedtest. Dat kwam ik te weten door de andere (meer ervaren)  dierenarts in diezelfde praktijk. Ze werken daar met twee, dus heb ik soms eens de één, dan de ander. Toen ik het probleem aan haar uitlegde dacht ze wel direct aan schildklier problemen,  zo is het uitgekomen,  veel te laat en 2kg lichter. Frodo had toen wat overgewicht, 6,3kg. Dus in eerste instantie vond ik het niet erg dat hij vermagerde, dacht dat het de leeftijd was. Achteraf bekeken wees alles in de richting van zijn schildklier en ik ben niet tevreden over die dierenarts die niet nodig vond om dat uit te zoeken. Nu wil ik enkel nog zijn collega. Toch heb ik ook bij haar het gevoel dat ik zelf moet met ideeën komen, zoals die tanden.

Ok, mijn bericht is nogal lang geworden maar ik wou toch wat meer info geven. Misschien zijn er mensen die dit herkennen. Of die me kunnen zeggen of ik wel de juiste dierenarts heb. Ik ga er nochtans al lang bij, meer dan 20 jaar, uiteraard toen met een andere kat. Vroeger werkte ze alleen,  nu ze met twee zijn begin ik te twijfelen aan haar collega.  Het kan ook zijn dat ik uit bezorgdheid zo reageer en dat er niets mis is met die dierenarts. Katten zijn niet de makkelijkste patiënten.

Bedankt alvast!

BlackScorpion
BlackScorpion
  • Locatie: Wilrijk, Antwerpen
 • 2 katten
OFFLINE

#5 Geplaatst 02 september 2020 - 16:29

Spijtig genoeg zijn dierenartsen niet alwetende, ook al zouden we dat willen en zou het in dommige gevallen wel moeten. Mijn kat was erg ziek en onze toenmalige DA beweerde dat het haar nieren waren die verschrompeld waren. Ze werd slechter en slechter. Uiteindelijk elders gegaan. Bleek er NIETS mis te zijn met haar nieren, maar had ze een maagontsteking ofzoiets. Simpel opgelost met de juiste medicatie. Maar hadden we bij die vorige DA gebleven, was onze kat toen misschien gestorven...

Veel succes nog, ik ken wel wat van chronische pancreatitis, maar niets van schildklieren.
Geplaatste afbeelding   Geplaatste afbeelding

Machteld.
Machteld.
  • Locatie: Moskva
 • 2 katten
OFFLINE

#6 Geplaatst 03 september 2020 - 15:17

De symptomen die je beschrijft (veel drinken en weer overgeven) zijn ook typisch voor nierfalen, maar als er een volledige bloedanalyse is gebeurd, zouden ze dat gezien hebben. Ik heb zelf geen ervaring met schildklierproblemen.

Niet aarzelen om eens bij een andere dierenarts langs te gaan! Het is niet omdat je ergens al lang klant bent, dat ze daar altijd de beste oplossingen kunnen bieden voor je kat. Dat is echt geen persoonlijke belediging aan het adres van je da, je zoekt gewoon een tweede opinie om zeker te zijn. Je zou zelf ook niet bij je huisarts blijven wanneer je er een slecht gevoel bij had, toch? Misschien weet je dierenarts niet zo veel over speciale medische voeding of verkoopt hij er zelf geen, dat is prima, maar je hoeft daarom niet alles zelf uit te zoeken.

Als je bij een wat oudere dierenarts gaat, kan het goed zijn om eens naar de dierenkliniek te gaan, of naar een dierenarts die geregeld bijscholing volgt. Er komen dagelijks nieuwe onderzoeken uit rond diergeneeskunde, nieuwe medicatie, nieuwe ideeën, ...

De website over voeding die je vermeld, klinkt in elk geval goed! Graanvrij en met een hoog vleespercentage is belangrijk, maar als je kat momenteel liever Felix of Whiskas eet (de Mc Donaldsen onder het kattenvoer), zou ik zelfs dat geven om hem aan het eten te houden. Of die recovery voeding die ik eerder vermeldde.
Royal Canin en Hill's zijn de grootste merken van medische dierenvoeding. Helaas gebruiken die bijna altijd restproducten uit de vleesindustrie en massa's tarwe of maïs als vulstof. Da's in principe slecht, maar wanneer je kat meer baat heeft bij aangepaste voeding, moet het maar zo. Een van onze katten is recent overleden aan nierfalen. Ik sta op graanvrij voer zonder toegevoegde suikers en zouten, met een hoog vleesgehalte, maar voor haar was het belangrijker om voeding te krijgen die de nieren zo min mogelijk belastte, dus kreeg ze een keur aan Renal voeding. Speciale voeding wordt meestal ook wat smakelijker gemaakt met toevoegingen als suiker, tonijn, ... net omdat zieke dieren moeilijk eten. Stoppen met eten is altijd de slechtste optie.

Bewerkt door Machteld., 03 september 2020 - 15:18.

Es wütet, kratzt und beißt und kreischt, und wühlt sich durch mein weiches Fleisch

Das Vieh, es lässt mir keine Ruh, ich lock es an und greife zu.

Nein, tu mir nichts! Kann nichts dafür, ich bin doch nur ein wildes Tier.

- Die kleine Ballade vom schwarzen Schmetterling, ASP


Sherlock
Sherlock
 • 4 berichten
OFFLINE

#7 Geplaatst 04 september 2020 - 09:33

Bedankt voor de reacties!
Ben dus nogmaals naar dierenarts geweest, deze keer heeft ze zijn tandjes bekeken en een röntgenfoto genomen. Niks mis met de tanden en ook niets te zien op de foto. De maag moet eventueel met een echo onderzocht worden, maar daarvoor moet ik elders gaan. Ondertussen moest ik volledig stoppen met de schildklier medicatie om te zien of dat toch de oorzaak is ondanks dat hij maar een halve dosering krijgt. Ze ging ook raad vragen aan gespecialiseerde dierenartsen die alles weten over schildklierkatten. Ze zei erbij dat ze voor een raadsel stond, dat dit geen normale reactie is bij katten met schildklieraandoeningen.
Ze heeft een spuitje gegeven tegen misselijkheid en pilletjes meegegeven tegen misselijkheid en ook iets om zijn eetlust op te wekken. Voorlopig lost dat niets op, het spuitje niet althans,  dat zou 24 uur werken maar hij at nog steeds bijna niets. Behalve toen we pas thuis waren van de dierenarts, toen was hij zo onrustig en opgefokt dat hij toch iets naar binnen heeft gespeeld. Maar 't was rap gedaan. Ik mocht pas later met die eetlust opwekkers starten indien de rest niet helpt.

Bloedtest heeft ze deze keer niet gedaan omdat alles normaal was vorige maand behalve de schildklier. Nieren, lever, alles ok en geen bloedarmoede. Voor de rest zag hij er ook goed uit, goede kleur en glanzende vacht. Behalve dat hij er lusteloos bijzit en totaal inactief.

De komende dagen zullen uitwijzen of er iets veranderd,  voorlopig blijft het een raadsel.

Die recovery voeding,  is dat enkel te krijgen bij de dierenarts? Nochtans heb ik de vorige keer gevraagd welke voeding er gegeven werd toen hij daar 2 dagen geweest is, maar kreeg geen duidelijk antwoord,  zal gewoon voer geweest zijn denk ik.

Machteld.
Machteld.
  • Locatie: Moskva
 • 2 katten
OFFLINE

#8 Geplaatst 04 september 2020 - 16:05

Die voeding kan je bij de dierenarts of online krijgen, maar meestal niet in de gewone dierenwinkel. Er zijn verschillende merken, sommige focussen eerder op het niet belasten van de maag na een operatie, anderen zijn krachtvoer om te herstellen, dat staat denk ik wel in de beschrijving.
https://www.medpets....ttribute=82-918

Bewerkt door Machteld., 04 september 2020 - 16:06.

Es wütet, kratzt und beißt und kreischt, und wühlt sich durch mein weiches Fleisch

Das Vieh, es lässt mir keine Ruh, ich lock es an und greife zu.

Nein, tu mir nichts! Kann nichts dafür, ich bin doch nur ein wildes Tier.

- Die kleine Ballade vom schwarzen Schmetterling, ASP


BlackScorpion
BlackScorpion
  • Locatie: Wilrijk, Antwerpen
 • 2 katten
OFFLINE

#9 Geplaatst 11 september 2020 - 15:02

Hoe is het ondertussen met Frodo gesteld?
Geplaatste afbeelding   Geplaatste afbeelding