Spring naar inhoud


- - - - -

Leukemie


 • Log in om te reageren
39 reacties op dit onderwerp
Guest_Miekske_*
Guest_Miekske_*
OFFLINE

#1 Geplaatst 04 november 2009 - 07:58

Zoals je misschien in vorige post hebt kunnen lezen heeft één van mijn lieve schatten leukemie. Ik open hier een nieuwe post om te achterhalen of er mensen zijn die hier ervaring mee hebben.

Ik heb er geen idee van wat ik moet verwachten :cry: Ik weet hoe lang hij hier al mee rondloopt en hoe ik dat zou kunnen achterhalen. Hij is nog vrij jong (3,5 jaar).

Ik las ook al ergens de vraag of hij daar niet voor ingeënt was, maar gebeurt dit dan standaard?

Grtjes

Karolientje
Karolientje
 • 18.393 berichten
  • Locatie: Dormaal - Zoutleeuw
 • 5 katten
OFFLINE

#2 Geplaatst 04 november 2009 - 08:20

Katten die buiten lopen zouden bij de jaarlijkse inentingen inderdaad standaard een leucose-enting moeten krijgen. Ik heb binnenkatten en hen laat ik niet tegen leucose enten, omdat zij niet met andere katten in contact kunnen komen. Enkel de katten waarmee ik op show ga, die krijgen de enting wel, omdat je nooit weet of er daar niet eens iets kan gebeuren waardoor er toch kans op besmetting zou zijn.

Waarschijnlijk heeft jouw kat het opgelopen door te vechten (of spelevechten) met een kat uit de buurt die al besmet was met de ziekte.
Geplaatste afbeelding

Solotje
Solotje
 • 51.552 berichten
  • Locatie: Merksem
 • 9 katten
OFFLINE

#3 Geplaatst 04 november 2009 - 08:29

Is het de besmettelijke vorm of niet besmettelijke?
Heb je andere katten?
Ik heb dit vroeger ook meegemaakt, even in het kort, zwangere kat uit asiel gehaald, bij mijn andere katten gezet, alle kittens (van de asielkat) hadden leukemie en nog 3 andere katten, 2 katten hadden het niet, ik had dus leukemie binnen gehaald door een kat van het asiel mee te brengen, ik heb de kleintjes laten leven en 2 katten van mij laten inslapen, 1 kitten is op jonge leeftijd gestorven, mijn kitten is op 4 jarige leeftijd gestorven ( ook laten inslapen) nu het heden leeft het derde kitten nog steeds.
Eventjes erbij zeggen dat die 2 andere kittens geplaatst waren.
Daarom dat ik altijd tegen de mensen zeg, als ze een kat oprapen van de straat of van het asiel komen altijd laten testen op leukemie en aids!
Weet je hoe je het hebt binnen gebracht?
Die inenting gebeurd niet standaard en als je kat nog niet ziek is kan hij nog lang leven hoor!
Is hij al ziek?
Met dit meegemaakt te hebben ben ik heel voorzichtig, ik begrijp je het is zo pijnlijk, veel sterkte!
Mijn huisregel is als er een nieuwe kat binnenkomt van het asiel, straat of andere altijd apart tot dat alles is gecontroleerd!
Of hij moet van een fokker komen, dat is iets anders!

Bewerkt door Solotje, 04 november 2009 - 08:36.


Guest_Miekske_*
Guest_Miekske_*
OFFLINE

#4 Geplaatst 04 november 2009 - 09:10

Ik probeer het een beetje positief te bekijken en zal zeggen dat hij nog ziek-ziek is. Hij heeft wel last van bloedarmoede, maar eet nog goed en speelt nog goed. Ik denk toch dat dat 2 belangrijke indicatoren zijn. Hij is heel lief en aanhankelijk de ene tijd maar als hij zich bedreigt voelt, iets opstandiger als normaal ...

Hij heeft nu 2 maal een "aanval" gehad. Vorige vrijdag en 2 weekjes daarvoor heeft hij pijn gehad. De eerste keer is dit na 24 uur gewoon door gegaan en was ie terug de oude. De tweede keer met ik met hem naar de DA gereden met deze uitslag als resultaat. Toen heeft hij iets tegen de pijn gekregen en vanaf nu heb ik ook iets tegen de pijn liggen als hij deze aanval nog eens krijgt.

Ik heb er geen idee van wanneer hij dit opgelopen heeft. Het is een buitenkat dus kan van daar komen maar misschien ook van het kattenhotel waar hij deze zomer een weekje gebleven is? Dat blijft een beetje gokken. Van buiten is de kans naar't schijnt relatief klein omdat het virus geen "sterke overlever" is. Dus moet er al zwaar gevochten zijn of van eenzelfde bakje/prooi gegeten zijn van een besmette kat.

Aan jouw verhaal te horen, moet ik ook niet meer te hard hopen dat onze andere schat geen leukemie zou hebben :( Deze is sowieso al zwakker van gezondheid ...

Solotje
Solotje
 • 51.552 berichten
  • Locatie: Merksem
 • 9 katten
OFFLINE

#5 Geplaatst 04 november 2009 - 09:30

Is niet gezegt he dat je andere kat leukemie heeft, laat je andere kat dan ook testen?
En probeer ook achter te halen of het de besmettelijke of niet besmettelijke is, zo kan je misschien je andere kat nog redden.
Ik weet dat het moeilijk is, maar ik heb het in de tijd ook gedaan en je ziet dat er nog 2 waren die gezond waren, ze aten, wassen en speelde samen.
En het kan wel van buiten komen he, het gaat over via direkt contact van speeksel en bloed, inderdaad het virus kan niet overleven, het moet direkt zijn.

Bewerkt door Solotje, 04 november 2009 - 09:30.


Ester
Ester
 • 5.914 berichten
  • Locatie: Leeuwarden
 • 3 katten
OFFLINE

#6 Geplaatst 04 november 2009 - 17:22

Wat erg! Heel veel sterkte! :(
"Wie nog nooit van mening is veranderd, heeft zelden iets geleerd".
Geplaatste afbeelding

Spanishke
Spanishke
 • 9.598 berichten
  • Locatie: Aalst
 • 2 katten
OFFLINE

#7 Geplaatst 04 november 2009 - 17:42

Goh ervaring ja, jammer genoeg wel.

Mijn kat die WEL geënt was en maar heel af en toe buiten ging (woonde toen nog bij mijn ouders), heeft het ook gehad. Ik was toen nog erg kleintjes, wat ik me vooral herinner is dat zijn voetkussentjes enorm uitgedroogd waren, er niets van fut meer in zat, hij niet meer at en/of dronk. Ik ben toen alleen naar de DA mogen gaan met mijn lievelingsdier en daar werd mij direct gezegd dat er niets meer aan te doen was en heeft ze gebeld naar mijn moeder terwijl ik met tranen in mijn ogen voor haar zat en ervoor was flauwgevallen..

Hoe dan ook, heel veel sterkte!

Bewerkt door Spanishke, 04 november 2009 - 19:05.

Geplaatste afbeelding
:hart: Not a single catlover's heart can resist a simple "meow" :hart:

Guest_AnnDB_*
Guest_AnnDB_*
OFFLINE

#8 Geplaatst 04 november 2009 - 19:04

Veel sterkte! :hug:

griffel1977
griffel1977
 • 2.035 berichten
OFFLINE

#9 Geplaatst 04 november 2009 - 19:57

Virusziekte bij de kat:
FeLV = Feline Leukemie Virus of leucose

Iedere katteneigenaar die gaat fokken komt het vroeg of laat tegen. Voordat de poes bij de kater mag komen moet er een bloedtest uitgevoerd worden. Er wordt getest op FeLV (leukemie) en FIV (aids). FeLV is een ziekte die niet alleen van belang voor fokkers met raskatten maar ook voor eigenaren van "gewone" huiskatten want helaas komt FeLV bij alle soorten katten voor.

In onderstaande tekst beschrijven we als kattendierenartsen wat FeLV inhoudt, de besmetting, de diagnose, de behandeling en hoe het te voorkomen. Voor de ziekte FIV kunt u op de link klikken.

lees verder over FIV of kattenaids.....

Geplaatste afbeelding
Wat is FeLV voor een ziekte?

FeLV is een virusziekte met een dodelijke afloop. Het virus kan leukemie (tumoren van de witte bloedcellen) veroorzaken, maar dit is niet de ziekte die het meeste optreedt na infectie. Het virus tast namelijk het immuunsysteem van de kat aan (immunosuppressie) waardoor ze gevoeliger zijn voor infecties.

Het ziektebeeld van FeLV wordt daardoor vooral veroorzaakt door secundaire infecties.

Hoe kan een kat besmet raken met het virus?


Na infectie vermeerdert het virus zich in de tonsillen in de keel en verspreidt zich naar het beenmerg, lymfevaten en lymfeknopen. Het virus komt in het bloed en vanaf dan is het aan te tonen door middel van een bloedtest. Als de speekselklier wordt geïnfecteerd dan zal de kat virus gaan uitscheiden en vanaf nu is de kat besmettelijk voor andere katten!.

Vooral speeksel bevat dus hoge concentraties virus en dit is ook de voornaamste manier van overdracht van de ene kat op de andere. FeLV wordt voornamelijk door langdurig sociaal contact met andere katten overgedragen. Denk bijvoorbeeld aan uit elkaars bakje eten of elkaar wassen, want via speeksel, bloed, urine en ontlasting kan het virus overgebracht worden. Een drachtige poes kan het virus via de placenta overbrengen op haar kittens (en later via de moedermelk). Dit kan leiden tot abortus of geboorteafwijkingen maar er kunnen ook gezonde kittens geboren worden die virusdrager blijven.

FeLV wordt voornamelijk door langdurig sociaal contact overgedragen, maar ook door een bijtwond met vechten. Bij FIV daarentegen geschied de voornaamste overdracht veel meer door een directe bijtwond met vechten en in veel mindere mate door langdurig sociaal contact.
Katten die in een groep samenleven en onderling niet vechten hebben dus ook kans op besmetting als er een kat met FeLV in de groep zit.
Niet alle katten die besmet raken met het virus worden ziek.
Gezonde, sterke katten met een goed immuunsysteem kunnen het virus bestrijden en overwinnen. Deze katten scheiden geen virus uit en worden er niet ziek van.
Katten die het virus niet kunnen bestrijden worden ziek.
Katten die het virus niet kunnen bestrijden , bijvoorbeeld door een vermindere weerstand, zullen het virus gaan uitscheiden. Zij zijn zelf nog niet ziek maar al wel besmettelijk voor andere katten. Ze worden daarom ook wel "dragers" genoemd. In de loop van enkele maanden tot jaren (3 jaar) zullen zij ziekteverschijnselen gaan vertonen.

  Er bestaat een leeftijdsresistentie.

 • Bij jonge kittens zal 70-100% ziek worden.
 • Bij kittens van 8-12 weken oud wordt 30-50% ziek.
 • Bij volwassen katten wordt 10-20% ziek.
Wat zijn de symptomen van een kat met FeLV?

Het meest belangrijke zijn secundaire gevolgen van de infectie door een verminderde afweer, waaronder FIP, toxoplasmose, bacteriële ontstekingen, tandvleesontstekingen, abcessen, huidontstekingen en oogonstekingen (uveitis). Zie foto's hieronder.
Geplaatste afbeelding Geplaatste afbeelding Geplaatste afbeeldingGeplaatste afbeelding
FeLV ziekteverschijnselen:

 • Tumoren. De meest voorkomende tumor is maligne lymfoom maar ook leukemie, tumoren in lever, nieren, buikvlies of milt kunnen ontstaan.
 • Bloedarmoede doordat het beenmerg niet goed meer functioneert.
 • Vermageren
 • Benauwdheid
 • Koorts
 • Sloomheid
 • Zwelling van lymfeknopen
 • Oogontstekingen zoals uveitis
 • Slecht eten
 • Voortplantingsproblemen bijvoorbeeld abortus, sterfte van pasgeboren kittens, onvruchtbaarheid.
 • Verlammingsverschijnselen
Het is afhankelijk van waar de tumoren zich bevinden en welke organen aangetast zijn, welke klachten de kat krijgt.
Geplaatste afbeelding
Hoe is FeLV te diagnosticeren?

FeLV diagnostiek wordt uitgevoerd in het kader van preventie bij katten waar mee gefokt wordt (het opsporen van katten die wel virus uitscheiden maar zelf nog niet ziek zijn) en als katten ziekteverschijnselen hebben die FeLV doen vermoeden.
Geplaatste afbeeldingDe door ons gebruikte testmethode is de Snap Combo-test (ELISA) van Idexx. Met deze test wordt het virus aangetoond in het bloed.

Deze test kan in onze dierenkliniek zelf worden gedaan.
Er wordt wat bloed afgenomen van de kat en binnen enkele minuten is de uitslag bekend, u kunt op de uitslag wachten.Geplaatste afbeelding Er komt maar 1 blauwe stip tevoorschijn: de test is negatief. Dat wil zeggen dat de kat geen leukemie of aids heeft.
Geplaatste afbeelding Er komen 2 blauwe stippen op. Als de 2e stip aan de rechterkant opkomt dan is er een positieve test op FeLV. Dat wil zeggen dat de kat helaas leukemie heeft!
De test is zeer betrouwbaar als er een negatieve uitslag uitkomt.

Bij een positieve uitslag zal het bloed echter ook nog naar een gespecialiseerd laboratorium gestuurd moeten worden voor een confirmatie (bevestiging). Dit moet omdat er vals-positieve uitslagen kunnen voorkomen.

Is FeLV te behandelen?


Helaas is FeLV niet te genezen. De secundaire bacteriële ontstekingen dienen met antibiotica bestreden te worden. Experimenteel wordt gebruik gemaakt van Interferon van Virbac. Dit is een dure behandeling maar het lijkt succes te hebben. Het is echter nog onduidelijk is of dit ook DE therapie zal worden voor katten met FeLV.
Katten die daadwerkelijk ziek zijn zullen helaas overlijden. (50% is overleden binnen 1 jaar, 90% binnen 3 jaar) Hoelang de kat nog kan leven met zijn ziekte is afhankelijk van de symptomen en zijn weerstand. De kat dient in ieder geval apart gehouden te worden van andere katten in verband met het besmetten van andere katten. Dit betekent dat de kat ook niet naar buiten mag, omdat hij dan andere katten kan besmetten.
Hoe is FeLV te voorkomen?

De enige manier om FeLV te voorkomen is om de kat binnen te houden en niet in contact te laten komen met andere katten.
Als u een FeLV vrije cattery heeft neem dan alleen nieuwe katten in huis die uit een veilige omgeving komen waar regelmatig getest wordt op FeLV.

Er is een vaccinatie beschikbaar tegen FeLV maar deze is zeker niet 100% betrouwbaar. Ook een gevaccineerde kat kan de ziekte nog krijgen.
Alleen in risicogebieden, of als het bekend is dat er buiten een met FeLV besmette kat rondloopt, adviseren we u om uw kat te laten vaccineren tegen FeLV.

Het bestrijden van FeLV berust vooral op het opsporen van dragers die ongemerkt andere katten besmetten. Dit dient vooral in grotere groepen katten regelmatig gedaan te worden, bijvoorbeeld bij cattery's, multicat households of een dierenasiel. Zeker voordat een poes ter dekking aangeboden wordt moet er een bewijs zijn dat allebei de katten de ziekte niet bij zich dragen. Vraag hier ook naar als u kat gaat dekken of laat dekken!
Als kattendierenartsen van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht hopen we dat we uitleg hebben kunnen geven wat FeLV of leukose voor een soort ziekte is.
Geplaatste afbeelding Stichting FIV en FeLV

Stichting FIV-FeLV stelt zich als doel katten op te vangen met het dodelijke FeLV virus (leucose) en kattenaids (FIV). In plaats van een spuitje, krijgen deze katten aandacht, goede voeding en medische zorg in een huiselijke omgeving.

lees verder .....

Geplaatste afbeelding Virusziekte bij de kat FIV

Bij katten komt een virusziekte voor die lijkt op de ziekte aids (HIV) bij mensen.
FIV is Feline Imunodeficientie Virus of kattenaids. Net als bij FeLV hebben we de ziekte uitgebreid beschreven.

lees verder .....

Geplaatste afbeelding Virusziekte bij de kat FIP

FIP of Feline Infectieuze Peritonitis is een gemene ziekte die als een soort sluipmoordenaar werkt.
Er zijn 2 vormen van FIP: een natte en een droge vorm.

lees verder .....

Joloka
Joloka
 • 19.772 berichten
  • Locatie: Heusden
 • 9 katten
OFFLINE

#10 Geplaatst 04 november 2009 - 20:00

Veel sterkte he

Geplaatste afbeelding


griffel1977
griffel1977
 • 2.035 berichten
OFFLINE

#11 Geplaatst 04 november 2009 - 20:02

Katten die leucose hebben kan je ook eventueel afstaan aan stichting Dierenthuis in Nederland www.dierenthuis.nl

Het is ook héél belangrijk om je besmette kat niet meer buiten te laten.

Héél véél sterkte!

Guest_Miekske_*
Guest_Miekske_*
OFFLINE

#12 Geplaatst 05 november 2009 - 08:09

Gisteren naar DA geweest met 2de poes om bloed te laten testen (vrijdag uitslag) en te laten inenten. Blijkbaar waren onze 2 schatjes wel gevaccineerd voor deze ziekte ... Ons andere poes had totaal geen ziekte beelden te kunnen wijzen om leukemie dus daarom onmiddellijk de nieuwe vaccinatie.

Omdat ons Iny zich volledig herpakt heeft, stelde DA voor om hem goed in't oog te houden en als bloedarmoede zich herstelt, een tweede bloedtest te laten doen.

Afwachten dus ... en kaarsjes branden

feroesti
feroesti
 • 7.453 berichten
  • Locatie: Izegem
OFFLINE

#13 Geplaatst 05 november 2009 - 08:33

Wat vreselijk !! Daarvoor heb ik dus altijd schrik van dekkingen, dierenhotels,...
De snaptest is ook niet altijd betrouwbaar. Hier laten we zoiezo altijd bij een test bloed opsturen naar het labo. Dan ben je zeker, soms zijn er vals positieve en vals negatieve snaptesten. Veel dierenartsen werken daar al niet meer mee. Die testen bewaren ook niet zo lang en moeten zeer keurig bewaard worden, anders geven ze vaak foute diagnoses.
Bij onze dierenarts gaat alles voortaan naar het labo, ook voor bloedgroepbepaling en fiv. Het duurt een dag, maar dat vinden we niet erg, als je maar een betrouwbaar resultaat hebt.

Hier zijn al onze katten ingeënt tegen felv, ondanks dat ze nooit buitenkomen. Er moet wel de eerste keer een hervaccinatie gebeuren binnen 4 weken, en dat wordt wel eens achterwege gelaten, waardoor het vaccin niet beschermd.

Veel katten lopen gewoon buiten en besmetten zo massa's andere. Het is iets wat zeer vaak voorkomt !!! Soms weten mensen niet eens dat hun katten felv hebben en komt het maar na een aantal jaren uit, bij een plots zieke kat.
Heel veel succes !!! Hopelijk wordt hij snel beter en kan je toch nog  jaren van hem genieten. Wat betrfed de andere kat zou ik, indien hij negatief is, hem toch elke 6 maanden laten inënten tegen felv, dat biedt meer zekerheid. Maar dat zal je dierenarts je ook wel aanraden waarschijnlijk.

Guest_Miekske_*
Guest_Miekske_*
OFFLINE

#14 Geplaatst 05 november 2009 - 08:46

De bloedtesten gebeuren door een labo, maar ook daar kunnen nog steeds vals positieven/negatieven uitkomen.

Door de prijs en dat het vaccin nog niet zo optimaal was als nu, is het blijkbaar nog maar enige jaren zo dat de inenting hiervan systematischer gebeurt.

Als ons Wis gezond blijkt te zijn - de lieve schat heeft altijd al een héél zwak immuniteitsysteem gehad (als kitten schimmels, schurft en ontstekingen meegenomen uit het nest denk ik en moeten vechten voor zijn leven en daarna nog altijd makkelijk ziekjes), overweeg ik misschien toch om Iny een tweede keer te laten testen. Hij eet flink, speelt, ... hij heeft na zijn spuitje voor pijn zich volledig herpakt!!! Als ik aan tandvlees en oogjes merk dat ook zijn bloedarmoede beter wordt ... wie weet ...

Ik ga er niet al te hard op hopen, zo een tweede keer vreselijk slecht nieuwe krijgen kan ik momenteel niet aan :cry: Ben zelf zwanger dus moeilijk om hier van te genieten terwijl is zo een "zieke" schat thuis heb rondlopen

Solotje
Solotje
 • 51.552 berichten
  • Locatie: Merksem
 • 9 katten
OFFLINE

#15 Geplaatst 05 november 2009 - 09:27

Ik zal voor je duimen hoor :thumb: .