Spring naar inhoud


- - - - -

Fokkerswereld en doofpot.


 • Log in om te reageren
106 reacties op dit onderwerp
Guest_kailo_*
Guest_kailo_*
OFFLINE

#91 Geplaatst 11 november 2009 - 15:05

Havvanur zei:

Het feit dat je dit topic opent en de voorbeelden die je noemt Kailo linken natuurlijk wel naar iemand. Ik legde die link namelijk ook en velen dus met mij.
Het kan natuurlijk best dat je na aanleiding van 1 topic een ander topic opent, doe ik ook wel eens.

Het is inderdaad geen kwest van "leven of dood" voor andere fokkers. En ik kan mij voorstellen dat deze klap heel hard is aangekomen. Ik ben ervan overtuigd dat dit echt wel verteld was als zij eraan toe waren. Over de erfelijkheid hiervan zijn ideeën en onderzoeken gaande. Hopelijk zal in de toekomst meer duidelijk worden hierover zodat de fokkers er ook daadwerkelijk wat mee kunnen.Hier wil ik ook nog op reageren, want daar voel ik mij persoonlijk op aangesproken. Ik heb zoveel mogelijk mensen op de hoogte gebracht door middel van Fora, verschillende mailinglijsten en het magazine van "de rasvereniging". Je kan niet van iemand verwachten dat hij of zij iedereen persoonlijk gaat bellen of mailen. Dat zijn er veel te veel als je bedenkt in hoeveel cattery's die lijn zit.
Ik heb er toendertijd enorm veel tijd en energie in gestoken en vind het vervelend dat ja dat nu weer als een voorbeeld noemt.
Bovendien was het niet eens MIJN kat. Alleen was IK toevallig diegene die vond dat mensen op de hoogte gebracht moesten worden. Had ik dat niet gedaan dan wisten de meeste mensen (fokkers) dit echt niet........
Men weet nog te weinig over dit gen om daar iets over te roepen. Maar het feit is dat die poes is overleden aan HCM, sectie wijst dat namelijk uit. (Bovendien zijn er nog meer nauw verwantte katten vroegtijdig overleden, waarvan iig nog 1 aan HCM) 2e feit is dat zij homozyghoot het HCM2 gen droeg. Voer voor onderzoek lijkt mij of je dat nu zelf doet of met een aantal andere fokkers.

Over dit specifieke gen weet men gewoonweg nog zeer weinig, alleen dat het er is, maar wat het te betekenen heeft is nog maar de vraag. Het is dus nog steeds in onderzoeksfase. Dus om nu direct te roepen dat iemand katten heeft met een "defect" vind ik nogal wat. Hoeveel fokkers weten er of hun kat(ten) dit specifieke gen draagt? Niet veel hoor. Weet jij dit van al je katten?
Een paar fokkers testen voor dit gen en dat is puur voor informatie te vergaren, de toekomst zal moeten uitzwjzen wat dit te betekenen heeft of niet.

Sorry voor het off-topic gaan....kailo zei:

. Moet erbij vermelden dat diegene die het op het forum gezet heeft wel voor openheid is op dit gebied, gelukkig maar.

Hier bedoelde ik dus Ineke en jou mee Marianne. Iets wat een andere fokker misschien niet had gedaan. Jammer dat je dat niet gelezen hebt en je gelijk weer zo persoonlijk aangesproken voelt.
Alleen was deze poes trouwens niet overleden aan primaire hcm maar secundaire hcm bleek uit de autopsie en van een ander was de doodsoorzaak bij niemand echt bekend

De uitdrukking defect kwam niet van mijzelf, die heb ik overgenomen

Maar ook op dit gen is men aardig terug gekomen er zijn fokkers die ondertussen wel met deze gen afwijking verder fokken en als er nog door iemand op getest wordt is dat een extreme uitzondering en zeker geen gangbare test geworden.
Klonk destijds bij sommigen allemaal heel strijdvaardig en leek een hype maar is door de meesten allang (door de extra kosten of de onbekendheid of wat dan ook) allang weer in de kast verdwenen zoals je weet.
Ook meen ik me te herinneren dat op een seminar in Arnhem dna specialiste Leslie uit Amerika vertelde dat het geldklopperij was hierop nu te testen daar men totaal niet wist wat het inhield, of het al consequenties had en dan nog zou het waarschijnlijk in combi met anderen werken en niet op zichzelf. Ook een reden voor velen om dit even uit de testenserie te strepen omdat er nog genoeg andere testen overblijven die zinvoller zijn

Bewerkt door kailo, 11 november 2009 - 15:07.


Havvanur
Havvanur
 • 2.172 berichten
  • Locatie: Maarssen (nl)
 • 4 katten
OFFLINE

#92 Geplaatst 11 november 2009 - 19:01

Ik laat mij verleiden om hier weer in te gaan.

Natuurlijk voel ik mij aangesproken (ondanks dat zinnetje wat je hebt geschreven). In den beginne waren Ineke en ik diegene die het wisten en heb IK besloten dat dat naar buiten moest. Wie had wie dan persoonlijk moeten informeren?

Secundaire HCM bestaat niet! Misschien lijkt het erop en men noemt het voor het gemak zo, maar het is het niet. Dit is mij verteld door een cardioloog ;-)
Het is moeilijk vaststellen bij deze sectie omdat er ook andere verschijnselen waren. Die verschijnselen kunnen er eerder dan het hartprobleem zijn geweest, maar kunnen er ook zeker een gevolg van zijn. Het is wel heel erg "makkelijk" om je schouders op te halen en te zeggen ach ja c'est la vie non?
Feit blijft wel dat die poes het niet meer doet hè...
Daarbij is de halfbroer van deze poes wel degelijk aan HCM overleden. Dat ze die andere poes niet hebben laten onderzoeken is zwaar spijtig en kan je alleen naar gissen, tuurlijk.
Maar het blijft wel héél erg toevallig dat drie half zussen/broer zo jong komen te overlijden niet? En dat is wat ik weet... Ik ben er zelf van overtuigd dat er nog wel meer is, is alleen erg moeilijk achter te komen vanwege sommige mensen die niet mee willen werken.
Over DOOFPOT gesproken......

Ik vind dat je hier niet al te luchtig over mag denken.

Zoals eerder gezegd zijn er wel fokkers die op dit gen testen. Sterker nog, dezelfde als in het begin. Het is in onderzoeksfase. Je KAN er (nog) geen conclusies uit trekken, dus ook niemand veroordelen die fokt met een kat die dit gen heeft.
In het begin van deze ontdekking zijn we inderdaad geschrokken en hebben dingen gezegd en gedaan. Inmiddels weten we ook meer, of eigenlijk nog niets. Dat betekend niet dat het onzin is als je wel test. Ik doe liever 1 onzinnige test teveel dan 1 test te weinig.
Dit soort dingen kunnen later waardevol zijn. Dus ja ach dan geef ik maar iets meer geld uit.
Leslie heeft overigens ook gezegd dat het wellicht waardevol kan zijn. Buiten het stukje wat zij op het podium heeft vekondigd hebben we haar hier ook persoonlijk over gesproken. En zo zijn er meer onderzoekers die dat zeggen.

En ik ben nog net zo strijdvaardig als in het begin als het gaat om de gezondheid bij het kattenfokken. Daarin is niets veranderd.  

Maargoed ik wil hier niet over doorzagen hier.Guest_Sheily_*
Guest_Sheily_*
OFFLINE

#93 Geplaatst 11 november 2009 - 21:17

Havvanur zei:


Het is inderdaad geen kwest van "leven of dood" voor andere fokkers. En ik kan mij voorstellen dat deze klap heel hard is aangekomen. Ik ben ervan overtuigd dat dit echt wel verteld was als zij eraan toe waren. Over de erfelijkheid hiervan zijn ideeën en onderzoeken gaande. Hopelijk zal in de toekomst meer duidelijk worden hierover zodat de fokkers er ook daadwerkelijk wat mee kunnen.

Maar dit ging toch over iets anders en wat heeft die dan met erfelijkheid te maken dan want fip is toch normaal niet erfelijk of is deze dieren wel?

Havvanur
Havvanur
 • 2.172 berichten
  • Locatie: Maarssen (nl)
 • 4 katten
OFFLINE

#94 Geplaatst 11 november 2009 - 21:43

Sheily zei:

Maar dit ging toch over iets anders en wat heeft die dan met erfelijkheid te maken dan want fip is toch normaal niet erfelijk of is deze dieren wel?
Het werd aangekaart vandaar mijn reactie daarop. FIP ansich is niet erfelijk. Men vermoedt dat erfelijkheid wel een rol kan spelen in de aanleg om FIP te ontwikkelen.Guest_kailo_*
Guest_kailo_*
OFFLINE

#95 Geplaatst 11 november 2009 - 21:57

Havvanur zei:

Ik laat mij verleiden om hier weer in te gaan.

Ach laat ik mij ook nog maar een keer verleiden dan :LOL:
Secundaire HCM bestaat wel! en jouw uitleg daaraan is misschien anders maar komt op precies hetzelfde neer! Trouwens deze autopsie was vrij duidelijk.
Er zijn enkelen die misschien nog testen hierop en daarnaast nog een aantal die wat roepen omdat dat het zo leuk staat naar de buitenwereld en op forums hoe goed ze zijn maar ondertussen is de praktijk wel anders is al gebleken (kan me niet voorstellen dat dat voor jou ook zo nieuw is).

En inderdaad is toen vanalles geroepen ook over hoe fout een ander zou zijn als ze met dat gen gingen fokken en diezelfde doen het nu toch. Prima, geen probleem maar dat werd even nergens meer neergezet zodat het alweer een mooi schijnbeeld naar buiten gaf!

Met Leslie was het ook in een persoonlijk gesprek inderdaad en daar kwamen die woorden ook van dat het weggegooid geld was. Wat zij over de testen zei was dat je het kunt doen voor jezelf en de toekomst maar de aantallen zouden zo klein zijn dat je er totaal geen conclusie uit zou kunnen trekken en niks mee kunt, dan moet je het in vereniging of zo doen.

Iedereen doet het op zijn eigen manier en als het goed is net als jij bezig met de gezondheid van de dieren die je fokt. Waar het mij om gaat is dat er helemaal geen behoefte is aan brede samenwerking of informatie delen bij een ras. De ene omdat ie geen extra kosten wil en de ander om zichzelf boven de rest te kunnen willen blijven stellen. Zelf weten maar een beeld dat dat dan ten behoeve van het ras zou zijn vind ik echt onzin.

veerlevs
veerlevs
 • 2.275 berichten
  • Locatie: Antwerpen
 • 2 katten
OFFLINE

#96 Geplaatst 12 november 2009 - 14:42

Ik heb hier met interesse alles gelezen, maar vraag me iets af ... ik wil graag een maine coon aanschaffen, hoe weet ik nu of ik bij een goede fokker ben?  Als buitenstaander en leek is het niet gemakkelijk en aangezien je toch een mooi bedrag betaalt, zou ik toch graag een beetje "zekerheid" hebben.  Ik weet wel dat een nestje veel geld kost en dat men er vaak nog op toelegt, maar het is en blijft ook voor de koper een groot bedrag.   Kan iemand mij tips geven waarop ik allemaal moet letten? :heart:

Aldhissla
Aldhissla
 • 7.106 berichten
  • Locatie: Beernem
 • 5 katten
OFFLINE

#97 Geplaatst 12 november 2009 - 14:48

veerlevs zei:

Ik heb hier met interesse alles gelezen, maar vraag me iets af ... ik wil graag een maine coon aanschaffen, hoe weet ik nu of ik bij een goede fokker ben?  Als buitenstaander en leek is het niet gemakkelijk en aangezien je toch een mooi bedrag betaalt, zou ik toch graag een beetje "zekerheid" hebben.  Ik weet wel dat een nestje veel geld kost en dat men er vaak nog op toelegt, maar het is en blijft ook voor de koper een groot bedrag.   Kan iemand mij tips geven waarop ik allemaal moet letten? :heart:

kies een fokker van hier op het forum? :lachen: ;)

Geplaatste afbeelding

Mieke'tje
Mieke'tje
 • 7.498 berichten
  • Locatie: West - Vlaanderen
 • 2 katten
OFFLINE

#98 Geplaatst 12 november 2009 - 17:54

Ik ben geen fokker en ik heb al gemerkt dat de poezenwereld niet altijd even eerlijk en oprecht lijkt te zijn. Jammer, maar ja...
Geplaatste afbeelding

Havvanur
Havvanur
 • 2.172 berichten
  • Locatie: Maarssen (nl)
 • 4 katten
OFFLINE

#99 Geplaatst 12 november 2009 - 18:43

veerlevs zei:

Ik heb hier met interesse alles gelezen, maar vraag me iets af ... ik wil graag een maine coon aanschaffen, hoe weet ik nu of ik bij een goede fokker ben? Als buitenstaander en leek is het niet gemakkelijk en aangezien je toch een mooi bedrag betaalt, zou ik toch graag een beetje "zekerheid" hebben. Ik weet wel dat een nestje veel geld kost en dat men er vaak nog op toelegt, maar het is en blijft ook voor de koper een groot bedrag. Kan iemand mij tips geven waarop ik allemaal moet letten? :heart:
Ga eens bij een cattery op bezoek.
Kijk naar de omgeving, zijn de katten gezond, is alles en iedereen schoon.
Lopen ze lekker los in huis?
Zijn alle testen in orde? Mag je die inzien?
Testen zijn o.a. HCM en PKD echo, PL, SMA, FeLV/FIVNashota
Nashota
 • 17.996 berichten
  • Locatie: Wildervank
 • 2 katten
OFFLINE

#100 Geplaatst 12 november 2009 - 23:59

veerlevs zei:

Ik heb hier met interesse alles gelezen, maar vraag me iets af ... ik wil graag een maine coon aanschaffen, hoe weet ik nu of ik bij een goede fokker ben? Als buitenstaander en leek is het niet gemakkelijk en aangezien je toch een mooi bedrag betaalt, zou ik toch graag een beetje "zekerheid" hebben. Ik weet wel dat een nestje veel geld kost en dat men er vaak nog op toelegt, maar het is en blijft ook voor de koper een groot bedrag. Kan iemand mij tips geven waarop ik allemaal moet letten? :heart:

Lees het artikel "Koop geen kat in de zak" maar eens (even googelen)
dan kom je op de site van rasclub Maine Coon
Hier zitten ook Maine Coon fokkers ;) en er is ook een Maine Coon forum.
Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat.

Groetjes. Ina :hoi:

Guest_Sheily_*
Guest_Sheily_*
OFFLINE

#101 Geplaatst 17 november 2009 - 11:08

Havvanur zei:

Het werd aangekaart vandaar mijn reactie daarop. FIP ansich is niet erfelijk. Men vermoedt dat erfelijkheid wel een rol kan spelen in de aanleg om FIP te ontwikkelen.

Maar als het nu bij die van ginnie door misschien erfelijkheid komt dan is dat voor die anderen toch ook een risico en welke ouder komt het dan van of kun je dat niet laten nakijken?Havvanur
Havvanur
 • 2.172 berichten
  • Locatie: Maarssen (nl)
 • 4 katten
OFFLINE

#102 Geplaatst 17 november 2009 - 11:30

Sheily zei:

Maar als het nu bij die van ginnie door misschien erfelijkheid komt dan is dat voor die anderen toch ook een risico en welke ouder komt het dan van of kun je dat niet laten nakijken?

Zoals ik al zei is fip op zich niet erfelijk. Men vermoedt dat het genetisch is (dat er een gen zou bestaan die de mogelijkheid geeft om fip te ontwikkelen) maar die onderzoeken zijn nog lang niet zover dat ze dat uberhaubt kunnen aantonen en dus kan je ook niet zeggen van welke kant het komt, als het dus al van 1 kant komt.
Dus nee dit kun je niet laten nakijken. Hopelijk kan dit in de toekomst misschien wel.

Je kan stamboom research doen voor jezelf, maar ook dat sluit nix uit. Ik heb de stamboom ook bekeken. Weet de helft al want de moederpoes is een dochter van mijn kater (import). Heb zelf een dochter lopen van hem en heb meerdere nestjes gehad die verwant zijn aan die kant. Nooit geen problemen mee gehad. De fokker van die kater ook niet. Voor de rest is het moeilijk want niet iedereen verteld het als er kittens of katten zijn overleden.

Als Wendy er aan toe is zal ze ook zelf wel haar bevindingen hierover uiten denk ik.Guest_Sheily_*
Guest_Sheily_*
OFFLINE

#103 Geplaatst 23 november 2009 - 21:13

Laat sorry maar dank voor de uitleg marian. Ik ken alleen dat fip van stress komt dus wist ik dit niet dat dat ook kon. Maar nu een derde katje ook overleden is zou dat genetische wel kunnen dus maar is dat dan ook familie van jouwe?

Havvanur
Havvanur
 • 2.172 berichten
  • Locatie: Maarssen (nl)
 • 4 katten
OFFLINE

#104 Geplaatst 23 november 2009 - 21:32

Ja ik heb een poesje wat verwant is ja, zoals ik al eerder noemde :wi . En met mij nog veel meer fokkers.

Guest_Sheily_*
Guest_Sheily_*
OFFLINE

#105 Geplaatst 23 november 2009 - 21:48

Havvanur zei:

Ja ik heb een poesje wat verwant is ja, zoals ik al eerder noemde :wi . .
Ja maar ik bedoelde die 3 e want die is toch niet van hetzeflde nest want die is ouder als die anderen. Maar jou katten hebben ook geen last toch hoop ik? Anderen kun je toch nie weten want lang niet iedereen zegt alles.

Bewerkt door Sheily, 23 november 2009 - 21:49.