Spring naar inhoud


- - - - -

Snoetje en Jaro


 • Log in om te reageren
7 reacties op dit onderwerp
Nasa
Nasa
 • 5.382 berichten
 • 3 katten
OFFLINE

#1 Geplaatst 04 november 2009 - 21:59

(waarschuwing: lang verhaal ;) )

We zitten met een klein probleem tussen Snoetje en Jaro. Ik weet niet goed hoe ik hierop moet reageren zodat het niet uit de hand zou gaan lopen. Ik zal de situatie uitleggen en de opties die ik zie op een rijtje zetten. En dan zou ik graag weten wat jullie ervan denken.

Eerst even de geschiedenis van Snoetje, voor wie deze nog niet kent:
Snoetje is geboren bij mijn overbuurman. Zijn katten zijn meer "boerderijkatten" en worden niet echt verzorgd. Ze lopen buiten en kregen enkel wat restjes van tafel, hebben wel een schuur om in te schuilen. Snoetje werd er verstoten door de andere katten, vooral door haar eigen moeder en door Aagje (een zus of kind van Snoet, die er ondertussen niet meer is en waardoor Snoet terug bij de overbuurman durft komen  :-? ).
Omdat Snoet verstoten werd is ze gaan rondzwerven. We denken dat dat zo'n 5 jaar geduurd heeft. Tot ze het nu iets meer dan 3 jaar geleden te moeilijk kreeg. Het was toen een hete zomer, in 2006, en we vonden haar onder een struik in de tuin. Helemaal uitgeput en hoogzwanger. Ze liep niet eens weg van ons, maar wanneer we te dicht kwamen probeerde ze dat toch wel. Dus we hebben eten klaargelegd en een kommetje water gezet in haar buurt. Zo moest ze haar laatste krachten niet verspillen aan het weglopen van ons. Dan zou ze ergens anders nog meer uitgeput gaan liggen, waar er geen eten en drinken klaargezet werd en zou ze het misschien niet halen. De volgende waren blij om te zien dat ze daar niet meer lag en dat het eten weg was. Snoet is blijven terugkomen, ze was erg schuw, maar maakte op een of andere manier altijd duidelijk dat ze er was. Ik ging eten buiten zetten dan en zij kwam het opeten als ik weer binnen was. Haar kittens heeft ze bij buren gekregen, maar dat kwamen we veel later pas te weten. Later kon ze al eten als ik nog buiten was. En uiteindelijk at ze uit mijn hand. Na het eten bleef ze telkens nog even zitten, en dan ging ze weer weg.
Iets later is er een katje in onze tuin gedumpt, Scissors*. Dat was haar grote vriend en ze speelden hele dagen samen. Snoet leerde van Scissors* dat ze niet te bang moest zijn van ons en kwam al tot in onze veranda. Scissors* is helaas gestorven en Snoet heeft daar lang om gerouwd.
Het heeft een jaar geduurd voor Snoet ons vertrouwde en dan nog een jaar voor ze binnen durfde te komen en 's nachts binnen sliep. Nu kan ze in huis leven, zolang ze overdag buiten mag wanneer ze wil. Ze houdt niet van drukte.
Toen Sam en Joppe* bij ons kwamen wonen in de zomer van 2007, was Snoetje erg bang en boos, ze is weken niet binnen willen komen. En maanden later pas kon ze met die twee in een kamer zijn. Maar vriendjes zijn het nooit geworden. Joppe* is ook gestorven en een half jaar daarna kwam Jaro bij ons wonen als vriendje voor Sam. We hebben de introductie toen beter aangepakt, dus Snoet was deze keer sneller gewend aan de nieuwe huisgenoot.
Snoet tolereert haar kattenhuisgenootjes, kijkt er graag naar op een afstandje, maar ze moeten haar met rust laten. Ze is nog vaak gestresst binnen in huis, heeft moeite om haar plekje te vinden en heeft weinig zelfvertrouwen. Ze kan echter wel heel goed haar mannetje staan, ze zal zich zeker verdedigen bij een conflict. Sam is heel onderdanig en trekt zich niet veel aan van het geblaas en de meppen van Snoet. Sam valt Snoet ook niet lastig.

Toen Jaro bij ons kwam wonen hebben we een trage introductie gedaan. Bij een van de eerste ontmoetingen tussen Snoet en Jaro, heeft Snoet hem eens goed op zijn plaats gezet door hem enkele flinke meppen te verkopen. Ik kwam daar niet in tussen. Het resultaat was best goed. Maandenlang heeft Jaro een gezonde angst/respect gehad voor Snoet. Hij liet haar met rust. Sam en Jaro zijn trouwens binnenkatten.

Maar de laatste tijd daagt Jaro Snoetje uit. Als Snoet door de woonkamer wil wandelen, een plek waar Jaro heel vaak is, dan staart hij haar aan. Snoet durft bijna niet meer voorbij hem en rent i.p.v. gewoon te stappen. Ze blaast dan al meteen om Jaro te waarschuwen. Nu voelt ze zich zo ongemakkelijk in de woonkamer en ik wil dat ze ook soms rustig bij ons kan zitten. Wat ik Jaro nu al een paar keer zag doen is Snoet besluipen als ze eindelijk een plekje gevonden heeft, rustig is en slaapt. Hij staat dan heel stilletjes naast haar, om dan plots met volle kracht haar een of twee meppen te geven. Snoet weet dan even niet wat er gebeurt, maar mept wel terug.

Snoetje gaat zich nu steeds ongemakkelijker voelen hier, terwijl het al zo moeilijk geweest is voor haar om hier een plekje te vinden. Jaro heeft meestal niet veel interesse in Sam, maar dus wel in Snoet. Is dat omdat hij weet dat zij zo gaat reageren, omdat ze gevoeliger is voor zo'n dingen? Wil hij gewoon die reactie uitlokken of wil hij haar echt weg krijgen? Jaro heeft nogal een sterk karakter, wil graag de baas zijn en laat zich echt niet zomaar doen. Krijgt een andere kat aandacht, dan mauwt hij of komt er gewoon tussen. Hij is heel gericht op zijn mensen (wat ik wel lief vind, dat hij mij zo graag ziet). Jaro is een jaloers baasje. (maar echt ook een leuk ventje hoor, al komt dat in dit verhaal niet zo voor).

En wat moet ik doen als ik het zie gebeuren dat Jaro Snoet pest en mept? Niks doen? Jaro oppakken en wegzetten? Ik heb hem een keer weggeduwd en hij wist goed genoeg dat hij iets fout gedaan had. Maar Jaro houdt van menselijke aandacht, dus misschien ook van deze negatieve aandacht van het oppakken, streng toespreken o.i.d. En gaat Snoet dan niet denken dat Jaro aandacht krijgt wanneer hij haar lastigvalt en dat ik dat dus goedkeur wat hij doet?
Ik weet niet goed hoe ik moet reageren...

Ik wil gewoon niet dat het uit de hand gaat lopen. Het wordt winter en Snoet moet ook binnen kunnen zijn. Meestal ligt zij boven te slapen en Sam en Jaro beneden, dus ze kunnen elkaar wel goed ontwijken. Gisteren was Jaro boven en heeft Snoet zo genoten van het alleen zijn in de woonkamer met haar mensen.

Wat een lang verhaal weer, maar nu weten jullie wel ongeveer alles en waar het gedrag vandaan komt. Ik wil dus vooral weten hoe ik moet reageren op de conflicten tussen Jaro en Snoetje, zodat het niet erger wordt.
En bedankt voor het helemaal lezen alvast ;) .

Bewerkt door Nathalie, 04 november 2009 - 21:59.


Lies
Lies
 • 6.855 berichten
OFFLINE

#2 Geplaatst 05 november 2009 - 08:52

Als ik de tijd vind zal ik het lange verhaal eens lezen. En hopelijk kan ik je wat tips geven.

Guest_lizke_*
Guest_lizke_*
OFFLINE

#3 Geplaatst 05 november 2009 - 09:23Nathalie, ik heb je hele verhaal gelezen, maar spijtig genoeg kan ik je hierbij niet helpen en dus ook geen tips geven. Zover reikt mijn ervaring met katten nog niet ;) Maar ik ben er zeker van dat Lies en anderen je wel nuttige tips zullen kunnen geven. Veel succes alvast! :geluk:

Lies
Lies
 • 6.855 berichten
OFFLINE

#4 Geplaatst 05 november 2009 - 09:36

Gelezen :)

Je moet er niet tussenkomen als Jaro Snoet iets duidelijk wil maken. Ik zou wel een feliway verdamper insteken.
Jaro is een heel dominante kat, dat was het eerst dat mij opviel toen ik bij jou was. Aan de dominatie kan ik met bach bloemen wel iets doen, maar die keuze is aan jou.
Ook Snoetje haar onzekerheid en paniek reactie kan ik daarmee verhelpen.

Als je meer wil weten stuur je maar een pb'tje

Nasa
Nasa
 • 5.382 berichten
 • 3 katten
OFFLINE

#5 Geplaatst 05 november 2009 - 13:05

Lies zei:

Gelezen :)

Je moet er niet tussenkomen als Jaro Snoet iets duidelijk wil maken. Ik zou wel een feliway verdamper insteken.
Jaro is een heel dominante kat, dat was het eerst dat mij opviel toen ik bij jou was. Aan de dominatie kan ik met bach bloemen wel iets doen, maar die keuze is aan jou.
Ook Snoetje haar onzekerheid en paniek reactie kan ik daarmee verhelpen.

Als je meer wil weten stuur je maar een pb'tje

Dus niet tussenkomen? Helemaal niks doen? Ik heb Jaro wel eens weggeduwd en ik ben zeker dat hij begreep dat wat hij deed niet kon. Jaro is heel slim. Dan mag ik ook niet tegen de katten praten. Denk je dat Jaro die aandacht als beloning ziet?

Soms heeft Snoetje het wel eens gemunt op Sam, als ze nerveus is. Ze gaat dan al meppend achter hem aan. Sam doet nooit iets terug en is dat snel weer vergeten. Maar ik ga er dan wel eens gewoon tussen of in de buurt staan, om het te doen stoppen.

Aan een feliway stekker had ik ook al gedacht. Vooral om ervoor te zorgen dat Snoet zich hier meer op haar gemak voelt.
Ik kan wel eens een bijvulling gaan kopen.
Toen Jaro bij ons kwam wonen stak er ook een feliway verdamper in. Vorige winter ook nog. En toen speelde Snoet meer binnen en in de living. Dat werkt wel bij haar.

Bach bloemen, daar wil ik nog niet meteen mee beginnen. Maar als ik denk dat we ze nodig hebben weet ik je te vinden Annelies ;) .

Jaro is inderdaad dominant en ook jaloers. Snoetje zit constant in een tweestrijd tussen bang zijn en weten dat ze sterk is. Vroeger was zij de baas en de andere katten respecteerden dat. Nu gaat Jaro daartegenin.
En ik wil niet dat Snoet nog meer stress heeft. Voor Jaro zal het ook wennen zijn dat Snoet nu met de winter meer binnen is.

Bedankt aan iedereen die het hele verhaal gelezen krijgt :mrgreen: . Ik vond de geschiedenis van Snoet wel interessant om meer te weten over waar haar gedrag vandaan komt.
Guest_Libelle_*
Guest_Libelle_*
OFFLINE

#6 Geplaatst 05 november 2009 - 13:33

Hoi Nathalie,

Ik herken wel een deel van het gedrag tussen Snoet en Jaro in dat van mijn eigen katten een jaar geleden.
Ik haalde eerst als volwassen kat Floor in huis. Ze kwam uit het asiel en was héél schuchter. En snel van haar melk. (volgens mij heeft ze veel slaag gehad bij haar vorige eigenaar, ofwel is ze als kitten nooit goed gesocialiseerd) Om haar een beetje uit haar schulp te halen, haalde ik er een katertje bij, Bram.
Bram is ook altijd heel jaloers en staarde Floor ook steeds zo lang aan, joeg haar weg, mepte haar als ze voorbij kwam... Op den duur ook als Flo op de kattenbak ging. Gevolg: Floor werd onzindelijk... Ze vond nergens rust, en liet overal hoopjes en plasjes achter. Ik zat met mijn handen in het haar.

Ik heb toen contact opgenomen met een online kattenpsycholoog. Die gaf me toen ook de raad om absoluut NIET tussen te komen als die twee ruzie maakten. Want negatieve aandacht is ook aandacht. Negeren is het beste.

Ondertussen ben ik verhuisd naar een groter huis, en is er nog een derde katje bijgekomen, Pim. Pim en Bram zijn dikke vriendjes, en Pim leidt Bram zijn aandacht een beetje van Floortje af. Floortje heeft nu ook een geheel eigen plekje waar de andere katten nauwelijks komen, nl op zolder. Ik heb daar voor haar een krabpaal staan, en kussentjes en speeltjes en zo.
Sindsdien is Floor niet meer onzindelijk, en zie je gewoon aan haar snuitje dat ze veel meer ontspannen is...

Nu weet ik natuurlijk niet of mijn verhaal een oplossing kan bieden voor jouw probleem. Misschien is Snoetje ook wel gebaat bij een eigen plekje waar ze meer rust vind, en dan kan ze nog naar de andere katten toegaan als ze daar zin in heeft.

Een Feliway-verdamper had op Floor trouwens heel weinig effect. Ze was gewoon tè zeer gestresseerd...

Als je graag de gegevens hebt van die kattenpsycholoog, stuur je maar even een pm. Hij is nog in opleiding en geeft gratis advies tot hij zijn diploma heeft. Een heel vriendelijke man die mij goeie raad gegeven heeft!

Alleszins veel succes met je poezels!

Nasa
Nasa
 • 5.382 berichten
 • 3 katten
OFFLINE

#7 Geplaatst 05 november 2009 - 15:51

Libelle, dankjewel voor je verhaal!
Ik ga zeker niet meer reageren als er een conflict is tussen die twee. Misschien best ook niet meer als Snoet Sam mept (ik heb haar nooit gestraft daarvoor, ik weet dat ze dit doet omdat ze het moeilijk heeft).Snoetje is meestal boven, daar kan ze op alle slaapkamers. De andere 2 zijn meestal beneden, behalve als iemand van ons ook boven is. Een krabpaal gebruikt Snoet niet. Ze hebben gelukkig genoeg ruimte om elkaar te ontwijken. Snoet komt ook buiten, dan komt ze altijd rustiger terug. Ze gaat ook buiten naar de wc, de kattenbak heeft ze nooit helemaal doorgekregen, al lukt het soms wel. Ik vind het alleen zo jammer dat ze niet lekker bij ons in de woonkamer kan zonder die stress.


Fijn dat je een oplossing gevonden hebt voor jouw katten. Hier is het nog niet zo erg, maar dat wil ik dan ook voorkomen.


Ik ga je toch een pm sturen.


PeggyJ
PeggyJ
 • 45.914 berichten
  • Locatie: Kempen
 • 4 katten
OFFLINE

#8 Geplaatst 06 november 2009 - 12:56

:geluk: :geluk: :geluk:
Geplaatste afbeelding
We kunnen het hart van een man beoordelen door te kijken hoe hij met dieren omgaat :cattailwag