Spring naar inhoud


- - - - -

Testen / niet testen


 • Log in om te reageren
456 reacties op dit onderwerp
feroesti
feroesti
 • 7.453 berichten
  • Locatie: Izegem
OFFLINE

#1 Geplaatst 11 maart 2009 - 10:20

Dit topic is afgesplitst van dit topic.Laatst hadden wij mensen op bezoek die een kittentje kwamen reserveren en zij dachten er toch helemaal anders over....
Ze hadden een kitten gekocht uit een volledig geteste cattery en dat is overleden op 6 maanden.  De ouders waren beiden recent negatief hcm getest en het poesje is overleden aan 'HCM' !! Dit poesje komt uit een nestje van 5 kittens.
Na wat speurwerk bleek het volgende:
De poes uit de cattery was op dek gegaan bij een andere cattery. Beiden waren getest. Na wat speurwerk vond ik die dekkater niet meer terug op de site. Hij zal dus waarschijnlijk plots positief getest zijn en uit de fok gehaald. Maar die mensen waren daar vet mee !!!!!
Ze kregen geen ander kitten noch vergoeding omdat de beide ouders op het moment van de verkoop negatief getest waren en daar dus bewijzen van waren. De poes was inmiddels nogmaals negatief getest, dus de schuld lag niet bij hen...........???????
Dit heeft mij toch een heel naar gevoel !!!!!!!!!
Dan geef ik iever toch de mensen de garantie dat als er iets in die aard zou gebeuren dat ze hier toch terecht kunnen, ongeacht wat !! En die mensen vonden dit dan toch een stuk eerlijker !
Wat met de andere kittens uit dat nest en met alle poezeneigenaars die daar op dek gegaan zijn en mogelijk positieve kittens voortbrachten en daar misschien ook mee doorfokken ?
Volgens mij dus een zeer valse garantie die negatieve uitslagen.
Eigenlijk zou er een databank moeten komen van alle positief hcm geteste katten. Dan kan er tenminste toch gezocht worden naar 'gevaarlijke bloedlijnen ' en kan je die vermijden. Een kitten uit hcm geteste ouders heeft mij in elk geval geen veiligheidsgevoel !! Als er een databank komt, dan zou ik zeker ook al mijn katten laten testen op hcm en het lijstje van de positieve katten aflopen of er een 'gevaarkat' in de stamboom staat !!!

Persoonlijk heb ik er geen problemen mee dat er test onvoldoende onder onze cattery staat, zet er dan wel bij voor hcm, want de andere testen zijn wel allemaal gedaan (pkddna, felv,fiv, fip en bloedgroepbepaling). En onze kittenbaasjes hebben er alle begrip voor als ik hen onze mening hierover uitleg. Eerlijkheid duurt het langst, al wordt je daar door sommige blijkbaar voor afgestraft....

Bewerkt door elixeryen, 11 maart 2009 - 13:09.


Ines
Ines
 • 13.375 berichten
  • Locatie: Beerse
 • 3 katten
OFFLINE

#2 Geplaatst 11 maart 2009 - 10:25

feroesti zei:

Eigenlijk zou er een databank moeten komen van alle positief hcm geteste katten. Dan kan er tenminste toch gezocht worden naar 'gevaarlijke bloedlijnen ' en kan je die vermijden. Een kitten uit hcm geteste ouders heeft mij in elk geval geen veiligheidsgevoel !! Als er een databank komt, dan zou ik zeker ook al mijn katten laten testen op hcm en het lijstje van de positieve katten aflopen of er een 'gevaarkat' in de stamboom staat !!!

Dikke :censored: !!!!
Als er een een databank is met positieve HCM testen zou je wel testen.
Als je eerlijke fokkers hebt, melden ze positieve ouders aan de kittenkopers. Maar jij weet helemaal niet of de ouders positief zijn want je test niet.
Proficiat nog een fokker die zijn kop in het zand steekt voor een vreselijke ziekte :evil:

Geplaatste afbeelding

jubikelcats
jubikelcats
 • 6.071 berichten
  • Locatie: Stadskanaal
 • 17 katten
OFFLINE

#3 Geplaatst 11 maart 2009 - 10:33

feroesti zei:

Volgens mij dus een zeer valse garantie die negatieve uitslagen.
Eigenlijk zou er een databank moeten komen van alle positief hcm geteste katten. Dan kan er tenminste toch gezocht worden naar 'gevaarlijke bloedlijnen ' en kan je die vermijden.
Volgens mij is die databank er al wel, namelijk hcmtest
Een kitten uit hcm geteste ouders heeft mij in elk geval geen veiligheidsgevoel !!
Toch zet je wel op je website uit hcm negatieve lijnen, dus geeft je zelf al geen veiligheidsgevoel, maar je fokt wel met deze katten, zonder zelf te testen.
Hierbij geef je je eigen de vrijbrief van ze komen uit HCM negatieven bloedlijnen ( bestaan die dan??) dus mag er mee fokken, maar voor me eigen is het schijnveiligheid
Als er een databank komt, dan zou ik zeker ook al mijn katten laten testen op hcm en het lijstje van de positieve katten aflopen of er een 'gevaarkat' in de stamboom staat !!!
De bovengenoemde website is al een aantal jaar in de lucht

Bij de britten wordt al zoveel getest, dat je anno 2009 dan nog niet test, omdat de test te weinig zegt, dat kan er dan eigenlijk niet in.
Ik ben zelf een liefhebber van Perzen en fok ook met een aantal ervan.
Bij de perzen wordt nagenoeg niet getest. echter bij mij is ook het zooitje getest.
Ik woon in het hoge noorden van Nederland. Ik rij naar Valerie Bavegens in Gent voor de testen.
Valerie scheert niet.
En ook al zou ze scheren, tja jammer dan. echter voor mij gaat de gezondheid boven de shows.
Zoals je ook al eerder schreef gaat bij jou de shows boven alles ( de brits langharen worden geschoren en die kunnen dan een 3-4 maanden niet geshowt worden). Ik denk dat je je prioriteiten ook anders moet gaan stellen
Ohja je test wel op PKD via DNA en op FIV en FelV, ja dan wordt je idd ontheven van de HCM, want dat is niet belangrijk dan meer.
FIP testen, een kat die gestresst is, heeft al een hogere titer, en laten nu de meeste katten die naar een d.a gaan gestresst zijn.
BTW een FIP test bestaat niet, er wordt getest op het coronavirus, en wat als die hoger is, so what? het zegt geen ene malle moer. alleen dat er in een hoge mate coronavirus bij de kat aanwezig is. Echter in een cattery zijn alle katten besmet met het coronavirus, deze is onschuldig. Pas wanneer deze gaat muteren, dan wordt het het dodelijke FIP verhaal

Bewerkt door jubikelcats, 11 maart 2009 - 10:38.

Geplaatste afbeeldingJubikel Cats Perzen en Exotics
Nu je mijn handen niet meer aan kunt raken, raak je mijn hart nog duidelijker aan. Krachtig zijn in je kwetsbaarheid en kwetsbaar zijn in je kracht!

feroesti
feroesti
 • 7.453 berichten
  • Locatie: Izegem
OFFLINE

#4 Geplaatst 11 maart 2009 - 10:58

Een hoge titer boven de 1000 wijst wel op een probleem !! Of de kat is heel erg stressgevoelig of heeft één of andere ziekte waar ze tegen vecht. Met zo'n kat zou ik niet durven fokken...Met de manier van titerbepaling hebben we in elk geval de afgelopen 5 jaar geen enkel kitten/kat aan fip verloren. Als ik die testen niet zou doen, zou ik in elk geval niet gerust meer slapen. Maar dat is persoonlijk en ik kan het alleen maar aanraden.
En mijn kop in het zand steken doe ik niet hoor, ik volg trouw de adviezen op van onze dierenarts. Hij is een zeer gespecialiseerd arts met veel ervaring. Zo hebben we al ruim 7 jaar geen enkel probleem.
Hij raad alle testen aan behalve hcm, omdat die test zijn nut nog niet bewezen heeft en geen garantie geeft dat de kittens gevrijwaard blijven. Testen of niet de kat kan het toch nog krijgen en mijn katten hebben gelukkig geen enkel probleem van die aard. En als er ooit problemen zijn dan neem ik tenmiste mijn verantwoordelijkheid. Iets wat veel fokkers niet doen !!!
Voor ons is het wachten op de bevrijdende hcm dna test.
Onze kater is ook exclusief voor onze poezen en geen enkel poes gaat op dek. Bij ook maar het minste probleem zal ik op de hoogte zijn en mijn verantwoordelijkheid dragen. En niet alleen voor hcm.
Ik heb het gevoel dat veel mensen hcm testen puur om zichzelf in te dekken als er problemen zijn. En daar ben ik het zeker niet mee eens !!

Guest_MissKitty_*
Guest_MissKitty_*
OFFLINE

#5 Geplaatst 11 maart 2009 - 11:19

Ik denk niet dat er hier ook maar iemand is die test gewoon om zichzelf in te dekken. Het is gewoon een kwestie van je verantwoordelijkheid nemen. Wilt niet zeggen dat het bij die fokkers niet meer mis kan gaan omdat ze testen, maar ze hebben teminste alles gedaan om het te voorkomen. Voor de FIP zie je het wel zo, voor de HCM denk je dan plots niet meer zo. Vraag je intussen wel dezelfde prijs voor je kittens als zij die wel op HCM testen?
Snap trouwens niet dat je aangeeft dat je wel zou testen als er een database zou bestaan, en wanneer hier dan wordt duidelijk gemaakt dat die al jaren bestaat dat je dat gewoon negeert.
Je koopt zelf je kittens toch ook enkel uit geteste ouders, dus je beseft wel het nut, anders zou je daar toch ook niet op letten bij je eigen aankoop he.. Maar wanneer je dan zelf de moeite moet doen om wat verder te gaan voor een test die wat meer kost dan de andere testen die makkelijk bij je eigen DA kunnen, dan is testen op HCM plots niet meer nuttig.. Alle testen die jij doet, stuk voor stuk, geven geen 100% zekerheid dat de kat de ziekte niet gaat krijgen. Maar bij de HCM test is dat plots wel een rede om ze niet te doen.
Ik weet wel, ieder zijn eigen mening.. Ik kan me gewoon niet zo vinden in die van jou.

elixeryen
elixeryen
 • 14.834 berichten
  • Locatie: Belzele
 • 6 katten
OFFLINE

#6 Geplaatst 11 maart 2009 - 11:29

feroesti zei:

Ik heb het gevoel dat veel mensen hcm testen puur om zichzelf in te dekken als er problemen zijn. En daar ben ik het zeker niet mee eens !!

Dat denk ik toch niet hoor. Als er hier iets is met door mij gefokte kittens help ik graag indien mogeijk. Kittenkopers kunnen steeds bij mij terecht. Ik denk dat dat wel het minste is wat je kan doen.
Tenslotte ben je als fokker begaan met de kittens en heb je er een zekere band mee.
Ik test niet op hcm omdat ik mezelf wil indekken. Ik test omdat ik het dan wat veiliger vind om met hen te fokken. Ieder jaar testen heeft wel degelijk nut vind ik. Wordt een kat hier positief wordt er uiteraard niet meer mee gefokt. Ik zal dit ook mooi doorgeven aan de kittens van die moederpoes.
Dan kan ik mezelf niets verwijten, ik heb immers ieder jaar getest en gedaan wat ik kon.
Als ik niet zou testen op hcm en moederpoes valt plots dood, zou ik het mezelf altijd blijven verwijten.

Deze maand wordt mijn meisje opnieuw getest voor HCM bij Bavegems. Deze erkende cardioloog geeft aan dat HCM test wel degelijk nut heeft!
Ik fok perzen en HCM wordt vaak nog niet getest binnen dit ras. Echter, ik heb al verhalen gehoord van perzen die sterven aan HCM. Testen is voor mij dus een vereiste.
Hier zal je mij niet horen zeggen "HCM komt niet voor binnen dit ras" iets wat veel fokkers helaas wel doen. :8

Geplaatste afbeelding

feroesti
feroesti
 • 7.453 berichten
  • Locatie: Izegem
OFFLINE

#7 Geplaatst 11 maart 2009 - 11:31

Waar vind je zo'n databank dan ?
Geen enkel cardioloog zet de positieve katten te kijk !
En wat zegt de prijs voor een kitten over die hcm test ? Dat heeft daar toch niets mee te maken. HCM testen kost amper 55 euro , daarvoor zou ik het niet laten. Dat is zeker de reden niet, het biedt me gewoon niet de nodige garantie...
felv, fiv, pkd dna is toch wel een duidelijke garantie. Onze katten komen niet in contact met niet geteste katten, komen niet uit onze omheinde omgeving. Zullen felv of fiv dus ook nooit krijgen !! En pkd dna doen we twee keer voor alle zekerheid, dus daar ben ik ook 100 procent van overtuigd.

Guest_MissKitty_*
Guest_MissKitty_*
OFFLINE

#8 Geplaatst 11 maart 2009 - 12:14

feroesti zei:

Waar vind je zo'n databank dan ?
Geen enkel cardioloog zet de positieve katten te kijk !

Zoals eerder al iemand aangaf in dit topic, vind je die databank hier:
www.hcmtest.com
En het is niet de cardioloog die die positieve katten daar op dient te plaatsen maar de baasjes zelf.

En waarom vraag jij zo een dure prijs voor raskatten als het niet oa het vele testen is dat je doorrekent dan? Jaarlijkse echo van beide ouderdieren is jaarlijks een 100 euro elk lijkt me he. Ale ik ken jouw prijs natuurlijk ook niet he, met dure prijs bedoel ik in het algemeen de prijs van raskatten. Op basis van wat bepaal je anders dat bedrag?
Wat de PKD test betreft dan via DNA, voor zover ik weet sluit die PKD maar voor 85% uit, en niet 100%. Dus ook geen zekerheid. Al zou ik dat wel graag eventjes bevestigd zien door de brittenfokkers hier, want ik ben niet zo thuis in het brittenwereldje. Zelfde verhaal voor de FIP test, geen zekerheid.
En ja de FELV EN FIV test dat is bij jou niet echt van toepassing nee vermits je een gesloten cattery hebt dus daar heb ik het niet echt over.

Ines
Ines
 • 13.375 berichten
  • Locatie: Beerse
 • 3 katten
OFFLINE

#9 Geplaatst 11 maart 2009 - 12:23

feroesti zei:

felv, fiv, pkd dna is toch wel een duidelijke garantie. Onze katten komen niet in contact met niet geteste katten, komen niet uit onze omheinde omgeving. Zullen felv of fiv dus ook nooit krijgen !! En pkd dna doen we twee keer voor alle zekerheid, dus daar ben ik ook 100 procent van overtuigd.

Hier zeg je ineens niks meer over FIP, maw er is geen garantie.
En bij PKD DNA is er ook geen 100% garantie, zoals ook MissKitty zei.

Leuke dierenarts heb je trouwens, eentje die adviseerd dat HCM niet getest moet worden. :(

Geplaatste afbeelding

jubikelcats
jubikelcats
 • 6.071 berichten
  • Locatie: Stadskanaal
 • 17 katten
OFFLINE

#10 Geplaatst 11 maart 2009 - 12:51

Kolere, iemand die zo met zichzelf ingenomen is. Die zoveel mensen kennis heeft (Ik heb het gevoel dat veel mensen hcm testen puur om zichzelf in te dekken als er problemen zijn. En daar ben ik het zeker niet mee eens !!)
Continue aan het verdedigen dat wat hier gedaan wordt alleen de juiste manier is en op HCM testen alleen een schijnveiligheid biedt.
Hier zakt dus ook met recht mijn broek vanaf en wel tot verder dan mijn enkels.
Iemand die zo heilig in testen als PKD-DNA, FIV en FeLV en de zeer onnauwkeurige test als FIP ( nogmaals een FIP test bestaat niet) gelooft. Alleen wil gaan testen wanneer er een database is voor de HCM testen ( die er al een aantal jaar is) maar boven elke fokker op deze aardkloot verheven is, omdat alleen hij de mensen compenseert die een kitten aan 1 van de ziektes heeft moeten afgeven en die ene verrotte jaar garantie geeft op erfelijke gebreken.
Echter wat wordt er gedaan met het verdriet van de mensen.

Nou Feroesti, ik kan je dan in deze zeggen, dat wanneer er mensen bij mij een kitten kopen, die ziek wordt en evt sterft, dat ze van het begin af aan al de cyberarm om zich heen krijgen en wanneer ze er aan toe zijn een nieuw kitten krijgen. Mits er nieuwe kittens zijn. En ik ben niet de enige.
En ja ik test.
HCM, PKD-DNA, FIV, FeLV en PL.

BTW wat gebeurt er wanneer er uit je katten een kitten komt die later FIP ontwikkeld?
Ohnee dat kan niet bij je voorkomen, want je test op het coronavirus, ne je katten dragen dit virus niet bij zich.
Goh stomme vraag

DREAM ON
Geplaatste afbeeldingJubikel Cats Perzen en Exotics
Nu je mijn handen niet meer aan kunt raken, raak je mijn hart nog duidelijker aan. Krachtig zijn in je kwetsbaarheid en kwetsbaar zijn in je kracht!

jubikelcats
jubikelcats
 • 6.071 berichten
  • Locatie: Stadskanaal
 • 17 katten
OFFLINE

#11 Geplaatst 11 maart 2009 - 12:54

Pixel, mag dit laatste stuk gescheiden worden van de rest, waar het dus echt gaat om het niet testen.
Weet niet hoe je er voor staat.

Geplaatste afbeeldingJubikel Cats Perzen en Exotics
Nu je mijn handen niet meer aan kunt raken, raak je mijn hart nog duidelijker aan. Krachtig zijn in je kwetsbaarheid en kwetsbaar zijn in je kracht!

Karolientje
Karolientje
 • 18.393 berichten
  • Locatie: Dormaal - Zoutleeuw
 • 5 katten
OFFLINE

#12 Geplaatst 11 maart 2009 - 12:55

jubikelcats zei:

Kolere, iemand die zo met zichzelf ingenomen is. Die zoveel mensen kennis heeft (Ik heb het gevoel dat veel mensen hcm testen puur om zichzelf in te dekken als er problemen zijn. En daar ben ik het zeker niet mee eens !!)
Continue aan het verdedigen dat wat hier gedaan wordt alleen de juiste manier is en op HCM testen alleen een schijnveiligheid biedt.
Hier zakt dus ook met recht mijn broek vanaf en wel tot verder dan mijn enkels.
Iemand die zo heilig in testen als PKD-DNA, FIV en FeLV en de zeer onnauwkeurige test als FIP ( nogmaals een FIP test bestaat niet) gelooft. Alleen wil gaan testen wanneer er een database is voor de HCM testen ( die er al een aantal jaar is) maar boven elke fokker op deze aardkloot verheven is, omdat alleen hij de mensen compenseert die een kitten aan 1 van de ziektes heeft moeten afgeven en die ene verrotte jaar garantie geeft op erfelijke gebreken.
Echter wat wordt er gedaan met het verdriet van de mensen.

Nou Feroesti, ik kan je dan in deze zeggen, dat wanneer er mensen bij mij een kitten kopen, die ziek wordt en evt sterft, dat ze van het begin af aan al de cyberarm om zich heen krijgen en wanneer ze er aan toe zijn een nieuw kitten krijgen. Mits er nieuwe kittens zijn. En ik ben niet de enige.
En ja ik test.
HCM, PKD-DNA, FIV, FeLV en PL.

BTW wat gebeurt er wanneer er uit je katten een kitten komt die later FIP ontwikkeld?
Ohnee dat kan niet bij je voorkomen, want je test op het coronavirus, ne je katten dragen dit virus niet bij zich.
Goh stomme vraag

DREAM ON

Amen...
Al is het weer eens een verspilling van woorden lijkt me om iemand zinnige raad te geven die dat helemaal niet wil horen...
Geplaatste afbeelding

elixeryen
elixeryen
 • 14.834 berichten
  • Locatie: Belzele
 • 6 katten
OFFLINE

#13 Geplaatst 11 maart 2009 - 13:08

jubikelcats zei:

mag dit laatste stuk gescheiden worden van de rest, waar het dus echt gaat om het niet testen.

Ziezo ;)

Geplaatste afbeelding

Spanishke
Spanishke
 • 9.598 berichten
  • Locatie: Aalst
 • 2 katten
OFFLINE

#14 Geplaatst 11 maart 2009 - 13:09

Het geeft natuurlijk geen garantie, maar het niet laten testen geeft al helemaal geen garantie. Dan toch liever "alles geprobeerd om deze ziekten/aandoeningen te voorkomen" dan gewoon te zeggen van "ik test niet dusja je kan idd het risico daardoor lopen op een besmet kitten, maar dat kan je ook als de ouders getest zijn"
Geplaatste afbeelding
:hart: Not a single catlover's heart can resist a simple "meow" :hart:

feroesti
feroesti
 • 7.453 berichten
  • Locatie: Izegem
OFFLINE

#15 Geplaatst 11 maart 2009 - 13:15

En op die databank komen keurig de positieve katten te staan ???? Laat me niet lachen... Daar geloof ik niets van.' Enkele' goede fokkers zullen dit inderdaad doen.
Bovendien voert ieder fokker zijn eigen fokbeleid en wij doen dit tenminste open en eerlijk. Ik geloof er trouwens niets van dat iedereen zijn katten  elk jaar hcm zal laten testen, de kat zijn/haar gehele leven. Het is gemakkelijk te zeggen wij doen dit en dat,...
Als een kitten van bij ons moest overlijden aan fip, dan krijgen die mensen zeker een ander kitten of de aankoopsom terug betaald. Wij geven zoiezo een jaar volledige garantie, ook op fip.
Wat anderen wel en niet horen te doen zal je mij nooit horen zeggen. Ieder voert zijn eigen fokbeleid dat wordt bepaald door eigen ervaringen en je bloedlijnen kennen. Nooit zal ik ooit maar iemand veroordelen over wat moet en niet moet ! Dat zijn eindeloze discussies....