Spring naar inhoud


- - - - -

Testen / niet testen


 • Log in om te reageren
456 reacties op dit onderwerp
Guest_MissKitty_*
Guest_MissKitty_*
OFFLINE

#181 Geplaatst 28 maart 2009 - 15:56

Heb je het volledig gelezen? Het probleem was dat zij haar katten niet testte.. Zo had 1 van haar dekkaters bvb HCM maar dat kwam daardoor pas uit op de leeftijd van 8 jaar, toen pas toonde hij uiterlijke kenmerken zoals het hoesten. Wat ook aantoont dat reeds 7 jaar fokken zonder HCM problemen geen enkele garantie geeft. Moest de fokker van het verhaal dat ik hier gezet heb getest hebben dan had ze een hele hoop ellende kunnen voorkomen. Niet alles, maar elk beetje is iets.

Belangrijke conclusies in dit verhaal zijn voor mij:

HCM is a silent killer. You don't know your cat has got it until he/she fails because of congestive heart failure, heart attack and/or blood clotting.
A cat with HCM can survive for years, even in cases like Purrdy, that evidently had had it since his first year of age, because they compensate it in some way. The only signs were coughing and some tireness.
Cats that are negative to HCM can be carriers.
BUT scanning is a must, because:
•  if you scan your cat, and at three years old he/she is HCM negative, it may be a carrier, but at last there are chances that he/she will not spread HCM;
•  if you scan your cat, you can help him/her, you can give it a better quality of life, and a longer life.

I hope the above can help. It is never too late. And keep this in mind: breeders have a moral and a legal responsibility. If the owners asked to be refund, breeders are obliged to refund them.

En ook:

I was so stupid as not to decide to scan them, even when I heard about HCM in late 90ies, (earlier, the vets thought of "heart failure" generally speaking) and I had already lost three cats to "heart failure". Now it is known everywhere: no breeder can say "I don't know anything about HCM". HCM is a terrible plague in the Ragdoll breed, and I was assured that "old traditional lines" were safe.

Je hoeft uiteraard geen conclusies uit zo verhalen te trekken en kan ze afdoen als twijfelachtig, dat moet iedereen voor zichzelf maar beslissen. Ik vond het zelf gewoon een nuttige toevoeging aan het testen/niet testen topic. Misschien trekken anderen er wel hun conclusies uit.


feroesti
feroesti
 • 7.453 berichten
  • Locatie: Izegem
OFFLINE

#182 Geplaatst 28 maart 2009 - 17:18

Natuurlijk is het nuttig om te testen als je er niets van afweet en zomaar eens een nestje fokt. Er zijn veel zo'n verhalen bekent, vroeger werd er helemaal niet getest, omdat dit niet bestond. En inteelt en vooral lijnteelt was populair omdat het veelal net zo'n mooie showkwaliteit opleverde.Bepaalde types werden zo vastgelegd, oogkleur, vachtlengte,.... Nu wordt er veel op gelet omdat het door de jaren net veel zo'n verborgen afwijkingen opleverde.
Ook bij gewone htk katten komt hcm voor en ook bij mensen of andere levende wezens, daar wordt dan niet op getest. Als het bij raskatten gebeurt, moet het wel omdat er "geld" mee gemoeid is ? Dat vind ik dikke zever, het gaat om de gezondheid van de kat of van ieder ander levend wezen. Die testen worden opgedrongen, zelfs van keurmeesters op shows. Net of alle raskatten het hebben en er zullen aan sterven.
En wie niet test om één of andere reden, die wordt afgedaan als dom of slechte fokker, kop in het zand,....  Voor mij biedt de test niet voldoende zekerheid en is hij een heel gedoe voor de katten. Bepaalde katten laat ik wel testen omdat ik geen gegevens genoeg terug vind in hun lijnen, voor die is het wel aangewezen. Als mensen hier geen kitten willen omdat de ouders niet getest zijn is dat hun zaak. Maar mijn ervaringen met fokkers leert me dat zelfs uit geteste ouders je niet of minder de garantie hebt dat het kitten of de katten het niet zullen krijgen.

Een cattery verkocht de prachtige 4 kittens gewoon toch nadat de vader (bij een andere fokker) plots een week voor de bevalling positief bleek te zijn. Dan hebben die mensen wel een kitten uit negatief geteste ouders. Met de formulieren er netjes bij de stamboom aan toegevoegd, want het jaar daarvoor was de kater wel netjes negatief. Bij de dekking dus een bewijsje dat de kater al 2 jaar op rij negatief getest was op hcm. Ook de moeder was negatief getest.
Als je dan gewoon de kittens laat vertrekken en gewoon niets verteld is dat puur bedrog.
En daar kunnen ze dan wel voor aangeklaagt worden als de kittenbaasjes dit ooit te weten komen.

Wat moet je als fokker doen in zo'n geval dan doen, de kittens een spuitje laten geven ? Of het eerlijk opbiechten aan de kopers, zodat ze alvast niet verkocht worden of ze gratis weggeven, zelf houden of wat  ? Of de baasjes van de dekkater aanvallen,... ?
Hopelijk hoeven wij zelf zoiets nooit mee te maken, en hopelijk niemand niet, maar met de testen van nu weet je dat dus echt niet en sluit je het niet uit....

brittenliefhebber
brittenliefhebber
 • 25 berichten
OFFLINE

#183 Geplaatst 28 maart 2009 - 20:11

op die databank komen inderdaad positieve katten te staan als de eigenaar dat wil. Daar zit het probleem. Bavegems en Putcuyps werken met die lijst en willen heel graag dat de positieve katten er op komen. heb het topic met heel veel belangstelling gelezen en ik krijg er rillingen van.
ten eerste testen heeft nut. ik heb  2 jaar geleden een poes laten dekken en toen mijn poes 7weken zwanger was is de papa hcm positief getest. de kittens zijn weg gegaan met fokverbod en met zowel in het vaccinatieboekje, als op stamboom als in contract de vermelding dat de papa hcm positief was; Geen geheimen eerlijk zijn.
mijn katten worden elk jaar getest op HCM en als er iets mis loopt haal ik ze uit de fok. dat is een reden dat ik niet veel kittens naar de fok laat gaan. niet omdat ik bang ben maar dan ben ik zeker als ik een lijn moet sluiten dat ze ook effectief is gesloten. want je hebt altijd van die eikels die toch nog verder fokken want de poes test toch negatief? ik heb de mensen een contract van 3 jaar gegeven sowieso. Als er iets misloopt krijgen de mensen of hun geld terug of een kitten.
Fip tja je test enkel het coronavirus en dat zegt niets. niet iedere kat met corona krijgt fip.
ik zou liever testen op HCM dan op Fip.
maar dat is ieder zijn mening.

feroesti
feroesti
 • 7.453 berichten
  • Locatie: Izegem
OFFLINE

#184 Geplaatst 28 maart 2009 - 20:59

En mensen willen dan zo'n kitten hebben, met de risico's eraan verbonden ?  Ik kan me niet voorstellen dat mensen zo'n risico nemen, zelfs niet als ze gratis zijn. Of ze moeten heel onwetend zijn wat hcm betrefd.
De reden hier om soms niet te testen is dat ik alles helemaal in de hand gauw, geen buitendekkingen en goed uitgekozen lijnen. Als je 8 jaar met bepaalde lijnen werkt en nooit problemen ondervond, dan weet je dat je goed zit. Af en toe testen bij de lijnen waarvan ik niet zeker ben. En bij het minste probleem de lijn sluiten. Maar om dan elk poes/kater zomaar elk jaar die hcm test te laten doorstaan, gewoon omdat iedereen dat doet ? Nee, daar doe ik niet aan mee.
Problemen en schrik heb ik niet om kittens voor de fok te laten vertrekken. Enkele zitten in de fok en zijn er zelfs getest, allen negatief.
Geluk gehad al die jaren, dat denk ik niet...Gewoon de juiste fokdieren gekozen...

Guest_kate_*
Guest_kate_*
OFFLINE

#185 Geplaatst 28 maart 2009 - 21:02

[quote name='feroesti']Een hoge titer boven de 1000 wijst wel op een probleem !! Of de kat is heel erg stressgevoelig of heeft één of andere ziekte waar ze tegen vecht. Met zo'n kat zou ik niet durven fokken...Met de manier van titerbepaling hebben we in elk geval de afgelopen 5 jaar geen enkel kitten/kat aan fip verloren. Als ik die testen niet zou doen, zou ik in elk geval niet gerust meer slapen. Maar dat is persoonlijk en ik kan het alleen maar aanraden.fip test is gebakken lucht maar als jij je er goed bij voelt, vooral mee doorgaan
En mijn kop in het zand steken doe ik niet hoor, ik volg trouw de adviezen op van onze dierenarts. Hij is een zeer gespecialiseerd arts met veel ervaring. Zo hebben we al ruim 7 jaar geen enkel probleem.
Hij raad alle testen aan behalve hcm, omdat die test zijn nut nog niet bewezen heeft en geen garantie geeft dat de kittens gevrijwaard blijven.
Ook hier wil ik op reageren, dat je 7 jaar geen problemen hebt gehad maakt je arts niet zonder meer een goede specialist, deze uitspraak doet mij nl anders vermoeden. negatieve testen geven geen garantie positieve echter welm en deze kun je dan uit de fok halenTesten of niet de kat kan het toch nog krijgen en mijn katten hebben gelukkig geen enkel probleem van die aard.tot nu toe En als er ooit problemen zijn dan neem ik tenmiste mijn verantwoordelijkheid. Iets wat veel fokkers niet doen !!!
Voor ons is het wachten op de bevrijdende hcm dna test.denk dat je over jaar of 10 daarvoor wel terecht kunt.
Onze kater is ook exclusief voor onze poezen en geen enkel poes gaat op dek. Bij ook maar het minste probleem zal ik op de hoogte zijn en mijn verantwoordelijkheid dragen. En niet alleen voor hcm.
Ik heb het gevoel dat veel mensen hcm testen puur om zichzelf in te dekken als er problemen zijn. En daar ben ik het zeker niet mee eens !!wij testen hcm omdat we er alles aan willen doen om zo gezond mogelijke katten te fokken, en volgens mij doen de meeste het om die reden, heeeeel raar[/quote]

Kate

Guest_kate_*
Guest_kate_*
OFFLINE

#186 Geplaatst 28 maart 2009 - 21:04

feroesti zei:

Waar vind je zo'n databank dan ?
Geen enkel cardioloog zet de positieve katten te kijk !
En wat zegt de prijs voor een kitten over die hcm test ? Dat heeft daar toch niets mee te maken. HCM testen kost amper 55 euro , daarvoor zou ik het niet laten. Dat is zeker de reden niet, het biedt me gewoon niet de nodige garantie...
felv, fiv, pkd dna is toch wel een duidelijke garantie oeps dacht het niet, daar 85 % van de perzen PKD 1 gen defect hebben , vind deze test de andere 15% die aan een andere vorm lijden dus niet. Onze katten komen niet in contact met niet geteste katten, komen niet uit onze omheinde omgeving. Zullen felv of fiv dus ook nooit krijgen !! En pkd dna doen we twee keer voor alle zekerheid, dus daar ben ik ook 100 procent van overtuigd.
Kate

Guest_kate_*
Guest_kate_*
OFFLINE

#187 Geplaatst 28 maart 2009 - 21:14

[quote name='frv']Uw antwoord is naast de discussie. Ik ben iemand die graag en volmondig de discussie aangaat. Ik heb hier een hele rits WETENSCHAPPELIJKE literatuur gepost. waarbij ik bij de 3de zin de draad al kwijt was, praat gewoon nederlands, dan zal ik me er eens in verdiepenWat de centen betreft : ik kijk niet op een euro voor mijn katten (mijn DA kan dat bevestigen, ze komt maandag (alweer) op huisbezoek ) maar ik heb iets tegen het onnodig testen terwijl er genoeg literatuur is om het niet te doen. Zeker bij bepaalde rassen is testen juist aangewezen terwijl bij anderen juist niet en opnieuw ga je meer te weten komen door statistische analyse van de voorvaderen dan van je echo test.door te testen kun je de positieven opsporen en uit de fok nemen
ik denk dat je de testen zo moet gebruiken
en test jij je kinderen dan wel op leukemie enzo?
een staat mi los van het ander
een kat vermenigvuldigd zich een keer of wat sneller dan een mens, en zal het `fokken`ermee dus veel meer impact hebben op het ras dan bij een mens[/quote]

kateGuest_MissKitty_*
Guest_MissKitty_*
OFFLINE

#188 Geplaatst 28 maart 2009 - 21:21

feroesti zei:

Hij raad alle testen aan behalve hcm, omdat die test zijn nut nog niet bewezen heeft en geen garantie geeft dat de kittens gevrijwaard blijven.

De PKD1 en FIP test bieden toch ook geen garantie dat de kittens gevrijwaard blijven?

Guest_kate_*
Guest_kate_*
OFFLINE

#189 Geplaatst 28 maart 2009 - 21:22

frv zei:

Fundamental attribution error - Wikipedia, the free encyclopedia

Weet je : indien het op voorhand duidelijk is dat ik men stelling bij elke reply van uw kant kan staven met onafhankelijke bronnen zou dan niet een heel klein beetje mogelijk zijn dat mijn stelling correct is ?

tis maar net welke bron je prefereert te geloven
Guest_kate_*
Guest_kate_*
OFFLINE

#190 Geplaatst 28 maart 2009 - 21:30

feroesti zei:

We zullen voor alle zekerheid toch eens testen, je weet maar nooit.
Maar met onze poezen van 4,5 en 7 jaar begin ik er niet meer aan.die moet je als basisleggers van je cattery(neem ik aan)juist wel testen hoe ouder de kat op moment van testen, hoe zekerder de uitslag.
We hebben in de nestjes die we van hen kregen nooit enig probleem opgemerkt en geloven er niet in dat ook nog zal gebeuren.m ijn mening is dat je dit verplicht bent aan de nakomelingen, zeker als er in de fok zitten
Etou, onze kater wordt zeker getest, Oilily, Kassandra en onze Kiké ook.
Enrico en Estelle zijn amper 7 maanden , dus daarmee wachten we zeker.

kateferoesti
feroesti
 • 7.453 berichten
  • Locatie: Izegem
OFFLINE

#191 Geplaatst 28 maart 2009 - 21:41

Pkd 1 dna biedt wel de garantie dat het dier pkd1 vrij is !! En ik fok geen perzen maar britten.
En ja, mijn kind wordt getest op leukemie, dat doet het labo bij bloedafname als het ziek is. Iedere huisarts neemt toch geregeld bloed af bij kinderen ? Zo'n dingen worden naast zovele andere dna onderzoeken dan wel ook bekeken. Het hart wordt echter nooit met echo onderzocht als daar geen reden voor is.
En ik ben zeer overtuigd dat mijn dierenarts zeeeer goed is !! Anders had ik hem niet zolang ! Hij is een dierenarts met ruim 20 jaar ervaring en ik leer nog elke dag van hem. Een dierenarts bepaald volgens mij mee het vallen of staan van een cattery. Als de dieren niet in topconditie zijn dan kan je zeker nooit naar behoren fokken.

Guest_kate_*
Guest_kate_*
OFFLINE

#192 Geplaatst 28 maart 2009 - 21:41

feroesti zei:

Ja , ja, en toch zit ik wel met het label 'test onvoldoende' !
Net of ik een fokker ben die bewust kittens op de wereld zou zetten met hcm. Want daar komt het wel op neer...
Ik ben een pro fiptiter tester, dan mogen er bij de rest van de sites ook 'test onvoldoende staan ' , want die test vind ik ook zeer noodzakelijk !!!
En wie dan zegt dat het niet wetenschappelijk bewezen is dat die fiptiters werkt, wel kijk dan maar naar het wetenschappelijke over hcm. Net hetzelfde, ook geen sluitende bewijzen !!!!!

Nou

er zijn al zoveel gevallen van ernstig hoge titers geweest, waarbij de kat NOOIT fip gekregen heeft
er zijn al zoveel katten overleden,waarbij na sektie bleek FIP(de enige echte maniet om fip vast te stellen)en deze hadden een hele lage titer


als een kat ernstig gestresst is(en welke kat is dat niet bij een da waar men vervolgens ook nog een naald in zijn poot steken om bloed te pakken)er al een hele hoge titer uit kan komen
neem die zelfde kat mee naar huis en prik de volgende dag nog eens
dan kan de uitslag zomaar helemaal anders zijn

en dan nog
een kat besmet met corona virus hoeft nog steeds geen fip te ontwikkelen

kateGuest_kate_*
Guest_kate_*
OFFLINE

#193 Geplaatst 28 maart 2009 - 21:46

feroesti zei:

Hier mijn reactie over fip
Website over FIP en het Coronavirus, FCoV
Met de methode van het scheiden van positieve dieren kan je het wel voorkomen !! Dat werkt bij ons zeer duidelijk.
Bovendien is het aangetoont dat het in bepaalde bloedlijnen meer voorkomt dan in andere. Het is dus wel een erfelijke zaak net als hcm!
En ja, onze katten zijn negatief !!!!!
Positieve katten werden enkel jaren geleden gescheiden van de negatieve tot ze terug negatief werden.Blijvende dragers werden uit de cattery verwijderd en steriel bij familie en vrienden geplaatst.Geen enkele kat is overleden, ze zijn blijkbaar alle twee gezonde dragers. Die mensen zijn op de hoogte, vermijden stress en de poezen worden verwend. Enkel met de negatieve katten wordt gefokt. Nieuwe binnenkomers gaan in quarantaine voor 4 weken en worden getiterd. Als ze veilig zijn komen ze in de groep. Maar in veel cattery's is die methode niet mogelijk omdat men op dek gaat.
Het vroeg spenen doen we niet omdat de poezen negatief zijn en dus hun kittens niet besmetten. En vaccineren ook niet omdat dit vaccin niet bewezen is.

maar hier word om te beginnen al een heel andere test gedaan dan de test waarover jij spreekt

vervolgens heb ik al gehoord dat men hier ook de mening meot gaan bijstellen,omdat er toch nog wel degelijk gevallen van FIP voorkomen,ondanks dat alles bijtijds gescheiden is ed, iets wat de socialisatie in mijn  ogen verre van goede komt,maar das weer een heel ander verhaal

kateGuest_kate_*
Guest_kate_*
OFFLINE

#194 Geplaatst 28 maart 2009 - 21:57

frv zei:


Wie de serie "Lie to me" kent, weet waarover ik het heb. Een serie waarin veel zaken, die mensen gevoelsmatig toepassen om uit te maken of iemand liegt , aan bod komen!

Een aanrader!

Om to the point te antwoorden : Wat jij haalt uit testen (die niet zeker zijn) haal ik uit mijn research/mensenkennis (wat ook geen 100% zekerheid heeft)

mvg,

Probeer het eens met een combinatie van beide, zoals wij dat bv doen

kateferoesti
feroesti
 • 7.453 berichten
  • Locatie: Izegem
OFFLINE

#195 Geplaatst 28 maart 2009 - 22:00

Blijkbaar toch vreemd sinds ik alle regels toepas zoals voorheen aangegeven dat geen enkel kat nog titers boven de 250 haalt. Terwijl vroeger, toen we ons nest aan fip verloren we titers van 1500 en meer zagen.
En dat we sedert onze strikte aanpak nooit nog een kitten of kat aan fip verloren.
Noem het toeval, maar ik ben wel overtuigd van deze aanpak.
Onze katten gaan ook naar de dierenarts voor bloedafnamen en halen nooit hoge titers, hebben zij plots minder stress dan de anderen ?
Die mening ga ik echt niemand opdringen is gewoon ter informatie.
En wat anderen ervan vinden maakt me niets uit, als wij maar resultaten ondervinden...