Spring naar inhoud


- - - - -

Testen / niet testen


 • Log in om te reageren
456 reacties op dit onderwerp
feroesti
feroesti
 • 7.453 berichten
  • Locatie: Izegem
OFFLINE

#361 Geplaatst 30 mei 2009 - 23:22

Smitten Kitten zei:

Feroesti, toch even nog een vraagje vooraleer er misverstanden ontstaan... Beweert Vinck in tegenstelling tot alle andere specialisten dat HCM-testen GEEN momentopname zijn, maar een absolute uitslag bieden, zelfs indien getest op 11 maanden?!

Maw zegt Vinck dat jouw Enrico nooit hcm zal krijgen aangezien hij nu op 11 maanden negatief is getest? (Of bedoel je louter dat áls de ziekte al tot uiting was gekomen dat je het nu dan ook al zou zien? Maw het zegt niets over het feit of het dier ooit hcm zal ontwikkelen maar als het momenteel al tot ontwikkeling is gekomen dan zie je het al. Maar dat is dan eigenlijk ook alleen maar logisch, nee?)

Dat is namelijk heel onkundig advies en dat shockeert me eigenlijk wel. Kan je aub bevestigen of wat je schrijft ook daadwerkelijk is wat je bedoelt, kwestie van dat er geen misverstanden ontstaan, maar een man die zulke uitspraken doet hoort mijn inziens niet thuis op de lijst van erkende testadressen, want elke cardioloog zal je weten te zeggen dat HCM slechts -en tot frustratie van vele fokkers- een momentopname is.

Misschien lees ik het verkeerd hoor, maar het staat er een beetje verwarrend vind ik.

Neen, dat heeft hij niet gezegd, we hoeven ons gewoon geen zorgen te maken.  Garantie heb je nooit, of je nu jaarlijks test of niet. We moeten ons geen zorgen maken om iets wat er nog niet is. Als er in een cattery geen problemen van die aard voorkomen hoef je niet jaarlijks te testen. (als je geen dekkingen heeft met de katers, dat heeft hij wel duidelijk gezegd) Een jonge gezonde kater uit geteste ouders die negatief verklaard wordt en perfecte waarden heeft, zal in 1 jaar niet positief worden. Hij kan inderdaad verdacht of positief worden op iets oudere leeftijd, maar dat kan je na twee jaar testen ook nog tijdig ontdekken.
Enkele van onze poezen hun ouders zijn al 5 jaar op rij negatief getest en ook broertjes en zusjes negatief. Zelf kregen de poezen enkel zeer gezonde kittens. Waarom dan panikeren ? Wij showen maandelijks en komen met zeer veel britten fokkers in contact. Nergens problemen van die aard. Maar ook zij haalden hun katten uit geteste ouders...
Dat het zo'n probleem is bij de britten snap ik dus alvast echt niet...

feroesti
feroesti
 • 7.453 berichten
  • Locatie: Izegem
OFFLINE

#362 Geplaatst 30 mei 2009 - 23:26

jubikelcats zei:

Gefeliciteerd met de uitslagen

Ik begrijp alleen niet dat dr. Vinck kan zeggen dat er veel HCM binnen de perzen voorkomt.
Waar haalt hij dit vandaan?
De perzen worden nauwelijks getest op HCM, dus hoe kan er dan gezegd worden dat er bij de perzen veel HCM voorkomt?

De perzen die hij wel krijgt om te testen zijn meestal positief en hij ondervind zelf ook veel sterftes van die aard bij perzen. Idem met de sfinxen, daar zou het probleem nog groter zijn. De laatste jaren zijn er veel minder positieve britten volgens hem.

Guest_frv_*
Guest_frv_*
OFFLINE

#363 Geplaatst 31 mei 2009 - 00:18

Dat bedoelde ik ook met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid. Het is en blijft een waarschijnlijkheid.

Ik ga afwachten wat ze bij Deprest zeggen. Als die hetzelfde zeggen als Dokter Vinck dan is voor wat mij betreft de keuze snel gemaakt. 1 maal grondig testen zodra de kat mooi uitgegroeid is en indien daar alles ok en de cardioloog is er gerust op na grondig nazicht (stamboom etc) dan is de zaak afgesloten. En dan mag iedereen hier op dit forum op zijn kop gaan staan...

Bewerkt door frv, 31 mei 2009 - 00:26.


Guest_frv_*
Guest_frv_*
OFFLINE

#364 Geplaatst 31 mei 2009 - 00:21

Tirza zei:

Een vraagje

Wordt er geschoren voor de echo testen?

Ik zou Tirza ook nog willen laten testen via echo (voor de "zekerheid")
En wie kunnen jullie me aanraden. Ik dacht aan Valerie Bavegems (hopelijk juist geschreven?)

Mijn da heeft DAP deprest in ruiselede aangeraden ... ze heeft er positieve ervaringen mee. De website is ook zeer goed.

Ze zit ook niet zo ver (Ruiselede)
henny
henny
 • 1.601 berichten
OFFLINE

#365 Geplaatst 31 mei 2009 - 09:15

frv zei:

Dat bedoelde ik ook met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid. Het is en blijft een waarschijnlijkheid.

Ik ga afwachten wat ze bij Deprest zeggen. Als die hetzelfde zeggen als Dokter Vinck dan is voor wat mij betreft de keuze snel gemaakt. 1 maal grondig testen zodra de kat mooi uitgegroeid is en indien daar alles ok en de cardioloog is er gerust op na grondig nazicht (stamboom etc) dan is de zaak afgesloten. En dan mag iedereen hier op dit forum op zijn kop gaan staan...

Tja...ik heb zelf mogen/moeten ervaren dat een poes die uitgegroeid was, een 'mooi' hart toonde, daarna bijna jaarlijks getest maar op 8 jarige leeftijd toch nog positief getest werd.
Het is bekend van Brits Kortharen dat er een 'late onset' is.

henny
henny
 • 1.601 berichten
OFFLINE

#366 Geplaatst 31 mei 2009 - 09:29

Quote

Dat het zo'n probleem is bij de britten snap ik dus alvast echt niet...

Blijf dromen :twisted:

Jij fokt Brits Korthaar colourpoint toch?
Ik zie regelmatig stambomen van Belgische point Britten.
Op iedere stamboom zie ik wel een 'gevaarlijke' staan.
Ik zie regelmatig een kater die ik gefokt heb, aan HCM overleden, op stambomen staan.
Ik heb van deze kater een paar dekkingen gegeven aan een fokker die met veel afstammelingen is verder gegaan en zijn naam duikt dan ook regelmatig op in niet alleen Nederlandse maar ook buitenlandse stambomen.
Dit is maar en voorbeeld maar zo zijn er meer katten die aan hartfalen overleden zijn voor de tijd dat jij begon met fokken.
Deze kater was geboren in 1993 maar de HCM die nu (nog steeds) opduikt komt toch echt uit het 'verleden' :cry:

Dat een kat uit negatief geteste ouders komt geeft absoluut geen zekerheid.

Smitten Kitten
Smitten Kitten
 • 11.119 berichten
OFFLINE

#367 Geplaatst 31 mei 2009 - 10:05

Achja, weet je wat weet ik ervan? Ben natuurlijk maar een snotneus die nog niet superlang in het fokkerswereldje zit. Ik ben door mijn studie diergeneeskunde veel bezig met gezondheid, ook natuurlijk omdat het me boeit ivm catteryhobby. Maar goed, ik kan me nog inbeelden dat je mij niet wilt geloven, want wat heb ik gepresteerd om dat respect te verdienen?

Maar een dame als Henny die al jaren ervaring heeft en die geloof ik al bijna even lang fokt als ik leef :LOL: heeft echt wel interessante dingen te zeggen en tja, als je daar niets uit wilt meenemen, dat vind ik dan heel jammer en dom, want je snijdt ermee in je eigen vel...

Eigenlijk wel grappig... Henny heeft veel info aangebracht voor het interessante en handige boek van Esther Verhoef dat zowat alle fokkers in huis hebben en waaruit ook jij Feroesti hier al hebt zitten citeren. Maar als zij hier op het forum haar ervaringen komt vertellen (maw dat er ook bij de cp's veel hcm voorkomt) dan is haar ervaring niets waard?

Ik ben net zoals mijn katten een klein koppig eigenwijsje, maar kennis en ervaringsverhalen van fokkers die al zodanig lang bezig zijn en zoveel ervaring hebben zal ik nooit afslaan... Ik kan er maar uit leren...

feroesti
feroesti
 • 7.453 berichten
  • Locatie: Izegem
OFFLINE

#368 Geplaatst 31 mei 2009 - 12:30

Nu test ik wel en is het weer niet goed,...

Ik geloof vooral een ervaren kundige dierenarts als dktr. Vinck en mijn eigen dierenarts. Beiden hebben ruim 20 jaar ervaring in hun vak.
Ik houdt me niet bezig met paranoia te worden uit schrik dat mijn katten het zullen krijgen of iets anders zouden hebben. Dan heb je gewoon geen leven meer. Of je nu test of niet, als ze het krijgen op latere leeftijd ben je zoiezo al te laat, want ze produceerden al kittens voorheen. Het gaat dan vooral om je verantwoordelijkheid opnemen als fokker.

Er zijn zoveel verschillende problemen bij raskatten algemeen. Als je daar teveel aan denkt wordt je gek. Als het al 8 jaar zeer goed gaat en geen problemen bij de kittens bemerkt wordt, dan weet je dat het goed gaat. We leverden al zeer veel inspanningen en testen en vaccineren op al wat mogelijk is en kijken goed uit waar en wat we kopen.We blijven altijd voorzichtig en testen op felv, fiv, fip, pkd dna, en sporadisch op hcm. De katten ondergaan ook bloedgroepbepalingen en bloedonderzoek om een globaal beeld te hebben van hun gezondheid.
Wij hebben trouwens geen enkele Belgische point (al doet dat niets ter zake), al onze katten komen uit Nederland of Duitsland of hebben we zelf gefokt.Het is een selectie van een jarenlange zoektocht om de juiste kleur en kwaliteit/stamboom te vinden. Bij iedere overleden kat/kitten wordt een labo lijkschouwing gedaan om de excacte oorzaak te kennen van hun sterfte. Dat levert een veel duidelijker beeld op dan die momentopnames. Niet eerder kwam een geval van hcm of pkd naar voren. En dan zou ik moeten panikeren ?? Als een cardioloog het testgedrag overdreven vind, zal ik hem daar in volgen. Als er jarenlang en generaties-lang geen enkele aanwijzing van hcm gevonden wordt, waarom dan jaarlijks doorgaan met die test. Dan herhaal ik het liever om de 2 of 3 jaar eens.

Veel cardiologen worden rijk van die testen, vergeet dat niet. Het is gemakkelijk geld verdient, op een half uurtje 180 euro.... Als een cardioloog zich liever bezig houdt met hartchirurgie en het redden van dieren kan ik hem zeker begrijpen. Als er geen aanwijzingen zijn dat ook maar 1 kat/ kitten uit vele generaties aan hcm is overleden, vind hij het test gedrag overdreven. Dan begrijp ik hem volkomen...
Als er inderdaad aanwijzingen zijn bij overleden kittens of katten , dan haal ik liever poes en kater meteen uit de fok en neem geen enkel risico. Zo'n negatief papiertje zal me nooit garanties geven.Die garanties geef ik liever aan mijn kittens, dat lijkt me veel eerlijker. Dan zal ik me ook niet te verschuilen achter een negatief papiertje.

Bij het katten fokken kan er zoveel fout gaan, hcm, pkd, fip, andere hart-nierafwijkingen, blaasgruis, nierfalen, niesziekte, schimmel, levershunt, knie-heupproblemen,epilepsie,...
We proberen alles te voorkomen wat mogelijk is. Maar het blijven levende dieren en het risico kan je nooit uitsluiten. Als je voordurend paranoia en angstig rond loopt voor wat er zou kunnen foutlopen, fok je beter niet.
Ik knuffel en verzorg mijn katten liever en geniet van ze en houdt in mijn achterhoofd wat er alsnog zou kunnen foutgaan. Ik laat me niet gek maken door verhalen allerhande. We zijn goed bezig en dat hoef ik niet op papier te zien elk jaar...

henny
henny
 • 1.601 berichten
OFFLINE

#369 Geplaatst 31 mei 2009 - 12:56

Quote

Dat het zo'n probleem is bij de britten snap ik dus alvast echt niet...


Daar gaat het bij mij niet om, ik reageer op onderstaande uitspraak:

Quote

Dat het zo'n probleem is bij de britten snap ik dus alvast echt niet

Het is wel een probleem bij de Brits Korthaar, met zo'n uitpraak geeft je een verkeerd signaal af.
Dat jouw cardioloog niet zoveel positieve Britten kent ligt waarschijnlijk aan het feit dat veel Brittenfokkers naar andere cardiologen/radiologen gaan, geen oudere Britten test, enz.


Quote

Wij hebben trouwens geen enkele Belgische point (al doet dat niets ter zake), al onze katten komen uit Nederland of Duitsland of hebben we zelf gefokt.Het is een selectie van een jarenlange zoektocht om de juiste kleur en kwaliteit/stamboom te vinden.

Wat is een Belgische point? ik had het over Belgische stambomen.
Ken jij alle katten dier op staan?
En...zijn de kittens die jij fokt geen Belgische kittens dan?

Heb jij een website waarop ook stambomen staan, je maakt me nu erg nieuwgierig.

Bewerkt door henny, 31 mei 2009 - 13:20.


Guest_MissKitty_*
Guest_MissKitty_*
OFFLINE

#370 Geplaatst 31 mei 2009 - 13:17

Ik begrijp Feroesti daar nog wel in. Helemaal niet testen ben ik niet voor maar hoe vaak je nu juist test, dat denk ik dat elke fokker voor zichzelf moet beslissen op basis van wat hij/zij weet over zijn lijnen, eventuele problemen bij kittens en nog een hele hoop meer. Als je al een hele tijd met dezelfde lijnen werkt, je katten al wat ouder zijn en er nerges aanduidingen van problemen zijn dan kan ik wel begrijpen dat een fokker zegt van ik test liever om de 2 jaar. Dan is het natuurlijk aan de koper om te beslissen of hij/zij een kitten wilt uit een poes die dat jaar niet getest is.
Zelf test ik liever gewoon telkens voor de poes een nestje krijgt, eventjes zien of alles nog in orde is voor ik ze een nestje laat krijgen.
Wel is het niet zo dat omdat je zelf nog nooit problemen met HCM hebt gehad dat het daarom geen groot probleem zou kunnen zijn binnen je ras.
Het is vooral daarop dat er hier commentaar komt, niet op dat je je katten bent gaan laten testen he ;)

feroesti
feroesti
 • 7.453 berichten
  • Locatie: Izegem
OFFLINE

#371 Geplaatst 31 mei 2009 - 13:19

Neen, de stambomen staan niet op m'n website. Dat lijkt me te gevaarlijk voor misbruik. Bovendien heb ik ook geen scanner.
Wij zijn een zeer gesloten cattery, enkel eigen gebruik, geen dekkingen.
We hebben zo'n 4 nestjes per jaar en kijken goed uit waar de kittens heen gaan. En dit al 8 jaar lang...Het is niet onze bedoeling om massa Feroesti points in stambomen te zien opduiken, of de namen van onze katers overal terug te vinden.
Onze twee eigen dekkaters hebben zeer mooie lijnen. De ene komt uit Friesland , de ander uit Berlijn. Onze Berlijnse kater Enrico heeft een totaal Duitse stamboom. We hebben er twee jaar naar gezocht en zorgvuldig uitgekozen.


Een verkeerd signaal geven ?? Dat is niet mijn bedoeling. Ik zet gewoon mijn eigen ervaringen neer.
Dktr. Vinck test veel britten/britannica's. Ook die van zeer gekende fokkers en wel jaarlijks, want zij geven wel dekkingen. Hij is een zeer gekend cardioloog met heel veel ervaring. Wij gaan naar daar en rijden een half uur, terwijl Ruiselede een pak dichter is. Maar naar kundigheid en omgang toe, weet ik het wel.
De eerste testen bij onze katten gebeuren in Ruiselede en daar hadden we een zeer nare ervaring. Onze katten waren volledig getraumantiseerd toen we terug kwamen en we kregen niets van uitleg en mochten er niet bijblijven. Een negatief papiertje, dat wel, maar dat was ook alles,...

Guest_MissKitty_*
Guest_MissKitty_*
OFFLINE

#372 Geplaatst 31 mei 2009 - 13:26

feroesti zei:

Neen, de stambomen staan niet op m'n website. Dat lijkt me te gevaarlijk voor misbruik. Bovendien heb ik ook geen scanner.

Je kan ze misschien doorgeven aan pawpeds.com? Hoe meer mensen dat doen, hoe nuttiger die website. Vind het zelf in elk geval heel handig dat ze bestaat.

feroesti
feroesti
 • 7.453 berichten
  • Locatie: Izegem
OFFLINE

#373 Geplaatst 31 mei 2009 - 13:27

MissKitty zei:

Ik begrijp Feroesti daar nog wel in. Helemaal niet testen ben ik niet voor maar hoe vaak je nu juist test, dat denk ik dat elke fokker voor zichzelf moet beslissen op basis van wat hij/zij weet over zijn lijnen, eventuele problemen bij kittens en nog een hele hoop meer. Als je al een hele tijd met dezelfde lijnen werkt, je katten al wat ouder zijn en er nerges aanduidingen van problemen zijn dan kan ik wel begrijpen dat een fokker zegt van ik test liever om de 2 jaar. Dan is het natuurlijk aan de koper om te beslissen of hij/zij een kitten wilt uit een poes die dat jaar niet getest is.
Zelf test ik liever gewoon telkens voor de poes een nestje krijgt, eventjes zien of alles nog in orde is voor ik ze een nestje laat krijgen.
Wel is het niet zo dat omdat je zelf nog nooit problemen met HCM hebt gehad dat het daarom geen groot probleem zou kunnen zijn binnen je ras.
Het is vooral daarop dat er hier commentaar komt, niet op dat je je katten bent gaan laten testen he ;)

Ja, dat begrijp ik wel. Maar dat zijn onze ervaringen en die van collega fokkers. Het kan in bepaalde bloedlijnen misschien wel erg zijn. Maar wij zijn al die tijd gelukkig gespaard gebleven. En ook onze bevriende fokkers kregen er nog niet mee te maken. Naar onze mening is het dus niet zo'n probleem...
Dit zijn eindeloze discussies en telkens wordt een reden gezocht om ook maar iets van kritiek te kunnen geven. Wat mijn katten betrefd moet ik me toch niet gaan verantwoorden en stambomen gaan prijsgeven ?? Dit zijn persoonlijke zaken. Wie echt interesse heeft mag ze gerust hier bij ons thuis eens komen bekijken en dan onze werking bekritiseren. Dan pas kan je over zoiest oordelen.

Guest_MissKitty_*
Guest_MissKitty_*
OFFLINE

#374 Geplaatst 31 mei 2009 - 13:35

feroesti zei:

Wat mijn katten betrefd moet ik me toch niet gaan verantwoorden en stambomen gaan prijsgeven ?? Dit zijn persoonlijke zaken.

Vind je het dan niet handig om op de website van andere cattery's te kunnen zien met welke lijnen zij werken?
Als je mooie stambomen hebt dan is dat toch net iets om trots te tonen ook? Maarja dat is opnieuw zoiets dat ieder maar voor zichzelf moet beslissen. Ik vind het erg handig dat de meeste mensen hun stambomen online hebben staan en hun testresultaten. Als enkel testresultaten nog geplaatst zouden worden en stambomen niet zou dat ook niet veel nut meer hebben, dan weet je toch nog niet uit welke lijnen een positieve kat komt enzo..

jubikelcats
jubikelcats
 • 6.071 berichten
  • Locatie: Stadskanaal
 • 17 katten
OFFLINE

#375 Geplaatst 31 mei 2009 - 13:36

henny zei:


Heb jij een website waarop ook stambomen staan, je maakt me nu erg nieuwgierig.

Henny, van 1 poes, namelijk Oilily hebben de ouders hier gestaan. Echter doordat ik aantoonde dat er wel inteelt inzit in die ouders en Feroesti het hier niet mee eens is, heeft Feroesti de namen weggehaald
Alleen leve Google
Ouders van Oilily
Friis Beauty's Purdey
Test Mating
Geplaatste afbeeldingJubikel Cats Perzen en Exotics
Nu je mijn handen niet meer aan kunt raken, raak je mijn hart nog duidelijker aan. Krachtig zijn in je kwetsbaarheid en kwetsbaar zijn in je kracht!