Spring naar inhoud


- - - - -

Testen / niet testen


 • Log in om te reageren
456 reacties op dit onderwerp
Guest_frv_*
Guest_frv_*
OFFLINE

#76 Geplaatst 11 maart 2009 - 20:04

Frv zei:

LissKitty zei:

Oorspronkelijk geplaatst door MissKitty Geplaatste afbeelding
Wat je vraagt voor een kitten, of dat nu naast de kwestie is of niet, is iets wat ik wou weten omdat het meestal alleen de profiteurs zijn die vinden dat ze "de normale prijs" mogen vragen voor hun raskitten, terwijl die normale gemiddelde prijs gebaseerd is op oa het vele testen dat bij raskatten gebeurd. Of toch bij zij die het goed doen.

Zij die niet testen hebben net zoals jij altijd een hele uitleg klaar, ons ga je er niet mee overtuigen, misschien probeer je eerder je eigen geweten zo te sussen? Als jij overtuigt bent dat je op die manier goed bezig bent, ga gerust zo door. Iemand als jij proberen te overtuigen van zijn ongelijk daar ga ik niet eens aan beginnen, het is al op voorhand duidelijk dat je elke keer wel een of ander wetenschappelijk onderbouwd antwoord klaar zal hebben. Zullen je kittenkopers erg veel aan hebben wanneer er verschillende kittens sterven omdat jij nog niet wist dat moederlief HCM positief was omdat je het niet nodig vond om te testen en ze nog niet dood was neergevallen.
Fundamental attribution error - Wikipedia, the free encyclopedia

Weet je : indien het op voorhand duidelijk is dat ik men stelling bij elke reply van uw kant kan staven met onafhankelijke bronnen zou dan niet een heel klein beetje mogelijk zijn dat mijn stelling correct is ?

waarop jij het volgende post :

Smitten Kitten zei:

En jouw onafhankelijke bron is wikipedia :goofy:


Hierboven zie je de originele post. De post bevat een link naar wikipedia met een definitie van de denkfout die de poster waarop ik reageer gemaakt heeft. De link is dus GEEN bron die ik wens aan te dragen. (heb je die link eigenlijk open gedaan ? het woord kat staat nergens op die pagina)

Daarop reageert jij dan dat mijn onafhankelijke bron wikipedia is en trek jij dus de kwaliteit van mijn bron(nen) in twijfel terwijl deze link NIETS maar dan ook NIETS met het onderwerp zelf te maken heeft. tenzij je een denkfout/discussiemethode gelijkstelt aan een ziekte als HCM.

Dit is een goedkope manier om iemand te discrediteren.

Bewerkt door frv, 11 maart 2009 - 20:13.


Guest_frv_*
Guest_frv_*
OFFLINE

#77 Geplaatst 11 maart 2009 - 20:10

Quote

Door de uitslagen (anoniem) mee te nemen weten we dat 80% van de gevallen van hcm door scans worden gevonden. Lijkt me meer dan de 0% door niet te scannen.

Wat is het criterium voor positief ? 6 mm ? Meer dan 6 ? Minder dan 6 ? minder dan 6 maar meer dan 3 ?

Bewerkt door frv, 11 maart 2009 - 20:13.
Reden van bewerken: spelfout


Guest_frv_*
Guest_frv_*
OFFLINE

#78 Geplaatst 11 maart 2009 - 20:13

ginnie zei:

De arts die mijn katjes heeft gescand heeft aangegeven dat alle onderzoeken worden meegenomen in studies. Particulieren scannen niet zelf (om even te muggeziften) dat doen de artsen in kwestie. Ik neem aan dat specialisten die testen toch ook weten wat ze doen.


Wij van WC eend adviseren WC eend.

ginnie zei:

bronnen?
http://www.allemaalkatten.nl/verzorging/hcm.html


Even doorlezen naar de diagnostiek en de discussie naar aanleiding van vragen. Staat veel over de betrouwbaarheid.

Zeer interessante lectuur. Heb helaas nu geen tijd meer om die door te nemen. Zal dat zeker eens doen en in relatie zetten met hetgeen ik gepost heb. Op wat ik op het eerste zicht zie adviseren deze onderzoeken om te testen. Zal straks in detail lezen.

ginnie
ginnie
 • 12.877 berichten
  • Locatie: Deventer
 • 13 katten
OFFLINE

#79 Geplaatst 11 maart 2009 - 20:32

frv zei:

[/color]

Wij van WC eend adviseren WC eend.

Deze reactie slaat werkelijk nergens op en zal ik dan ook alszodanig behandelen.Zeer interessante lectuur. Heb helaas nu geen tijd meer om die door te nemen. Zal dat zeker eens doen en in relatie zetten met hetgeen ik gepost heb. Op wat ik op het eerste zicht zie adviseren deze onderzoeken om te testen. Zal straks in detail lezen.

Zeker doen. Succes ermee.

Geplaatste afbeelding
Groetjes van Wendy en de poezenbende

ginnie
ginnie
 • 12.877 berichten
  • Locatie: Deventer
 • 13 katten
OFFLINE

#80 Geplaatst 11 maart 2009 - 20:36

Eigenlijk ben ik benieuwd nu hoe TS nu tegenover dit hele verhaal staat.
Deze hele discussie is een beetje een welles-nietus spelletje aan het worden en dat komt de informatieverstrekking m.i. niet ten goede.


Feroesti, zie je tussen de bomen door het bos nog? Ik ben benieuwd of je nog van gedachten veranderd bent en je nu wel gaat laten testen?
Geplaatste afbeelding
Groetjes van Wendy en de poezenbende

feroesti
feroesti
 • 7.453 berichten
  • Locatie: Izegem
OFFLINE

#81 Geplaatst 11 maart 2009 - 20:40

Oké, maar ik krijg wel het label "niet getest"... leuk !!
Zullen we de zaak eens uitspitten en de rest ook een label opplakken ?

feroesti
feroesti
 • 7.453 berichten
  • Locatie: Izegem
OFFLINE

#82 Geplaatst 11 maart 2009 - 20:44

Ik bedoelde "test niet voldoende", mooie reclame voor al mijn werk dat ik er al jaren insteek. Wat is het volgende label dat ik er nog bij krijg  ?

Guest_frv_*
Guest_frv_*
OFFLINE

#83 Geplaatst 11 maart 2009 - 20:45

ginnie zei:

Deze reactie slaat ...

De quote "Wij van WC eend ..." is een (voor mij toch) bekende uitdrukking die (toegeven) vooral in het noorden van Belgie gebruikt wordt (Is overigens afkomstig uit nederland).

Deze uitdrukking wordt vooral gebruikt wanneer een stakeholder een claim maakt die hij 1 niet kan onderbouwen en 2 waarvan indien deze niet waar zou blijken significant verlies zou ervaren. Het is afkomstig van de bekende slogan van de WC-eend producten. Uiteraard zal fabrikant A een product van fabrikant A aanbevelen.

In deze context vind ik de stelling dat de arts bepaalde zaken zal aanraden niet echt een neutrale stelling omdat ze zeer bekend is tot in nederland toe voor HCM testen. Indien ze zou erkennen dat er geen nood is tot testen zou ze haar eigen inkomstenstroom aantasten. Voor de duidelijkheid : ik zeg niet dat dit hier het geval is maar het gaf me een "wc eend" gevoel.

wat ik in de afgelopen paar pagina's gemerkt heb is dat er vooran vanuit het gevoel gepost wordt en dat onbekende zaken (wc eend) en zaken die niet passen in het beoogd doel vaak gewoon genegeerd of afgebroken worden zonder moeite te doen.

Een hele tijd terug heeft iemand wie ik enorm respecteer afgeraden om me te registreren op katten fora wegens de veelvuldig voorkomende nijd, afgunst en neiging to clubvorming. Ik moet die persoon helaas gelijk geven. Ik heb in de afgelopen posts enorm veel moeite gedaan om cijfers/Statistieken en andere zaken op te zoeken die me sterken in mijn stelling. Er is totnutoe 1 poster die dezelfde moeite gedaan heeft. Ik voer graag een debat maar niet op deze manier.

Het enige wat ik nog ga doen is de persoon die de moeite genomen heeft om een bron op te zoeken een antwoord geven nadat ik de studie gelezen heb.

Daarna is het aan jullie om een onderbouwde mening te vormen en niet te testen "omdat de ander dat ook doet". Das kleuterklasmentaliteit.

feroesti
feroesti
 • 7.453 berichten
  • Locatie: Izegem
OFFLINE

#84 Geplaatst 11 maart 2009 - 20:48

We zullen voor alle zekerheid toch eens testen, je weet maar nooit.
Maar met onze poezen van 4,5 en 7 jaar begin ik er niet meer aan.
We hebben in de nestjes die we van hen kregen nooit enig probleem opgemerkt en geloven er niet in dat ook nog zal gebeuren.
Etou, onze kater wordt zeker getest, Oilily, Kassandra en onze Kiké ook.
Enrico en Estelle zijn amper 7 maanden , dus daarmee wachten we zeker.

Guest_frv_*
Guest_frv_*
OFFLINE

#85 Geplaatst 11 maart 2009 - 20:52

feroesti zei:

Ik bedoelde "test niet voldoende", mooie reclame voor al mijn werk dat ik er al jaren insteek. Wat is het volgende label dat ik er nog bij krijg ?

Feroesti,

Alvast mijn verontschuldigingen dat ik je topic "gekaapt" heb. Het is enkel omdat ik deze discussie steeds zie voorbijkomen en mensen met de beste bedoelingen worden een label opgekleefd en krijgen een stigma omdat ze weigeren zonder bewijs een bepaald bedrag uit te geven aan een test.

Wanneer ik zie dat men iemand tracht te overtuigen met argumenten die hoofdzakelijk gebaseerd zijn op emoties en labels kleven is mijn eerste instinct daar tegenin te gaan.

Het enige wat ik kan vragen is de zaken te liezen die hier gepost geweest zijn en op basis van wat hier staat een beslissing te nemen.

Beter ware nog : print de studies die ik gepost heb uit, doe hetzelfde met de (slechts) ene studie van diegenen die zeggen dat testen (semi) verplicht is en stap naar 4 willekeurige dierenartsen. Zie wat ze erop zeggen en baseer daar je mening op. Ik ga mijn eigen voorstel een deze dagen nog es uitvoeren en een bezoekje plannen aan een universitair centrum voor dierengeneeskunde en even daar mijn licht opsteken.

DAT is onderbouwd een mening vormen. Niet door iemand een shuldgevoel aan te praten omdat hij/zij niet test.

ginnie
ginnie
 • 12.877 berichten
  • Locatie: Deventer
 • 13 katten
OFFLINE

#86 Geplaatst 11 maart 2009 - 21:00

Ik geloof niet dat er een schuldgevoel aangepraat wordt. Het belang van testen wordt uitgelegd.


Wat die ene studie betreft, ik heb er nog wel meer hoor, maar deze vat alles mooi samen.


Trouwens, ik ben bekend met de uitdrukking van wceend, het slaat in deze alleen nergens op. Maar goed dat is mijn mening.


Feroesti, ik ben oprecht blij dat je toch gaat testen. Persoonlijk vind ik het jammer dat je de katten van 4, 5 en 7 niet laat testen. Juist een test op deze leeftijd zegt zo enorm veel. Dat problemen tot nu toe niet aan het licht zijn gekomen wil niet zeggen dat ze nooit komen.
Hoewel ik kan begrijpen dat je het je katjes op die leeftijd liever niet laat doen, hoop ik dat je kijkt of de kat het eventueel zou aankunnen en dat je overweegt om het toch te doen.

Een test op latere leeftijd zegt gewoon meer dan een test op hele jonge leeftijd. Natuurlijk laten we al vrij jong (na een jaar) testen omdat we nu eenmaal een kater (en een poes in andere mate) niet zolang open kunnen laten dat we pas met een jaar of 5 een eerste nest kunnen doen. Maar voor de gezondheid zou een scan op die leeftijd juist meer zeggen.


Fokken is in mijn ogen (weer, mijn persoonlijke mening ;) ) een deel weten (door testen) en een (groot) deel gokken. Alleen gok ik liever zo min mogelijk met de gezondheid van mijn schatjes. Die mening zullen we allemaal toch delen, testen of niet testen!


Groetjes,


Wendy

Geplaatste afbeelding
Groetjes van Wendy en de poezenbende

feroesti
feroesti
 • 7.453 berichten
  • Locatie: Izegem
OFFLINE

#87 Geplaatst 11 maart 2009 - 21:05

Ik wil hier wel nog aan toevoegen dat ik de test wel de ergste voor mijn katten vind. Wat bloed prikken is veel minder stresserend en gebeurt door onze eigen vertrouwde dierenarts die mijn katten kennen. Hij komt hier maandelijks over de vloer of wij bij hem.
De test is enorm belastend voor het dier omdat het zo lang duurt. En bij sommige katten is er zelfs geen resultaat omdat ze te gestresseerd zijn en zich verkrampen hierdoor. Het argument dat met zo'n kat niet gefokt mag worden vind ik larie. Waarom zou men niet mogen fokken omdat een kerngezonde kat ,bij een totaal vreemde dierenarts, op een vreemde plaats , na een lange autorit, flipt omdat ze in alle mogelijke bochten wordt gewrongen.  Diezelfde kat kan in haar eigen omgeving de liefste en meest gezellige kat van allemaal zijn !!!! Op show vernamen we zelfs dat enkele katten verdoofd werden voor de test wegens te verkrampt. Gezond is anders .
Als ik mijn katten de hcm test liet ondergaan sprongen de tranen in mijn ogen omdat ze zo zielig deden. Het geduw en getrek voor zo'n lange tijd is echt niet leuk voor mijn lieve schootkatten. Het is niet verwonderlijk dat je bij veel cardiologen niet eens bij de test mag blijven.

feroesti
feroesti
 • 7.453 berichten
  • Locatie: Izegem
OFFLINE

#88 Geplaatst 11 maart 2009 - 21:23

frv,
Het was niet eens mijn topic hoor, ik kreeg het zomaar kadoo toen ik mijn site voorstelde. Grote misstap blijkbaar achteraf, maar ja ik ben gewoon te eerlijk denk ik.
Ik ben blij dat je hierover onderzoek doet, want blijkbaar had onze dierenarts het toch niet zo fout met zijn beweringen. 'k Ben benieuwd naar meer nieuws hierover. Blijkbaar kunnen we hier veel bijleren, daar zijn forums toch voor bedoeld. Wij vertrouwen onze dierenarts volledig, maar er wordt overal zoveel verteld dat je op de duur begint te twijfelen. Ikzelf heb het gevoel dat de katten meer als testobjecten gebruikt worden.
Het is toch wel bijzonder dat een poes van 7 jaar (bijna 8) die 5 nestjes kreeg nog zou moeten getest worden. Al haar kittens zijn nog in leven !! De oudste zitten bij ons in de familie en hebben nooit een dierenarts nodig gehad.

Guest_MissKitty_*
Guest_MissKitty_*
OFFLINE

#89 Geplaatst 11 maart 2009 - 21:31

frv zei:

Beter ware nog : print de studies die ik gepost heb uit, doe hetzelfde met de (slechts) ene studie van diegenen die zeggen dat testen (semi) verplicht is en stap naar 4 willekeurige dierenartsen. Zie wat ze erop zeggen en baseer daar je mening op.

DA's zijn hier niet in gespecialiseerd en zeggen vaak allemaal iets anders, en lang niet altijd even goed onderbouwd. Als je dan toch je mening op een arts wilt baseren dan zou ik advies vragen aan een cardioloog.

Guest_MissKitty_*
Guest_MissKitty_*
OFFLINE

#90 Geplaatst 11 maart 2009 - 21:40

@ frv: Ik weet niet hoe het bij andere rassen zit, maar bij de Ragdoll wordt er onderzoek gedaan om verdere DNA testen te ontwikkeld door Dr Meurs. Zij vraagt om het DNA materiaal van positief geteste katten op te sturen naar haar, zodat zij daarmee haar onderzoek kan verderzetten om verdere DNA testen te ontwikkelen. Fokkers die hun verantwoordelijkheid nemen testen en wanneer dan een kat positief blijkt sturen zij dit materiaal op. Zo kan dan uiteindelijk een uitsluitende DNA test gemaakt worden en dat komt het ras dus uiteraard enkel ten goede. Maar mensen zoals jij houden zich liever bezig met het weerleggen van het nut van die testen. Jouw probleem is het toch niet he, andere mensen betalen wel voor de echo's en zo komt die DNA test er ook wel en intussen vraag jij aan je kopers toch gewoon doodleuk dezelfde prijzen en steek je dat extratje dat anderen aan het testen uitgeven toch gewoon lekker in eigen zak.
Los daarvan gaf ook Ginnie je al een hele goede rede om een scan te laten nemen, nl dat je daar vanalles en nog wat op kunt zien. Zo kun je dus voorkomen dat je kat plots sterft tijdens de bevalling door iets wat jij op zo een scan had kunnen zien. Maarja, volgens een of andere wetenschappelijke tekst zal het statistisch gezien wel niet de moeite zijn weer he.
Steek je kop maar lekker verder in het zand en ga vooral door met andere fokkers meesleuren daarin. Heel erg goed bezig hoor :louche: