▷ 7 dingen om te weten om je hele leven een gezonde kat te hebben!

De gemiddelde levensverwachting van een huiskat is ongeveer 12-18 jaar. Echter Als je wilt zien dat je kleine katachtige zijn maximale leeftijd bereikt, je moet ervoor zorgen dat hij zijn hele leven gezond blijft.

En om je kat gezond te laten zijn, moet je de best mogelijke zorg te bieden zowel preventief als curatief, onder andere op het gebied van voeding, behandeling en medische opvolging, en hygiëne.

Voed het goed met voedsel dat het dieet van een kat respecteert

Een goed gevoede kat is een gelukkige en gezonde kat! Omdat je kleine kat een carnivoor is, heeft hij alleen de voedingsstoffen nodig die een echte prooi in de natuur zou vinden, om goed gevoed te worden. Omdat het in de praktijk moeilijk is om een kat op deze manier te voeren, bestaan er alternatieve oplossingen die veel praktischer en eenvoudiger te implementeren zijn: brokjes en kattenvoer.

Niet alle brokjes zijn echter gelijk gemaakt., goedkope brokjes die in de supermarkt worden verkocht, moeten ten koste van alles worden vermeden, evenals brokjes met duizend-en-één deugden voor zijn gezondheid en haar. Ze bevatten veel ingrediënten die niets bijdragen aan het dieet van de kat en die vaak zelfs gevaarlijk of schadelijk zijn voor het dier.

Lees ook:   De meest effectieve kattenurine shredders

Kies in ieder geval om je kat goed te voeden voor brokjes die zo dicht mogelijk bij zijn dieet liggen. Dat wil zeggen brokjes die zoveel mogelijk vlees bevatten, zo min mogelijk zetmeel en koolhydraten en vooral die geen granen bevatten. Alleen premium brokjes verkocht in dierenwinkels, gespecialiseerde winkels en zeldzame dierenartsen kunnen aan deze eisen voldoen.

Richt je onderzoek op graanvrije en plantvrije brokjes, met een onderzoeksas van dit type elimineer je een groot deel van de brokjesmerken om te vermijden.

Kat die goed eet

Geef hem niet te veel traktaties en anderen die hem dik maken

Als u wilt dat uw kat fit en gezond blijft, moet u zich niet te veel overgeven aan traktaties of voedingssupplementen. Want als je je kleine kat gewend raakt om alleen voor de lol te eten en niet alleen als hij honger heeft, kan hij vraatzuchtig worden en niet langer in staat zijn om te rantsoeneren. Bijgevolg Hij zal de neiging hebben om veel meer te eten dan nodig is. Resultaat: een kat met overgewicht of ronduit obesitas!

Plan vooruit voor het gezondheidsbudget

Houd er ook rekening mee dat een kat op elk moment ziek kan worden of het slachtoffer kan worden van een ongeluk. Dus, om grote onverwachte uitgaven te voorkomen en de beste gezondheidszorg voor uw kleine katachtige te garanderen, probeer dan een ziektekostenverzekering voor uw kat af te sluiten voor zorg ervoor dat u de gezondheidskosten van deze op zich neemt in geval van behoeften.

Een goede ziektekostenverzekering voor katten, afhankelijk van uw lidmaatschapsformule, dekt alle of een deel van de kosten van:

 • Preventieve zorg (vaccinatie, ontworming, sterilisatie, …)
 • Overleg
 • Anesthesie, chirurgie
 • Ziekenhuisopname en verblijf in een dierenkliniek
 • Vervoer per dierenambulance
Lees ook:   Kattenbeetinfectie: Oorzaken, Symptomen & Behandeling

De zoektocht naar kattenverzekeringen kan vervelend zijn, maar met een classificatie van huisdierenverzekeringen vindt u snel de formule die bij u en uw kat past.

Doe 1 keer per jaar een controle bij de dierenarts

Zoals u weet, als het gaat om gezondheid, is voorkomen beter dan genezen. Het is gemakkelijker om een ziekte te behandelen die in de vroege stadia van zijn ontwikkeling wordt ontdekt alleen wanneer de belangrijkste symptomen zich al manifesteren.

Een kanker zal bijvoorbeeld veel gemakkelijker, sneller en goedkoper te behandelen zijn dan een gevorderde kanker, waarvoor zware operaties nodig kunnen zijn …

Daarom hoef je niet altijd te wachten op de eerste symptomen van een ziekte bij je kleine katachtige om naar de dierenarts te gaan. Maken eenmaal per jaar een routine routinebezoek aan de dierenarts, om een volledige controle van de gezondheid van uw kat uit te voeren.

Een gezonde kat!

Let op je gewicht

Een kat met overgewicht, overgewicht of obesitas is een kat die vatbaar is voor vele ziekten, die zoals bij mensen, vermindert de levensverwachting van het dier aanzienlijk. Daarom moet je het gewicht van je kleine kat heel goed in de gaten houden en indien nodig correcties aanbrengen door hem meer te laten bewegen en / of de hoeveelheid beschikbaar voedsel te verminderen.

Inderdaad, overgewicht heeft gevolgen voor de morfologie van de kat en materialiseert zich voornamelijk bij musculoskeletale aandoeningen. Een zwaarlijvige kat kan zijn skelet en pezen kwetsbaar zien worden en kan daardoor slap gaan worden.

Kattenobesitas heeft ook veel andere gevolgen voor de gezondheid van de kat, waaronder de oorzaak van ziekten zoals:

 • Hoge bloeddruk
 • Cardiovasculaire en cardiorespiratoire aandoeningen
 • Diabetes mellitus |
 • Urinewegaandoeningen
 • Hepatische lipidose
 • Artrose
 • Dystocie
 • Huidaandoeningen
Lees ook:   ▷ Boze kat - 6 tekenen die zijn woede verklaren om te begrijpen!

Een actieve kat is een gezonde kat!

Om gezond te zijn, wordt het aanbevolen voor mensen om regelmatig fysieke activiteit te oefenen en dit geldt ook voor katten.

De kat is een geboren roofdier en om zich gelukkig en vervuld te voelen, Hij moet energie verbruiken door lichaamsbeweging te doen en door zijn jachtinstinct te stimuleren. Dit energieverbruik zal het dier in staat stellen om in grote fysieke conditie te blijven, waardoor het wordt beschermd tegen overgewicht en obesitas, en dus tegen alle andere ziekten die daaruit voortvloeien.

Dus, om uw kleine katachtige regelmatig actief te laten zijn, biedt u hem speelgoed aan (hengel, plumeau, laser, …), installeert u een krabpaal op verschillende niveaus en met krabpaal, … En laat hem indien mogelijk plezier hebben en onder toezicht op het balkon of buiten rondlopen.

Een gezonde kat is een schone kat op hem

Goede hygiëne is ook een van de belangrijkste dingen om te respecteren om je kleine katachtige te beschermen tegen vele ziekten. Dus, met betrekking tot zijn accessoires en zijn omgeving, Zorg ervoor dat de kattenbak van uw kat regelmatig wordt vervangen en houd zijn voer- en waterbakken te allen tijde schoon. Zorg ook voor een onberispelijke persoonlijke hygiëne. Borstel zijn vacht regelmatig, volgens de aard van zijn haar. Inspecteer en reinig ook regelmatig indien nodig zijn ogen, neus, mond, tanden, oren, klauwen en poten.

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.