▷ 7 vragen die je waarschijnlijk hebt over kattenverzekeringen!

Zoals u zeker weet, kunt u door uw kat te verzekeren uzelf beschermen tegen onaangename verrassingen en vooral om hem de beste gezondheidszorg te garanderen zonder de bank te breken. Verzekeringscontracten zijn echter vaak lang, complex of subtiel en kunnen veel vragen oproepen.

Weet je bijvoorbeeld echt wat een kattenverzekering dekt? Is het mogelijk om een ziektekostenverzekering af te sluiten voor een kat waarvan de leeftijd en medische geschiedenis onbekend is? Wij vertellen je alles…

Wat dekt een kattenverzekering in het algemeen?

Over het algemeen dekt de kattenverzekering de kosten van het verzorgen van uw huisdier na een ziekte of ongeval. Afhankelijk van uw inschrijvingsformule vergoedt de verzekering u alle of een deel van deze veterinaire kosten. De details van de dekking worden altijd vermeld in het verzekeringscontract, dus zorg ervoor dat u het zorgvuldig leest voordat u tekent.

Hier zijn niet uitputtend de elementen die worden gedekt door de ziektekostenverzekering voor katten, die kunnen variëren van het ene inschrijvingsplan tot het andere:

  • Overleg
  • Enige preventieve zorg (vaccinatie, ontworming, sterilisatie…)
  • Anesthesie
  • Chirurgie
  • Hospitalisatiekosten
  • Het verblijf in een dierenkliniek
  • Dierenambulancevervoer
  • Kosten na het overlijden van het dier (begrafenis, crematie)
Lees ook:   Waarom zijn de ogen van pasgeboren katten gesloten?

Merk terloops op dat een kattenverzekering geen burgerlijke aansprakelijkheid dekt, die eerder is opgenomen in uw opstalverzekering of specifieke verzekering.

Ik heb mijn kat geadopteerd en ik heb de medische geschiedenis niet, kan ik toch tekenen?

Voordat u een kattenverzekering kunt afsluiten, moet u de medische geschiedenis van uw huisdier verstrekken, zodat het bedrijf kan bepalen of zorg mogelijk is of niet. U moet daarom naar een dierenarts gaan die de gezondheidstoestand van uw kat zal vaststellen en u een medische verklaring zal ondertekenen om aan de verzekeraar te geven. Als dit certificaat bevestigt dat uw huisdier in goede gezondheid verkeert of niet lijdt aan een ziekte die niet door de verzekering wordt gedekt, kunt u het contract ondertekenen.

Volledig onderzoek door de dierenarts van de kat

Ik heb mijn kat geadopteerd en weet zijn leeftijd niet, kan ik toch tekenen?

Verzekeraars definiëren een leeftijdscategorie waarin ze uw kat kunnen verzekeren, wat meestal 2 maanden tot 8 jaar is. Als u een kat adopteert waarvan de leeftijd onbekend is, moet u eerst zijn leeftijd laten schatten door de expertise van een dierenarts. Om dit te bereiken, zal de dierenarts bepaalde kenmerken van de kat gebruiken, zoals tanden en lengte / gewicht / leeftijdsverhouding.

Als de geschatte leeftijd van uw kat binnen de grenzen valt die zijn vastgelegd in de algemene voorwaarden voor het afsluiten van een dierenverzekeringscontract, dan kan uw kleine katachtige worden verzekerd. U hoeft alleen maar het certificaat van de dierenarts te verstrekken op het moment dat u zich abonneert op het gekozen lidmaatschapsformulier.

Kan ik een ziektekostenverzekering afsluiten voor mijn kat die al ziek is?

Ja, het is heel goed mogelijk dat u een zorgverzekering afsluit voor uw kat die al ziek is. Inderdaad, sommige verzekeraars bieden specifieke formules die dekking bieden voor veterinaire zorg voor zieke katten.

Lees ook:   Behandeling van ringworm bij katten: Een gids voor kattenverzorging

Dit beheer is echter afhankelijk van de ziekte waaraan uw kleine katachtige lijdt. Over het algemeen vallen aangeboren ziekten, erfelijke ziekten, misvormingen, evenals ziekten die normaal vermeden hadden kunnen worden als er preventieve vaccins waren gemaakt (hondsdolheid, tyfus, leukose, coryza, calicivirosis, …) niet gedekt.

Kat kan gezond zijn bij de dierenarts

Wanneer gaat de verzekering van mijn kat in?

De verzekeringspolis van uw kat wordt van kracht bij ondertekening, maar meestal wordt enige zorg niet gedekt voor een bepaalde periode die de wachttijd wordt genoemd. Simpel gezegd is de wachttijd een periode van zekerheid waarin de verzekering bepaalde claims niet dekt.

Het varieert afhankelijk van de aard van het betrokken verlies. Een verzekeringsmaatschappij kan bijvoorbeeld besluiten dat de wachttijd voor ongevallen 5 of 15 dagen is, terwijl ziekten nietpas na 30 of 45 dagen geopend.

Kan ik een kattenverzekering eenvoudig opzeggen?

Het is relatief eenvoudig om het verzekeringscontract van uw kat op te zeggen, door minstens 2 maanden voor de verjaardagsdatum van de ondertekening van het contract een aangetekende brief met ontvangstbevestiging naar uw verzekeraar te sturen. Over het algemeen is een opzegging zonder kosten eenmaal per jaar mogelijk, wanneer het verzekeringscontract eindigt en vóór de automatische verlenging ervan.

Als u de mutualiteit echter vóór de vervaldatum van het contract beëindigt, moet u de resterende maanden tot de einddatum van het contract betalen en zal uw kat natuurlijk niet langer profiteren van een ziektekostenverzekering. Lees in ieder geval de annuleringsvoorwaarden op uw verzekeringscontract en de datum waarop u deze wettelijk kosteloos kunt opzeggen.

Mag ik 2 verzekeringen afsluiten voor mijn kat?

U kunt 2 verzekeringen afsluiten voor uw kat, maar alleen als u bepaalde gevestigde regels volgt. Inderdaad, de wet (artikel L. 121-4 van het Verzekeringswetboek) machtigt u om 2 afzonderlijke verzekeringen voor uw kleine katachtige alleen af te sluiten en tegelijkertijd te gebruiken als de 2 garanties complementair zijn, dat wil zeggen dat ze niet identiek zijn en elkaar aanvullen. Dit is de subsidiariteitsclausule.

Lees ook:   ▷ Kan een zwangere kat ontwormd worden?

U hebt ook de mogelijkheid om u te abonneren op 2 verzekeringen met vergelijkbare garanties, maar op voorwaarde dat u slechts één van de 2 formules (en niet beide) gebruikt om een terugbetaling te verkrijgen. Dit wordt de grandfathering clausule genoemd.

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.