▷ Abessijn: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs

De Abessijn is een kleine katachtige met een slank uiterlijk en een korte getagde vacht, beroemd om zijn speelse temperament en terecht beschouwd als een van de meest aanhankelijke katten ter wereld. Ondanks zijn controversiële oorsprong, wordt dit ras van binnenlandse katten erkend door de meerderheid van de internationale kattenverenigingen en zeer gewaardeerd in de Verenigde Staten.

Het is een sociale kat wiens levensvreugde en vervulling liggen in de zorg en genegenheid van een beschikbare meester, die ervoor zal zorgen dat hij een omgeving biedt die ideaal is uitgerust met aangepaste accessoires en gericht is op entertainment, om aan zijn behoefte aan activiteit te voldoen.

De Abessijn in video

De ideale kat voor wie?

Merk in het begin op dat de Abessijn een zeer aanhankelijke kat is, voortdurend op zoek naar aandacht en tederheid, die nauwelijks eenzaamheid kan verdragen. Hij heeft daarom vooral een zorgvuldige en beschikbare meester nodig om voor hem te zorgen en hem alle genegenheid te bieden die hij nodig heeft om te bloeien. Daarom, als je een druk of afwezig persoon bent, zal deze katachtige niet bij je passen.

Dat gezegd hebbende, zodra aan dit essentiële criterium is voldaan, kunt u de Abessijn al beschouwen als het ideale ras voor u, omdat het zich perfect aanpast aan elke leefomgeving, of het nu in een huis, een appartement of op het platteland is. Je zorgt er gewoon voor dat je voldoende accessoires installeert, zodat hij aan zijn behoefte aan games en oefeningen kan voldoen.

Bovendien, omdat hij aanhankelijk en sociaal is, past hij zich gemakkelijk aan kinderen aan en heeft hij zelfs een of meer andere dieren nodig om hem gezelschap te houden. Daarom zal de Abessijn ook bij u passen, of u nu bij familie woont of niet. Deze kat heeft echter de neiging om te miauwen, wat een beetje ongemakkelijk kan zijn als je een permanente rust nodig hebt.

Oorsprong en geschiedenis van de Abessijn

De Abessijn is een van de oudste natuurlijke kattenrassen ter wereld, maar waarvan de oorsprong vrij controversieel blijft. Sommigen geloven inderdaad dat deze kleine katachtige inheems zou zijn in Oost-Azië. Het lijkt echter waarschijnlijker dat het uit Afrika kwam, vooral uit het oude Egypte, waar sporen van zijn bestaan zijn gevonden door afbeeldingen op graven.

Lees ook:   Katten eten spinnen: een dodelijke jacht?

Het eerste exemplaar werd in Europa geïntroduceerd door Sir Robert Napier die terugkeerde van een reis naar Abessinië, het huidige Ethiopië. Het werd vervolgens gepresenteerd op de Crystal Palace kattenshow van 1871 in Londen. Het ras werd in 1882 erkend in het Verenigd Koninkrijk. Geëxporteerd naar de Verenigde Staten in 1909, het is nu de 5e Het populairste kattenras in Noord-Amerika en staat in de top 10 van favoriete katten in de VS.

Foto’s van Abessijn

Fysieke kenmerken van de Abessijn

De Abessijn heeft een brede kop in de vorm van een verzachte driehoek, gedragen door een vrij lange nek met lichte rondingen op het voorhoofd, de neus en de snuit. Het heeft grote, heldere en expressieve amandelvormige ogen. Ze hebben de bijzonderheid dat ze groen, hazelnoot of geel zijn, met zwarte oogleden waardoor ze intenser worden. De grote oren zijn breed aan de basis, gericht aan de uiteinden, enigszins naar voren gekanteld en bedekt met haar.

Bovendien heeft de Abessijn een middelgroot formaat met een vreemd silhouet. Het heeft een slank, flexibel en proportioneel lichaam dat het een sierlijke uitstraling geeft. De vrij ontwikkelde spieren en botten worden voelbaar. Het is duidelijk dat mannetjes groter lijken dan vrouwtjes. Dit kattenras heeft lange, dunne en gespierde benen, evenals kleine ovale voeten. Wat betreft zijn staart, deze is lang, dik aan de basis en loopt taps toe naar het einde toe.

Ten slotte heeft de Abessijn een korte, dichte, glanzende vacht die op het lichaam ligt. Iets meer voorzien op het niveau van de ruggengraat, lijkt het elastisch aan te raken. Maar de grootste eigenaardigheid van deze kat ligt in zijn tikkende of getikte tabby-vacht op het hele lichaam, met uitzondering van het haar van de buik, de binnenkant van de poten, de borst en de nek die de basiskleur behouden. De jurk laat 28 verschillende kleuren toe waarvan de meest populaire onder andere blauw, haas, zuring, fawn en rood blijven.

Gedrag van de Abessijn

De Abessijn is vooral een zeer aanhankelijke kat. Zeer gehecht aan zijn meester, houdt hij vooral van strelingen en knuffels. Bovendien zal hij de neiging hebben om tegen je aan te wrijven, zodat je hem in je armen of op je knieën neemt. Het andere karakteristieke kenmerk van de Abessijn is natuurlijk.nt zijn levendige, hyperactieve en geweldige speelse kant.

Een prima jager, hij is vol energie, constant in beweging en blinkt uit in sprongen. Je zult het leuk vinden om hem te vergezellen in zijn spellen om je banden met hem te versterken. Voor zijn welzijn, pas op dat je hem niet voor een lange tijd aan eenzaamheid overlaat.

Lees ook:   Beoordeling van de Cheerble Wicked Ball: eindeloos speelplezier voor huisdieren!

Vanwege zijn grote gezelligheid is de Abessijn niet tegen het gezelschap van een of meer andere dieren thuis, behalve voor vogels waarvoor hij geen genade heeft. Ten slotte accepteert hij vrij goed de aanwezigheid van kinderen, die voor hem echte speelpartners zijn.

Gezondheid en zorg voor de Abessijn

Abessijnse raskat buitenDe gezondheid van de Abessijn wordt verzwakt door een aantal genetische ziekten die specifiek zijn voor zijn ras. Deze omvatten kattenamyloïdose, een aandoening die meestal begint na de leeftijd van 5 jaar en leidt tot onomkeerbaar en fataal nierfalen. De Abessijn is ook vatbaar voor retinale atrofie, waardoor een progressief verlies van gezichtsvermogen ontstaat. Ten slotte kan deze kat lijden aan feline neonatale isoerythrolyse, een ziekte die exemplaren treft die zijn geboren uit ouders met verschillende bloedgroepen.

Naast deze genetische ziekten moet de Abessijn effectief worden beschermd tegen ziekten die alle katten gemeen hebben, zoals tyfus, hondsdolheid, coryza, leukose, …, door vaccinatie, zonder eventuele ongevallen waaraan hij kan worden blootgesteld te verwaarlozen.

Gezien de relatief fragiele gezondheid van de Abessijn, raden we u ten zeerste aan om een kattenverzekering af te sluiten, om hem toegang tot de best mogelijke gezondheidszorg te garanderen, en dat allemaal zonder de bank te breken.

Heeft de Abessijn een specifiek voedsel nodig?

Raszuivere katten hebben niet per se een voedsel nodig dat specifiek voor hen is. Net als alle andere katten heeft uw Abessijn gewoon een dieet nodig dat is aangepast aan zijn strikte carnivore dieet en levensstijl.

Daarom moet je hem premium voedingsmiddelen aanbieden waarvan de samenstelling als hoofdingrediënten natuurlijk vlees en vis heeft. Bovendien moeten ze verstoken zijn van granen, met zo min mogelijk plantaardige ingrediënten om het vleesetende dieet van katten het beste te weerspiegelen.

Bovendien is de Abessijn een hyperactieve katachtige, met een uitgesproken smaak voor lichaamsbeweging. Hiertoe moet u de voorkeur geven aan formules met een hoog gehalte aan eiwitten, vitamines, essentiële mineralen en voldoende calorieën om de vitale functies te garanderen, maar ook om het aanzienlijke energieverbruik te vullen.

Welk budget om een Abessijn te hebben?

Merk op dat de adoptieprijs van een Abessijnse kat hoger of lager kan zijn volgens verschillende criteria. Deze omvatten geslacht, leeftijd, kwaliteit van de vacht, stamboom van ouders, zorg, wijze van adoptie, enz.

Lees ook:   Prijspeiling 2023: Wat is de prijs van een Oosters korthaar?

Niettemin, om een idee te krijgen van de kosten, moet u tussen 500 en 1600 € tellen voor de adoptie van een mannelijk Abessijn-kitten en 700 tot 1400 € voor de adoptie van een vrouwelijk Abessijn-kitten. Naast de aanschafkosten moet u ongeveer 300 € per jaar tellen voor uitgaven in verband met het onderhoud van het dier.

Accessoires aangepast aan de Abessijn

Zoals alle katten heeft de Abessijn een aantal geschikte accessoires nodig om gelukkig en voldaan te zijn. Wetende dat hij van nature vatbaar is voor games en intense fysieke activiteit, is het essentieel om hem accessoires aan te bieden die het beste aan deze aangeboren behoefte voldoen. Deze omvatten een krabpaal of gigantische baars, evenals kattencircuits en traktatieballen.

De Abessijn heeft ook andere accessoires nodig die net zo essentieel zijn, zoals een kattentoilethuis, een verzorgingsset, een kattenwaterfontein en een voedselautomaat (of kommen) om zijn maaltijden beter te kunnen serveren. Als je hem vaak toegang geeft tot het buitenleven, zou het handig zijn om een kattenluik te installeren. Koop indien mogelijk een klein huis voor hem, zodat hij een gezellig en veilig hoekje buiten het huis heeft.

Goodies voor liefhebbers van de Abessijn

Waar adopteer je een Abessijn?

Professioneel fokken blijft de ideale plek voor de adoptie van een raskat zoals de Abessijn. Hoewel het relatief duurder is, kunt u met deze manier van adoptie een gezond exemplaar verkrijgen waarvan de kenmerken perfect overeenkomen met de normen van het ras. Anders kun je altijd adopteren in catteries of kattenasielen.s, zonder bijzondere zorg.

Merk ten slotte op dat het ook mogelijk is om een Abessijn van een individu te adopteren. De laatste optie wordt echter niet aanbevolen, vanwege de ongebreidelde handel in dieren. Als voorzorgsmaatregel, als u voor deze oplossing kiest, zorgt u ervoor dat u bij voorkeur behandelt met een geliefde die u kent in plaats van een vreemdeling.

Andere artikelen over dit onderwerp

Mumbai: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

American Bobtail: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

Russian Blue: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Siberisch: karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Highland Fold: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

Sphynx: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Scottish Fold: Karakter, Onderwijs, Gezondheid, Prijs – De juiste kat voor jou?

Perzisch: Karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

De kartuizer: karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

De Siamees: karakter, opleiding, gezondheid, prijs – De juiste kat voor jou?

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.