▷ Bloed in de ontlasting van de kat Wat te doen? Oorzaken & Oplossingen

Heb je bloed in de ontlasting van je kat opgemerkt en weet je niet wat je moet doen? Er kan reden tot zorg zijn, omdat bloed in de ontlasting is niet triviaal En dit voorspelt meestal niet veel goeds voor een kat.

Het beste wat u in deze situatie kunt doen, is een dierenarts raadplegen die precies de oorzaak van het probleem kan bepalen en de juiste behandeling kan voorschrijven.

Het enige wat overblijft isHet is belangrijk om te begrijpen wat er aan de hand is, kunt u dan meer informatie meenemen om te helpen bij de behandeling, laten we samen kijken naar wat u moet weten als u bloed in de uitwerpselen van uw kat opmerkt.

Bloederige ontlasting: identificeren waar het bloed vandaan komt

Merk op dat de kleur van het bloed dat in de ontlasting van uw kat wordt waargenomen, een aanwijzing is die u kan helpen om met relatieve nauwkeurigheid de oorsprong en de ernst van de situatie te bepalen.

Licht bloed in de ontlasting van de kat

Het bloed dat aanwezig is in de ontlasting van uw kleine katachtige displays een lichte, lichtroze of felrode kleur ? Wees je ervan bewust dat het komt waarschijnlijk van een lagere laesie van het spijsverteringskanaal of gebied. Met andere woorden, de oorsprong ligt in het lagere maagdarmkanaal, hetzij in de dikke darm of anus.

Lees ook:   sandy

Bloederige ontlasting met deze kleuring is meestal het meest voor de hand liggend om op te merken door meesters, omdat hier het bloed de uitwerpselen niet bevlekt, maar bedekt.

Donker bloed in de ontlasting van de kat

Aan de andere kant als het zonder waargenomen in de ontlasting van uw kat heeft donkere of zwarte kleuring, dit betekent dat De oorsprong van de bloeding ligt zeker in het bovenste deel van het spijsverteringskanaal (bovenste maagdarmkanaal).

De waargenomen donkere of zwartachtige tint wordt verklaard door het feit dat het bloed gedeeltelijk is verteerd tijdens de doorvoer door het spijsverteringskanaal. Dit type bloeding weerspiegelt meestal een ernstiger probleem dat de maag of dunne darm of dikke darm van uw kat aantast.

Waarom heeft mijn kat bloed in zijn ontlasting?

Houd er rekening mee dat verschillende oorzaken het feit kunnen verklaren dat het bloed van uw kat in zijn ontlasting terechtkomt.

Uw metgezel kan dus bloederige ontlasting hebben omdat hij verstopt is. Het komt vaak voor bij katten die vatbaar zijn voor constipatie dat verharde fecale pellets extreme verwijding en irritatie van de wanden van de darm of het rectum veroorzaken terwijl ze passeren. Dit verklaart waarom de uitwerpselen bedekt zijn met bloed.

Maar als je kat bloed in zijn ontlasting heeft, is dat ook omdat hij waarschijnlijk ziek is. Van sommige pathologieën is bekend dat ze ontstekingen veroorzaken die aanleiding geven tot bloeding of bloedingen in het spijsverteringsstelsel van uw huisdier. Dit is bijvoorbeeld het geval bij gegeneraliseerde kanker, tyfus van de kat, inflammatoire darmziekte (IBD) enz … Maar Laten we niet meteen alarmistisch zijn.

Grijze Siberische Raskat

7 redenen voor de aanwezigheid van bloed in de ontlasting bij katten

Om u te helpen snel de oorzaak van bloederige ontlasting bij uw kat te begrijpen, hebben we voor u 7 van de meest voorkomende redenen geïdentificeerd die de aanwezigheid van bloed in de ontlasting van een kat kunnen verklaren en een mogelijkheid van ziekte bij katten vertegenwoordigen.

Lees ook:   inne

Darmparasieten

Een kat met een maag gekoloniseerd door parasieten en darmwormen heeft meer kans op bloederige ontlasting. Dit komt door het feit dat deze darmparasieten de darmwanden irriteren en gifstoffen afgeven die tot bloedingen leiden.

Hun aanwezigheid kan worden geassocieerd met een opgeblazen buik, diarree en de sterke geur van uitwerpselen. In plaats daarvan worden deze parasieten ontdekt en behandeld naarmate de kat beter is en normale ontlasting vindt.

Hemorragische gastro-enteritis

Het is een darmziekte die wordt gekenmerkt door ontsteking van de maag of het bovenste deel van de darm van de kat die darmbloedingen veroorzaakt. Gastro-enteritis kan ook het gevolg zijn van een bacteriële of virale infectie zoals panleukopenie of een chronische darmziekte…

Intoxicatie

De aanwezigheid van bloed in De ontlasting van een kat kan ook te wijten zijn aan intoxicatie. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na het innemen van een geneesmiddel dat antistollingsmiddelen bevat of na de inname van een gif in rattengifproducten.

Spijsverteringsmassa’s met bloedingen

De spijsverteringsmassa’s verwijzen hier voornamelijk naar darmtumoren waaraan sommige katten kunnen lijden. Dit laatste zal ontstekingen en bloedingen veroorzaken in het gebied van het spijsverteringskanaal waar ze vorm krijgen, vandaar de aanwezigheid van donker bloed in de ontlasting van de kat.

Intolerantie met spijsverteringsirritatie

Uit voedselbronnen is deze oorzaak meestal het gevolg van de consumptie van een ongeschikt of onnoemelijk voedsel door de kat. Dit laatste kan spijsverteringsirritatie en bloedingen uit de maag of darm veroorzaken die in de uitwerpselen van de kat terechtkomen.

Een vreemd lichaam dat de darmwand verwondt

Soms zijn bloederige ontlasting bij katten te wijten aan de aanwezigheid van een vreemd lichaam in het spijsverteringskanaal waarvan de bewegingen de darmwand beschadigen. Het kan een stuk plastic zijn, een slecht verteerd bot, een naald, etc.

Het bloed dat ontsnapt uit de veroorzaakte wonden zal zich mengen met de uitwerpselen van de kat, waardoor ze gekleurd zijn. In de meeste gevallen zal de aanwezigheid van een vreemd lichaam gepaard gaan met buikpijn, verlies van eetlust, transitproblemen en vereist een dringende operatie om het dier te verlichten.

Lees ook:   Kattenkruid: 12 expert tips voor succesvolle teelt, verzorging en oogst

Een perianale laesie die bloedt

Ten slotte kan het bloed dat aanwezig is in de ontlasting van de kat het gevolg zijn van een perianale laesie. Dit laatste kan het gevolg zijn van een vechtblessure met een soortgenoot, een abces of een gelokaliseerde groei aan de rand van de anus. In het geval van perianale laesie is het mogelijk dat uw kat bloedt elke keer dat hij poept.

Kat in de armen van de dierenarts

Wat te doen in het geval van bloed in de ontlasting van zijn kat?

Bloed in de ontlasting is niet triviaal en voorspelt meestal niet veel goeds voor een kat. In het geval van bloederige ontlasting bij uw kat, zijn hier enkele tips en aanbevelingen voor de maatregelen die u moet aanpassen die het leven van uw huisdier kunnen redden.

Neem geen genoegen met een eenvoudige spijsverteringsgedachte of tips op basis van vergelijkbare gevallen

In het geval van bloederige ontlasting, moet u vermijd het geven van maaggedachten aan uw kleine haarbal of andere medicatie die u zou worden voorgesteld. Zelfmedicatie zonder uitgebreide kennis van een medicijn en de effecten ervan op dieren is gevaarlijk.

In dezelfde zin wordt het niet aanbevolen om te proberen een behandeling toe te passen die zou zijn voorgeschreven aan de kat van een familielid of een andere persoon. De oorzaken van bloedingen en de ervaren gevallen zijn niet altijd hetzelfde voor alle katten.

Raadpleeg zo snel mogelijk een dierenarts

Bloederige ontlasting kan een ernstiger gezondheidsprobleem verbergen. De vitale prognose kan worden ingeschakeld in geval van bloeding, een dringend veterinair consult is noodzakelijk zodra u de aanwezigheid van bloed in de ontlasting van uw kat opmerkt.

Alleen de dierenarts kan na een diagnose de precieze oorzaak van de bloeding bepalen en de juiste behandeling toepassen om uw kat te verlichten.

Neem enkele preventieve maatregelen in acht

Deze omvatten bijvoorbeeld maatregelen om:

  • Vermijd constipatie die het onderste maagdarmkanaal van uw kat kan irriteren. Zorg voor een goede hydratatie, bevochtig voedsel of wissel droog en nat voedsel af.
  • Kies kwaliteit en aangepast voedsel voor uw kat om gevallen van intoleranties die zijn spijsverteringskanaal kunnen irriteren te beperken.
  • Ontworm je kleine kat regelmatig om hem te beschermen tegen parasieten en darmwormen.

Andere artikelen over dit onderwerp

Nicolaas


Nicolaas

Gepassioneerd en groot liefhebber van katten, begeleid ik met plezier, integriteit en oprechtheid alle eigenaren die een harmonieuze relatie willen hebben met hun kleine bolletje haar.